Kapitalismen – en kärlekshistoria…

I går kväll fick jag äntligen möjlighet att se Michael Moores film ”Capitalism a love story”. Nu finns den på DVD, och extramaterialet är minst lika intressant som själva filmen. Som vanligt, med Moores filmer, väcker den starka känslor. Med dråplig humor och mycket allvar undersöker han hur och varför det amerikanska samhället och politikerna har kapitulerat för den oreglerade och fria kapitalismen. Allt är till salu, allt kan köpas för pengar – allt kan förloras på ett ögonblick.

En av de mest absurda berättelserna i filmen handlar om hur företag tjänar storkovan på att deras anställda dör – ju yngre desto mer pengar – genom att de köper en avdragsgill ”dead peasents” livförsäkring (död ”lantis”). Samtidigt som de anhöriga får en sjukvårdsräkning på 100 000 dollar att betala får den avlidnes före detta arbetsgivare ut minst lika mycket pengar på livförsäkringen.

I Sverige ser verkligheten lite annorlunda ut – men riktningen har under lång tid varit glasklar.  Vi är just nu på god väg att slumpa bort vår gemensamma välfärd till marknaden. Skola, vård och omsorg, infrastruktur och samhällsservice – allt har blivit handelsvaror.  Det är vinstmaximering som gäller när människovärdet säljs ut till lägstbjudande. Samtidigt spelas våra pensionspengar bort på ”världens största kasino” (börsen) och våra trygghetssystemen urholkas i snabb takt – med målet att avskaffa den generella välfärden  och skapa en marknad för privata försäkringar.

Det är lätt att ge upp och känna att vi inte kan ändra på utvecklingen. Nu när arbetslösheten når rekordhöjder och vi har en regering som aktivt verkar för ökade klyftor och ett samhälle där ”vi” ställs mot ”dom”.

Men visst går det, och snart är det val. Nu måste vi. Det handlar om våra liv, om framtiden, om människovärdet. Eller som Micke Wiehe sjunger i Ta det tillbaka…..

Kan dom ta från oss
kan vi ta från dom
Fram och tillbaks
är precis lika långt
Livet var det
som det handlade om
Och nu ska vi ta det tillbaks

……

Några intressanta lästips i kölvattnet av privatiseringar och borgerlig välfärdsslakt….

  • Björn Elmbrant Dagens Arena – Vårdvalsmyten är punkterad, citat; ”De folkvalda har gett vårdföretagen ensamrätt att lägga sina läkarmottagningar där de kan tjäna mest pengar, har förbjudit sig själva att styra lokaliseringen och kallar det hela för valfrihet.”
  • Läs om Fusket med kömiljarderna, Dagens Arena, citat; ”Köerna i landstingborgarrådets Filippa Reinfeldts (M) Stockholms län är alltså rekordhöga med 10 000 fler patienter i kö jämfört med när hon kom till makten 2006.”

*

Bloggtips; Alliansfritt om Ask nya lagförslag, Ekonomikommentarer om räddningspaketen, Röda berget om att M gynnar männen, Björn Johson om kritiken mot FK, Martin Moberg om alliansens bidragslinje, Storstad om att kvinnorna förlorat, Svensson om den ökande arbetslösheten, Mer – Netroots

Media; dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, svd1, svd2, svd3, sr1, sr2, ab1, ab2
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

6 kommentarer

  1. Jack

     /  maj 25, 2010

    En skarp bloggtext som borde få större spridning! Bra! 🙂

  2. Gydvan

     /  maj 25, 2010

    Detta valet gäller verkligen vilket sorts samhälle vi vill ha. Får alliansen 4 år till så har vi ett cementerat 2/3-delssamhälle.

    Vill vi ha ett samhälle som tar hand om de sina eller vill vi ha tillbaka samhället där gamla, sjuka och svaga/utsatta grupper hamnar på fattighuset eller på gatan.

    Kort sagt ett solidariskt samhälle eller ett Gollumsamhälle.

  3. Martin

     /  maj 25, 2010

    Jo, statsapparaten i Sverige får mer och mer löss. Mer och mer av våra skattekronor skall gå till privata vinster. Dags att ruska av sig lössen!

  4. Eva

     /  maj 25, 2010

    Jag har gett upp. Jag tror inte att det kommer att bli bättre förrän vi malts igenom samma kvarn som spottade ut ett ordentligt tilltufsat Europa efter andra världskriget. När den kvarnen malt färdigt återstår att se men jag räknar med att det tar några årtionden till. Vi kan nog tyvärr se fram emot ytterligare en lång tid av rovdrift, utförsäljning, nykolonialism och hat mot De Utvalda Andra innan resultatet är så förfärande att folk faktiskt på allvar inser vad nyliberalismen resulterar i.

  5. Eva

     /  maj 25, 2010

    Bengt Göransson (s) är klok, som vanligt, efter vad som framgår av recensionen av hans nya bok ‘Tankar om politik’ http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=478&artikel=3719723:
    ”Det politiska språket förändras. Begrepp försvinner, andra nyskapas och inte sällan innebär det dramatiska förändringar i politikens innehåll”.

    ”Politikerna har, menar han, alltmer kommit att uppfatta sig själva som representanter för skattebetalarna, snarare än för medborgarna. Och där medborgarna har skiftande intressen, men ett gemensamt behov av ett fungerande samhälle, har skattebetalarna bara ett: att få ut mesta möjliga av minsta möjliga inbetald skatt.”

    ”Inom skolan leder samma tänkande till att eleverna och deras föräldrar betraktas som kunder, vars valfrihet ska vägas mot skattebetalarkollektivets intresse av konkurrenskraftiga individer, med kunskaper anpassade efter arbetsmarknadens behov.”

    Helle Klein utvecklar resonemanget i sin blogg:
    http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/helleklein/article7176810.ab

    Det är dags att ta strid för att värderingar och ideologier är viktiga, att vi är medborgare och inte kunder, att vi har ett mycket vidare ansvar än vad som ges inom den ekonomism och kund(o)kultur som nu råder!

  6. Hugo

     /  maj 30, 2010

    Bosse Ringholm snodde ca 250 miljarder ur pensionsfonderna i början av 2000-talet, detta förtigs och förträngs. Med dessa pengar kvar hade pensionerna inte blivit föremål för någon diskussion.

Lämna en kommentar