Moderaternas trovärdighet – lika med noll

Nymoderaterna startade i går sin förvalskampanj. Deras ”övergripande budskap” är ”rättvisa”. Ja ni läste rätt – rättvisa.  Än en gång drar de nya moderaternas propaganda apparat ett vackert svenskt ord ned i smutsen. Det dröjer säkert inte länge så försöker de väl också stjäla och förvanska ordet solidaritet. Om det inte redan är gjort?

Efter fyra år med en nymoderat politik har vi fått ett samhälle där sjuka och arbetslösa uppmanas att gå till socialen – av socialförsäkringsministern själv. De socialförsäkringar som vi en gång gemensamt byggde upp och har betalat för har den nymoderata regeringen slaktat.

De nya moderaterna vet exakt vad de gör – de säger det bara inte högt (utom vissa 😉 ). Istället försöker de torgföra sitt nya klassamhälle med lögner om ”rättvisa” och ”lika möjligheter”. Men, deras trovärdighet är lika med noll när de talar om ”minskade klyftor” och ”rättvisa”. Det är bara att titta på vad de har åstadkommit hittills…..

DN debatt, citat;

En tydlig lärdom från samhällsvetenskaplig forskning är att politik spelar roll. Nu kan vi se resultaten av de fyra gångna åren. Den borgerliga regeringens politik har ökat klyftorna. Den rikaste tiondelen har fått nästan lika mycket av regeringens skattesänkningar som 60 procent av hela svenska folket fått tillsammans. Ungdomsarbetslösheten är en av de högsta i Europa. 100 000 fler har blivit arbetslösa sedan regeringen tillträdde.

Stupstocken i sjukförsäkringen och försämringarna i a-kassan har gjort att sjuka och arbetslösa blivit allt fattigare. Regeringen har experimenterat med nya orättvisor och skapat en ny stor grupp av försäkringslösa. Men några nya jobb har inte tillkommit. Inkomstskillnaderna har aldrig varit större i modern tid. Barnfattigdomen har nått rekordnivåer och socialbidragen ökar lavinartat. Avvecklingen av platser inom vuxenutbildning och yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning har gjort att allt färre får en andra chans. Den orättvisa pensionärsskatten ökar skillnaderna mellan löntagare och pensionärer. Det kan inte bli tydligare: Ökade klyftor är inte lösningen på Sveriges problem.

Det är hög tid att ändra färdriktning. De gamla orden rättvisa, solidaritet och frihet måste återigen få den betydelse de en gång gång hade.

Egentligen är det väldigt enkelt – vi kan aldrig skapa ett rättvist samhälle genom att medvetet föra en politik som leder till större orättvisor och ökade klyftor. Lika lite kan vi skapa ett humant samhälle genom att sparka på de som redan ligger….


*

Missa inte VF – En sjuk ”sjukpolitik”

Bloggat; Emil Broberg, In your face, Storstad, Peter Andersson, Ulrika Falk, S-buzz, Knappsu, Roger Jönsson, Kulturbloggen, Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Eva-Lena

Netroots

Mer Press; svt1svt2, svt3Alliansens år av misstagFler bidrag med borgerlig regering, Under fattigdomsgränsen, Riskfritt att sparka på de som ligger, ab1, ab – Be alla sjuksrivna om ursäkt, exp1, exp2, exp3svd1, svd2, svd3, svd4,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

16 kommentarer

 1. Att använda ordet ”rättvisa” som moderaterna gör utan att förstå ordets egentliga innebörd visar bara på att man saknar egna idéer. Synd att man använder det ordet för att verka lite hipp och inne hos befolkningen. För ingen människa vid sina sinnens fulla bruk kan väl tro att moderaterna verkligen står för detta ord.

 2. Staffan

   /  april 13, 2010

  Att tro att rättvisa bara kan betyda ”allt åt alla” och planekonomi (som Ulf verkar mena i kommentaren och som står i blogginlägget) visar bara på att man saknar analysförmåga och konsekvenstänkande.

 3. Eva

   /  april 13, 2010

  Bengt Göransson, fd kulturminister (s) skrev i Stockholmstidningen om skillnaden mellan ‘rättvisa’ och ‘rättfärdighet’. Klokt som alltid!

  http://www.stockholmstidningen.se/default.aspx?page=3&debattstock=42

  Ett udrag:
  ”Rättfärdigheten, detta bibliska begrepp, har en moralisk dimension som rättvisan saknar. Rättfärdigheten tvingar den som använder ordet att vidga sitt perspektiv, att se inte bara till egna intressen utan också till andras.

  Rättvisan däremot riskerar att reduceras till något som kan åstadkommas med enkel mätteknik, precis som det går till när barnen ska ha exakt lika mycket läsk i sina glas. Råkar något av dem spilla ut, är det den klumpiges ensak. Alla fick lika mycket från början.

  Och lite tillspetsat – all fördelningspolitik behöver ha rättfärdigheten som riktmärke, om inte blir den aldrig rättvis. Rättfärdigheten måste alltid prövas mot både inre värderingar och yttre iakttagelser. Rättvisan fixar man en gång för alla genom fasta regelsystem.

  Rättvisan har därtill en svaghet som blir särskilt tydlig i en tid som vår, den som inte alldeles korrekt brukar betecknas som individualistisk. Rättvisan privatiserar, garanterar den enskilde att han eller hon inte förfördelas i relation till andra. Rättvisa blir därmed något som jag ska ha för mig, medan du själv får se till att du får din rättvisa andel.”

  Läs hela!

 4. Fredrik

   /  april 13, 2010

  Eva: Vet inte hur klokt det där var egentligen. Känns mer som att han harinsett att Alliansens politik är mer rättvis och då angriper ordet.

  ”Den rikaste tiondelen har fått nästan lika mycket av regeringens skattesänkningar som 60 procent av hela svenska folket fått tillsammans.”

  Men bidrog inte de med mer till staten innan skattesäkningarna? Bidrar de fortfarande inte med mer? Vad är rättvisan i det?

  Ulf: att använda den som Vänstern gör är ju ännu mer befängt!

 5. NisseG

   /  april 13, 2010

  Är helt övertygad att om vår regering fått ner arbetslösheten till noll, fixat lön till alla på 100 000 i månaden, inga vårdköer mm mm så hade det i alla fall varit skit med regeringen med dina ögon.

 6. Eva

   /  april 13, 2010

  Fredrik: Jag läser inte alls det Göransson skriver på samma sätt som du. För mig handlar det om att inte bara ägna sig åt millimeterrättvisa, utan att också ta individuella hänsyn, att vara human och lämna utrymme för godhet också. Det kan vara mer rättfärdigt.

 7. Fredrik

   /  april 14, 2010

  Eva: Det där kan jag skriva under på, men att vara human och lämna utrymme för godhet kan inte vara statens uppgift utan måste väl ligga på individen?

 8. Peter

   /  april 14, 2010

  Den här regeringen har levt upp till alla mina värsta farhågor. De allra sämsta föreställningarna. Förra regeringen Bildt var en västanfläkt jämfört med den här statskuppsliknande, Berlusconi look a like politiken. Vad är det som utmärker fascism ?

 9. Fredrik: Skickligt försök att få ihop det med skattesänkningarna. Men logiken i ditt resonemang har klara brister. Vad baserar du dom uppgifterna på?

  Till skillnad från andra så vet Vänstern mycket väl vad innebörden av ordet rättvisa är. För när du skriver att vara human och lämna utrymme för godhet inte är statens uppgift utan individens så tyder ju detta på en ganska egotrippad inställning till rättvisa. Vems rättvisa? Inte folkets rättvisa i alla fall.

 10. Nä, nån rättvisa verkar det inte finnas numer tyvärr.
  Du kanske sett det här tidigare, men jag blev helt kall när jag läste det:
  http://svenssonliv.blogspot.com/2010/04/vad-ar-det-for-varld-vi-lever-i-nar-en.html

 11. Fredrik

   /  april 15, 2010

  Ulf: Logiken säger att om du betalar mer i skatt så får du ut mer av en skattesänkning. Det är inget konstigt eller orättvist i det.

  ”För när du skriver att vara human och lämna utrymme för godhet inte är statens uppgift utan individens så tyder ju detta på en ganska egotrippad inställning till rättvisa. Vems rättvisa? Inte folkets rättvisa i alla fall.”

  Folkets rättvisa blir för mig som liberal helt omöjligt för mig att begripa. Vad är folket och hur kan någon säga sig tala för folket eller dess vilja. Jag utgår alltid från individen och tycker att det är viktigt att skapa bra förutsättningar för alla. Men frihet och rättvisa för mig ligger i förutsättningarna som skapas inte i utfallet.

 12. 1984

   /  april 15, 2010

  Några Reinfeld citat från hans bok det sovande folket från 1993:

  * Svenskarna är mentalt handikappade och indoktrinerade att tro att politiker kan skapa och garantera välfärd.
  Sidan 52.

  * Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras. De hälsosamma riskerna är mycket mänskligare än den falska tryggheten.
  Sidan 112.

 1. Tom retorik med tunn fernissa. | annarkia
 2. ”Vår idé bygger på att du – oavsett din bakgrund, oavsett under vilka förhållanden du föds – ska ha möjlighet att förverkliga ditt livs drömmar.” « essbeck
 3. Jinges Web och Fotoblogg » Lätt illamående?
 4. Politik som absurd och grym teater « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: