Från bäst till sämst med alliansen

I går presenterades ytterliggare två undersökningar som visar hur illa det står till med den svenska välfärden och jämlikheten.

Den första handlade om den svenska skolan. En ny Pisaundersökning visar hur illa läget är. Resultaten sjunker överlag och dessutom ökar segregationen och likvärdigheten. Citat svt;

Sverige har tappat sin internationella topposition till att numera inte vara mer än ett genomsnittsland när det gäller likvärdighet. Det visar sig genom att skillnaderna mellan hög- och lågpresterande elever har ökat, likaså skillnaden mellan framgångsrika och svaga skolor. Dessutom har elevernas sociala bakgrund fått större betydelse för skolresultaten och är nu till och med större än OECD-genomsnittet..

Varningarna om vad som har varit på väg att hända har varit många, både från lärare och forskare – få har lyssnat.

Fega politiker duckar om friskolorna, citat,KA;

I en undersökning från 2004 tillhör Sverige de fem länder i EU med den mest omfattande sociala skolsegregationen. I Finland, med ett system som påminner om det vi hade före friskolereformen är den sociala skolsegregationen den lägsta i EU. Där finns inte lika många svaga elever som i Sverige.

Friskolereformen (genomförd av den borgerliga regeringen 1992) är en av de starkast bidragande faktorerna till att segregeringen har ökat och att kvaliteten och resultaten har sjunkit.

Så här skrev Metta Fjellner, ordförande i Lärarnas Riksförbund (LR),  i en artikel i Svenska Dagbladet den 23 maj 2008, citat:

Sett i perspektivet av de två senaste decennierna har svensk skolpolitik i allt större omfattning handlat om valfrihet och konkurrens. Nästan som ett självändamål, och allt mindre om kvalitet och likvärdig utbildning. Skolor har kommit att bli rena spekulationsobjekt (…) Vi lärare känner en stark oro för att det numera inte är elevens rätt till likvärdig utbildning av hög kvalitet som står i centrum i den svenska skolan, utan en ideologisk övertro på mångfald av aktörer på skolans område. Det är uppseendeväckande att det tycks finnas en något slags politiskt samförstånd mellan de politiska blocken, trots att det som sker äventyrar skolans kvalitet och elevernas rättigheter – ytterligare.

Mer Fakta; Segregationen växer i skolans värld

Den andra undersökningen handlade om a-kassan. Den svenska a-kassan har nu intagit en jumboplats bland OECD-länderna. Även på detta område har vi gått från att vara en av de bästa till en av de sämsta i västvärlden.

Så här skriver Henrik Berggren på DN, citat;

Inkomstbortfallsprincipen är ett av svenskans vackraste ord. Det står för det som jag uppfattar som den egentliga arbetslinjen, nämligen att uppmuntra arbete och samtidigt garantera ett fullgott skydd vid arbetslöshet och sjukdom. Men regeringens politik har lett till dyra avgifter som innebär att många låginkomsttagare inte har råd att vara med. Och enligt en ny studie från Uppsala Universitet har de låga inkomsttaken lett till att den svenska arbetslöshetsförsäkringen är mindre inkomstrelaterad än i de flesta andra OECD-länder, vilket gör att även höginkomsttagares betalningsvilja drabbas.

Dessa rader säger det mesta – dessutom formulerade på ledarplats i den största borgerliga morgontidningen.

Den svenska modellen med generösa och generella socialförsäkringar byggda på inkomstbortfallsprincipen är efter fyra år med alliansen ett minne blott. Även när det gäller sjukförsäkringen befinner sig Sverige numera i strykklass. Vi har redan de hårdaste reglerna för sjukersättning (förtidspension) i hela västvärlden, och ett system som kastar ut svårt sjuka ur försäkringen efter bestämda tidsgränser – oavsett om de är friska eller ej. Många av de som utförsäkras får sedan förlita sig på stöd och hjälp från sina barn och anhöriga – eller som sista nödlösning söka sig till socialkontoren eller till kyrkans välgörenhet. ”Inkomstbortfallsprincipen” finns inte längre i detta system – nu får långvarigt sjuka vara glada om de överhuvudtaget får mat för dagen och slipper bli hemlösa.

Tills sist kan man fundera över hur länge till alliansregeringen och moderaterna kommer att förbli så hyllade, omtyckta och älskade av svenska folket som de är just enligt alla väljarmätningar. Nu, när resultaten av de senaste årens moderata missgrepp blir allt tydligare. På punkt efter punkt halkar Sverige efter och snart kan regeringen inte längre skylla ifrån sig på socialdemokraterna (annat än på den goda ekonomin). Det enda Borg tycks vara bra på är att spara pengar  i ladorna” – till ingen nytta.

För – det är inte bara när det gäller utbildning och välfärd som Sverige tappar fart. Infrastrukturen faller sönder i brist på underhåll. Satsningar på miljövänliga järnvägar prioriteras bort. Miljöpolitiken är obefintlig och Sverige faller pladask i den årliga klimatrankingen” (från plats 10 till 24 på tre år) – mer och mer för varje alliansår. Sverige hamnar numera i samma kategori som Grekland, Sydafrika, Thailand och Kazakstan. Borg kallar detta för försiktighet” och sparsamhet” – men det handlar lika mycket om blind nyliberal ideologi och snålheten som bedrar visheten.

Försiktighet och sparsamhet må vara en dygd för den privata ekonomin – men kan vara förödande för ett lands framtid….

*
Läsvärt;
Lena Sommestad – Krispolitiken borde ha varit en nackdel för Borg
Hans Hjälte – Förvånansvärt visionsfritt

Bloggat; Supermiljöbloggen, Alliansfritt Sverige, Annarkia, In your face, Peter Andersson, Veronica Palm

Media; dn1, dn2,dn3, dn4, dn5, dn6, svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, svd6, ab1, ab2, ab3, ab4, ab5, ab6, exp1, exp2, exp3, exp4, exp5, exp6, exp7, exp8svt1, svt2, svt3, sydsvenskan,

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Intressant.se

Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. ”Inkomstbortfallsprincipen” är också den princip som betyder att en arbetslös fd höginkomsttagare har rätt att leva på mer pengar än en heltidsarbetande låginkomsttagare, i alla fall i den värld du argumenterar för i inlägget där taken höjs. Dessutom är det låginkomsttagaren som är med och betalar räkningen för det hela över skattesedeln…

  Om du tycker det är rättvist får det nog stå för dig!

  Att höja a-kassan för de som slår i taket kommer inte att hjälpa de som du beskriver, varav de allra flesta snarare har problem med golvet (eller att flera a-kassor haft en alldeles för lång backlog på flera månader).

 2. danne

   /  december 8, 2010

  Svenskarnas dåliga resultat i skolan är ju vad alliansen försöker göra något åt. Det är resultatet av vänsterblockets skolpolitik. Vänta sju år på nästa undersökning för att se vad alliansens förändringar inom skolpolitiken ger för effekt.

  2011 börjar alliansens skolpolitik träda i kraft och sen får vi vänta några år för att se vilken effekt det ger. Ännu längre för att se vilken effekt den nya lärarutbildningen ger.

 3. Erik

   /  december 8, 2010

  ”Det enda Borg tycks vara bra på är att spara pengar ”i ladorna” – till ingen nytta.”

  Ja, för vem har nytta av att vi återhämtar oss efter finanskrisen snabbast i europa? Vi borde slösat pengar under krisen istället så vi kunnat få en skenande stadsskuld som irland, grekland eller spanien.

  ”Försiktighet och sparsamhet må vara en dygd för den privata ekonomin – men kan vara förödande för ett lands framtid…”

  Fråga Grekland, Irland, Spanien m.fl. om de håller med dig. Eller Frankrike och England för den delen. De lät inte tråkiga saker som budgetbalans vara något hinder för ösa ut pengar på folket. Det funkar dock inte i längden.

  S är lyckligtvis bättre på att ta ansvar än så men V är totalt oansvariga vilket gjorde dem till ett riktigt sänke i valet.

 4. Något att läsa…

  Borgs hyllade politik inte särskilt ansvarsfull, E24, citat;

  Vår högt firade svenske finansminister Anders Borg hävdar att han för en ansvarsfull ekonomisk politik med sin ständiga betoning på ordning i statsfinanserna, med vilket menas budgetbalans och sparande. Lyfter man blicken något och sätter in Sveriges ekonomi i ett globalt sammanhang, vilket är det rätta för en öppen ekonomi som den svenska, så är detta kamerala fokus knappast ansvarsfullt, vare sig för Sverige eller för omvärlden.
  /…/
  Sverige, liksom många andra länder, har nämligen exceptionellt goda förutsättningar för att göra stora offentliga investeringar. Det kan exempelvis vara infrastruktur, utbildning, forskning, rättsväsende eller varför inte integration av nysvenskar. /…/

  Det är märkliga tider när en poet och Dalademokrat som Göran Greider förefaller ha bättre pejl på vad som är en ansvarsfull ekonomisk politik än vår finansminister.

  Läs hela!

 5. Ilse-Marie: Det är inte särskilt förvånande att Göran Greider tycker så. Han tycker ju i princip att ALLT som Borg gör är åt skogen…

  Övriga debattörer ovan har för övrigt redan gett exempel på länder som fört en i Grediers ögon ansvarsfull politik.

 6. danne:
  Su pratar strunt.
  Den skola vi har nu är den förra borgerliga regeringens, ”Världens bästa skola” skulle det bli, och så inrättade man ett friskolesystem och skyndade på en bostadssegregering och ruinerade Sverige vilket tillsammans garanterar sämre skola jämsöver.

  Jag misstänkte redan då att Bildt egentligen menade att man skulle ha en enda världsbra skola, Carlssons i Stockholm kanske, och resten kunde man strunta i, och ungefär så har det blivit.

  Sedan tror Björklund att man kan rätta till eländet genom att använda rottingen – tji kommer han att få. Det blir inte bättre, bara sämre med hans förslag. Kom igen Danne om de där åren du talar om, så ska vi se hur det blivit då. Jag sätter en hundring på att den svenska skolan då har sjunkit ännu djupare i jämförelse.

 7. Instämmer Kerstin! Bra talat! 🙂

 1. Den egentliga arbetslinjen « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: