Nya FK – en del av regeringens propagandamaskin

Den borgerliga regerings nya sjukförsäkring skördar nu allt fler offer. Fler får avslag, fler kastas ut från sjukförsäkringen, och allt fler sjuka blir fattigare – hamnar mellan stolarna, tvingas leva på anhöriga, socialbidrag eller tvingas arbeta trots att de inte är friska eller har fått rehabilitering.

I helgen kunde man läsa om de soldater som skadades svårt i Afghanistan och nu förvägras ersättning från Försäkringskassan. Enligt de nya reglerna ska man anmäla sig från första dagen både till FK och Arbetsförmedlingen – de som inte hunnit eller klarat det blir utan ersättning. Men även en av de soldater som gjorde allt rätt fick sitt läkarintyg underkänt och blev uppmanad att söka ett annat jobb – detta trots en komplicerad bäckenfraktur och ett underarmsbrott som inte hunnit läka.

Den nya lagen gör ingen skillnad på soldater, professorer eller vanliga knegare. I dagens Sverige är alla sjuka och skadade fuskare!

Samtidigt som läget har blivit allt mer stressande, osäkert och förnedrande för de som drabbas av långvariga sjukdomar och för de som skadar sig eller sliter ut sig i sitt arbete öser regeringen, den borgerliga pressen och Försäkringskassan på med sin propaganda. Deras analyser tycks vara samordnade och totalt sakna verklighetsförankring. Deras slutsats – utförsäkringskedjan är en solskenshistoria!

Nyligen kom FK med ett av sina senaste propaganda-alster – en rapport som innehöll fler frågetecken än svar . Nu anklagar tre nätverk som företräder sjukförsäkrade FK för att ”förvränga faktauppgifter så att de ska passa regeringens syften”.

Så här skriver man på MyNewsDesk, citat;

De tre nätverken Resurs, SLUSSA och Aktionsgruppen för de sjukförsäkrades rätt har granskat den utredning som sägs visa att hälften av dem som utförsäkrades kring årsskiftet och som inte anmält sig till Arbetsförmedlingen skulle ha återvänt till arbetsmarknaden. Detta är felaktigt. Det visar sig nämligen i utredningen att de allra flesta av dessa hade arbetat deltid redan före utförsäkringen. Hälften av dem med sjukpenning arbetade deltid före utförsäkringen. Av dem med sjukersättning arbetade hela 80 % deltid när de blev utförsäkrade.

Utredningen tycks istället visa på en minskning av den totala arbetstiden, då två tredjedelar av dem som haft sjukpenning tvingats gå ner i arbetstid på grund av hälsan efter utförsäkringen.

Ett problem är att man inte har undersökt bortfallet närmare. Man har från den ursprungligt valda undersökningsgruppen tagit bort de 27 % som inte hade telefon(!) samt dem som inte kunde eller ville svara (30 % av nettourvalet), vilket medför 50 % bortfall totalt. Det finns ingen redovisning om den hälft som var utan telefon eller som inte kunde eller ville svara är mer drabbade av att ha blivit utförsäkrade, vilket är en stor brist.

Hur många av dem som har lön som sin huvudsakliga inkomst och som delvis tvingas leva på sin sambos inkomst, på sparade bankmedel eller komplettera med socialbidrag redovisas inte. Inte heller hur många som verkligen blivit friskare efter att ha utförsäkrats.

Däremot visar utredningen att så gott som samtliga har hindrats från att få den vård och medicinska rehabilitering de behöver pga att de istället har skickats till arbetsförmedlingen. Endast en procent av dem som tidigare hade sjukpenning ansåg att de var färdiga med rehabilitering och utredning. De få procenten som i pressmeddelandet hade gått till socialbidrag visade sig i rapporten vara de som hade sin ”huvudsaklig inkomst” därifrån, alltså är det troligtvis ett stort mörkertal där alltför många, trots viss inkomst, nu tvingas komplettera med socialbidrag.

Samma bild av medvetet vilseledande redovisning från Försäkringskassan framkommer i en tidigare granskning av nätverket Resurs vars riktighet bekräftades i Svenska Dagbladets Faktakollen 2010-05-06. Granskningen visade att Försäkringskassan tidigare gjort en direkt felaktig redovisning genom att blanda ihop siffror när de räknat fram antal ”förtidspensionärer per dag”, dvs antalet personer som som varje dag fick det som förr kallades förtidspension beviljad (nu kallat stadigvarande sjukersättning). ”140 personer per dag” gäller i själva verket samtliga personer som fick någon form av sjuk- eller aktivitetsersättning, på hel- eller deltid. Genom media upprepas att dessa 140 personer hamnade i ett ”permanent utanförskap”, trots att summan inkluderar alla som arbetade upp till 75 procent med ersättning från sjukförsäkringen resterande tid. Även kortare sjukfall inkluderas i de 140.

….

Läs hela!

*

Tidigare bloggpost i ämnet; Fattigdom för utförsäkrade – ingen solskenshistoria

Bloggtips; Annarkia om opinionen, In your face om den borgerliga myten, Kaj Raving om LAS, Motvallsbloggen om värnplikten, Reflektioner och speglingar med intressanta klipp, Röda Berget om FK, Eva Hillén Ahlström om deltidsarbetslös,  Netroots

Media; svd1, tv4, tv4, hd, svt,

Lästips; NSD – Myterna om sjukfrånvaron

Mer politik; dn1, svd1, svd2, exp1, svt

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Marina

   /  maj 24, 2010

  Sanningen är att man trycks ner totalt, det heter att det är individanpassat, men det finns inte..I AFs program ingår att skicka ut folk på pysseljobb( påhittade jobb som inte ska konkurera) Du får en arbetstpsykolog som analyserar allt du säger och han konstaterar att (eller de tar fram ett diagram som säger att du mår dåligt för du inte jobbar) Du har depression och ångest, frågar varför man inte äter psykofarma.
  Linjen är så klar i detta..de Dribblar med den sjuka, de byter namn på de olika arbetsmetoderna, så den som är i dessa olika program, får trassla med ekonomin. Den sjuka kan heller inte vara sjuk i dessa program, orkar jag inte som sjuk, att prestera samtalen med dem så får jag inte ersättning, men som sjuk så bestämmer man inte själv vilken dag man har!

  man tar ifrån folk den lilla ork, och värdighet…tror att man ska bli friskare av denna så kallade REHABILITERING…nej snarare tvärs om…

  Alla som är inblandade inom detta skit…har fått klara regler och order från maktens korridor…UTRED om igen..analysera mer och nappa den lilla förmåga människor har DE SKA JOBBA.

  Jag ifrågasätter metoden de jobbar med! Varför inte bara ha utrett folk, låtit dem ha sin sjukersättning, sett om de kan komma ut i jobb!
  Frågade en i politiken(röd) Som svarade att det är juridiskt. Och hade de inte kastat runt en i olika ersättningsformer så hade de heller inte kunnat KASTA ut folk, då hade man varit sjukskriven och det är då svårare juridiskt.

  Allt är så förbenade fult gjort…Alliansen är för mig bara så ruttna.

  Jag vill ha tillbaka min värdighet , rättigheter, få känna tillhörighet med resten av samhället, tilliten till myndigheterna är borta och man är inte trygg någon stans…Man har ingen!

 2. Jack

   /  maj 24, 2010

  Det är fördjävligt att den omänskliga exprimentverkstad, som sjukförsäkringen blivit, inte uppmärksammats mer. Du gör ett bra jobb! Fortsätt! Ge inte upp!

 3. Eva

   /  maj 24, 2010

  Det är inte bara när man är sjuk själv som man kan drabbas. Nu har F-kassan i Uppsala dabbat sig å det grövsta: http://www.unt.se/uppsala/mamma-nekas-foraldrapenning-959813.aspx:
  ”Ettåriga Aili Roman-Silva lider en kronisk sjukdom som kräver daglig behandling. Men hennes mamma nekas tillfällig föräldrapenning för vård av allvarligt sjukt barn. Sjukdomen anses inte tillräckligt svår – vilket förvånar Ailis läkare mycket.

  Dela Aili Roman-Silva har saltförlorande CAH, som kräver daglig medicinering. Dessutom har hon stora problem med mage och urinvägar, och vid infektioner måste hon ofta läggas in på sjukhus för att få medicin intravenöst.
  – Det är ett riktigt allvarligt sjukdomstillstånd. Aili har den allra svåraste formen av CAH, och har också oturen att det komplicerats på olika sätt, säger Maria Halldin, överläkare på Akademiska sjukhuset.

  – Vi har varit inne drygt 80 gånger på sjukhuset sedan Aili föddes, tolv gånger i år, varav tre för operation. I fredags åkte vi in akut med ambulans, då behövde hon intravenös kortisol. Hon höll på att gå in i en livsfarlig kris, säger Josefin Roman. – Alla läkare vi träffat säger att jag inte kan räkna med att jobba på ett par år, åtminstone till hon blir stabil, fortsätter hon.

  Nu vabbar Josefin Roman med vanlig tillfällig föräldrapenning varje gång Aili blir sjuk. Maxuttaget är dock 120 dagar per år, och då sjukdomen är så svår och tidskrävande sökte hon i mars istället ”tillfällig föräldrapenning för vård av allvarligt sjukt barn”. För sådan finns ingen maxgräns för antal dagar. Ett barn anses enligt Försäkringskassan allvarligt sjukt när det får behandling mot sin sjukdom, och det finns fara för barnets liv utan denna.

  I april kom avslaget. Motiveringen var enligt Josefin Roman att sjukdomen inte varit tillräckligt allvarlig under den aktuella perioden.

  – Jag blev helt förtvivlad, för det var precis i samband med vår förra inläggning. Och så kommer jag hem från sjukhuset och möts av ett brev där det står att mitt barn inte är allvarligt sjukt. Det som känns som det största hånet är att den här perioden var Aili så sjuk att hon höll på att dö, säger Josefin Roman.

 4. Hade den stora äran att få följa med när denna skrivelse började ta sin form på RESURS, mycket varmt välkomna dit!

  http://resurs.ning.com/ – Respekt för Sjuka och Utsattas Rätt i Samhället bevisar gång efter annan vad som pågår… Här har ni verkligheten och vill ni som vi försöka återföra mänsklighet och värdighet till samhället, bli gärna medlem.

  Måste bara få dela med mig av en kommentar till Kennet Andreasson ledare, 3/3-10 – Sjukare kan inte en reform bli.

  ”Om man blivit utförsäkrad känns det på något vis som det är dags att söka asyl i sitt eget land.” Precis så känns det! Jag har varit sjuk i 6 år, felbehandlad i 3 år och står nu i kö för att få träffa ”rätt” läkare och få hjälp av sjukvården. Jag hade aldrig känt min utanför samhället förrän jag först blev felaktigt utkastad av Försäkringskassan och sedan utförsäkrad. Jag känner nu att jag inte är välkommen i det här landet men jag har ingen möjlighet att lämna det. Nu vet jag hur romer känner det. För övrigt så har jag trots min sjukdom inte varit borta mer än deltid från mitt arbete en enda dag! Men Reinfelt sa ju att det var oundvikligt att någon enstaka kom i kläm. Vad han inte sa var att ”enstaka” räknas i tusental”

 5. Mållgan

   /  maj 25, 2010

  Regeringens arbetslinje expandera, än omfattar den ju trots allt inte riktigt alla fullt ut. Nu skall man intensifiera jakten på socialbidragstagare, gnom att kräva att kommunerna inte får ge socialbidrag utan arbetskrav. Näst på tur står pensionärerna, det räcker ju inte att straffa dem med högre skatt, arbetslinjen ställer högre krav än så.

 1. Demokrati när den är som bäst « lena alun
 2. Jinge.se » Sverigedemokratisk Kräftgång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: