Så duperas massorna!

Man blir nästan lite full i skratt när man läser regeringens senaste propaganda-alster på DN debatt. Efter gårdagens kosmetiska finputsning av västvärldens hårdaste sjukregler återvänder man till sitt absoluta favoritämne – jobbskatteavdraget!

Just dessa rader känns extra komiska, citat;

Den starka ekonomin skapar förutsättningar för att redan tidigt under mandatperioden genomföra centrala delar av vårt valmanifest. Det handlar om viktiga jobbskapande reformer som ett ytterligare jobbskatteavdrag och sänkt moms för restaurang- och cateringtjänster.

Några kronor billigare restaurangbesök och cateringtjänster och en hundring extra i jobbskatteavdrag – det är ”viktiga jobbskapande reformer” för framtiden. Jo, man tackar! 😉

Och, visst vore det komiskt – om inte…

Vi hade en massarbetslöshet på runt 8 procent och en ständigt ökande långtidsarbetslöshet. En eftersatt arbetsmarknadspolitik och en slaktad arbetsmiljöpolitik. En infrastruktur som faller sönder. Socialförsäkringar och en välfärd som krackelerar och tynar bort. En av västvärldens sämsta a-kassor. Rekordmånga unga som saknar både jobb och bostad. En ökande barnfattigdom, och stadigt ökade klyftor mellan de som har och inte har.

Av ”reformutrymmet” på 25 miljarder går allt utom 0,1 miljarder till skattesänkningar.

Visst vore det komiskt, om det inte fanns så oerhört mycket annat att prioritera och satsa pengarna på!

Jobbskatteavdrag har blivit ett mantra som upprepas och upprepas. Det tycks inte längre behövas något annat än blind ideologi för att förklara och försvara de orättvisa skattesänkningarna. Det räcker med illusioner och Anders Borgs trosvissa predikningar – som omväxlande handlar om skatteavdrag för de som redan har mest och sänkta löner för de som redan har minst.

Och visst är det sant – Anders Borg har sagt det; ökade klyfter leder till minskade klyftor (you get pie in the sky).

Förlåt, men det känns som om luften håller på att går ur mig – är vi verkligen så egoistiska och kortsiktiga?

Eller är det bara så att propagandaminister Schlingmann vet hur man duperar massorna? I går var det sjukförsäkringen, i dag jobbskatteavdraget. Vi sväljer och jublar…

…och hoppas på  att det inte är vi som drabbas, nästa gång….


*

Till sist... efter alla rapporteringar från den fruktansvärda kärnkraftsolyckan i Japan som i media ständigt avlsutats med orden – ”det är helt ofarligt” – uppgraderas nu olyckan till samma nivå som Tjernobyl, en 7:a. Jag minns en kommentar jag fick på min blogg efter de första olycksrapporterna, citat;

Den fullständiga katastrofen förhindrades i samma ögonblick jordbävningen inträffade då reaktorerna stängdes av. Den största olycka som skulle kunna ske efter det är ett utsläpp av radioaktiva ämnen som inte är större än ett par röntgenundersökningar.//Erik, Teknisk Fysiker vid KTH

Ett par rötgenundersökningar…

Så säker kan bara en ”expert” vara. Så fel bara en ”expert” ha….

Lästips; Strålande lögner

*

Media; svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, dn8, dn9, dn10, ab1, ab2, ab3, ab4, ab5, ab6, ab7, exp1, exp2

Bloggat; Annarkia, Roger JönssonSebastians tankar, Leines blogg, Martin Moberg, Högbergs tankar, Veikens blogg, Röda berget, Netroots

Bloggtips; Lena Sommestad om sin nominering till ordförande för S-kvinnor, Alliansfritt om Rivéres moral, Esbati om sjukförsäkringena Schlingmannisering

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. hassep

   /  april 12, 2011

  Jobbskatteavdraget har gett mer pengar i plånboken för de lågavlönade än vad facken någonsin har lyckats förhandla fram.

 2. Karin

   /  april 12, 2011

  De pengarna kommer snart att var uppätna av ökade kostnader för försäkringar m.m. I all synnerhet om dessa lågavlönade skulle råka gå och bli sjuka t.ex.

 3. Ulla

   /  april 12, 2011

  Hej Ilse-Marie!
  Läs gärna Jenny Wennbergs ledarkrönika ”Sjuk försäkring”
  http://www.arbetarbladet.se/ledare
  Tack för att jag får ta del av din kloka och informativa blogg!
  Hälsningar från Ulla

 4. Maria

   /  april 12, 2011

  hassep, du har nog missförstått hur procenträkning går till, de som tjänat mest på jobbskatteavdragen är de högavlönade, som politiker t.ex.
  De lågavlönade har som vanligt fått smulorna från den rikes bord. Nu kan de lågavlönade dessutom få se fram emot tillbakahållna löneökningar, sämre arbetsklimat, ett havererat socialförsäkringssystem, ökade kostnader och en försämrad samhällsservice.
  Arbetslinjen som moderaterna tjatar om (fastän de slänger ut fler bidrag än någonsin socialdemokraterna gjorde) betyder inte att arbetarklassen ska ha några fördelar i samhället utan att de ska arbeta tills de stupar som villiga slavar till överklassen.

 5. Kent Karlsson

   /  april 12, 2011

  Grattis Schlingmann, du gör skäl för varje skattekrona vi ger dig i lön! Du och ditt propagandaministerium sköter ert jobb åt Reinfeldt. Nu har tidningarnas hemsidor era skattesänkningar högst upp istället för artiklar om de kosmetiska förändringarna i sjukförsäkringen och artiklar om att Reinfeldt fegar ur från att möta Håkan Juholt! Så förflyttar man fokus från de obehagliga frågorna till något som ger bilden av att var positivt! Kanske dags att statsministern ger dig en rejäl löneökning. Nä. så dumt av mig. Du får ju genom det femte jobbskatteavdraget så oerhört mycket större skattesänkning än vad vårdbiträdet får!

  När skall det ”sovande folket” vakna och se igenom alla ”vackra” ord och se vad som pågår i bakgrunden? Försämringar i arbetslagstiftningen, sjuka som kastas ut i socialbidragskön, skattesänkningar som endast ger några korvören till de lågavlönade men desto mer till de som redan lever gott! Ser inte folk alla avgifthöjningar som äter upp deras stackars skattesänkningar!?
  Ser inte svenska folket att det är Svenskt näringsliv genom sina ”hemliga partibidrag” och en fd, reklam-man, numera en svensk propagandaminister, som i praktiken styr Sverige!?

 6. Elsy Eriksson

   /  april 12, 2011

  Hej !Läs gärna Sundsvalltidnings ledare av politiske redaktören Magnus Erixon http://st.nu/opinion/ledare/1.2944172-sta-upp-for-reformen.Tack för en bra blogg

 7. Anders

   /  april 12, 2011

  Om det nu är så hemskt i Sverige, flytta till Vitryssland så kan ni vara med om att återuppbygga Sovjet.

  De svenska inkomstskatterna är fortfarande högst i världen, är det svårt att räkna ut detta för er? Skattesänkningarna man diskuterar idag är futtiga. Man skulle behöva bygga om skattesystemet från grunden – och göra Skatteverket till medborgarnas vän istället för värsta fiende.

  Rör inte mina surt förvärvade slantar.

 8. susanna svensson

   /  april 12, 2011

  Jaqpan olyckan har uppgraderats till en 7a men det borde innebära att japan olyckan är mycket värre än tjernobyl eftersom att japan är betydligt mer tätbefolkat. Måste lika stort område evakureras och läggas i karantän runt dessa kärnkraftverk kan man undra vart alla människor ska ta vägen. Finns det plats för dom i Japan.

  Kanske vi får ett tydligt exempel på varför det är skillnad på folk och folk i ett kapitalistiskt samhälle. Får vi några 100 tusen miljöflyktingar från japan med i genomsnitt någon miljon i försäkringspengar i plånboken som söker sig hit till europa så kommer nog de europeiska länderna at tslåss om dessa flyktingar. Utfattiga afganer och Somalier som sålt allt de äger och har för at tha råd med en flyktingsmugglare göre sig icke besvär längre.

 9. Anders

   /  april 12, 2011

  Maria, du verkar tro att förvärvsinkomst är statlig engendom och att man får vara tacksam för att man får behålla lite av sina intjänade medel. Det är en helt sjuk inställning. Du verkar heller inte kunna räkna procent.

  Om en person tjänar 50.000 per månad så dras ca 20.000 i preliminärskatt. Detta är 40%. Marginalskatten är 55-59% beroende på vilken kommun man bor i.

  Om en person tjänar 20.000 per månad så dras 5.800 i preliminärskatt. Detta är 29%. Marginalskatten är lika med kommunalskattesatsen.

  När nu skatten sänks, är det inte rimligt att den som har en högre inkomst även får behålla mer av skattesänkningen? Har vi valt att ha en progressiv skatteskala i det här landet så måste ju progressiviten fungera åt båda håll.

 10. Ella

   /  april 13, 2011

  Jag är böjd att hålla med dig Ilse-mari, det känns faktiskt som om luften håller på att gå ur mig också. När jag ser hur ofantligt dumma människorna är. Sänkt skatt betyder mindre pengar till sjukvård, skolor, vägar, åldrignsvård o.s.v. och naturligtvis tas skatteavdraget som vanligt från sjukförsäkringen eftersom regeringen tycker att det är för mycket pengar i den. Alltså måste var och en se till att tjäna så mycket att man har råd med sin egen sjukvård och utbildning hädanefter (och när man hör hur människorna gnäller över att en vaccin kostar närmare 500 kr så kan man ju bara tänka sig hur det ska låta när ett benbrott kostar kanske 10.000 kr att få gipsat, en förlossning 50.000 kr o.s.v.) Såna besök brukar ju de flesta familjer råka ut för.
  Nej, jag blir bara trött av denna politik att människor helt utan empati tillåts styra landet och på några få år rasera allt som byggts upp under många, långa, mödosamma år. Och så stå och på fullt allvar påstå att de gjort det bättre för de svaga i samhället. Och att folket tror på dem………

 11. Barbro

   /  april 13, 2011

  Anders: Varför flyttar inte du till USA lika gärna, eller ta reda på, via nätet går ju bra, hur det fungerar där. Där skatten är så låg och allt är så bra. Det är konstigt att det pratas så mycket om skatt och så lite om räntor. Skatten får man tillbaka från, via gemensam välfärd och infrastruktur men räntorna går till de allra rikaste som inte alls vill vara med att bidra till vårt samhälle. Är du ung, frisk utan barn och tror dig vara ”fri och oberoende” kanske det går bra att tänka så men hur rik måste du vara för att tro att du klarar dig utan gemensam välfärd och ett sammanhållet samhälle?
  Det är mobbarna som tagit över och precis som i skolan, det är egentligen de tysta som är de största problemet. De tror att de ska klara sig genom att dra sig undan och se om sitt eget bara. Men som många vet som gått i en klass med ett gäng mobbare, de förstör stämningen totalt och allt blir bara ”tassa på tå och hålla sig undan”. Vilken frihet är det ? Inte ens mobbarna går fri från bortträngd inre skräck.

 1. Förakt för svaghet – är vi verkligen så egoistiska och kortsiktiga… « reflektioner och speglingar II…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: