FAS 3 – förnedrande men lönsam slutförvaring

Alliansens svar på den växande långidsarbetslösheten heter FAS 3. En slutstation i ”jobb- och utvecklingsgarantin” som för nära 99 procent av deltagarna inte leder till något arbete. En slutförsvaring utan slut där både utbildning och organiserat jobbsökande är förbjudet.

Läs denna Faktaruta! Klicka för större! ( LO-t)

Aldrig någonsin i modern tid har vi haft en så kontraproduktiv och människoförnedrande ”arbetsmarknadspolitik”. Det nya är att den helt bygger på antagandet att människor egentligen inte vill arbeta – därför ska de tvingas till det – om så helt utan lön. Borta är tron på människors vilja till arbete och tron på människors förmåga att utbilda sig och lära nytt. Kvar finns inga morötter – bara piskan!

Ju längre tiden går – ju mer av denna absurda slutförvaring för långtidsarbetslösa som avslöjas – desto mer skrämmande och människoförnedrande blir de fakta och de berättelser som kommer fram. Deltagare får inte studera och organiserat jobbsökande är förbjudet. Deltagarna tvingas arbeta heltid utan lön samtidigt som arbetsgivaren får 5 000 kronor i månaden.

Långtidsarbetslösheten har blivit en ny lönsam framtidsbransch. Företagen gör miljonvinster och håvar in skattebetalarnas pengar. Deltagare som kritiserar arbetsförhållande riskerar bli polisanmälda – eller stängas av utan ersättning.

Några exempel på hur den stora FASAN fungerar i praktiken….

Företaget tjänade 27 miljoner på FAS 3, citat;

Jobbfabrikens grundare och Blatteförmedlingens vd Ivan Daza är entreprenör i en framtidsbransch: långtidsarbetslösa i fas 3.

2009 tjänade han 952 000 kronor – 531 000 kronor i lön och 421 000 kronor i aktieutdelning – från Blatteförmedlingen AB och moderbolaget Ravolution AB.

Under 2010 femdubblades omsättningen till 30 miljoner kronor. Ungefär 90 procent, 27 miljoner kronor, kommer från skattebetalarna som ersättning för deltagare i jobb- och utvecklingsgarantins fas 3. Antalet anställda ökade från sju till 40. /…/

Långtidsarbetslösheten har skapat en ny industri, som lever på Ams-bidrag. Framtiden är ljus. Bara i fjol fördubblades antalet deltagare i fas 3. 2013 har antalet fördubblats på nytt. Då deltar nästan 50 000 personer i fas 3, enligt Arbetsförmedlingens prognoser.

De kritiserade Jobbfabriken – polisanmäldes, citat;

Eliana Carvacho och Gyöngyver Meszaros kritiserade Jobbfabriken i Efter Arbetet. En vecka senare stängdes de av och nu har Jobbfabriken polisanmält dem./…/

Eliana Carvacho ångrar inte att hon kritiserade Jobb-fabriken.

– Nu är jag inte rädd längre, jag har redan förlorat allt. Jag vill att alla ska få reda på hur vi behandlas.

Efter att artikeln publicerades har flera deltagare på Jobbfabriken visat sitt stöd.

– De tycker att vi är modiga som sade ifrån. Nästan alla är missnöjda med Jobbfabriken, men de vågar inte säga ifrån, de är rädda för Håkan Björkenklev och för att Arbetsförmedlingen drar in deras ersättning, säger Eliana Carvacho.

I FAS 4 ska du inte ha ett öre, citat;

I Östnytt berättade Hans Jordgren om sin situation. I november hade han i media  kritiserat villkoren för Fas3-jobbarna i företaget Personalstrategerna i Motala. I en lokal som  liknade en lada fick deltagarna  i ”jobb och utvecklingsgarantin” varken söka jobb eller få meningsfull sysselsättning, utan istället renovera företagets lokaler. Hans Jordgrens larm tog skruv.
Dagen efter åkte han ut från företaget, och Arbetsförmedlingen drog in hans ersättning.  Det har gått tre månader och sedan dess har han inte fått en krona, något hans fack, Transport, har överklagat. Arbetsförmedlingen stöder sitt beslut på en förordning som låter anpassad för lägerfångar: ”Störande av verksamheten och misskötsel”, när de i stället borde vara tacksamma för att utsatta människor har mod att ifrågasätta den verksamhet som vi betalar våra skattepengar till.

Mer om FAS 3 – Jusektidningen

*

Till sist… om jag fick välja vem som blir nästa S-ledare?

Svar; Morgan Johansson, Tomas Eneroth eller Lena Sommestad. Gärna delat ledarskap – en man en kvinna!

Ja…. än är det inte förbjudet att drömma….. inte än….

*

Bloggat; Löntagarbloggen, FASAN, Jämlikhetsanden, Björn Andersson, Nina Drakfors, LO-Bloggen, Martin Moberg, Kulturbloggen, Netroots

Media; ab1, ab2, ab3, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, svd1, svd2, svd3, svd4, svd5,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

26 kommentarer

 1. Surgubben

   /  februari 18, 2011

  Det var då ett klagandes och gnällandes utan like.

  Faktarutan säger att man kan gå på ”upp till 680 kronor per dag”. Det blir dryga 20000 i månaden för att gå och göra nått mer eller mindre meningslöst.

  Jag känner pensionärer som får klara sig på 6 – 8000 i månaden efter att ha arbetat hårt i hela sitt liv.

  Vänstern måste uppdatera sin slogan ”Understödstagare i hela världen – förena er”.

  Plus ”Arbete åt alla andra”.

 2. Steve

   /  februari 18, 2011

  Det är ju skit att man inte ska ha möjlighet att istället utbilda sig så att man ökar chanserna för att få ett jobb. Många är arbetslösa för att deras kompetens inte är den som är efterfrågad för tillfället.
  Jag tycker verkligen inte att det är att gnälla, det är ju ett sjukt system som jag inte kan förstå hur man kan försvara ens som moderatsympatisör.

  Angående Surgubbens inlägg om lönen så verkar det som om du har rykt siffrorna från luften.
  I många yrkesgrupper räknar man med att man arbetar 175 timmar på en månad så för att räkna ut dagslön kan denna ekvation användas:
  x/175h * 8h = 680kr
  Lös ut x: x = 175/8 * 680kr = 14875kr.
  Jag räknade alltså med 21,5 arbetsdagar per månad.

  Detta är alltså den maximala ersättningen om jag tolkar rutan rätt och väldigt långt från 20000kr.
  Att pengarna dessutom går till en meningslös aktivitet som du skriver gör väl inget bättre? Kan inte de pengarna användas till utbildning istället?

 3. Andreas

   /  februari 18, 2011

  Men motförslaget är inte att höja ersättningen till Fas 3-folket eller till alla svenska bananskalare i Norge som Alliansens politik har berett väg för, utan att skapa riktiga jobb åt dem där de bor eller åtminstone i närheten.

  Sjukvården, omsorgen, skolan, Banverket m fl arbetsplatser skriker efter mer arbetskraft. Finansieringen av arbetstillfällen inom offentlig sektor kan ske på många sätt, exempelvis genom höjda skatter för de rika eller nationalisering av storbanker och andra lönsamma storföretag.

 4. Erik

   /  februari 18, 2011

  Om man inte gillar att vara i fas 3 så kan man skaffa ett jobb. Det finns inte ont om jobb, bara gott om folk som inte vill jobba.

 5. Surgubbe:
  Ersättningen betals ut för de dagar man deltar i programmet – dvs ca 20 dagar per månad.

  Det blir maximalt: 13.600 kr

  De flesta i Fas 3 har 65% av maxbeloppet.

 6. FAS 3 är botten, den kan man lungt konstatera. Hela jobb och utvecklingsgarantin är dåligt planerat.
  Men till saken hör att vi klagar en massa istället för att titta lite djupare på problemet.
  Det höjs röster om att man borde använda pengarna till utbildning/kompetensutveckling. Men det är ju det man gör i jobb och utvecklingsgarantin. I hela 450 dagar har man möjlighet att delta i Arbetsförmedlingens utbildningar. Dessutom har man det egna ansvaret att utbilda sig till ett arbete. Det kan ingen politiker/arbetsförmedlare ta ifrån dig – det egna ansvaret.
  Har man inte tagit detta ansvar då har man inget att klaga på.

  FAS 3 är botten, ja, men vart tog det egna ansvaret vägen?
  Alfredo

 7. Eva

   /  februari 18, 2011

  Surgubben – du räknar fel!

  Det är inte 680 kr/dag, utan per vardag. Lördag, söndag och helgdag får du inget! En vanlig månad med 31 dagar och fyra helger får du ersättning för ca 31-8=23 dagar. Det blir maximalt 23 x 680 kr = 15.640 kr före skatt, UTAN några jobbskatteavdrag, dvs skatten ligger på runt 30%: Du får alltså ut ca 10.900 kr att försörja dig och din ev familj på.

  Om det är t ex påsk, jul eller midsommar blir det mindre!Hyra, mat, försäkringar, etc kostar lika mycket som tidigare. Bara runt 10 % får ut 80% av tidigare lön, de flesta betydligt mindre!

 8. Återigen! Tre år till med denna misantropiska regering är bara alldeles för mycket. S måste snabbt se till att få fram en partiledare som kan få igång en opposition värd namnet. När ska medierna vakna? Fast 95% av alla media i Sverige, och då inkluderas vår Public Service, går högeralliansens ärenden. Det är hur genomskinligt som helst.

 9. Förtvivlan

  Hela mitt liv har jag arbetat som en besatt.
  Trodde ej att jag av tungt arbete ska bli sjuk
  samt att min arbetsförmåga ska bli nedsatt.

  Sökte hjälp av alla läkare i hela Skåne
  de varken såg mig eller brydde sig,
  betraktade mig som en fåne.

  En dag hittade jag en läkare med empati
  som tog hand om mig med nöje och sympati.
  Efter många undersökningar ställdes diagnos.
  Du har skadat dig mycket, rygg, fraktur kota th 12
  du har fibromyalgi, osteoporos, otoskleros…
  Stanna! Säg inget mer, jag vill inte höra.
  Kände mig total nedstämd kunde ej något göra.
  Blev ledsen samt arg på mig själv och började gråta…
  Jag var på väg att jobba ihjäl mig. För vem? För vad?
  Det kan jag aldrig glömma eller förlåta.

  Trots detta vill jag inte längre vara sjukskriven.
  Istället söker jag arbete och följer råd av mina
  arbetsförmedlare, spelar och ljuger till arbetsgivarna
  att jag är frisk och fortfarande driven.
  Skickat ansökningar och sökt arbete ett och ett halvt år
  knappt fått något svar eller bara ”tyvärr”
  Ingen bryr sig hur jag mår.

  Efter trehundra a-kassadagar hamnade jag
  i ”jobb och utvecklingsgarantin”
  som delas in i tre faser…
  Här blir vi 54-åringar med nedsatt arbetsförmåga
  urkramad som en klementin.
  Fas ett och två erbjuds generöst och gratis
  coachning, praktik, arbetsträning.
  Arbetsmarknadscirkeln hjälper oss att hitta
  överlevnads övning samt livets mening.

  Med fas tre öppnas porten till koncentrationsläger
  och välkomnar oss.
  Hit kommer långtidsarbetslösa oavsett om de är gamla, sjuka eller med otoskleros.
  Av arbete, arbetsträning och livet
  känner jag mig trött och sliten.
  Utan hopp fotsätter jag i fas tre cirkeln.
  Här får vi meningsfull sysselsättning och förmån.
  Här ska vi arbeta gratis tills vi fyllt sextiofem år
  eller tills vi dör.

  I detta samhälle, av arbetslöshet och den vilda arbetsmarknadscirkeln
  känner man sig utnyttjad, förnedrad, värdelös, skadad och biten.
  Ni som har makt och skapat fas tre lagen,
  önskar att ni själva hamnar i den helvetiska labyrinten.

 10. Erik och Surgubben:
  Vilken planet lever ni på? Sväljer ni vilken reaktionär propaganda som helst?

 11. Arne

   /  februari 19, 2011

  Fas 3 är inget som hjälper den arbetslöse till självförsörjning. Tvärtom innebär det fortsatt bidragsberoende samt en extra kostnad för skattebetalarna då arbetsgivaren får betalt för att ta in den arbetslöse. Slöseri och kontraproduktivt. Oavsett politisk hemvist har jag svårt att se hur någon kan försvara en sådan skitåtgärd där man förpassar människor till soptippen.

  Alfredo:

  Du har helt klart en poäng men samtidigt får man räkna in att vi alla har olika förutsättningar då det gäller högre studier samt att studier inte är någon garanti för att få jobb. Chanserna ökar men det finns idag även högutbildade människor runt 30 i Fas 3 som borde få jobb men saknar kontakter och erfarenhet – två nyckelord för att ha en chans på arbetsmarknaden.

  Då det gäller Fas 1 & Fas 2 får långt ifrån alla möjligheten att studera/praktisera. Tvärtom upplever många i JUG att Arbetsförmedlingen inte tar sitt ansvar utan väljer att stå med armarna i kors tills personen kvalificerat sig för Fas 3. Möjligheterna till arbetsmarknadsutbildningar ser också väldigt olika ut beroende på om individen har a-kassa eller socialbidrag. Allt är inte så svart och vitt.

 12. Snart vill dom bara ha arbetsförmedlare och försäkringskassetjänstemän i det här landet.
  Låt oss vända på det istället. Medborgarlön åt alla i produktiv ålder och ålderspensionärer… de som har högre inkomst har medborgarlönen i botten av densamma. I stället för arbetsförmedlare har vi arbetskonsulter som den arbetssökande betalar för att få professionell och individuell hjälp av att uppnå uppställda mål (som coachingen idag ungefär)

 13. Kent Karlsson

   /  februari 19, 2011

  Alliansen slakt av arbetsmarknadspolitiken:Under alliansens första tre år minskades resurserna till AMS ned med 13 miljarder, antalet programplatser minskade med ca 50 000.Antalet platser på yrkesinriktad arbetsmarknadsutbildning har minskat från drygt 13 000 hösten 2006 till mellan 3 000 och 4 000 under 2009.Vuxenutbildningen minskades med 42 000 platser från slutet av 2006 till 2008.Nu har vi Fas3-jobb/slavarbete där arbetsgivaren FÅR 5000:-/mån. per Fas3-jobbare av oss skattebetalare! Jobbcoacherna ska guida oss till jobb Metoderna: hjärntvätt, healing och beröringsterapi! 3 miljarder kostade det kalaset! Det är fin arbetsmarknadspolitik det!

 14. Ulrika

   /  februari 19, 2011

  Jag är i fas 3 fullt frisk men utan kontakter. Jag får ut ca 7000kr i månaden då ska jag också betala tågkort till fas 3 jobbet det går på 880 kr 280 får jag tillbaka av af sedan är det dyrare fritidsavgift, + att matkostnaderna ökar när jag är borta på heltid.
  jag har sökt åtskilliga 100tals-tusentals jobb på alla tänkbara sätt utom kriminella.
  Så Erik om du vet om några jobb med avtalsenlig lön som jag inte vet om får du gärna höra av dig om dom.
  Jag har också velat gå och utbilda mig väldigt länge men ej fått för Af. Precis innan fas 3 vidareutbildade jag mig men då var det försent. Ingen vill anställa en person som kommer med papper med mycket arbetslöshet.
  Jag har på alla mina gratisjobb(praktiker) jobbat lika mycket som alla andra eller mer. har mycket kunnande i min branch men saknar kontakter.saknar även erfarenhet efter min utbildning på det jag vidareutbildade mig till.
  jag har ca 25 år kvar att jobba menar dom att jag ska gå och jobba gratis (svältlön) i 25 år.

 15. Anonym

   /  februari 20, 2011

  Stefan Fölster i Svenskt Näringsliv efterlyser samhälleliga ”innovationer”. En ”innovation” som jag tycker vi borde införa är förbud för arbetsgivare att diskriminera och verksamma sanktioner mot sådan diskriminering. Men istället är det något som uppmuntras av sittande regering i och med utFASningen av de som i själva verket är föremål för arbetsgivares diskriminering, snarare än att inte vara anställningsbara. Om målet är att alla ska komma tillbaka till arbete som någon moderat skrev på sin blogg, så är det hög tid att ställa stränga krav på arbetsgivare som uppenbarligen diskriminerar.
  Arbetsgivare diskriminerar och väljer bort, har Utredarna visat i undersökning som de hänvisar till, människor som varit eller är arbetslösa, människor som varit eller är sjuka och människor som är äldre än 50. Dessa diskrimineringsgrunder gör att Fas3 är det absolut sämsta sättet att få människor tillbaka till arbete, så länge arbetsgivare tillåts diskriminera som de gör. Med anledning av denna systematiska diskriminering, som regeringen ekonomiskt uppmuntrar, är naturligtvis fas 3 som ”referens” värre än ett rött skynke. De som är i Fas 3 får alltså redovisa en stor lucka i sitt CV istället för ”referenser” för det enda Fas 3 är ”referens” till är fortsatt och permanentad arbetslöshet.
  Det är också en skandal att anordnare, som uppbär skattemedel, tillåts vara hemliga. De ska naturligtvis vara offentliga, så att de kan bli föremål för samma granskning som offentliga anordnare. De som är anställda i privata verksamheter som finansieras med skattemedel skall naturligtvis också ha samma meddelarfrihet som de som är anställda i offentliga verksamheter, ytterligare en ”innovation” som är brådskande att genomföra, då skattebetalare annars riskerar att bli medbrottslingar till misshandel, vanvård, allvarlig försummelse och rentav grova övergrepp mot värnlösa människor.
  Men en moderat regering kommer aldrig att ställa några krav på arbetsgivare, utan betalar dem till exempel istället för att fortsätta diskriminera på olagliga grunder. Åldersdiskriminering är till exempel inte tillåtet i EU. Men den svenska regeringen uppmuntrar istället med kraftiga ekonomiska incitament fortsatt diskriminering på olaglig grund.
  Åldersgruppen över 50 är överrepresenterad i Fas3. När det gäller utbilding så ser man också tydligt att arbetsgivare även diskriminerar högutbildade, vilket framgår av den undersökning som socialdemokraterna låtit Riksdagens utredningstjänst ta fram. Där framgår att gruppen med över två års högskoleutbildning i Fas3 är dubbelt så stor som den grupp som har mindre än två års högskoleutbildning. Arbetsgivare prioriterar alltså inte kompetens utan är istället rädd för den.
  Några krav kommer inte moderaterna att ställa på arbetsgivare utan istället fortsätta uppmuntra dem att diskriminera på olaglig grund. Därför kan inte moderaterna komma och påstå att man vill ha tillbaka någon i arbete för det är istället motsatsen som man håller på med; att FASa ut dem från arbete.

 16. karl

   /  mars 26, 2011

  Som fd. anställd på jobbabriken kan jag bara konstatera att vinstintresse är den enda drivkraften. Pengar pengar och endast pengar, är av intresse för detta föreetag.

 17. Jonas Andersson

   /  augusti 26, 2013

  Man har gjort misstaget att födas 1973. Gick ut gymnasiet 1992 – lagom till 500% marginalränta och massarbetslöshet. Har inte haft ett riktigt arbete 2 år i streck sedan dess, och jag har ändå en lång utbildning (fil. mag.). Nu är det stopp. Jag jobbar inte en dag till utan skälig ersättning. Ska det fortsätta såhär kan jag lika gärna langa knark – uppskattad av arbetsgivare, och hanterar glada kunder.

 1. Fas 3 fungerar mycket bättre « Görans tankar och bagateller
 2. Förnedring ska göra dig frisk! » HumanLabRat bloggar
 3. FAS 3 en möjlighet för dem längst från Arbetsmarknaden « Lotta Olsson (m) Blogg
 4. Det moderna tvångsarbetet – FAS mot ILO « De Tystas Röst
 5. Den välutbildade medelklassen förnedras i Fas 3 « Ett hjärta RÖTT
 6. Sent ska (S)yndaren vakna – Stagflationen har kommit för att stanna | Nemokrati
 7. Borg och Reinfeldt arkitekterna bakom systemskiftet « Ett hjärta RÖTT
 8. Så förnedras sjuka i alliansens Sverige « Ett hjärta RÖTT
 9. Arbetslösheten ökar, vilket regeringen inte kan ha något emot…. « SOLIDARITETSTANKEN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: