Den välutbildade medelklassen förnedras i Fas 3

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engströms standardrepliker när frågan om Fas 3 kommer upp är dessa;

– Vi måste komma ihåg att det är sköra människor vi talar om…..
– Vi ger aldrig upp om en enda människa….

På bloggen FASAN skriver man så här, citat;

Om man ställer en fråga om varför fas3 jobbaren skall arbeta gratis så svarar du genom den första frasen, ställer man  frågan om hur fas3 kan ses som en merit för en arbetsgivare eller överhuvudtaget kan leda till ett avlönat arbete så svarar du med nästa fras.

Men sanningen om deltagarna i Fas 3 är en annan. Siffror från RUT visar att 60 procent av deltagarna är under 55 år. 22 procent har högskoleutbildning.

Nu berättar TCO tidningen och JUSEK-tidningen om hur de som tillhör den välutbildade medelklassen känner sig både begränsade och förnedrade av regeringens kontraproduktiva arbetsmarknadspolitik.

Han känner sig kvävd av FAS 3, TCO-tidningen, citat

Mikael Persson, 39, får inte starta företag, utbilda sig eller konkurrera med andra på arbetsmarknaden. Han är nämligen verksam i Fas 3.
– Systemet begränsar ens kreativitet, säger han.

– Här sitter civilingenjörer, matematiker, journalister och byggnadsarbetare. Det är en stor kunskapsbank som inte kommer till nytta. Många har gett upp, de känner att det inte är någon idé och sitter bara av tiden. Men jag har inte gett upp än, säger han.

Själv är han webbutvecklare och kommunikatör, med 160 högskolepoäng Samhälls- och kulturanalys från Linköpings universitet. Och han tycker att reglerna är mycket begränsande.

– Du ska göra det som normalt sett inte görs och får inte konkurrera med någon på arbetsmarknaden. Vi får inte vara i utbildning, göra praktik eller starta företag. Vad blir det då kvar? Att koka kaffe är inget man får jobb på, säger han./…/

– Vi får bara veta från Arbetsförmedlingen vad vi inte får göra och skulle de komma på att vi bryter mot reglerna förlorar man sin ersättning och sedan sin plats. Det är så mycket jag vill göra, men jag känner mig kvävd. Det här gynnar i stället den som vill sitta och googla hela dagarna.

Anordnaren Jobbfabriken får 225 kronor per dag och deltagare. Men Mikael Persson tycker egentligen inte att felet ligger hos dem utan i själva regelverket.

– Regeringen har gått emot sin egen arbetslinje. Människor som står utanför arbetsmarknaden behöver nya kunskaper och referenser. Men nu får de ingen utbildning och får inte lära sig något nytt.

/…/

– Många har beskrivits som förståndshandikappade eller äldre, men så är det inte. Det är människor med hög utbildning. Alla vill härifrån och många har sökt över 100 jobb men tappat gnistan, säger han.

En annan Fas 3-deltagare, tidigare  miljöchef och byrådirektör på bland annat SCB, berättar så här i Jusek-tidningen, citat;

– Man förlorar allt i Jobb- och utvecklingsgarantin. Jag har varit politiskt aktiv på fritiden men får inte vara det längre eftersom jag då inte står till arbetsmarknadens förfogande. Mitt uppdrag som nämndeman vid Migrationsdomstolen får jag behålla på nåder. För mig är praktiken meningslös. Jag kan inte överleva på de här pengarna och sysselsättningen kommer aldrig att leda till en anställning. Och att hitta en praktikplats som passar min kompetens är jättesvårt. De arbetsgivare som är seriösa vill inte ha något med Fas 3 att göra.

*

Tidigare Bloggpost; FAS 3 – förnedrande men lönsam slutförvaring

Tips; FASAN, De tystas röst – hur Fas 3 bryter mot ILO:s konventioner

Bloggat; FASAN, LO-bloggen, Martin Moberg, Netroots

Media; dn, dn1, dn2, dn3e24-1, e24-2, ab1, ab2, ab3, ab4, ab5, svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, svd6, svd7, exp1, exp2, exp3

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

25 kommentarer

 1. borlan

   /  februari 20, 2011

  Det är ren klassisk Borgerlig Politik, ge allt till dom rika och skita i resten av folket, för att dom snor ju från dom rika, så resonerar dom Borgerliga…

 2. Eva

   /  februari 20, 2011

  O så skönt att läsa att någon mer än jag fått information om att jag inte får engagera mig politiskt på fritiden, för att jag då inte står fullt ut till arbetsmarknadens förfogande. Det var exakt det besked jag också fick. Men ingen tror på mig, när jag berättat det.
  Jag har roat mig med att göra en fullständigt ovetenskaplig undersökning om vad arbetsgivare anser om Fas 3, dvs är vi för dem mer eller mindre attraktiva som potentiell personal. Min undersökning har visat att vi är mindre attraktiva. Varför då? Jo för att regeringen har trumpetat ut att vi är ”sköra”, ”svåra att anställda”, lågutbildade och har svårt för att kliva upp när väckarklockan ringer. Som om vi med automatik blir inbecilla och osociala varelser som totalt glömt de sociala koderna när vi blivit arbetssökande.
  Jag är också högskoleutbildad med drygt 200 högskolepoöng. Problemet för mig är att tiden gått ifrån mig.

 3. Maria Carlsson

   /  februari 20, 2011

  Tänk, när medelklassen råkar illa ut, FÖRST DÅ hörs det protester. Välkommen ner i skiten medmänniskor!
  Det är många som befunnit sig i detta förnedrande slaveri i åratal!

  Mössan i hand hos socialen och återkommande kränkningar av människovärdet.

  Det magstarkaste är ändå att arbetsgivarna får betalt!

 4. Choklad

   /  februari 20, 2011

  Inte konstigt att Alecta kan sänka premien för sjukförsäkring, för jag misstänkar att många nämnda högutbildade i FAS 3 är där på grund av sjukdom och bliivit utförsäkrade och då förlorat sin privata försäkring.

  ”Alectas styrelse beslutade igår att halvera riskpremien till sjuk- och premiebefrielseförsäkringarna under 2011. Orsaken är att sjuktalen för tjänstemän har sjunkit, vilket lett till ett överskott i riskförsäkringarna. Därför kan Alecta införa en premiereduktion på 50 procent för hela 2011″

 5. staffan

   /  februari 20, 2011

  Moderatledda alliansens arbetslinje är väl uttänkt sedan långt innan de kom till makten före valet år 2006. Arbetslinjen är medvetet utformad för att ingen, eller i varje fall väldigt få, ska återinträda i arbetsmarknaden igen av de som hamnat i jobb och utvecklingsgarantin. Den 3:e fasen är tänkt som slutliga stationen där men nogrannt försökt täppa till alla hål för arbetslösa att krypa ut genom till arbetsmarknaden. Genom att hålla arbetslösa kvar i arbetslöshet till låga ersättningar som i dag är på 65% av arbetsrelaterad inkomser kan arbetslösa fungera som arbetsreserv för möjliggjöra framtida lönedumpning i arbetsmarknaden. Detta var ett av skälen till att Moderatledda alliansen redan i tidigt skede höjde de fackliga egenavgifterna för att fackföreningarna försvagas, vilket också hände. I ännu försvagas fackföreningarnas medlemsantal. Försvagade fackföreningar kan inte upprätthålla fastställda kollektivavtal, många arbetslösa kommer att välja att i stället arbeta för lägre löner och fackföreningarna kan bara maktlösa titta på. Med andra ord är då marknadsanpassade löner genomförda. Moderatledda alliansen vill då att staten ska övertaga kontrollen över kollektivavtalen och reglera minsta lön arbetsgivarna får betala löntagarna, vilket kommer sätta mycket lågt.

  Hög arbetslöshet och sänkta inkomstskatter är inte förenligt med drivande av den sociala välfärd vi har i dag när allt mindre pengar kommer in i statskassan för finansering av detta. Detta medför att även vård, skola och omsorg måste privatiseras och finanseras av medborgares egna försäkringar. Detta slår mycket hårt mot arbetslösa, låginkomsttagare och äldre som inte kommer att ha ekonomi för betala dessa försäkringar.

 6. Va? Chokladen verkar också sprida rykten om Fas 3. Själv har jag fått en kallelse dit. Varför? Jag söker jobb i en bransch där det går 300 sökande på varje arbete. Fullt frisk. Kapabel att fakturera för en miljon kronor per år som konsult, i många, många år. Toppstudent. Arbetat sedan jag var 15 år. Flitig. Pålitlig. Social. Smart. Trevlig. Ödmjuk! Nyfiken. Det räcker tyvärr inte. Jag började söka arbete under lågkonjunktur, men nu blommar arbetsmarknaden igen. Springer på många intervjuer, men arbetsgivaren väljer oftast någon som är ett antal år yngre. Jag vet att jag blir åldersdiskriminerad. Nu vill jag inte bli kallad för skör, sjuk, svårplacerad eller något annat. Jag är guldkornet som håller på att förvandlas till grå aska.

 7. maria Hörnsten

   /  februari 21, 2011

  Måste vi själva använd ord som Fas1,2,3
  Dessa begrepp gör att vi glömmer bort att det är mämnniskor vi talar om. det har blivit synonymt med det som ingen vill vara.
  Det är svårt att locka fram vreden och viljan till opinion när man hela tiden får höra att man tillhör Fas 1,2,3.
  Låt oss istället säga att vi står mellen två jobb.
  Den nu förda politiken har gjort så mycket ont för de människor som de faktiskt drabbar. Ingen vill väl vara utan arbete eller att vara sjuk.
  Låt oss istället vara medmänniskor och inte låta oss ta borgarnas nedlåtande argumentation. Möt upp med ett annat vokabulär som inger hopp istället för att använda Fas 1,2,3 osv.
  Maria

 8. Är det verkligen så att lagen säger att man måste stå till arbetsmarknadenes förfogande dygnet runt och sju dagar i veckan?

  Det är inte så att detta bara är korkade tjänstemäns tolkning av lagarna?

  Jag undrar för att: När dottern var ung (80-talet) var det också ungdomsarbetslöshet och hon fick någon liten summa när hon var arbetslös, och då skulle hon inte få göra något och när hon började ta körlektioner så var det förbjudet för att hon då inte stod till arbetsmarknadens förfogande de stunder lektionerna varade. Hon hävdade bestämt att hon gjorde det, för om någon ville anställa henne kunde hon omedelbart avbeställa körtiden. Det hjälpte in. AF förbjöd henne att ta körlektioner.
  Mamma Kerstin ilsknade till och tänkte att såååååå korkad kan lagen inte vara. Ett körkort ökade ju en ung människas anställningsbarhet bl.a. Så hon ringde upp arbetsmarknadsdepartementet och frågade om detta verkligen var vad lagen föreskrev.
  Nej, det var det inte, körlektioner räknades inte som heltidsstudier menade man där och blev mycket förvånad över vad jag berättade. Så det var just bara korkade tjänstemän som hävdade detta.
  Det utgick strax därefter påbud från departementet att det var tillåtet att ta körlektioner för den där arbetslöshetsdagpenningen (minns inte vad den hette – den gången).

  Då hade vi en socialdemokratisk regeringen. Så jag undrar: Är lagen precis så korkad idag? Eller är det lika illa med tjänstemännens kunskaper och tankeverksamhet idag som då?

 9. Att inte får engagera sig på fritiden måste ses som ett klart ingrepp i de mänskliga rättigheterna. Fas 3 kan bara ha ett syfte och det är att göra det möjligt att sänka lönenivåerna. Calmfors råkade dryfta (innan han fick foten av Ankan Borg) att jobbskatteavdraget kan bara skapa nya jobb om lönenivåerna sänks drastiskt.

 10. Jasså, förnedras medelklassen. Kan medelklassen NU tänkas öppna ögonen när det KAN drabba dom själva?
  Är det dags för solidaritet?

 11. En annan Fas3:are

   /  februari 21, 2011

  Är man per definition medelklass när man har genomgått högre utbildning? Jag ”känner” mig inte som medelklass. Jag ”känner” mig bildad och kunnig men utan tillhörighet. Vad menar jag med det? Att långvarig arbetslöshet gjort mig till underklass?

  Vad som är märkbart och kännbart för af och alliansen är att det blir svårare att genomföra och försvara fas3-åtgärden när t.ex kulturarbetare och akademiker nu väller in. Dels gör vi verbala och skriftliga motstånd. Dels kan vi inte placeras ”vart som helst” eftersom det faktiskt står (lite vagt men ändå) i direktiven placeringen ska vara kompetensutvecklande och öka anställningsbarheten. Med detta sagt menar jag inte att någon enda människa ska placeras ”vart som helst” inom Föreningsliv, Kommun, Röda Korset, Jobbfabriken eller liknande.

  Vad gäller att arbeta politiskt så går det absolut att göra fas3-förvaringen inom ett politiskt parti. Jag talade med min handläggare om att vara på mitt lokala vänsterparti (där jag tänkte göra mobilserande och undersökande arbete kring just Fas 3) och hon gav klartecken direkt. Jag har inte agerat på detta ännu. Eftersom jag först och främst står bakom strategin att vägra förvaras i åtgärden överhuvudtaget.

 12. Ingenjören

   /  februari 21, 2011

  ”Är det verkligen så att lagen säger att man måste stå till arbetsmarknadenes förfogande dygnet runt och sju dagar i veckan?

  Det är inte så att detta bara är korkade tjänstemäns tolkning av lagarna?”

  Om en ‘korkade tjänsteman’ anser lagen säga så så säger lagen så, det är inte mer med det. Det är med andra ord bara idioter som säger ‘tolka om lagen’. Kan lagen misstolkas så kommer den göra det, misstolkas lagen så ska den förtydligas.

 13. Klimateriehäxan

   /  februari 21, 2011

  Raseriet mot Fas 3 har många uttryck, jag ska inte bidra till dem. Tycker att det är dags att vi kräver konkreta åtgärder som kan öka vår chans till arbete. Till exempel:
  Möjlighet att starta eget med bibehållen ersättning till dess att den egna verksamheten kan bära en lön. Och då med samma förmånliga villkor som en annan arbetsgivare skulle kunna få, dvs nystartsbidrag, särskilt anställningsstöd etc.
  Rätt att omskola sig med bibehållen ersättning om man redan har en utbildning (eller jämförbart) som inte längre är gångbar på arbetsmarknaden. Eller om man är för gammal för att få CSN-lån. Ingen risk att detta skulle missbrukas då det är oerhört jobbigt att studera 100% när man har blivit äldre och hjärnan inte lika lätt lagrar information. Naturligtvis får man bara fortsätta om man klarar sina studier.
  Självklart ska också alla hinder mot att arbeta deltid tas bort. Bättre lite arbete än inget alls.

 14. Jag tycker och tror att många av oss som har hamnat i fas 1, 2 eller 3 hittar sig själv i min dikt.

  Men vi måste göra någonting! Inte bara prata. Jag ger inte upp, ingen kan stoppa mig eftersom jag är en kvinna som har upplevt och överlevt ett hemskt krig så överlever jag
  den fasen också som håller på, det är bara en leksak jämfört med kriget och allt annat som jag har upplevt.

  SÅRAT LEJON

  Simmar omgärdad av overkliga stränder
  Längtar efter att sjunka ner i djupt mörker
  för att förlora de intryck som följer mig
  förlora den smärtan
  En del av mig har lämnat mig för alltid
  Den andra hälften stannar kvar och kämpar

  På gränsen mellan avgrunden och livet
  betraktar jag mig själv och
  FATTAR……
  Fattar att jag är ensam,
  ensam med min själ, smärtan

  Öronen fulla av löften, råden samt dåliga dagar.
  Försökte att skapa något
  men domarna var alltid närvarande
  Men hur,
  hur skapa något med själen när
  inga möjligheter ges?
  KÄNNER……
  Hjärtslagen ökar, kroppen rör sig
  beställer konjak
  Vill öppna dörren mot avgrunden
  Känner den blixtrande smärtan
  i ögonen, tårarna börjar flöda
  som floder utan slut

  Nej, säg ingenting alls
  Jag vet, jag vet allt,
  vet att Gud finns
  JAG VET….
  Jag är Guds barn
  Men ni, vem är ni?
  Lägg ej blommor på min grav
  tänd ej några ljus
  Någon hjälte ville jag ej bli.

  Se, titta i fjärran, där solen går ner
  fortfarande rakryggad går
  ett SÅRAT LEJON fram

 15. Ingenjören:
  Riktigt så enkelt är det inte som du tycks anse. Men, sedan har du rätt i att somliga lagar och förordningar som de borgerliga presterar är så otydligt och så flummiga att det inte är lätt att säga vad lagstiftarna, regeringen menar.

  Ska en regering få tjänstemän ute i kommunerna att agera såsom de tänkte när de stiftade lagar, då måsta lagar och förarbeten där intentioner redovisas, var glasklara. Det som kan missförstås det missförstås alltid av några, ibland av många.

  Själv blev jag, när jag blev kommunalt anställd för drygt 25 år sedan, väldigt förundrad när jag kunde konstatera att en massa kommunala tjänstemän inte hade en aning om hur Sverige styrs och att de ofta trodde att det lagförslag de hade läst om redan var beslutad lag. Så mitt förtroende för tjänstemän i kommuner runtom i landet är sedan dess inte överdrivet stort.

  Sedan kommer vi till den andra ”detaljen”: Om lagstiftarna verkligen har avsett att Fas3:are inte har rätt till någon som helst fritid och inte får göra något alls på eget initivativ, eller som roar dem, under någon enda av dygnets timmar, utan ska stå till arbetsmarknadens förfogade dygnet runt, då borde det vara läge att anmäla regeringen till EU-domstolen (eller vart man nu anmäler brott mot de mänskliga rättigheterna). Det torde nämligen strida mot dessa att behandla människor som om de vore totalt ofria, att man i praktiken har återinfört slaveriet och anser sig ha rätt att detaljbestämma över arbetslösa människor varenda sekund. Det krävdes inte ens av slavarna i USA ut för, för det mesta.

 16. Qrt

   /  februari 22, 2011

  ”placeringen ska vara kompetensutvecklande och öka anställningsbarheten” – detta gäller inte längre.
  Det är också så att anvisningen (åtminstonde i Västerbotten) tillåts tränga ut andra jobb eftersom det i af:s regler nu står ”eller som den ordinarie personalen inte hinner med”! Jag vet detta med säkerhet eftersom jag sedan augusti jobbar (och får i paktiken betala för det) som vaktmästare. I beslutet står till och med ”ordinarie vaktmästarsysslor” bl a.
  Sedan om 24/7, även jag har bråkat med en a-kasse-byråkrat om detta och minsann fått veta att dygnet runt gäller. På min fråga då vad jag skulle skriva i stämpelkortet om jag råkade somna till slut, flög hon upp i falcett och det tog över tre månader och otaliga blanketter en efter en i följd, innan jag fick min första ersättning.
  Förnedrad, arbetslös,

 17. lotta

   /  mars 10, 2011

  Ang att inte ha fritid… Då kan man i princip inte gå utanför dörren utan bara sitta hemma och vänta på att ngn ska ringa och anställa en direkt. Detta är en utopi. Alla människor har väl rätt till en fritid och familjeliv även om man är i FAS3. Jag är ensamstående med särbo och problem med min rygg som om jag skulle få ett jobb skulle leda till att jag blir sjukskriven. Går därför mycket till läkare och 2 ggr i veckan till sjukgymnast. Detta får jag alltså inte göra bara för att jag är i FAS3. Det är absurt. Träningen kan ev leda till att jag blir bättre i ryggen och kanske kan jobba 4 tim per dag, men det får jag inte ( tim eller inget är det sagt från AF. Ett helt sjukt system

 18. Staffan

   /  april 2, 2011

  Denna arbetsmarknadspolitik har under åren som gått sedan denna regering kom till makten levt sitt eget liv och har utvecklats till ett facistiskt synsätt på människor där politiken har drivit in i ett mörkt hål som ökar utslagningen och förnedringen av människor. När man läser i media hur människor blir behandlade tänker man på 30- och 40-talets Tyskland. En skrämmande utveckling.

 19. Jag har arbetat i fas 3 med helt ordinarie arbetsuppgifter och jag lovar, mer därtill, utan att gå in på allt. Detta företag tjänade pengar, dels på merintäkterna som min närvaro där ledde till, dels till vad anställning annars kostar och mot att de fick pengar under tiden jag var där.

  Jag fick 223:-/dag och har ej något intyg på mitt arbete.

  Det är inte lätt att få anställning. De arbeten som finns och ges, tillfaller nästan bara dem som redan har ett arbete. I andra hand dem med utbildning. Det finns också för få arbeten totalt sett. Hur man än räknar på det, så är det alltjämt så, att dessa lediga arbeten tillfaller dem som redan har arbete och söker nytt. Man kan inte tro att ”det finns utannonserade arbeten att söka för de arbetslösa”. Fel. Anställningar tillses idag i via kontakter motsvarande ca 70% av alla. Arbetslösa bör se över sina kontakter och engagemang vilket kan ha betydelse. Utbildning skapar också utveckling och kontakter. Men, detta får man inte lov att göra inom fas 3. Smart? Nej, det är totalt idiotiskt och kontraproduktivt.

  Hillevi Engström tror att merparten är äldre personer snart nära pension tydligen. Jag är 45, och besitter enligt mig själv en vida bättre intellektuell förmåga än Hillevi Engström. Därtill är jag kunnig på bredare plan i olika avseenden. Och hon har talat föraktfullt, ty någon annan tolkning är icke möjlig att skönja, mot mig och andra som de facto besitter solida competenser.
  Engström har även anfört att de inom Fas 3 är sjuklingar som ligger hemma i soffan. Däremot, genom det nedbrytande som sker inom fas 3, så torde den psykosocial hälsan påverkas negativt, vilket leder till motsatt effekt, dvs folk blir istället sjukare. Alla är nämligen inte sådana som ligger hemma och latar sig, förmodligen väldigt få. För dessa få kunde man i så fall inför någon typ av dagcenter. men detta skall inte drabba de kompetenta, dvs den stora merparten inom fas 3.

  Jag har aldrig röstat på vänstern och avser ej, men bland allianspartier verkar en lägre intelligens ha brett ut sig, det är närmast obegripligt. Hur man kan tro att sådant här fas 3-trams ska gynna samhället? Det sänker referenserna för människors status, självkänsla och integritet. Det påverkar ju t o m barn. Många inom Fas 3 har barn. Hur uppfattar dessa barn samhälle och regering, när de ser hur arbetsförmedlingen tvingar pappa eller mamma till något konstigt. Pappa eller mamma kanske redan har studieskulder vilket skapar en osäkerhet ring huruvida det är möjligt att lämna fas 3 för nya studier, och nya lån. De äldre än 55 får inga lån alls och de äldre än 45 måste ha betalat tillbaka alla gamla lån först.

  En adekvat beskrivning på regeringens arbetsmarknadspolitiska arbetslöshetsåtgärder är betyg ett, dvs lägsta betyg. Fas 3 ger inget reellt mervärde för vare sig individ med ev familj och barn. Istället åstadkommer det en skada, det skapar luckor av meningslösa s k sysselsättningar. Seriös matchning (något som AF -inte- har sysslat med) är av mycket hög vikt, om AF alls ska finnas, och utbildning är viktig. Folk som dessutom tar egna initiativ ska heller inte istället tvingas in på nedbrytande förvaringar.

  Med allvarlig förhoppning om att fler medborgare ser vad som händer.

 20. Lena Nilsson

   /  mars 13, 2013

  Här florerar en missuppfattning vad gäller olika slags uppdrag, exempelvis politiska, då man är arbetslös. Naturligtvis står man inte till arbetsmarknadens förfogande dygnet runt! En fritid och fritidsintressen har man självklart rätt till. Det handlar om att man inte får utöva politiska eller andra uppdrag under dagtid. För då anses man inte stå till arbetsmarknadens förfogande. Men det är illa nog. Varför ska inte det vara möjligt? Akrtiviteter, uppdrag, ansvar, ja, vilken meningsfull sysselsättning som helst torde väl bidra till att den enskilde arbeslöse känner sig delaktig och aktiv. Det borde väl enbart vara positivt! Som anställd har man rätt till ledighet för politiska eller fackliga uppdrag (tror jag, om inte även denna rättighet har tagits bort eller urholkats) och skulle en arbetslös bli erbjuden jobb så inte sjutton står ett politiskt eller annat uppdrag i vägen för en anställning! Den här regeringen är inte bara inhuman, den är också grymt korkad!

 1. Sent ska (S)yndaren vakna – Stagflationen har kommit för att stanna | Nemokrati
 2. Högerns strategi när det gäller socialförsäkringarna klarnar allt mer… | LO Bloggen
 3. Bilder av Fas 3 « De Tystas Röst
 4. Välfärden på väg nedför ett stup! « Ett hjärta RÖTT
 5. Hur lågt kan vi gå? « FAS3FENIX

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: