Så här ser verkligheten ut…

Valet närmar sig – nu är det bara 115 dagar kvar. Det är dags att börja summera de senaste 4 åren.

När man läser de borgerliga morgontidningarna, som äger hela marknaden här i Stockholm, kan man lätt få för sig att allt är frid och fröjd – att det går bra för Sverige, att regeringen har skött ekonomin exemplariskt och att arbetslösheten är minimal. Men medan Dagens Nyheters och Svenska Dagbladets nyliberala ledarskribenter rapar upp sina klyschor finns det runt om i landet ledarskribenter och nyhetsmedia som ger oss en helt annan bild av verkligheten. Alliansens år vid makten är ingen solskenshistoria…

Arbetslösheten är rekordhög –  nära 10 procent.  Långtidsarbetslösheten har ökat med 60 procent bara under det senaste året, ungdomsarbetslösheten är nära 30 procent.  Hälften av alla arbetslösa står i dag utanför a-kassan. Sjuka kastas ut från försäkringen i tiotusentals, de har blivit fattigare -inte friskare. Regeringen har vänt ett budgetöverskott på 70 miljarder till ett underskott på nära 100 miljarder – samtidigt som klyftorna och fattigdomen har ökat. Socialbidragen skenar ute i kommunerna och allt fler tvingas vända sig till välgörenhetsorganisationer och svenska kyrkan för att överleva.

Så här ser verkligheten ut…. bara ett axplock;

De är inte ensamma; ”Under 2010 och 2011 kommer 92 000 svenskar att bli utförsäkrade från sjukförsäkringen…. ”

Jobben avgör valet; ”högerregeringen har under mandatperioden misslyckats totalt med jobben och ekonomin. Arbetslösheten är högre, utanförskapet större, produktiviteten lägre och den ekonomiska ojämlikheten större i dag än när Reinfeldt & co tillträdde hösten 2006….”

Deras ekonomi raserades; ”Fyra av tio som utförsäkrades vid årsskiftet har förlorat mer än 1000 kronor i månaden…”

En dystrare verklighet; ”Hur länge klarar de sig på sparade medel eller understöd av anhöriga?”

Kostnaderna för bidrag rusar i höjden; ”De snabbt ökande kostnaderna för försörjningsstöd, socialbidrag, börjar bli ett stort orosmoln….”

Socialbidragen fortsätter att öka; ”Om man tittar ett år bakåt i tiden blir ökningen än mer dramatiskt. Antalet ungdomar som fått försörjningsstöd har ökat med 90 procent….”

Diakoner vittnar om ett hårdare Sverige; ”Diakonernas vittnesbörd är skrämmande. Det talar om ett växande klassamhälle, där sjuka och arbetslösa får det allt sämre…”

*

Bloggtips; Martin Moberg om Littorin och arbetslösheten, Björn Andersson om katastrofal M politik, Eva-Lena om skitår, Greiderbloggen om alliansens nya turistattraktion, Jinge om kungahuset, Peter Andersson om fp och arbetstvång för utsatta, Ola Möller om Björklunds sanningar, Mer – Netroots

Media; expr1, expr2, ab1, ab2, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, svt

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Lämna en kommentar

9 kommentarer

 1. Gaspode

   /  maj 26, 2010

  Jävla Fredrik Reinfeldt som skapade den globala krisen.

 2. Ingen solskenshistoria ….nej, det kan man bekymmersamt konstatera !

 3. oskar

   /  maj 26, 2010

  Ja, det blir att rösta Lars Ohly, för Mona Sahlin är ju socialliberal, det märktes ju på den rödgröna budgeten..ta tillbaks futtiga 2 miljarder av 70 som borgarna snott till skattesänkning för dem som har mest, och istället höjer bensinskatten som drabbar lågavlönade… ”det går inte att backa bandet” sa hon i tv….vilket skitsnack!

  Det är solklart varför folk är förbannade på Mona…hon har inte försvarat vanliga löntagare tillräckligt hårt gentemot MP och ”småborgare” inom partiet!

  Folk tycker ju att skillnaden är för liten så dem kan lika gärna sitta kvar i Allianshagen, det är inte lönt att hoppa över staketet…

 4. Martin

   /  maj 27, 2010

  Men detta är inte kris i borgarnas ögon. Att folk går på socialbidrag är inga problem. Problem skulle vara om dessa plötsligt inte kan betala sina skulder och kreditförlusterna skapar oreda bland bankerna.

  Då jävlar får vi se handlingskraft!

 5. Martin Widmark

   /  maj 29, 2010

  Ungdomsarbetslösheten är ju en synvilla enligt Reinfeldt. Den kritik han och andra framförde före valet 2006 är nu tydligen inte relevant längre när han själv sitter i regering. Snacka om dubbla standarder. Oärligt så det smäller om det.

  oskar: Centern har ett eget förslag som partistyrelsen står bakom om att höja bensinskatten dubbelt så mycket som vänsterns förslag. Sittande regering gick delvis till val på att sänka bensinskatten, som de sedan höjde.

  Gaspode: Det går inte förklara bort allt med ”global kris”. Många jämförbara länder har klarat sig mycket bättre än Sverige. Vad beror det på om inte politiken? Vi kan mycket bättre bara vi vill.

 6. Gydvan

   /  juni 1, 2010

  Du tar upp en viktig fråga och det är media…
  Har aldrig varit med om ett sådant vinklat nyhetsflöde som det är nu.
  Jag menar när propagandamaskinen lyckas få ut att sjukförsäkringen är en succé och det visar sig att succén är 3,4% tillbaks i arbete varav de flesta av dem redan var i deltidsarbete och numera inte får någon ersättning av FK för reglerna inte tillåter det….

  Och detta rapporterar media om som succé…..
  prata om en gigantisk propagandamaskin

 1. Mycket står på spel. | annarkia
 2. Jinge.se » Var är Asfaltdjungelns Indianer?
 3. Vilka har levt över sina tillgångar? « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: