Välfärden på väg nedför ett stup!

Siv Norlin, fackförbundet ST, om regeringens nya sparkrav på Försäkringskassan. DN, Citat;

Det är nu dags för allmänheten att få nästa chock från regeringen efter de nya sjukreglerna.

Försäkringskassan har meddelat rege­ringen att man kommer att stänga alla sina servicekontor och lokalkontor runt om i landet. I praktiken betyder detta att Försäkringskassan tar ner skylten och släcker ljuset i alla landets kommuner. Om man vill ha kontakt med kassan får man ringa till kundcenter eller gå in på internet. För många så kallade svaga grupper som till exempel nyanlända som inte kan språket eller personer som inte är världsmästare i ny teknik, betyder det att man blir helt utestängd från service från Försäkringskassan./../

Nyligen berättade IDG.se om ett nytt FK-projekt som ska göra handläggningen och hanteringen av FK:s ärenden mer ”automatiserad” och att ”regler ska skapas direkt från lagtexten”.  ”– De (besparings-)krav som ställs på oss kan bara lösas med it, säger Stefan Olowsson, it-direktör på Försäkringskassan.”

FK:s framtid; Personalen ska minimeras och servicekontoren läggs ned.

Regeringen har redan tidigare sparat in 600 miljoner på Försäkringskassan – samtidigt som man pressat igenom de nya sjukreglerna och stora organisatorsförändringar.  Resultatet är redan i dag att personalen ”går på knäna” och är sönderstressade av tidspress. Citat TV4;

– Det verkar som om regeringen har bestämt sig för att sänka Försäkringskassan, helt enkelt, säger Siv Norlin, ordförande för ST-facket på Försäkringskassan.

Nyligen slog både arbetsförmedlarna och Arbetsmiljöverket larm om att situationen var lika kaotisk på landets Arbetsförmedlingar; Personalen har en allt för alltför hög arbetsbelastning och utsätts för farlig stress.

Lägg därtill hur regeringens nya sjukregler skapat fattigdom, kaos och ökad stress för tiotusentals långtidssjuka. Och hur regeringens arbetsmarknadspoltik – med jobbcoacher och Fas 3 – visat sig vara kontraproduktivt resursslöseri.

För att inte tala om krisen i skolan, sjukvården, infrastrukturen, bostadsbristen

Regeringen tycks inte bara ha bestämt sig för att sänka Försäkringskassan – även Arbetsförmedlingen, socialförsäkringarna, och allt annat som tillhör den grundläggande samhällsbygget ligger på slaktbänken.

I går kväll uppträdde Andets Borg i Aktuellt. Statsmannamässigt och leende kommenterade han ett nytt avtal som gör att Skatteverket ska få insyn i svenska konton i Schweiz. Så här lät det från Aktuellts nya ”oberoende ekonomiska expert” Anders Borg;  ”– Det är bra. Vi ska ha in skattepengarna. Det är viktigt för att vi ska finansiera välfärden….”

Man såg att han själv inte riktigt trodde på det han sa….

Finansiera välfärden? Det var just det….

I dag får vi veta (av ”oberoende” nybliberal media) att ”Sveriges ekonomi är bäst i världen” och att ”tillväxten är rekordstor”.

En ekonomi i världsklass –  och en välfärd på väg nedför ett stup!

*

Missa inte, De Tystas Röst – Bilder av Fas 3

Läsvärt; På randen till tvåtredjedelssamhället, Vad skulle Palme ha sagt i dag, Var står Europas Ledare under Lybiens kamp

Bloggat om FK; Martin Moberg, Alliansfritt Sverige, LO-bloggen

Bloggtips; Monica Green om bostäder och jobb, Annarkia om upproren i arabvärlden, Esbati om endimentionell vetenskap, Storstad om det goda samhället, Kreti och Pleti om vad regeringen vill, Lenes blogg om Borg,  Netroots

Media; svd1, svd2, svd3, vk , st.nuexp1, exp2, dn1, dn2, ab1, ab2, ab2, ab3, TV4

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

15 kommentarer

 1. Margaretha Hjälte

   /  mars 1, 2011

  Det har väl alla vetat från dag ett med Alliansen att dom ska skrota hela välfärden och bara dom som redan har en massa ska få mer..vi andra, vanliga arbetare, sjuka, arbetslösa, funktionshindrade vi ska inte ha plats i det nya samhället..ska bli intressant att se hur Reinfeldt och Borg löser det..har skrivit till Reinfeldt men han är lika feg som alla andra politiker och svarar inte på brev trots att det sänts rekommdenderat..
  Dom kan inte svara på klara raka frågor..för om dom måste svara på dom så sänker dom sig själva..
  Hur så många kunde gå på deras linje och rösta på dom är obegripligt..
  Dom kommer att förstöra hela vårt samhälle och folk blir utslagna, hemlösa, fattiga och tar livet av sig på löpande band.

 2. Jag läser och läser för jag är en utförsäkrad socialbidragsberoende, förut välmående fd moderat som inte fattar hur det kunde hända!!
  (fast jag röstade rött förra)

  Nu försöker jag bara förstå..
  Har länkat till din blogg hos mej,
  MVH Lippe
  http://hrifrnochvidare.blogspot.com/

 3. Mike

   /  mars 1, 2011

  Stäng riksdagen istället och sparka ut hycklarna som sitter och ger sina polare mijonbunusar och höjer sina löner.

 4. Demonian Evilius

   /  mars 1, 2011

  ”Det var hushållens konsumtion som gav det allra största bidraget.” enligt SCB.

  Det finns ingen välfärd utan lönsam produktion och produktiva investeringar.

  100,000 nya svenskar varje år är drömläge för konsumtionsökning. SCB säger i sina långtidspronoser att invandringen bör öka till 300,000 per år för att inte försörjningskvoten (=välfärden) skall försämras.

  Den allmäna välfärden har aldrig kunnat finansieras. Den skuldsätter framtida generationer och kör slut på den nu sysselsatta generationen. BNP ökar på grund av ökad konsumtion och finansieras via invandringspolitiken och villabelåning.

 5. Så ser en äkta PPD-politik ut. Gissar att ett antal av dem som drabbas nu, av mer slit och/eller avskedanden, har röstat på Alliansen – för att få några kronor mer i plånboken – just nu.

 6. Katrin

   /  mars 2, 2011

  Du skriver…
  ”FK:s framtid; Personalen ska minimeras och servicekontoren läggs ned. Regeringen har redan tidigare sparat in 600 miljarder på Försäkringskassan – samtidigt som man pressat igenom de nya sjukreglerna och stora organisatorsförändringar.”

  Det ska vara 600 miljoner inte miljarder. Ganska viktigt att du skriver rätt siffror. 600 miljoner är ganska mycket pengar det också…
  ;o)

 7. Tack Katrin… ibland är man helt enkelt för trött och stressad!

 8. Sista steget i ”Den nya frihetstiden” börjar närma sig. I och med att FK stänger sina kontor kommer nya privata att öppna. Riskkapitalisterna står och stampar för att få ta våra surt förvärvade korvören. Polis och rättsväsende kommer att vara det enda som inte ska få vara men dess resurser kommer att ökas drastiskt för att möta den ökade brottsligheten som följer på fattigdom.

 1. Om att få siffrorna om bakfoten, budgetöver- och underskott, att frisera sanningen och siffror – vad händer när dagens försummade barn blir morgondagens arbetskraft? Om dem som inte bygger några samhällen… « reflektioner och speglingar II
 2. Om att få siffrorna om bakfoten, budgetöver- och underskott, att frisera sanningen och siffror – vad händer när dagens försummade barn blir morgondagens arbetskraft? Om dem som inte bygger några samhällen… « reflektioner och speglingar II
 3. Om att få siffrorna om bakfoten, budgetöver- och underskott, att frisera sanningen och siffror – vad händer när dagens försummade barn blir morgondagens arbetskraft? Om dem som inte bygger några samhällen… « reflektioner och speglingar II
 4. Om att få siffrorna om bakfoten, budgetöver- och underskott, att frisera sanningen och siffror – vad händer när dagens försummade barn blir morgondagens arbetskraft? Om dem som inte bygger några samhällen… « reflektioner och speglingar II
 5. Dags att prioritera – och opponera! « Ett hjärta RÖTT
 6. Gratis skattesänkningar – en illusion « Ett hjärta RÖTT
 7. Så duperas massorna! « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: