Borgs underskottsångest och dubbla budskap

aborg

Ander Borg kom i går med nattsvarta besked. Arbetslösheten väntas stiga till nära 12 procent år 2011. Han konstaterade att 90 procent av världen befinner sig i en recession. Därefter förklarade han att man får gå tillbaks ”till Ernst Wigforss tid för att hitta ett motsvarande ekonomiskt läge”.

Men Wigforss förde en helt annan krispolitik än vad regeringen gör. Han bekämpade ”massarbetslösheten” med statliga insatser och en aktiv politik. Precis som Svensk Näringsliv, LO, SKL, TCO, KI och många fler experter, ekonomer och organisationer kräver i Sverige och runt om i världen. På G20 mötet dras i dag upp riktlinjer för en mer expansiv krispolitik.

Men Anders Borg har inga sådana planer. Istället satsar han på dubbla budskap och tomma ord.

Å ena sidan – inga (eller endast ett mindre tillskott) till kommuner och landsting – alltså till ”välfärdens kärna”. Å andra sidan – ”vi ska värna välfärdens kärna”. Hur ska detta gå till – utan pengar, utan stöd? Bara genom tomma ord?

Å ena sidan – Anders Borg skryter med att Sverige för en av världens absolut mest ”expansiva politik”, ja till och med den mest expansiva (i går). Fakta visar (visseligen) något helt annat. Enligt EU-kommisionen ligger Sverige på plats 10 i Europa i år och nästa år. Enligt Bruegelinstitutet ligger Sverige (hitills) på en blygsam 10 plats i världslistan när det gäller stimulansåtgärder för 2009. Å andra sidan – är ”sparsamhet”, ”värna de offentliga finanserna” och ”försiktighet” ledorden.

Nej – Några stora satsningar och någon expansiv krispolitik kan vi inte förvänta oss av regeringen som för ”världens mest expansiva politik”.

Tomma ord och dubbla budskap tycks vara Anders Borgs populistiska krisrecept. Men Borgs rädsla för att lossa på svångremmen kan bli ödesdiger. Ju längre regeringen väntar, desto högre arbetslöshet. Ju högre arbetslöshet desto svårare att göra någonting åt den. Till slut återstår bara en självuppfyllande profetian om ”massarbetslöshet” och hoppslöshet.

Helt uppenbart är att rädslan för att återigen skapa ett gigantiskt (borgerligt) budgetunderskott förlamar regeringen. Det sorgliga är att det är många oskyldiga människor som kommer att få lida för den borgerliga underskotts-ångesten…..

Värt att notera….

I september 2006 när den borgerliga regeringen tillträdde var arbetslösheten 6,1 procent. Då beskrev Anders Borg detta som ”massarbetslöshet”. I gårdagens prognos varnade Anders Borg för att Sverige nu är på väg mot ”massarbetslöshet” , denna gång nära 12 procents arbetslöshet.

I Anders Borgs retoriska värld krävs det alltså dubbelt så hög arbetslöshet för att en borgerlig regering ska drabbas av ”massarbetslöshet” jämfört med en socialdemokratisk.

Frågan är också hur många av de över ½ miljon människor som beräknas vara arbetslösa om ett par år som då också står utanför a-kassan. Lika många (500 000) lämnade a-kassan efter regeringens a-kasse-slakt vid makttillträdet. Mycket tyder på att en stor del av de arbetslösa kommer att tillhöra just denna grupp – de som har en svag ställning på arbetsmarknaden, har ohälsa, deltid eller vikariat. De ryker först i svåra tider…

Regeringen är givevis inte skyldiga till den ekonomiska krisen – även om deras passivitet kommer att fördjupa den – men väl till att allt fler svenskar faller mellan stolarna när de blir arbetslösa eller drabbas av ohälsa. De visste vad de gjorde, de visste bara inte om att krisen skulle komma… just nu…

P.S. Om du blir arbetslöspassa dig för att skriva dagbok på nätet (blogga). Då kan du förlora din a-kassa!

_______

Höj taket i a-kassan – skriv på namninsamling!

Bra Bloggat; Sjölander, Utredarna, Peter Andersson, Arvid Falk, Nemokrati, In your face, Eva Hillén Ahlström

För alla som behöver tröstIngen ko på isen...

Press; SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, SvD8, SvD9, SvD10, SvD11, SvD12, SvD13, SvD14, DN1, DN2, DN3, AB1, AB2, AB3, ABGröning, ABledare, AB4

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

18 kommentarer

 1. Hanna Da

   /  april 2, 2009

  Tja man ska ju inte bara passa sig för att blogga när man är arbetslös, man får också passa sig för att arbeta….

  Jo, det är ju lite problem med det där att man jobbar och söker jobb samtidigt. Jag har nyss blivit varnad att jobba av min arbetsförmedling eftersom jag håller kurser, är föreläsare och skribent samtidigt som jag söker jobb. Kravet är att de som anlitar mig som föreläsare ska anställa mig på heltid. Men det är ju helt orimligt att jag ska ställa de kraven på mina uppdragsgivare.
  Det är även helt orimligt att jag ska sluta med mina förnuftiga uppdrag, sätta mig ner och vara helt förbannat passiv- för det är inte min stil.
  M.v.h.
  Hanna Da

 2. Fille

   /  april 2, 2009

  Som vanligt en av fakta fullspäckad och intressant bloggpost från ”Ett hjärta rött”.

  Tyvärr tror jag att Anders Borgs återhållsamhet styrs av partitaktiska skäl. Han vill inte idag ”sprätta iväg” pengar, då har han nämligen inget kvar till ”valfläsk” för att vinna över de som inser att politken fram till valrörelsen visserligen varit galen men som ändå har svårt att rösta på oppositionen för att de inte gillar personen Mona Sahlin.

  Tyvärr är denna strategi fullständigt förödande för samhällsekonomin. Ska man bekämpa krisen är det alltid bättre att ”stämma i bäcken än i ån”. Väntar man med insatser, i ett ekonomiskt läge som dettta, blir bara kostnaderna ännu högre nästa år…

  Men Alliansen och Borg tycks vara beredd att offra samhällsekonomin, för att åtminstone ha en liten chans att behålla makten. Jag tror inte väljarna går på den finten!

 3. BLOGGTIPS. Jag är författare. Förutom poesi skriver jag noveller baserade på personlig erfarenhet av kyrklighet och psykvård.

  http://nattljuset.blogspot.com/

  – M v h, Peter Ingestad

 4. Skattesänkningar för rika och andra fördelningspolitiskt tveksamma åtgärder har tömt statens kassakista så nu finns det inga pengar kvar till åtgärder för arbetslösa. Att regeringen dessutom har sänkt a-kassan och kastat ut sjuka i arbetslöshet gör inte saken bättre.

 5. Du tror inte att det finns vissa skillnader i Sverige 1947 och 2009 ? Det är klart att det är enklare och mindre skadligt med statliga instatser då den ”offantliga sektorn” knappt var utbyggd och det totala skattetrycket ca 135% större nu än den var då (47% kontra 20%).

  ”Helt uppenbart är att rädslan för att återigen skapa ett gigantiskt (borgerligt) budgetunderskott förlamar regeringen. Det sorgliga är att det är många oskyldiga människor som kommer att få lida för den borgerliga underskotts-ångesten…..”
  Lika väl som många får lida för OM man skapar ett underskott. Hur man än vänder sig är röven alltid bak liksom.

  ”Lika många (500 000) lämnade a-kassan efter regeringens a-kasse-slakt vid makttillträdet”
  Ingen vet fortfarande hur många av dessa som gick ur frivilligt (unga utan familj, personer nära pension, folk som blev dåligt informerade av facket osv…). Vänta med slutsatser innan detta kommer fram.

  Sedan håller jag med om att regeringen borde göra lite mer än vad dom gör just nu, men åtgärder kommer att komma. Dock, eftersom regeringen inte är lika populistiska som oppositionen (eftersom dom faktiskt sitter på pengarna) så dröjer besluten. MEN – besluten blir då också dom rätta.

  Historien kommer att ge regeringen rätt.

 6. Morfar Lasse

   /  april 2, 2009

  Till er som tycker att ni har tid, ”att titta lite extra”. Läs vad jag skriver ikväll i mitt svar till Jonas, på föregående inlägg här hos ”Hjärtat”! Det är min upppfattning om aktiv arbetsmarknadpolitik.

 7. kristallina

   /  april 3, 2009

  När det blir 320.000 arbetslösa i det här landet kollapsar hela ekonomin, den saken är helt klart och det kommer att kosta väldigt mycket mera än krispaket skulle kosta idag.

  Morfar Lasse (jag tittade lite extra)
  precis så är det och det är det som tyska regeringen gör. De pumpar in pengar i kommunerna som kommer att t.ex. renoverar skolor m.m.
  Alltså skapar jobb åt företagen och säkrar arbetsplatser.

 8. mona

   /  april 3, 2009

  Människor med ordnad ekonomi och fri från sjukdomar och arbetslöshet. Har många gånger en negativ inställning till de drabbade. Många var det som lät sig bli lurade med påstående från alliansen så som att sjuka inte egentligen är sjuka och arbetslösa kan hitta jobb om de anstränger sig lite. Vi fick veta att det var många som ljög och fuskade med samhällets förmåner. Jag gratulerar alla ni som röstade blått ni har fått som ni vill. Sverige är på väg mot en katastrof i medmänsklighet. Var ärlig nu hur går dina tankar när du möter en uteliggare med alkoholproblem? Vill du hjälpa eller tycker du att vederbörande får skylla sig själv och att den sannerligen inte borde få pengar av samhället? Beakta då att en del människor känner samma avsky för arbetslösa och sjuka som så många känner för missbrukare och tycker att det är ett enskilt oberoende problem. Man är inte intresserad av orsaken.

 9. vanster58

   /  april 3, 2009

  Fantastisk bra blogg du har. Ambitiös med bra politisk analys. Det man som vänstermänniska/socialist kan fundera över när det gäller kritik mot regeringen Reinfeldt är, vad kan man förvänta sig? Jag kan både bli förbannad och ledsen, när man synar den borgerliga cynismen och deras förakt mot under-arbetarklassen. Men jag blir aldrig besviken på människor eller partier som jag inte har några förväntningar på. Därför är det oerhört viktigt att arbetarrörelsen sopar framför egen dörr och presenterar lösningar och har förslag som tilltalar medborgarna. Vi måste med andra ord vara bättre själva och vara till alla delar trovärdiga, om vi ska kunna ta matchen med borgarna.

 10. Om det obefintliga finansiella ”problemet” här… 💡

 11. Tja.. om sosseblocket skulle styra Sverige skulle det istället spenderas åtskilliga summor pengar på onödiga renoveringar och på bidrag till folk som faktiskt klarar sig fint. Är detta att föredra?
  Nej knappast. Borg och borgarna har faktiskt skött finanskrisen (som verkligen INTE är deras fel) mycket bra.

 12. Kan inte annat än ASG !

  Hur skulle det se ut om de höjde skatterna igen*ASG*

  Kan det inte…nu får Facket höja avgifterna..kommunerna får höja skatterna osv….MOMENT 22….låt de där blåa smurfar hållas…det blir inte bättre…bara sämre!

  Tack alla ni som röstade!

 13. Rekommenderad läsning:
  Chockdoktrinen av Naomi Klein

 14. Jag tror inte riktigt på prognosen. Tror mer att det målas riktigt ”mörkt” bara för att det ska se bättre ut om det blir bättre än utmålat. Då kommer de slå sig för bröstet och hävda att det var tack vare dem det gick så mycket bättre än ”väntat”…

 15. Kerstin & Josef:
  Rekommenderad läsning EFTER ”Chockdoktrinen”:

  Johan Norbergs ”Allt om Naomi Kleins nakenchock”
  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197691763

 1. Veckan som gick: brytterier | Psykbryt
 2. På väg mot ett enpartisystem « Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: