Veckans värstingar och lögner

I dag upprepade finansminister Anders Borg statsministern bluff i riksdagens talarstol – att Sverige (denna gång tillsammans med Finland och Tjeckien) skulle ha Europas mest ”expansiva krispolitik”. Han hänvisade till analyser gjorda av OECD och EU-kommissionen.

Så här skriver LO-tidningen som har granskat siffrorna;

Enligt EU-kommissionens senaste bedömning bidrar den svenska statsbudgeten med motsvarande 3,9 procent av bruttonationalprodukten (BNP) till att få fart på ekonomin i år och nästa. Därmed delar Sverige en tiondeplats tillsammans med Nederländerna.

FAKTA / Stimulanseffekt
Stimulanseffekt av regerings­politik. Procent av BNP.

 1. Irland 6,7
 2. Storbritannien 5,0
 3. Spanien 4,9
 4. Tyskland 4,7
 5. Danmark 4,6
 6. Luxemburg 4,4
 7. Belgien 4,3
 8. Portugal 4,1
 9. Finland 4,1
 10. Nederländerna 3,9
 11. Sverige 3,9

Därefter fortsatte Borg med att att varna för oppositionens ”utgiftssammelsurium” för att sedan berätta om hur det såg ut när Persson fick städa upp efter den förra borgerliga regeringen – med sänkningar av a-kassan, sjukersättningen och pensionen som följd. Sedan kommer själva knorren mitt i allt virrvarr.

– Det är den typen av nedskärningar vi skulle få med S-politik nu.

Jag antar att man måste vara fullständigt förvirrad, intelligensbefriad eller nymoderat för att inte se det motsägelsefulla i Anders Borgs resonemang. Först anklagar han oppositionen för att vilja föra en alltför slösaktig krispolitik – samtidigt berömmer han sig själv för att föra Europas mest expansiva krispolitik.

Borg får väl bestämma sig – Är det bra eller dåligt att slösa i kristider?

Sedan påstår han att oppositionen skulle vilja sänka ersättningarna i a-kassan, sjukersättningen och pensionen om de kom till makten. Alltså precis tvärtemot vad den rödgröna oppositionen just nu förespråkar.

Dessutom – vilken regering sänkte a-kassan, sjukersättningen och pensionen (genom högre skatt för pensionärer) mitt under en brinnande högkonjunktur. Inte för att spara pengar eller sänka något budgetunderskott – utan enbart för att man menade att ”hungriga vargar jagar bäst”. Alltså att arbetslösa, sjuka och pensionärer skulle bli mer ”motiverade” att ta sig i kragen och börja arbeta om de fick svälta lite.

Vilken regering? Ja, gissa tre gånger. Just det, den nuvarande alliansregeringen med Anders Borg och Fredrik Reinfeldt i spetsen.

Nåväl, motsägelserna och galenskaperna fortsätter….

Lyxresor, miljonlöner och bonusfester – allt mitt under den kanske värsta finanskrisen och lågkonjunkturen vi har upplevt i mannaminne.

I dag får vi dessutom veta att SEB:s VD Annika Falkengren får en höjd pension med 35 miljoner kronor – inte bara en löneförhöjning med 29 procent (från 7 til 9 miljoner). Citat, AB;

Annika Falkengren kan gå i pension när hon är 60 år gammal. Hennes pension är så kallat ”oantastbar”, vilket innebär att den inte kan räknas ned om hon skulle få ett annat jobb efter att hon gått i pension från SEB.

För de som är pensionärer just nu ser det betydligt mörkare ut. Inte nog med att många inte har något annat val än att försöka härda ut tills de är 65 år – oavsett om de är sjuka och skröpliga. Svenska pensionärer får i dag dessutom betala en straffskatt. Det är förmodligen unikt i världen, dessutom en orättvisa som 99 procent av svenskarna är emot.

Nu kommer dessutom pensionärerna att drabbas av en kraftigt sänkt pension, till största delen pga AP-fondernas misslyckade aktiespekulationer.

De statliga pensionsfonderna har de senaste månaderna förlorat 200 miljarder kronor, eller 20 procent av sin samlade förmögenhet. Ett belopp som motsvarar 40 procent av den svenska statsbudgeten.

Uppdrag Granskning konstaterade att ”om alla de som håller på med det man kallar ”aktiv förvaltning” på AP-fonderna hade stannat hemma förra året hade man sluppit förluster på 10 miljarder kronor” – bara detta år. Vi skulle alltså klara oss bättre utan dessa bonusbelönade ”förvaltare” och kanske ännu bättre om pengarna stoppats i madrassen.

Frågan är om det överhuvudtaget är rätt att använda våra kollektivt sparade pensionspengar till att dramatiskt öka inflödet av “ansiktslöst” kapital på börsen och på det viset elda på den spekulationshysteri som till sist har resulterat i finanskriser och börskollapser.

*

Press; SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, SvD7, DN1, DN2, DNschück1, DNschück2, DN3, AB1, AB-Melin,

*

P.S.

Missa inte Johan Cronemans TV krönika i DN där han jämför skolminister Jan Björklund med Caligula.

Citat, DN;

I onsdags skulle han samtala med pedagogikprofessor Mats Ekholm i SVT:s ”Gomorronsoffa”. Mats Ekholm har nyligen överlämnat ett rätt skarpt formulerat upprop till skolminister Jan Björklund, 8.000 pedagoger, lärare, rektorer, professorer och docenter protesterar mot regeringens nygamla skolpolitik, de lutar sig mot decenniers skolstudier som alla visar samma sak: enbart krav och kadaverdiciplin leder ingen vart i skolan.

Det var länge sedan man såg en så totalt ointresserad och arrogant politiker i tv. Jan Björklund hånade öppet kritikerna, felciterade medvetet uppropet, tillskrev professor Ekholm åsikter som han inte hade uttryckt (jag har själv läst uppropet, Jan Björklund blåljög ogenerat för tittarna).

Läs fortsättningen här….

*

Bloggat; Eva-Lenas blogg, Arvid Falk, Veronica Palm, Simone, Lasses blogg, Sjölander, Eva Hillén Ahlström

*
Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. thomas

   /  mars 13, 2009

  Jag funderar fortfarande på vad Borg fick reda på mötet.

  http://cornubot.blogspot.com/2009/02/hur-illa-ar-det-egentligen-med-eu-och.html

  Kommenterade på http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?O=RSS&ArticleId=2009%5c03%5c13%5c328504 angående detta.

  Kommentaren togs bort.
  Det är andra gången det sker när jag nämner denna tidningsartikel. Nånting är känsligt.

  Vad vet Borg?

 2. Ulla Ekenberg

   /  mars 13, 2009

  Gå in på Karlstads universitets hemsida och stöd
  Hans-Åke Scherps och Mats Ekholms upprop
  ”Lagstadga barns rätt att utvecklas med lust i trygghet”
  http://sites.google.com/site/barnupproret/

 3. Bra sagt. Håller med om.
  Det verkar som om vår kära media, i såna svåra tider, är mer benägen att hitta de riktigt stora skurkarna som funnits i alla tider, med då var de mindre synliga.
  När Sverige hade det bra då var media upptagen med att rapportera om annat, mindre viktigt. Nu, när det är riktigt illa och folk måste vända om varenda slant för att klara vardagen blir man mer ”känslig” när sådana nyheter dyker upp.
  Girigheten längst, heter det. Och egoismen självklart som passar bra ihop med det förstnämnda. Det som är mest oetiskt och omoraliskt och som sker mer och mer helt öppet, och med statens (regeringens) tysta medgivande.
  Det handlar faktiskt om de dåliga egenskaper som den högsta ledningen i landet har. Och deras felfattade beslut är det vi, vanliga och vänliga människor, som ska betala för.

 4. Kobolt

   /  mars 13, 2009

  Nu har dom bittra kommunisterna hittat ett rejält köttben att dela på i sann kamratlig anda – SEB. Vad mycket energi som måste gå åt till att förakta och hata alla som når ekonomiskt välstånd och framgång. Det vill säga varje människas motor och inspiration.

 5. Lovisa

   /  mars 13, 2009

  Re: Kobolt ovan: Nu generaliserar du, efter dina egna ideal. Alla människors motor och inspiration är faktiskt inte ekonomiskt välstånd och framgång. Inte min, och inte heller många andra jag känner.

 6. Vlad-Drakul

   /  mars 14, 2009

  Kobolt,
  Är det inte rätt att undra hur totalt obegåvad människan är, med tanken på hur pass dåligt hon har hanterat sitt ansvar, för orimliga stora löneförhöjningar när hon samtidigt klagar att det inte finns pengar för de 500 anställda som snart ska sparkas. Även de flesta blå moderaterna skulle säga att det ska vara kompetens och ansvar som motiverar höjda löner.
  Nej ,det är inte avund som förklara folks ilska och man behöver inte vara stalinist för att tycka att det är dåligt att bara de rika ska behandlas som människa av lika värde.
  Vad är dina synpunkt då; är det så att du verkligen tror att de rika är gudomliga och behöver inte prestera som alla andra för att få penger eller är det bara att du gilla att ‘kiss ass’.

 7. Morfar Lasse

   /  mars 14, 2009

  ”när Persson fick städa upp efter den förra borgerliga regeringen – med sänkningar av a-kassan, sjukersättningen och pensionen som följd.”

  Ibland tror jag att jag är mera dum än oförstående. Hur är det nu med nedskärningarna? Vem vad det som gjorde vad? Var det Bildt och Person eller är det Reinfeldt?

  Sedan vill jag rätta Kobolt! Alla människors motor och inspiration, är inte ekonomiskt välstånd och framgång. Utan den är oftast endast erkännande, framgång och trygghet. Själv finner jag mina inom måleri, politik och vänskap. Inget av dem ger något ekonomiskt välstånd.

 8. Niklas

   /  mars 14, 2009

  Kobolt, det intressanta i SEB:s fall är ju att ekonomiskt välstånd och framgång itne går ihop, då de vill ha del av regeringens bankhjälp kan väl det knappast kallas framgång? Men ”ekonomiskt välstånd” ska de ha i alla fall?

  Det är för övrigt lustigt (egentligen inte) hur företagsledningar i högkonjunktur klappar sig för bröstet och säger att nu ska vi minsann ha bonus för vi har skapat vinster (inte högkonjunkturen eller arbetarna). När det sedan är lågkonjunktur, alternativt kris så är det inte längre företagslednignarnas fel att det går dåligt och då måste du ju ha bonus i alla fall, för de kan ju inte hjälpa att ekonomin backar. Vari ligger logiken?

  Ett tillägg: Ilse-Marie (rätt så?), med tanke på att socialdemokraterna, åtminstone för stunden, verkar ha problem med att belysa allt det här som du så skickligt skriver om hoppas jag innerligt att du kommer att engegera dig i valupptakten och inte bara skriva här utan även skicka in insändare och sprida din blogg så gott du kan för att få fler att öppna ögonen under 2010.

 9. Skatt är Stöld

   /  mars 15, 2009

  Det är iofs. bra att Borg inte kör någon expansiv finanspolitik. Det löser inte problemet. Kolla på Japan, där är statsskulden uppe i över 170% av BNP. Nergången på 30-talet i USA höll på nästan ett decennium för att politikerna intervenerade.

  Vad som behövs är att ekonomin anpassar sig och det gör den bäst om politikerna inte försöker styra över vad som ska produceras.

  Ska man göra något så är det att sänka bolagsskatterna. Det gör att de brancher som trots allt går bra går ännu bättre. Det är där framtidens jobb finns.

 10. Niklas

   /  mars 15, 2009

  Oj, här är det någon som inte har koll på den ekonomiska historien. Nedgången på trettiotalet höll i sig så pass länge för att politikerna till en början inte gjorde något alls. De levde nämligen kvar i guldmyntfotens värld där växelkursen skulle vara stabil och kriser skulle avhjälpas med sänkta löner.

  När staterna valde bort guldmyntfoten började läget förbättras och i Sverige och USA (New Deal) som i högre grad än andra satsade på statliga åtgärder kom man ur krisen snabbare.

 11. Skatt är Stöld

   /  mars 16, 2009

  När staterna valde bort guldmyntfoten började läget förbättras och i Sverige och USA (New Deal) som i högre grad än andra satsade på statliga åtgärder kom man ur krisen snabbare

  Det som var unikt med 30-tals krisen i USA, jmf med tidigare, var just att man intervenerade. Politiker, fack och näringsliv förskte hålla lönerna uppe så krisen blev värre. Man hade även en omfattande jordbrukspolitik med stödköp, prisregleringar och tullar infördes(Smoot-Hawley Tariff Act)

  Den depression som USA upplevde 1920-21 däremot lät man lönerna falla för att anpassa ekonomin efter reella förhållanden. Återhämtningen gick snabbt och redan i slutet av 1921 var lågkonjunkturen i princip över.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: