Reinfeldts regering har osäkrat välfärden

I Svenska Dagbladet berättar i dag Fredrik Reinfeldt om sina första fem år vid makten. Han menar bland annat annat att den kritik som riktas mott alliansen – att de avvecklar välfärden – det är bara en ”känsla” som ”måste respekteras”, citat;

– Men jag tror mig kunna vara väldigt tydlig med att vi snarare har byggt ut både resurser och säkrat mycket av välfärdsuppdraget.

Om hur de som utförsäkrats från a-kassan ska överleva, citat;

– Man får stöd och hjälp av sina föräldrar, sin partner eller på annat sätt. Sist och slutligen finns det ju andra trygghetssystem som fångar upp människor.

Så ni har inte med era förändringar påverkat situationen?

– Vi har gjort att fler har gjort bedömningen att det inte är värt att stanna i den a-kassa vi har.

Fakta om a-kassan – efter fem år med alliansen;

 • Endast 4 procent av de arbetslösa får i dag 80 procent av lönen i a-kassa.
 • Endast 35 procent av de arbetslösa har överhuvudtaget rätt till a-kassa – antalet sjunker oavbrutet. 2006 hade ca 70 procent av de arbetslösa rätt till a-kassa.
 • En servitris betalar idag 385 kr/mån medan en läkare betalar 90 kr/mån

Den svenska a-kassan har under de senaste åren gått från OECD-toppen till OECD botten. I dag är den inledande ersättningsnivån för medelklassen sämre än i USA! Sedan alliansens a-kasseslakt 2006 har den svenska a-kassan försämrats snabbare än i något annat OECD-land. Hårdare kvalifikationskrav, kraftigt höjd avgift och lägre ersättning är bara en liten del av alliansens försämringar av a-kassan.

Vi kan konstatera att Reinfeldt  i alla fall har rätt på en punkt; Dagens a-kassa är det knappast värt att stanna i. Det sorgliga är att i dag har en klar majoritet inte ens en möjlighet att välja. Alliansens nya hårda regelverk gör att 65 procent av de arbetslösa inte ens kvalificerar sig för a-kassan. I brist på a-kassa uppmuntrar Reinfeldt arbetslösa att leva på sina anhöriga. För de som blir över (utan arbetande anhöriga) återstår att stå med mössan i hand på socialkkontoret eller hos kyrkans välgörenhet (det Reinfeldt i intervjun kallar ”andra trygghetssystem”).

Fredrik Reinfeldt om sjukförsäkringen, citat;

– Vi kan inte ha stora grupper av arbetsföra människor som vi skattefinansierar ersättning för. Det tynger de offentliga finanserna och deras arbetsförmåga används inte. Det gör att vi inte får in resurser och då klarar vi inte våra välfärdsambitioner.

Lite fakta till Fredrik och hans lärljungar;

Våra socialförsäkringar genererar miljardvinster till statskassan varje år.  Senaste prognosen; 89 miljarder plus under perioden 2010-2014 (varav sjukförsäkringen +63 miljarder). A-kassan har under flera år skapat stora mångmiljardbelopp till staten. För att ta ett par exempel; 2007 var överskottet 28 miljarder , 2010 drygt 23 miljarder.

Socialförsäkringarna och a-kassan ”tynger” inte de offentliga finanserna. Övervinsterna i dessa system har istället betalat för skattesänkningarna.

I klartext; sjuka och arbetslösa har fått betala skattesänkningarna med sämre trygghet och lägre ersättning.

I april i år hade redan ca 65 procent av de som utförsäkrats återvänt till sjukförsäkringen trots de nya hårdare reglerna- och ju längre tiden går desto fler återvänder.Totalt är bara drygt 3 procent i den första gruppen utförsäkrade i någon form av arbete (hur många timmar i veckan framgår inte av redovisningen). (OBS! före utförsäkringen arbetade ca 40 procent av de sjukskrivna deltid).
En stor del av de utförsäkrade finns inte redovisade – de har ”trillat ur” systemen. Många har fortsatt jobba deltid – nu utan sjukersättnining. Många försörjs av anhöriga, eller tvingas till socialen eller välgörenhet.

Fredrik Reinfeldt i dag på Moderaternas stämma, citat;

Vi tror på jämlikhet och rättvisa och har rejäla skyddsnät…

I sin bok ”Det sovande folket” skrev han så här, citat;

– Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras.

Skillnaden mellan nu och då är en putsad retorik.  Retoriken hämtas från vänster – medan den praktiska politiken går allt längre ut till höger.

Nej, Fredrik Reinfeldts din regering har inte ”säkrat välfärdsuppdraget” – den har snarare osäkrat välfärden.

Läs mer;

Alliansens Bidragssamhälle – del 1

Alliansens Bidragssamhälle – del 2

*

Missa inte; Virituell namninsamling mot utförsäkringarna!

Kritiken mot sjukförsäkringenNär ska regeringen börja lyssna på den enorma kritiken av sjukförsäkringsreglerna?

Kyrkorna fortsätter protestera mot sjukreglerna; Fräslningsarmen, Kyrkor i Jököping agerar för de utförsäkrade

Bloggtips; Röda Malmö, Kulturbloggen, Sebastians tankar, Martin Moberg, Alliansfritt, Annarkia, Reflektioner och speglingar, Netroots

Media; svd1, svd2, svd3, svd4, svd5dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, ab1, ab2, ab3, ab4, ab5, svt1, svt2

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

24 kommentarer

 1. T Lindholm

   /  oktober 20, 2011

  Fredrik Reinfelt måste neutraliseras genom hårt mothugg från Oppositionen, han är ju Samhällsfarlig!

  Fredrik Reinfeldt om sjukförsäkringen, citat;

  – Vi kan inte ha stora grupper av arbetsföra människor som vi skattefinansierar ersättning för. Det tynger de offentliga finanserna och deras arbetsförmåga används inte. Det gör att vi inte får in resurser och då klarar vi inte våra välfärdsambitioner.

  Reinfelt måste tas ner på jorden!
  Förresten har Oppositionen ”öppet Mål” så det fattas inga Argument för att sänka hans idiotiska skit prat!

 2. Graham Greenberg

   /  oktober 20, 2011

  Varifrån ska pengarna komma? Vi ser att vänstern vill öka invandringen, spendera mer på välfärden, ta hand om utländska demenssjuka, jobba kortare innan man får pension etc etc. Hur tusan kan denna ekvation gå ihop? Jag vill jobba mindre, få bättre välfärd och ge mer stöd till människor som inte betalat skatt eller jobbat i Sverige.

 3. Det vore ju fantastiskt om herr Reinfeldt någon gång kunde bevisa det han säger.

  Var är alla de arbetsföra människorna i sjukförsäkringen som tynger ner de offentliga finanserna?

  Hur många gånger ska man behöva tvingas ut från sjukförsäkringen för att Alliansen ska inse att sjuka faktiskt är sjuka?

  Att man temoprärt befinner sig i en annat statistiskt diagram (Af:s eller socialtjänstens) betyder ju inte att man är frisk.

  Man slutar aldrig att förundras…

 4. Nu skall han och M börja lyssna på medborgarna och tydligen behöver en Moderat utbildas i att lyssna???

  Ett uttalande från ”statsmannen” i Expressen idag:

  ”De nya Moderaterna har medvetet satsat på att börja lyssna på människor, förklarade Reinfeldt.
  – Vi utbildade flera hundra moderater i att lyssna, sa Fredrik Reinfeldt.”

  Förmågan att lyssna finns alltså inte medfött hos en Moderat!

 5. Sanna (r)

   /  oktober 20, 2011

  På Moderaternas partistämma idag talade Reinfeldt helt frankt om att man lagt beslag på begreppet ”arbetarparti” utan att oppositionen opponerat sig. Nu, sa Reinfeldt, kommer man att erövra begreppet ”välfärd”.

  Det riktigt läskiga är att med den propagandamaskin alliansen har till sitt förfogande kommer man helt säkert lyckas slå i folk att misshandeln av sjuka, arbetslösa, unga, gamla, asaylsökande gamla människor inte har ett dugg med den generella välfärden att göra. det handlar om ”enskilda fall” och är ingenting som den välmående medelklassen behöver bry sig om. Enligt moderat logik är välfärd något en del av befolkningen gör sig förtjänt av genom att vara friska och arbeta och ha pigor hemma som gör skitgörat.

 6. Maria

   /  oktober 20, 2011

  ”Stora grupper av arbetsföra människor”?? är karln`spritt språngande galen!
  Nästan så jag önskar att han får en icke botbar och riktigt handikappande åkomma… men sån är inte jag.. eller jo, han borde få lära sig!

 7. Minnet

   /  oktober 21, 2011

  Jo det är förskräckligt att pensionerna ser ut som det gör och Göran Persson sa att ”svenska folket kommer att bli förbannade då de förstår vad vi gjort” då han gjorde om pensionssystemet. Tyvärr var det så här men det går alltid att göra om och göra rätt.

 8. Tack för inlägget. Fredrik Reinfeldt verkar befinna sig mycket långt från den verklighet som jag och många andra utförsäkrade lever i. http://blogg.passagen.se/maskroskvinnan/entry/reinfeldt_f%C3%B6r%C3%A4ldrar_sambo_f%C3%A5r_rycka

  Anna-Karin Mattsson/Maskroskvinnan

 9. Sven-Eric Forsén

   /  oktober 21, 2011

  Moderaterna med sin innertrio, Per Schlingmann, Fredrik Reinfeldt och Anders Borg spänner tydligen bågen ordentligt för att nå allt högre mål.Uppmuntrade av framgången med socialdemokratisk retorik och en Följa-John-politik, satsar de nu på det avgörande slaget om Sveriges väljare. Populismen känner inga gränser. Nu vill man inmuta både Socialdemokraternas och Miljöpartiets hjärtefrågor i sin arsenal. Kan det verkligen hålla i det längre perspektivet?

 10. Mitt i moderatstämman har jag fått med en artikel i Newsmill om hur det är att vara utförsäkrad. Välkommen att läsa om du har tid och lust!

  http://www.newsmill.se

  http://www.newsmill.se/artikel/2011/10/22/reinfeldt-tycker-att-anh-riga-ska-rycka-in-f-r-sjuka-och-arbetsl-sa

  Ha en bra kväll!

  Anna-Karin

 11. fd sosse

   /  oktober 26, 2011

  Märkligt hur många utförsäkrade pga sjukdom verkar vara otroligt duktiga vid datorn, har tid att länka till typ 10 andra nätuppslag. Hm, bättre kunskap än jag, mera tid. Jo, det är sant- jag jobbar heltid och hinner inte vanligtvis. Men nu ligger jag med influensa……….Men allvarligt. Har vi i Sverige det så mkt sämre än i andra länder? Har ni rest och sett ute i Europa, resten av världen? Jag tror inte att alla med sjukbidrag kan arbeta heltid, men kanske deltid- och där har arbetsgivarna ett stort ansvar att våga anställa dessa personer. Vad gäller arbetslöshet- det går ju att utbilda sig till vården. Det gjorde jag, och har aldrig saknat jobb efter det.

 1. När ska Reinfeldt se verkligheten i vitögat? | Annarkia
 2. Moderaternas sektstämma! » HumanLabRat bloggar
 3. Från Besserwisser till Oskyldigt Ovetande Offer | Nemokrati
 4. Anders Borg behöver läsa på lite | Unionen Opinion
 5. Diskussioner om kompetensutveckling saknas på Moderatstämman | Unionen Opinion
 6. Politik som absurd och grym teater « Ett hjärta RÖTT
 7. Nya Moderaterna vevar historien baklänges « Ett hjärta RÖTT
 8. Motvallsbloggen » Reinfeldt: De utförsäkrade får väl söka stöd hos anhöriga
 9. Lögn och propaganda har blivit sanning i Moderaternas Sverige! » HumanLabRat bloggar
 10. Det är skillnad på individualister « LEINESBLOGG.com
 11. Slaktarn skriver| nytt år – en chans att öppna ögonen o låta de blinda se…
 12. Sjukförsäkringskatastrofen – en pågående tradgedi « Ett hjärta RÖTT
 13. Ofriheten breder ut sig i Moderaternas Sverige « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: