Avslöjad – den nymoderata modellen

GJ7C0106_BS

Allt började så bra – eller i alla fall helt enligt ritningarna.

Först kom alla de obehagliga besluten i den moderata ”arbetslinjens” namn;

 • Taken i a-kassan och sjukförsäkringen sänktes, det innebar lägre ersättning vid arbetslöshet och sjukdom.

 • Man fördyrar medlemskap i fack och a-kassa genom höjd egenavgift plus avskaffande av skattereduktionen för a-kassan och fackföreningsavgiften (arbetsgivarna får behålla sin avdragsrätt).
 • Arbetsvillkoret i a-kassan höjs från 70 till 80 timmar i månaden. Många med deltid, vikariat eller säsongsanställning mister på så vis sin rätt till a-kassa.

 • Arbetsmarknadspolitiken urholkas kraftigt med minskade resurser både till utbildning och andra arbetsmarknadsåtgärder.

Ovanpå detta – ”jobbskatteavdraget” och andra skattesänkningar till rika och friska med jobb.

Planen var att protesterna skulle glömmas och tystas med fler skattesänkningar och ”satsningar på välfärden” lagom till nästa val. Allt var frid och fröjd – högkonjunkturen skulle bara fortsätta och fortsätta.

Så var planen…

Sedan kom ”krisen”. Sakta men säkert smög sig lågkonjunkturen på. ”Höststormen” blev till en ”vargavinter”. Små återställare i a-kassa och vuxenutbildning blev början på en alltmer desperat återställar-politik.

Det var bara en enda sak som Borg och Reinfeldt inte räknat med – att konjunkturen skulle vända så snabbt. Att alla de försämringar man gjort i arbetsmarknadpoltiken och a-kassan skulle bli så tydliga – så grymma, så hårda och så exponerade.

Budgeten har vänts från nära 90 miljarder i överskott (2007) till ett budgetunderskott på 135 miljarder kronor i år (riksgäldens bedömning). Utan några egentliga satsningar, utan någon riktig ”krispolitik”.

Regeringens skattesänkningarna har kostat oss sammanlagt dryga 100 miljarder kronor ur budgeten.

Nu står man där med byxorna nere.

Inga ”återställare” kan längre rädda alla de som nu drabbas av den kraftigt försämrade a-kassan och neddragningarna i arbetsmarknadspolitiken. Det spelar ingen roll om Borg lovar ytterligare ”sänkt a-kassa”. Skadan är redan skedd. Planen gick snett.

Samtidigt fortsätter regeringens handlingsförlamning. Man tittar på när människor kastas ut i oviss arbetslöshet, när välfärden går på sparlåga, när allt fler ställs utanför samhället och förvisas till socialkontoren.

Anders Borg säger att avtalet som IF Metall slutit om sänkta löner är ”ett tecken på att den svenska modellen fungerar”. Men, egentligen är det precis tvärt om. Avtalet visar på hur den moderata politiken är på väg att stympa den svenska modellen.

Maktbalansen på den svenska arbetsmarknaden är rubbad. Den kraftigt försämrade och sänkta a-kassan, den slaktade arbetsmarknadspolitiken och det fördyrade fackmedlemskapet har gett arbetsgivarna alla triumf på hand. Näringslivets toppar behåller sina bonusar medan arbetarna – de som har jobbat i hop vinsterna – får (i bästa fall) välja mellan sparken eller sänkt lön. I värsta fall hänvisas de till socialen.

Den svenska modellen är sakta på väg att förvandlas till den nymoderata modellen – allt med Anders Borgs och Fredrik Reinfeldts goda minne. De hade bara inte räknat med att bli avslöjade – redan nu…

*

Läs; ” Ett år med alliansen

Bloggat; Annas Rosblogg, Röda Malmö, Eva-Lena, La Montagne, Vägen till himmelen, Ekonomikommentarer,Utredarna1, Utredarna2, Alliansfritt Sverige

Newsmill; Därför säger TCO nej till lönesänkningar

Press; DN1, DN2, DN-Schück, AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6, ABledare, ABdebatt, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4,
*
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

13 kommentarer

 1. Bra inlägg.
  Utmärkt sammanfattning av hur den borgerliga politiken går rakt emot folkflertalets intressen.

  Det påminner mig om Göran Häggs bok ”Välfärdsåren” och hans beskrivning av hur många utan att begripa det röstar mot sina egna intressen.

 2. Hela aliansens politik får mig att minnas Cornelius Vreeswijks och hans melodi Syndomblues. Där finns de klassiska textraderna.

  Jag tycker så synd om överklassen
  förstår ni medborgare!
  Dom får ju alltid dra de tyngsta lassen
  och dom har ett helvete!
  Om glädjen är lätt när sorgen väger
  så mycket som guld är värd
  vad bryr jag mig då om allt guld du äger
  om själen är undernärd?


  Jag tycker så synd om näringslivet
  dom har ju aldrig vad deom har!
  Ty vinsten har prisats överdrivet
  och nu finns den inte kvar!
  Så alla förhoppningar måste krossas
  och fastän vi gråter blod
  så låtsas vi väl att vi slutar låtsas
  och önskar er tålamod

  Två klassiska verser, som väl kan skildra en känsla av medborgarens litenhet i den nuvarande politiken.

 3. Som jag skrev före valet: Dt här valet var ett ödesval, och om alliansen vann kommer det inte att finnas några återställare.

  Vet inte om jag skrivit det på den här bloggen tidigare, men nu får alliansen sin chans till den chockpolitik som Naomi Kleins bok Chockdoktrinen handlade om, så jag tror egentligen att de bara sitter och myser och tycker att det här kom som på beställning.

 4. Bra inlägg!

  Det är skrämmande hur allt bara faller fritt och INGEN gör något.

 5. min morfar var en man som stod med bägge fötterna på jorden. Han kämpade hela tiden fför att lära oss yngre det här med samlevnad och ärlighet. Han sa ofta: Om du ger ett löfte, ska du hålla det! Klarar du inte av att uppfylla löftet, så ska du be att få bli befriad ifrån det.

  Alliansregeringen saknar helt klart morfäder!

 6. Bravo – det här var en riktigt bra sammanfattning av moderaternas politik!

 7. Ellen

   /  juni 15, 2010

  Jag har en känsla av att en stor del av de som anammar alliansens nedskärningspolitik är de som aldrig har tjänat så mycket egentligen. Jag pratade just med en som hyllade allianspolitiken och tyckte att de gjorde ett kanonjobb. Hon går nu på aktivitetsstöd. Utan att behöva aktivera sig det minsta men var nöjd med det. Hon har väl egentligen aldrig arbetat så hon ser ingen större skillnad i plånboken men kan ändå känna att hon med gott samvete kan slå sig till ro. ”jag får nytt aktivitetssöd när detta är slut efter tre månader. Moderaterna släpper inte folk hursomhelst!” säger hon lyriskt.
  Jag förstår inte resonnemanget och börjar fundera över vad det är för ”projekt” som återstår. Jag vet att hon är självisk till naturen så det kanske är det som hon känner igen i deras politik men eftersom det är alliansanhängarna som gapar högst om bidrag så hade det varit intressant att veta hur många ”bidragstagare” det finns som röstar på alliansen för att dom VERKLIGEN tror att dom sitter inne med svaret.

 8. Ellen

   /  juni 15, 2010

  Har man inte ens lyckats arbeta sig till en bra A-kassa så kanske allianspolitiken inte spelar så stor roll. Det gemensamma blir helt enkelt att avsky Mona för dessa som alltid stått utanför.

 9. mikael

   /  juni 15, 2010

  Hej!

  Du skriver så bra!. Här finns stora problem som orsakats av alliansen, men en del har också att göra med de tidigare socialdemokratiska regeringarna.

  Ta en sådan sak som utbildningssystemet. Vi har tex massproducerat unga akademiker, men samtidigt har
  man inte funderat över om det finns några jobb för
  dessa personer när de blir färdiga med sin utbildning.

  Så, när alliansregeringen tog bort studerandevillkoret och många av dessa unga nyutexaminerade arbetslösa akademiker misslyckades att ta sig in på arbetsmarknaden, så tvingades de i stora skaror till socialen, därför att de har plockats bort ur arbetslöshetsförsäkringen av alliansen.

  Sedan har vi det här med 75-dagars regeln. Det slår särskilt hårt mot deltidsarbetande kvinnor, men regeringen säger bara samma sak hela tiden, nämligen ”syftet är att fler skall kunna få jobba heltid”, dvs att sätta press på arbetsgivarna att erbjuda heltid. Men, så fungerar det inte i verkligheten. Många tvingas jobba deltid mot sin vilja, därför att många arbetsgivare vill inte eller anser sig inte ha behov eller råd att heltidsanställa.

  Problemet är att alliansen är så kallade ”skrivbordsteoretiker” utan verklighetsförankring. Frågar man dem så har i princip ingen erfarenhet från den verklighet som vanligt folk har erfarenhet av, nämligen en
  exkluderade arbetsmarknad där människor tvingas till socialen.

  Nästan ingen av de i alliansen har varit arbetslösa eller arbetssökande någon gång. Dvs, de har aldrig drabbats av systemet som inte fungerar.

  De drabbas heller inte efter att de suttit i Riksdagen minst 2 mandatperioder för då löser de ut sin ”inkomstgaranti” som i princip innebär livstidsförsörjning och där det inte finns något krav på motprestation.

  Så de lever i en annan verklighet än svenska folket.

  Inte undra på om deras beslut blir helt konstiga och får förödande konsekvenser.

  Personligen har jag lång erfarenhet av det här med en exkluderande arbetsmarknad. Jag började söka jobb långt innan jag var färdig med min utbildning och sökte då olika extrajobb/deltidsjobb men blev bortsorterad/bortvald överallt hos alla arbetsgivare. Sedan fortsatte jag att kämpa på och söka jobb även efter min utbildning, men då fortsatte exkluderingen och bortsorteringen eftersom det är stenhård konkurrens om alla jobb. Dessutom finns det fler arbetslösa än vad det finns jobb, vilket regeringen inte ens nämner. De kör på som att Sverige lever i en konstant högkonjunktur, men de påstår hela tiden att oppositionen inte förstår att Sverige och resten av världen har gått igenom den värsta globala finanskrisen och lågkonjunkturen sedan 1930-talet.

  Jag tror inte någon av våra riksdagsledamöter eller borgerliga ministrar har den erfarenhet som jag har av total exkludering. De skulle inte klara att överleva under dessa förutsättningar. Själv har jag fått försöka överleva utan både A-Kassa och försörjningsstöd och söka jobb, trots att jag blir bortsorterad/bortvald gång på gång.

  Man måste i princip vara överlevnadskonstnär för att klara sig i ett Moderat Sverige.

  De sitter där i sina fina kontor och sätter sig till doms över svenska folket och har ”magen” att påstå att svenska folket är slöa och lata, och de förtalar folket genom att kalla arbetslösa och sjuka för ”parasiter” och ”simulanter”.
  Det räcker med att lyssna på vad en sådan person som Axén häver ur sig angående sjuka människor.

  Sedan kan man ju lätt läsa boken ”Det sovande folket” skriven av Fredrik Reinfeldt. Där kallar han svenska folket för ”mentalt handikappade” och en del andra dumheter som han skrev på1990-talet, tex att ”välfärdsstaten” är en omöjlig konstruktion.

  Det säger något om Moderaternas människosyn och deras syn på ”staten”. De är påväg mot vad som beskrivs i boken ”Anarki, stat och utopi” från (1974) skriven av Robert Nozick. Dvs, idén om en minimal stat som i princip inte har några som helst uppgifter.

  Mvh

  Mikael

 1. Claeskrantz.se » Den nymoderata modellen
 2. Största klimataktionen någonsin- stöd från professor « Roya - Intersektionalen
 3. När hjälten Anders Borg blev Anders Bluff « Ett hjärta RÖTT
 4. Populistisk retorik och passivitet « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: