Sent ska syndaren vakna….

Strax före valet uppmanade en rad kristna företrädare och debattörer sina medtroende att tänka efter innan de röstade – att pröva sina hjärtan – och att byta block. De menade att den politik som alliansen och Kristdemokraterna förde inte var förenlig med de kristna värderingarna. I en debattartikel i Aftonbladet skrev man så här, citat;

Alliansens politik har under fyra år på flera sätt försämrat för olika utsatta grupper i samhället, skapat större klyftor mellan människor och motarbetat en fredlig, hållbar utveckling i världen. Som vi förstår det kristna uppdraget ingår där att sätta de svagas behov i centrum, att överskrida gränser mellan människor och att verka för fred och försoning.

När det gällde hur alliansen skött välfärden och hur de hade behandlat de svagaste och mest utsatta i vårt samhälle var kritiken stenhård.

Citat, AB;

Välfärd i Sverige: Genom alliansens politik har klyftan mellan de som har och de som inte har vidgats. Sjukskrivna och arbetslösa har fått betala för att skatten på arbete skulle sänkas. Individens köpkraft värderas högre än satsningar på det gemensamma. Genom privatiseringar av alltfler av samhällets funktioner överlämnar vi makten från oss själva till kommersiella intressen, och frånsäger oss möjligheten att påverka annat än som konsumenter.

Samma kritik har under de senaste två åren kommit från flera andra kristna företrädare som på nära håll sett konsekvenserna av den politik som förts. Diakoner har slagit larm, Röda Korset har berättat om hur läget är så illa att man överväger att omprioritera sin verksamhet och satsa pengar på de mest utsatt här hemma – något man aldrig tidigare har gjort. Även Frälsningsarmén har slagit larm och varnat för att samhället är på väg åt fel håll.

Samtidigt har de kristnas specielle företrädare i regeringen – Göran Hägglund – under hela den gångna mandatperioden inte med ett ord protesterat mot den förda politiken. Tvärtom har han vid upprepade tillfällen försvarat den nya inhumana sjukförsäkringen samtidigt som han har ignorerat dess konsekvenser för de svårast sjuka och de allra mest utsatta. Han har röstat för alla de skattesänkningar som skapat ökade klyftor. När det gäller att sälja ut välfärden till riskkapitalbolag och privata vinstintressen har han varit en av de allra mest pådrivande krafterna. Han ser, tvärtemot sina kristna vänner på Aftonbladets debattsida, gärna att sjuka, gamla och svaga grupper i samhället säljs ut till lägstbjudande.

Efter valet svek alla kristdemokrater i riskdagen återigen sina grundläggande kristna värderingar och röstade mot de rödgrönas förslag att stoppa de urskiljningslösa utförsäkringarna av svårt sjuka människor efter bestämda tidsgränser och istället införa individuella bedömningar i sjukförsäkringen. Hägglund lyssnade inte på alla de kristdemokratiska politiker ute i landet som menade att sjukförsäkringsreformen hade gått fruktansvärt snett.

I gårdagens Rapport försökte så Göran Hägglund, till sist, krypa till korset. Nu talade Hägglund plötsligt om att ”välfärden går före” ytterliggare jobbskatteavdrag. Ja, det vill säga – ett till går bra – sedan ska äntligen välfärden gå före.

Man kan fråga sig varför välfärden helt plötsligt skulle vara viktig för Göran Hägglund – när han hittills inte har brytt sig det minsta om den tidigare? Det kan väl i alla fall inte ha något med Kristdemokraternas fallande opinionssiffror att göra….?

Nej, tänkte väl det 😉

Men visst är det bra. Nu vet vi alla var Göran Hägglund står…. och var hans egen gräns går – när han själv känner att han bryter mot sina egna grundläggande kristna värderingar.

Han betraktar och bistår när svårt sjuka kastas ut från sjukförsäkringen, när funktionshindrade nekas assistanshjälp och stöd att leva ett värdigt liv,  när långvarigt sjuka tvingas till socialbidrag eller hemlöshet. Han driver själv på att sjukhus, äldreomsorg och vårdboenden ska säljs ut till lägstbjudande riskkapitalbolag… och han lyssnar inte när hans egna medtroende slår larm om hur fattigdomen ökar och hur samhället sviker de allra mest utsatta.

Ingen varningsklocka har ringt… men ….

Någonstans där gick tydligen Göran Hägglunds gräns… kanske är det dessa Bibelord som äntligen talar till honom;  ”Vadhelst I haven gjort mot en av dessa mina minsta….”

För alla oss andra som inte är organiserat troende – eller kanske inte tror alls utan bara tvivlar – men ändå har en inre kompass som säger något i stil med att ”man ska behandla andra som man själv vill bli behandlad”…. för oss är nog gränsen nådd för länge sedan…..

Men tack i alla fall Göran…. nu vet vi…. sent ska syndaren vakna!!

Läs mer; Apell till Svenska Kyrkans biskopar och församlingar

*

Tidigare bloggposter; Vad helst i haven gjort mot en av dessa mina minsta

Bloggtips; Peter Andersson, Martin Moberg, Eva Hillén Ahlström, Alliansfritt Sverige, Reflektioner och speglingar, Netroots

Press; dagens arena, dn1, svd1, exp1, KA- Ministern nöjd med sjukreglerna

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Nästa inlägg
Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. erja

   /  januari 12, 2011

  Tack Ilse-Marie.Du har ett varmt rött hjärta.Så många har ett hjärta av sten.
  erja

 2. ”Den gyllene regeln” har ingen större plats hos Fredrik Reinfeldt. Jag tror inte att han vill bli behandlad så som han behandlar alltför många riktigt sjuka. En större misantrop än den mannen får man leta efter.

 3. Så här skriver Diakon Marie Larsson i en Apell till Svenska kyrkans biskopar och församlingar, citat;

  /…/ Kan vi som kyrka stillatigande se på hur hela vårt välfärdssamhälle bryts ned till att bara finnas till för dem som har pengar?

  Kan vi som kyrka se på hur allt fler drabbas av fattigdom och att barnfattigdomen ökar p.g.a. att vuxna inte får rätten att vara sjuka med inkomst som gör att det är möjligt att leva ett drägligt liv? Kan vi som kyrka se på att portalparagrafen i socialtjänstlagen urholkas? /…/

  Jag önskar nu att Svenska Kyrkan slutar att vara tyst om den största nedmonteringen av vår välfärd som skett i modern tid. Jag önskar att Svenska Kyrkan tar sitt profetiska ansvar och ställer sig upp och talar om orättfärdigheten i att slå på den som redan ligger. Om orättfärdigheten i att vända sig emot allt som inte är friskt och perfekt, och om orättfärdigheten av att skapa ett samhälle där inte alla får plats. /…/

  Länk; http://www.utsatta.se/Apell_och_budkavle_till_Svenskakyrkans_biskopar_och%20forsamlingar.htm

 4. Bra rutet!

 5. Hugo

   /  januari 13, 2011

  Fattar inte hur du Ilse ständigt hackar på moderaterna? Dom är ju inga moderater, bara sossar light och nästan inget har de förändrat utom att sänka skatten en aning för låg och medelklass, det är allt.
  Det är bara fråga om makt och den egna sittplatsen vid den offentliga köttgrytan vad politiker beträffar.
  Min gamle farfar död och begraven stod där 1909 vid generalstrejken och kämpade för sina rättigheter som socialdemokrat. 10% skatt var då ett rån med vilda protester från arbetarrörelsen.
  Nu står ni där 3 generationer efteråt och hatar att vanliga Svensson får mer i plånboken! Fatta hur snett ute ni är? Höj skatten o ni faller pladask, så är det.

  Ett gnäll- och bidragsparti är allt som finns kvar av den starka och rättfärdiga rörelse som föddes för hundra år sedan och som har betytt så oändligt mycket under den tidiga socialdemokratin för Sveriges osannolika framgångssaga.
  Därom råder inget tvivel.

  Hade jag levt 1910 hade jag garanterat varit sosse med de frihetsideal och starka tro på rättvisa de då kämpade för.
  Numera vet partiet knappast vad en arbetare är annat än i den billiga retoriken.

  Vi får väl se vilka fallskärmar arbetarrörelsens representanter Wanja och Mona får. Allt är ett enormt hyckleri, synd bara att så många går på den enkla bluffen.

 6. Hugo

   /  januari 13, 2011

  Till mina inlägg vill jag tillägga följande. Jag kan som numera ganska få av de oss nu utdöende s k kvasiliberaler, min historia genom en av arbetarrörelsen söner född 1885, död 1965. Han var socialdemokrat och en man värd all respekt.
  Det är en mycket stark berättelse som präglat mitt liv till alla dagar och kommer så att göra med hans starka patos för frihet o rättvisa.
  Ingen är kanske intresserad, men så må vara för alla efterkommande socialister o socialdemokrater, men sådan här var verkligheten.

  Det civila samhället växte i uppriktig solidarisk anda bl a genom Konsum, Folkets Hus, Folkskola och frivilliga initiativ m m. Min gamle farfar hjälpte i smyg en tysk invandrare att bygga sitt hus efter inflyttningen till brukssamhället. Farfar var pensionär och gick alltid därifrån innan ägarna kom hem. Han grävde hacka och slet vi 70 års ålder för deras hus oavlönat.Det är grundplåten för det Sverige och anda av solidaritet som fick Sverige att hålla ihop. Rasism fanns inte, var inte ens uppfunnet.
  Det civila samhället med genuin solidaritet för varandra, gällde, inga bidrag här inte. Att tysken ifråga blev tvångsrekryterad till Hitlers SS Waffen var av mindre betydelse, det var även det en tragiskt berättelse om att tvätta toa under kadaverdiciplin med naglarna och att senare vara med vid Normadie under invasionen i sin tjänst. det fanns inget val om du inte ville bli avrättad. Han deserterade senare under svåra omständigheter.

  Vi gör våra val i livet, men aldrig vill jag bli en förruttnad socialdemokrat som ser det som en självklarhet att leva av andras arbete genom gnäll o bidrag. Jag tror det är dags vi återupprättar det socialdemokratiska civila samhället med alla dess kvaliteter och krav modell 1910. Det vore ett stort steg framåt för SAP.

 7. Göran och Jan vill ha ljuset på sig. Man spelar en fars och låter sig påskynda att man bryr sig. Nu är det riskfritt att tycka inget val förren 2014. Har ni Fredriks godkännande är det därför ni vågar?
  Svensken har blivit en egoist en boskaps människa som inte längre tänker själv och som har låtit sig mutas med jobbskatteavdraget.

 8. Hugo
  Det finns många som tycker som du. Bidrag är fult och de som behöver extra hjälp av samhället får skylla sig själv man lägger per automatik ansvaret på den enskilde individen. Vilka val har alla de människor som blir utan jobb när företagen säljs ut till utlandet. Vad ska den enskilde göra när man drar ned på personal. Cancer, schizofreni, depressioner, olika funktionshinder människor som numera får bära sina sjukdomar med skam för den dumme svensken gemene man tror blint på Fredriks påstående 2006 att sjuka inte är sjuka bara de anstränger sig lite.
  Du har helt rätt när du säger att sossarna har förändrats från förr och det stämmer det har vårt samhälle också tack vare de kämpande från förr har den vanliga människan också fått det bättre.
  Vad som inte har ändrats är den blå politiken Där vill man fortfarande att en liten grupp ska ha allt. Förr såldes fattiga på auktion idag säljs de ut i Fas 3 eller blir utförsäkrade.
  Förr i liberalens värd tidigt 1900-tal Var arbetslösa, fattiga inget värda och de sjuka stod ännu lägre precis som nu.
  Det är till var och en fritt att rösta på vad man vill. Jag beklagar verkligen att så många är så lättlurade och inte kan sin egen svenska historia.

 9. Bra Mona!

 10. Hugo

   /  januari 16, 2011

  Mona,…..sossarna har tappat all trovärdighet. Från att ha varit ett frihetsparti som stod för rättvisa och låga skatter ser man istället en stor stat som ett självändamål. Den som genomskådar ser att traditionen följs sen adel o bönder. De besuttna är numera den politiska adeln och tro mig, vederlagen för Mona o Wanja blir feta. Arbetarrörelsens barn, fy fan vilket jävla hyckleri. GP är numera godsägare, behöver jag säga mer Mona?

  Ansvaret för välfärd utgår primärt från den enskilde som ansvarig. D v s att genom eget arbete sörja för sig och de sina. Fördelningspolitiken är meningslös och kostar bara pengar med onödig byråkrati. Vad är det för mening att rycka 100 kronor i skatt och sen betala tillbaka kanske 60 till medborgaren. Resten försvinner i statsapparaten med onödigt anställda och totalt meningslöst arbete. Barnbidraget är ett bra exempel.!!! Det skulle ges ut efter behovsprövning och inte som nu, tillfalla alla fattig som rik. Det är sjukt.

  Vi kommer aldrig att tycka lika, men som tur är, är sosseriet på fallrepet. 25% i dagens mätning och tror de snart ligger runt 20%. Folket har genomskådat allt mygel och byggande av onödig byråkrati.

  Stor stat = liten människa
  Liten stat= stor människa

  Om du Mona anser att du inte klarar av att försörja dig själv utan att leva på andra vanliga människors inkomster är du snett ute.
  De som faller igenom tar vi hand om inte tal om annat, men för den sakens skull vägrar jag tro det är en million, stora delar av hela bidragssvängen oräknad.

  Jag kan min historia utan och innan. I vilket annat land än det odemokratiska Sverige hade det varit möjligt att en renodlad intresseorganisation som LO suttit med i debatter inför våra fria val? Arne Geijer satt där i rutan på Tages tid under 50 o 60 tal.

  Vad ger du mig för den Mona, heller tycker du det är korrekt och fritt fram för alla andra i en levande demokrati?

 1. Motvallsbloggen » Borgerliga väljare ska väl inte klaga på elpriserna
 2. Eftertankens kranka blekhet… « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: