Framgångsrecept – passivitet och persondrev

Varför har högeralliansen och nymoderaterna plötsligt blivit så populära? Beror det på deras politik?

Låt se… vad har de gjort? Ett urval…

A-kassan. Högre avgifter, sämre ersättning vid arbetslöshet och hårdare inträdeskrav. 500 0000 människor lämnar a-kassan. I december förra året (när arbetslösheten och varslen började stiga) erkände till och med Anders Borg att höjningen av a-kassan var ett misstag.

Bottensiffror för alliansen i opinionsundersökningarna.

Sjukförsäkringen. Först – lägre ersättning. Därefter – en ny ”rehabiliteringskedja” – utan fungerande rehabilitering. Kritiken är massiv – för korta tidsgränser, oklara regler, enbart krav på de sjukskrivna – regeringen slår dövörat till. Cancersjuka, MS-sjuka, psykiskt sjuka och utbrända, fysiskt utslitna och sjuka – allt fler nekas nu ersättning från Försäkringskassan.

Bottensiffror för alliansen…

Arbetsmarknadspolitiken. Kraftigt minskade anslag till Arbetsförmedlingen och vuxenundervisningen. Ramanslagen för arbetsmarknadpolitiken har minskats med 15 miljarder sedan 2006. Politiken döms ut av arbetsförmedlarna som ”otillräcklig” och ”felaktig”.

Bottensiffror för alliansen….

Skattesänkningar – ju rikare desto mer. Pensionärer, sjuka och arbetslösa får betala med högre skatt och lägre ersättning och pension. Budgetunderskottet rasar i höjden. Klyftorna ökar till rekordnivåer.

Bottensiffror för alliansen…

gwr

Så vänder opinionen. Allianspartierna leder plötsligt i opionsundersökningarna. Varför? Vad har hänt?

Svar; passivitet och persondrev

När jobbkrisen kommer står regeringen passiv. Kritiken är massiv och kommer från alla håll. Man gör för lite för sent. Man ”sitter still i båten”, man ”sparar i ladorna”, man konstaterar att Sverige snart har en ”massarbetslöshet” på 12 procent. Man presenterar inga, eller ytterst små, motåtgärder. Man satsar istället på det luddiga begreppet ”ledarskap”.

Opinionsiffrorna stiger!

Dreven går. LO, Wanja, Mona… alla får sig en släng av sleven. USA står som förebild. När ingenting annat hjälper – satsa på persondrev. Det har funkat förr. Enkelt och smärtfritt – speciellt när man har makten över media och hjälp av sina PR-polare.

Opinionsiffrorna på topp!

Slutsats ”Åtta år med Reinfeldt” kan bli verklighet om alliansen bara satsar på att härma Bush och den amerikanska högerns länge så framgångsrika politiska recept. Tre viktiga ingredienser – ledarskap (viktigt – en man), passivitet och persondrev…

*

till sist…

Våren har äntligen kommit… mina första blåsippor!

blasippa

*

Lästips; Att spara är att slösa på människor

Missa inte Alliansfritt SverigeAnders Borg använder siffror från 2003 för att försvara passiviteten!

Reaktioner på artikelserien om solidaritet (om sjukförsäkringen) – DN

Bra bloggat; Motvallsbloggen, Kaktusblomman, La Montagne, Mig äger CSN, Sjölander

Press; AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6, AB7, DN1, DN2, DN3, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5,

*
Andra bloggar om: , , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

10 kommentarer

 1. Så sorgligt sant och snyggt sammanställt. Det kortsiktiga tänket och det korta minnet gäller inte bara i finansvärlden. Just som du visar glömmer vi så snabbt vad det är som är så fel och varför alternativet egentligen borde vara bättre.

  Det gäller bara att fortsätta stångas. För vi måste bryta igenom innan de fyra åren blir åtta.

  Och så måste vi återta ‘våra’ begrepp. Att alliansen fått sno ord som välfärd och rättvisa hjälper oss ju inte. Särskilt inte när människans minne är så kort som det tycks vara.

 2. Deras sk ”smarta drag” har ju varit att ge medelklassen mer i plånboken, de som har jobb, barn och familj… Så den tysta ”tärande” guppen som inte har så många som orkar höja rösten dränks… TACK, föratt du orkar, Ilse-Marie och GLAD PÅSK på dig!
  Kram Ilona

 3. Enastående analys… som vanligt.
  Tack för att du finns och orkar. Du är ljuset i tunneln.
  Var rädd om dig!

  Glad Påsk

 4. Frågar det samma..vad har de gjort!!?
  Folket har blivit förblindade av alla ledare som girigt stoppat fickorna fulla med pengar!
  LO förstörde detta totalt.
  Men här är media boven också!
  För andra saker lyfts inte fram nu..
  Men ska sanningen fram,så finns det inte en ända toppledare som inte är giriga!
  Hela Bryssel är fullproppad av dem!
  Där ska vi nu mata in pengar,medans folket lider här!

  Regeringen satsar stor på de stora länderna och får chansen att glänsa,kanske för att de själva ska trygga en framtid och jobba där!

  Korrupt hela skiten…rensa ut alla gamla toppledare!

  Politiska grupper runt om i landet borde verkligen höja sina röster…varför denna tystnad!

  Nu finns världens chans ,att vända och göra något.slit er lös från de etablerade styrande ledarna!

  Folk lider mår dåligt,allt för många har tappat tron på framtiden,sjuka ,arbetslösa..de funderar på att ta sina liv!
  Folket blundar..för de fick några extra slantar i pluskan!

 5. Voogi

   /  april 6, 2009

  Opinionsundersökningar är alltid vanskliga att tolka, så ock nu när pendeln tillfälligt (?) har svängt.

  Utan att ha studerat dem särskilt noggrant, så är mitt intryck att Wanja är minst ett strå vassare än Mona, så jag tror det vore ett stort misstag för S om Wanja tvingas lämna LO. S blir ett starkare hot mot alliansen om Mona byts ut. Det kommer inte att ske, vilket är pluspoäng för alliansen.

  Östros är inte trovärdig i sina svulstiga uttalanden om massor med miljarder till alla möjliga tänkbara håll.

  Valet 2010 kan mycket väl komma att handla om ledarskap och där vinner Sahlin/Östros inte många osäkra väljare.

  Krugman, och många av dagens politiska ledare är inne på Keynes tankegångar som jag tror kommer att få stort utrymme de närmaste åren runt om i världen. Se bara på slutdokumentet från G20. Alliansen delar den synen och kommer säkerligen att följa samma väg. Att man inte agerat mer ännu beror på att vi, trots allt, ligger lite senare i konjunkturnedgången.

  Att vissa grupper, som du beskriver, har drabbats ganska hårt av alliansens politik står utom tvivel. Det tragiska är att så många, kanske en majoritet av oss, inte bryr sig nämnvärt. Kanske är det så att man faktiskt inte riktigt förstår effekterna om man inte själv är drabbad?

 6. Står spaltvis om människor som drabbas,kan man blunda för det och inte förstå?

  Kan man inte förstå att när man är sjuk,så funkar man inte som andra människor,en sjuk måste få rehabilitering.Att sedan en regering står och ljuger om att de har fixat det(skandal)

  Rapporten om det nya IT systemet finns tillgängligt från riksrevisionen,där man kan utläsa att allt gjorts fel och för fort!

  Liksom de införde de nya utrensnings reglerna,allt bara för att snygga till siffror!

  Hur blir folk friskare av det?blir man friskare för man får sälja sina tillgångar och gå på socialen.där ska även sjuka vara friska för att stå till jobbförfogande,,hur klarar man det?

  Man klarar det inte nu så vad blir skillnaden..jo kommunerna får betala mer…och fler hamnar på parkbänken!
  Fuskarna har förstört för en mängd människor..men man kan inte bara rensa för den saken skull!

  De går att fånga ändå!
  Allt har ett moment 22..det man tar med ena handen måste ges med en annan!
  Men gör man inte det…så tror jag att folk som har det gott..blir illa drabbade av fattigas kamp!

  Stölder/droger osv…det kostar samhället!
  Kanske heller inte så roligt när man kommer hem och huset är plundrat!

  Våld föder våld!

  Något parti borde RESA på sig och skrika…de förlorar på att inget göra!

 7. Johan Bensow

   /  april 6, 2009

  Men det här är ju bara obefogad oro och klagande gnäll.

  Du föreslår ju inte hur vi skall komma ur krisen.

  Själv är jag glad att alltfler svenskar börjar inse att ofantlig sektor och att stat och kommun skall ”skjuta till mer pengar” samt höjda skatter INTE är lösningen. Det är just detta som är grundorsaken till våra problem. Och det kommer inte att hålla i framtiden där allt färre skall försörja allt fler.

  Det finns bara en väg att gå: arbeta och spara mer. Allt annat kommer garanterat att misslyckas.

 8. Den som förklarar oppositionens tillkortakommanden enbart med ledarskap – passivitet – persondrev gör nog sin sak en stor otjänst. Då har man nog inte insett så mycket av den grundläggande problematiken.

  När det gäller ledarskapet är det dock bara att hålla med. Här inger vår regering ett stor förtroende med sans och balans samt insikt om problemet. Mot detta ställs socialdemokraterns idagsläget katastofalt dåliga ledarskap som uppträder helt utan engagemang och som velar fram och tillbaka i allt från om vänsterpartiet skall få vara med eller inte till om Vanja Lundby-Wedin skall vara LO-ordförande eller inte och om hon ska sitta i diverse styrelser eller inte.

  Även om det Lundby-Wedinska spektaklet just nu tycks ha hela fokus är det viktigt att komma ihåg att den negativa trenden i opinionen startade långt innan Lundby-Wedins handlande (…eller brist på handlande) i styrelserummen avslöjades.

  Grundproblemet är att oppositionen inte inger något som helst förtroende när det gäller hanteringen av den finansiella krisen. Även om krisen som sådan inte skylls på regeringen försöker man på fullt allvar göra sken av att alla krisens konsekvenser är regeringens fel. Får bara miljarderna rulla så kommer allt att bli vid det gamla. Denna förklaringsmodell är dock inget som övertygar på väljarna och skall man komma med i matchen måste nog retoriken omprövas.

  Krisen är allvarlig och den kommer att vara smärtsam. Detta är ett faktum oavsett vilken regering som sitter. Det avgörande är dock att den hanteras på ett sätt där vi kan komma ut ur krisen med en ekonomi som forfarande är hanterbar. Oppsitionens miljardrullning skulle allvarligt äventyra detta och det finns i detta sammanhang all anledning att påminna om förre statsministern Göran Persons ord ”den som står i skuld är inte fri”.

  Ett annat stort problem är givetvis att man dragit med vänsterpartiet i sin rödgröna allians. Samtidigt som alla analyser pekar på att ett val avgörs i politikens mittfält gör man gemensam sak med vänsterpartiet, ett parti som aldrig entydigt tagit avstånd från kommunismen och där det fortfarande är fullt ok för en partimedlem att kalla sig kommunist. Det är en gåta hur man tror att detta skall kunna attrahera väljare i politikens mittfält.

 9. ida

   /  april 22, 2009

  jag måste säga att jag tycker din analys är sorglig. Alliansen har åstakommit mycket bra, men självklart även mindre bra saker…och det sker vem som än styr.

  Att A-kasse ersättningen sänks ser jag nästan som en nödvändig åtgärd. För att ta oss ur den nuvarande finanskrisen så behövs människor i arbete, och om a-kassan ligger på den höga nivån som den har gjort, varför ska man då arbeta?

  Att alliansen försöker göra någonting åt den dåliga sjukvården är inte heller konstigt. Den har fungerat dåligt i många år, och då var det socialdemokrater vid styret. Sedan kanske det inte fungerade perfekt, och det är beklagligt

  Skattesänkningar för höginkomsttagare är inte heller konstigt. Om du har gått på en utbildning till i många år så borde skillnaden i lön till en undersköterska vara större, varför ska du annars lägga ner så mycket tid på den svåra utbildningen? I sverige saknar vi lite av amerikas ”create your dream” och det är synd.

  Och hur luddigt än ordet ”ledarskap” är så har det ändå varit dåligt ledarskap från Mona Sahlin och Anja L.W. OCh det är väl självklart att man söker sig till en stark ledare som är bra på att tala och som vet vad han/hon vill, och därför är det inte heller konstigt att Usa med barack obama är en förebild.

  Åtta år med reinfelt kanske inte är så dumt… och det beror inte på att de gör någon sorts ”Bush”, är det inte möjligt att folk har förstått att politiken är mer rättvis? Och om någon har gjort en ”Bush” Så är det väl socialdemokraterna, för hur många är har inte de suttit vid makten och delat ut perngar till stora väljargrupper?

  Och till sist. Visst är blå blommor vackra, de poppar upp på våren och ger ett löfte om en ny tid med nya möjligheter och förändringar. De röda rosorna är vackra, men kommer lagom till hösten då det än en gång är dags för blommorna att vissna och djuren att gå i ide.

 1. Vad vill man med kritiken mot LO? « Organisk Intellektuell

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: