You get pie in the sky….

I går försökte finansminister Anders Borg förklara hur de ökade klyftor som regerings politik har skapat i själva verket leder till minskade klyftor. Det gäller bara att ha lite fantasi, en fanatisk tro…. och att kunna se in i framtiden…..

Anders Borg gör precis som fundamentalister alltid har gjort. De försvarar sina misslyckade projekt med att de direkta effekterna inte är de väsentliga – det är i framtiden det ska hända. Eller som Joe Hill en gång sammanfattade budskapet – ”You get pie in the sky when you die”

Precis så har ideologiskt förblindade makthavare alltid predikat, inom kyrkan och inom politiken – som Reagan, Stalin, Thatcher och Mao. I framtiden, någon gång, blir det bättre för alla – när rikedomen sipprar ned, när vi en gång når fram till drömsamhället, eller – när vi kommer till himmelen….

Men inte ens Borgs kurvor visar på någonting annat än att regeringens politik skapat ökade klyftor. Sjuka, arbetslösa och pensionärer har lämnats utanför, de räknas inte längre – medan de välbärgade och välavlönade medelålders männen tjänar storkovan på den borgerliga regeringens politik (moderaternas kärnväljare). Borg och Reinfeldt tillhör själva vinnarna, medan utslitna kvinnliga välfärdsarbetare är de största förlorarna. Både just nu – och i långa loppet.

I själva verket är det ganska enkelt – ökade klyftor leder inte till minskade klyftor….

Missa inte Aftonbladets ledare om finansministerns utspel , citat;

2002 hade de fattigaste 10 procenten i genomsnitt 6 166 kr i månaden att leva på. Sex år senare hade denna grupp sämre levnadsstandard. Det stora tappet skedde efter 2007 när regeringens åtgärder slog igenom, enligt SCB. Den fattigaste gruppen förlorade då 554 kronor i månaden. Samtidigt har de rikaste 10 procenten ökat sin disponibla månadsinkomst med 7 116 kronor.

Men oavsett allt: att legitimera ökade klyftor genom att hävda att de leder till minskade klyftor är inget tidigare borgerliga finansministrar skulle lagt ner tid på. Det måste man ändå uppskatta med Anders Borg: han har en vällovlig fantasi.

Tyvärr med förödande konsekvenser i den där verkligheten.

*

Tidigare bloggposter i ämnet;
Fredrik – otryggare kan ingen vara
Ökade klyftor – inget olycksfall i arbetet

Bloggat; Katarina Nyberg Finn, Röda Berget, Alliansfritt Sverige, Carin Jämtin, In your face, Annarkia, Esbati, Eva-Lena, Martin MobergRoger Jönsson

Mer – Netroots

Press; svd1, svd2, svd3, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, dn8, dn9, dn10, dn11, dn12, exp1, exp2, exp3, exp4, exp5, ab1,

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

17 kommentarer

  1. Fille

     /  april 9, 2010

    Jag tycker det är fascinerande att se hur riksmedia (DN, SvD, SvT och TV4) tillåter Borg och Alliansen vränga till statistiken så att det blir absurt utan att på något sätt bli ifrågasatta.

    Det är svårt att avstå från att jämföra Alliansens mediamanipulationer och åsiktsmonopol (t.ex. är 90 procent av pressen borgerlig) med Berlusconis i Italien.

    I Sverige, liksom i Italien, blir den fria och obundna granskningen av makten allt mer sällsynt.

    Men jag hoppas och tror ändå att det svenska folket på valdagen ger Alliansen vad den förtjänar: respass! Sker inte detta återstår för mig och många andra bara att längta efter den där pajen i himmelriket…

  2. Mållgan

     /  april 9, 2010

    Det tog knappt 2 dagar efter att talmannen Per Westerberg (M) hade förhandlat fram en överenskommelse mellan alla riksdagspartierna om att inga läckor skulle ske från budgeten före den officiella presentationen (15/4), förrän alliansen började läcka för fullt. Regeringen fortsätter alltså med sina lögner.

  3. Jag tycker att Ilsemaries avslöjande av journalisternas löner (i inlägget om att vi betalar för Hanne Kjöllers städning) förklarar varför journalister i allmänhet krälar runt Alliansens företrädare och inte säger många kritiska ord om den eller försöker avslöja deras lögner.

    Följ pengarna, de förklarar väldigt mycket alltså.

  4. Bra skrivet ! Tänker på en annan sjungande man: Woody Guthrie. Känns som han verkligen är angelägen idag också !
    ps. ”a pie in the sky..” var ju det Lennon sa sig ha sett när han namngav Beatles…:)

  5. Piia-Liisa

     /  april 11, 2010

    ”Svarta präster stå upp titt och tätt
    lär dig skilja på synd och på rätt
    men begär du ett tort stycke bröd
    sjunger kören med trossäker glöd:
    Du får mat, o kamrat
    uti himelens härliga stat
    svält förnöjd
    o stor fröjd
    du får kalvstek i himmelsens höjd”

    Tycker det är bedrövligt att vi är tillbaka till tiden i början av 1900–talet. Att Joe Hills texter eller Josef Hillström som var hans svenska namn fortfarande gäller. Har det inte hänt mer på dryga hundra år än att vi fortfarande har grupper som ställs utanför allt vad värdighet heter.
    Skrämmande. Kanske dags att ta upp fler av hans texter igen. Många är högaktuella!

  6. Piia-Liisa:
    Jodå, det har hänt väldigt mycket på 100 år. Först skapade man ett alltmer jämlikt samhälle och god samhällsservice för alla, det tog 75 år. Sedan började man riva ner det man byggt igen, och i accelererande tempo. Den värsta rivningen har gått på 20 år, men allra snabbast har den skett sedan 2006.

  7. Det som skrämmer mig är att många tycker det är ok Fortfarande hör jag folk som tycker att sjuka och arbetslösa får vad de förtjänar. Snart kommer vi att få höra predikningar från alla politiska förbund hur underbara och bra de är inför valet. Men vilket parti står upp för de sjuka arbetslösa pensionärer och andra som har det svårt. Det är på tok för tyst.

  8. Att jag sökte upp din blogg idag var egentligen för att jag drabbades av ”helig vrede” häromdagen. Om varför….och varför jag tycker att vi alla ska köpa rättvisemärkt kaffe om vi inte redan gör det kan man läsa om på min blogg. Välkomna!

  9. Piia-liisa

     /  april 13, 2010

    Du har helt rätt Kerstin – och det gör mig ännu mer uppriven. Vi hade ett samhälle so det ahr käämpats för i sekler, det har kostat människoliv (tänker t ex på Ådalen 31) osv. Nu har vi några generationer av de relativt unga som inte har (eller inte vill ta till sig kunskapen) om hur samhället byggts upp.

    Då får vi återigen plocka fram Joe Hill, Dan Andersson, och även Cornelis Wreewijks texter bland några av många som beskrev hur samhället byggdes. Det saknas inte beskrivningar. Men hur många läser och lyssnar på dem idag?

    ”Det kan ta år att bygga ett företroende, men sekunder att riva det” Stämmer ganska bra tycks det som
    Tyvärr. Jag önskar att det är en mardröm, att vi är långt från den mäniskosyn som präglade det forna brukssanhället….

  1. Stämmer inte verkligheten gäller kartan. | annarkia
  2. Lite tidigt, va? « Vildhundens klagan II
  3. Vad Anders Borg glömde säga « Storstad
  4. Motvallsbloggen » Stefan Fölster – inte retorikens mästare
  5. Moderaternas trovärdighet – lika med noll « Ett hjärta RÖTT
  6. Borgs dogmer granskade « Ett hjärta RÖTT
  7. Så duperas massorna! « Ett hjärta RÖTT

Lämna en kommentar