Fredrik – otryggare kan ingen vara

De ekonomiska klyftorna har ökat i Sverige ända sedan 1980-talet. Sedan den borgerliga regeringen tillträdde har utvecklingen accelererat. Det nya är att denna regeringen helt öppet för en uttalad och medveten politik för ökade klyftor.

Ökade klyftor mellan de som har jobb och de som står utanför är själva poängen och grundbulten i Anders Borgs ekonomiska teorier och i regeringens praktiska politik – mottot är ”hungriga lejon jagar bäst”. Politiken handlar om att medvetet skapa otrygghet för de som är sjuka och arbetslösa.

Borg och regeringen har hämtat sina idéer från USA. Problemet är att de inte fungerar. Nu börjar till och med de annars så renläriga nyliberala ekonomerna inse detta faktum.

Citat, AB ledare;

Magnus Henrekson, vd för Institutet för näringslivsforskning, konstaterar att jobbskatteavdraget inte har sänkt några arbetskostnader utan blivit en ren inkomstförstärkning för dem som har jobb. Alltså: 100 miljarder i sänkt skatt plus hårdare tag mot sjuka och arbetslösa kombinerat med ett fåtal jobb i en konstbevattnad städsektor. Där har ni på ett ungefär regeringens arbetslinje.

Citat, Ann-Marie Lindgren;

…..det intressanta i Henreksons inlägg: konstaterande att ”den långsiktigt ökade sysselsättningsgrad som är önskvärd kan inte åstadkommas genom dagens ensidiga fokus på sänkt skatt på arbete”.

Efter slakten av trygghetsförsäkringarna och sin misslyckade jobbpolitik vill nu Fredrik Reinfeldt vinna över kvinnorna till nästa val. Moderaterna och alliansen laddar med ny logga och nya begrepp att fylla med nytt innehåll. Denna gång planerar det ”nya arbetarpartiet” att stjäla – hör och häpna – just ordet ”trygghet” från socialdemokraterna och de rödgröna.

Reinfeldts alliansregering har medvetet skapat en ”otrygghetschock” – med slakten av sjukförsäkringen och a-kassan som paradnummer. En otrygghetschock som allra mest har drabbat oss kvinnor….

Men jösses Fredrik, hur tänker du nu? Hur korkade, glömska och lättlurade tror du att vi kvinnor egentligen är?


P.S. Jag kan inte låta bli – det blir en favorit i repris  😉

*

Missa inte Adventskalendern – ”Snacka om falsk trygghet”. Om hur Reinfeldt i sin bok ”Det sovande folket” behandlade ordet ”trygghet” som något katten släpat in….. 😉

*

Tidigare bloggpost; Det nya klassamhället är här

Fler bloggtips; Högbergs tankar, Martin Moberg, Alliansfritt, Claes Krantz, Greider bloggen, Reflektioner och speglingar,

Mer Netroots

Press; LO-tidningen, AB1, DN1, SvD1, SvD2, SvD3, Exp1, Exp2, Exp3, Exp4, Exp5, Exp6
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. Fille

   /  mars 19, 2010

  Lite komiskt blir det ju när man i dagens Expressen läser att Reinfeldt nu ska knycka ordet ”trygghet” från sossarna (i förra valet knyckte man ”arbetarpartiet” och ”arbetslinjen”).

  Olika kommunikationskonsulter runt Stureplan brukar ju ofta anse att Schlingmann och Reinfeldt är så kreativa. Får bara inte in i min skalle hur den som hela tiden måste knycka tankar och ord från andra kan anses vara kreativ. Är det inte just bristen på kreativt tänkande som gör att man tvingas sno andras idéer?

 2. Eva

   /  mars 19, 2010

  Alliansen måste nog vara VÄLDIGT kreativa om de ska få folk – och särskilt kvinnor – att gå på att de står för nån slags trygghet överhuvudtaget…

 3. Alexander

   /  mars 20, 2010

  Ger höjda skatter lågavlönade kvinnor mer trygghet?Ska elräkningen betalas med ”solidaritet”?

 4. Man knycker orden sen förfalskar man innebörden.

  Stämmer väl med hur ett annat parti betedde sig på sin tid!

  I Mein Kampf förekommer rikligt med idealiserade och romantiserande klicheer. Hitler valde ett sätt att uttrycka sig som framhävde hans lojalitet till vissa symboler och värden som var viktiga på den tiden. Samtidigt tog han avstånd från andra. Han använde språket så att han avskärmade sig själv från verkligheten. Så levde han i en värld av klicheer och floskler som tillfredsställde hans känslor och gav honom en bild av sig själv som den store och gode ledaren. Beskrivning och urval av fakta gjordes så att det som gynnade hans planer framhävdes och det som talar emot dämpades och sköts undan.

  För oss som inte vill ha alliansens politik gäller att avslöja den här taktiken!

 5. Lasse

   /  mars 20, 2010

  LO har gjort en undersökning som visade att alla fått det bättre.
  Men de som har jobb har fått det mer bättre.
  År 2002 hade en normal arbetare en disponibel inkomst som var lägre än en normal bidragstagare.
  Nu är det tvärt om-Tack vare jobbskatteavdraget!
  LO är väl inte ute och beskriver denna bilden direkt vilket visar att de är mer partibundet än Arbetstagarbundet!

  Tackar vet jag nya arbetarpartierna i Alliansen!

 6. Lasse, så här skrev SCB 2008

  År 1995 hade de som inte arbetade en inkomst som motsvarade 76 procent av inkomsten för de med arbete. Under år 2007 var motsvarande andel 64 procent.

  Klyftorna har ökat ända sedan 1980 – och har aldrig varit större än i dag. Det har alltid ”lönat sig att arbeta”. Allt annat är en myt.

  Skillnaden i dag är att nu straffas sjuka, arbetslösa och pensionärer med högre skatter än de som har jobb – en medveten och orättvis politik som skapar ökade klyftor.

 7. tyvärr tror jag inte gemene man bryr sig om de arbetslösa sjuka eler andra som behöver extra hjälp.
  De arbetande ser bara vad de fått extra i plånboken. tyvärr kanske de inte inser att i alliansens värld är vi alla ensam ansvarig för det som händer i livet. Blir du sjuk ditt eget fel, blir du arbetslös ditt eget fel, blir du påkörd ditt eget fel, betalar du inte licensen ditt eget ansvar, Allt är den enskilde personens fel om det inte gäller de i inre kretsen i alliansen. Då är det missförstånd, virus, men aldrig den enskildes ansvar fel.

 8. meg larz

   /  mars 21, 2010

  Du gå in på Veronica Palms (S) blogg….
  ”Sjuka blir fattigare av utförsäkring” och kolla noggrant
  monicarenstig, Woman`s Business Research Institute..
  LÄSVÄRT!

 9. Kalle Kula

   /  mars 21, 2010

  ”År 1995 hade de som inte arbetade en inkomst som motsvarade 76 procent av inkomsten för de med arbete. Under år 2007 var motsvarande andel 64 procent.”

  Det ända som är märkligt här är väl att de som inte jobbar har en inkomst…

 1. Jinges Web och Fotoblogg » Accesskortet integritetskränkande?
 2. You get pie in the sky…. « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: