Inget vackert samhälle….

Drygt var fjärde ensamstående mamma lever i dag i relativ fattigdom. Enligt Försäkringskassan hade ca 30 procent av ensamstående hushåll med barn ”en låg ekonomisk standard” under 2009.

Nyligen presenterade regeringen en satsning på utökat flerbarnstillägg till småbarnsfamiljer, men underhållsstödet för ensamstående ändras inte och har halkat efter under en lång tid. Socialminister Göran Hägglund (kd) säger att regeringen först vill ”utreda hur ensamstående föräldrars faktiska situation ser ut” innan man gör något (citat dn).

Visst är det märkligt….

Regeringen har snabbt – utan att göra en enda utredning – genomfört den ena förändringen efter den andra som har gynnat välbeställda medelålders män. Under samma period har man – utan att göra en enda utredning – genomfört flera stora förändringar som har försämrat ekonomin för väldigt många ensamstående mammor – speciellt för de som redan hade en utsatt ekonomisk situation (sjuka och arbetslösa). Nu talar man helt plötsligt om – att göra en utredning….

Men, det är inte en utredning som behövs – det är rättfärdighet. Kristdemokraten och socialministern Göran Hägglund kanske har missat hur det ser ut runt om i landet hos kyrkorna, bland diakonerna och de frivilliga hjälporganisationerna. Varje dag får de ta emot allt fler ensamma mammor och andra utsatta som behöver hjälp med pengar och mat. Hägglund borde kanske läsa den kristna tidningen Dagen eller Kyrkans tidning som flera gånger under de senaste två åren har beskrivit hur situationen ser ut.

Det är inget vackert samhälle ni har skapat Göran – du och den regering du är en del av. Det är inhumant, kallt och hårt. Ett nytt klassamhälle där de svagaste och mest utsatta får ta smällarna – medan de starka och välbärgade bara får mer och mer.

Kanske har makten fått dig att glömma vad som står i Bibeln  – Vadhelst I icke haven gjort mot en av dessa mina minsta…..

Missa inte Helle Klein i AB – Diakoner vittnar om ett hårt Sverige, citat;

Just unga ensamstående mödrar, pensionärer och personer som utförsäkrats hör till de mest utsatta. Ofta handlar det om människor som hamnat mellan stolarna när de slussas mellan arbetsförmedlingen, försäkringskassan och socialförvaltningen.

Diakonernas vittnesbörd är skrämmande. Det talar om ett växande klassamhälle, där sjuka och arbetslösa får det allt sämre.

LÄS HELA!

*

Tidigare bloggpost; Det nya klassamhället är här

Läs; KALLA SVERIGE

Bloggat; HBT-sossen, Svensson, Peter Andersson, Röda Berget, Storstad, Lena Alun, Motvallsbloggen, Badland Hyena

Netroots

Press; LÄS AB – Därför behövs en ny vänstertidning, dn1, dn2exp1, exp2 svd1, svd2, ETC,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. Jack

   /  april 12, 2010

  Ja, Göran Hägglund behöver tydligen en utredning för att se vad vi andra ser dagligdags. Övertron på den egna politiken förblindar tydligen så till den grad att en kyrkans man inte längre litar till sina egna kyrkliga bröders och systrars vittnesmål…

  Vad vi ser är inte bara en moderat politik som går på tvärs med vad medelsvensson anser vara mänskligt, utan vi ser också en högerpolitik som orienterar sig bort ifrån den kristna barmhärtighetstanken och Jesus kärleksbudskap.

  Om Göran Hägglund ska hålla på att jamsa med Reinfeldt, Borg och Husmark Pehrson varför ska vi då rösta på kd? Varför inte direkt rösta på de som styr kd-ledaren, nämligen moderaterna?

 2. Pelle

   /  april 12, 2010

  Då får vi väl starta en ny insamling till något främmande land samt ta in lite fler invandrare.Detta brukar ju lösa det mesta. 🙂

 3. värt att notera att moderaterna nu ska kampanja för rättvisa:

  http://www.moderat.se/web/Moderaternas_forvalskampanj.aspx

 4. lasse

   /  april 12, 2010

  Man undrar var alla dessa nymornade ”rödingar” fanns när Ingvar Carlsson/Göran Persson vred det här landet långt mer åt höger än vad den iofs ihärdigt kämpande Alliansen hittills lyckats med. Var det samma ”S-rödingar” som då knöt näven i byxfickan?

  ”Change” med Obama blev obefintligt, varför skulle man tro at det skulle bli mer ”Change” med Mona?

 5. Lars

   /  april 12, 2010

  Det var faktiskt Göran Hägglunds guru Alf Svensson som startade debatten om fusket. Se (säger också en hel del om Aftonbladets grunda analyser).

  Aftonbladet

  Publicerad: 2002-05-05

  Sjukskrivna rasar över Alf Svenssons utspel om fuskare
  Svenskarnas fusk ökar sjukskrivningarna.
  Alf Svenssons utspel får såväl borgare som socialdemokrater att se rött.

  Vill ni ha hela sanningen om Novemberrevolutionen läs;
  Korståget mot välfärden eller Den svenska elitens våldsamma revolt

  http://josefsson.net/artikelarkiv/124-korstaget-mot-vaelfaerden-eller-den-svenska-elitens-valdsamma-revolt.html

  Det bästa som skrivits om utvecklingen mot att krossa
  välfärdsstaten!

 6. Jag får ont i magen och jag blir gråtfärdig. Jag vet hur det är, jag har varit där och det är hemskt, det är bara så jävla förbannat hemskt. Snacka om maktlöshet! Att välja mellan mjölk och mjölk när man ska handla till sig själv och barnen.

  Jag säger bara TACK GODA GUDAR OCH GUDINNOR för att ungarna är stora och försörjer sig själva. Jag säger TACK GODA GUDAR OCH GUDINNOR för att jag bara har mig själv att försörja (och några fyrbeningar).

  I min blogg hänvisar jag till en debattartikel i Hallands Nyheter, den handlar om girighet.

  ”Ett frälse med osannolik makt och privilegier drar fram från stad till stad med sitt följe för att inordna invånare och länder i den nya tidens agenda och ideal. Ett ideal som omfördelar makt och resurser på ett sätt som inte har haft någon motsvarighet sedan 1800-talet. Ett ideal som utesluter och kategoriserar i önskvärda och icke önskvärda, ett ideal som talar till den mest primitiva delen i människans psyke, girigheten.”

  Nej, det är så sant så sant. Samhället är inte vackert!

 7. Debbi

   /  april 12, 2010

  Är en av dom sk utförsäkrade och ensamstående mamma med psykiska besvär. Och något som borde göras först och främst är att se till att man får den vård man behöver, sen rehabelitering!? Men i dagens sverige fungerar varken vård eller rehab av dom sjuka! Att dra in våra ersättningar kommer inte göra någon friskare snarare tvärtom…….är tyvärr rätt säker på att vi kommer få många fler självmord innom kort pga vår regerings okunskap! Jag vill kalla det okunskap för jag vill inte tro att någon gör detta mot oss/mej med vetskapen om att mitt liv är försämrat.

  Arbetsförmedlingens sk utredning är en smäll i nyllet, jag träffade min handläggare två ggr på dessa tre månader och hon var inte ens intrisserad av hur jag mådde utan bara hur jag skulle fylla i närvarorapporten……..och det är ju också en fråga, vilken närvaro och var?

  Jag har inget förtronde för samhället längre, varje dag är en kamp som jag måste stå ut med för mina barn skull……..

 8. Eva

   /  april 12, 2010

  En avhandling från Uppsala Universitet av Pia Milton år 2006 (http://info.uu.se/press.nsf/pm/tuffa.krav.id23E.html) visar att tuffa krav på socialbidragstagare inte gav jobb snabbare.

  De tuffa kraven kan däremot leda till ökad utslagning för den grupp av människor som har svårast på arbetsmarknaden. Helt avgörande för bidragstagarnas möjlighet att få långsiktigt arbete, oavsett vilken arbetsmetod som socialkontoret tillämpade, var tillgången på jobb. År 1992 var chansen att lämna bidragssystemet för reguljärt arbete endast en tredjedel så stor som 1990.

  Aktivering kan bidra till ökad integrering på arbetsmarknaden för dem som redan står arbetsmarknaden nära, men kan också bidra till ökad marginalisering och utslagning för dem som av sociala och individuella orsaker har svårt att få arbete.

 9. lasse

   /  april 13, 2010

  … visar att tuffa krav på socialbidragstagare inte gav jobb snabbare.

  Först bedriver man en ekonomisk makropolitik som skapar arbetslöshet, sen fortsätter man med ekonomin åtstramande ekonomi som gör att det blir obefintlig tillväxt i den inhemska ekonomin. Vi har hela tiden jättestora exportöverskott så det finns stora marginaler vad det gäller vår handelsbalans att stimulera tillväxt i den inhemska ekonomin. Trots detta våra arbetarregimer av olik kulörer att bedriva en politik som skapar efterfrågan på arbetskraft.

  Ganska snart börjar det i alla läger smyga sig in en åsikt att det är de arbetslösas fel att de är arbetslösa. Det är så in i helvete oförskämt och fräckt att det saknar motstycke.

  Trots en internationell kris som slagit hårt mot världens exportindustrier kvarstår Sveriges relativa procentuella exportöverskott. När tänker någon ”arbetarregering” adressera denna stora obalans i den svenska ekonomin? Inte ett ord har hörts om att detta.

  One hundred dogs and 94 bones

 10. Sally

   /  april 13, 2010

  Hoppas den Gud som Hägglund tror på finns. Undrar vad den Guden tycker om girigheten, högfärden och attackerna på de allra fattigaste och utsatta som Kd-politiken bygger på och leder till…

 1. 50.000 visningar av min blogg « lena alun
 2. Kvinnor diskrimineras systematiskt av FK « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: