Jättemycket makt och sockervadd

Peter Wolodarski har sina ljusa stunder. Dagens krönika i DN är en sådan. Så här skriver han om Anders Borgs hantering av den finansiella krisen….

Turlandet Sverige, citat;

…..den historieskivning Borg lyckats etablera stämmer dåligt överens med verkligheten. Och vad värre är: den har blivit en återkommande ursäkt för passivitet i den ekonomiska politiken. De som försöker driva på regeringen i reformriktning bemöts allt oftare med repliken att Sverige är föregångslandet som klarat sig igenom krisen bättre än alla andra.

När till och med OECD säger att den svenska ekonomin är ”lika stark som Pippi” har Borg fått ytterligare ett argument för varför han ska sitta still i båten. Varför laga något som fungerar?

Skälet är naturligtvis att det finns mängder av saker att laga, som den höga arbetslösheten, det svaga nyföretagandet, de omfattande integrationsproblemen, den eftersatta infrastrukturen, de kontraproduktiva och orättvisa marginal­skatterna, bristerna inom sjukvården, den illa fungerande bostadsmarknaden i storstäderna.

Om exempelvis hyresrättens idé inte fungerar i Stockholms innerstad, för att citera statsminister Fredrik Reinfeldt ordagrant, borde regeringen inte göra något åt det i stället för att angripa dem som lyfter fram problemet?/…/

Så länge Anders Borg säger sig ha kontroll över debet och kredit i staten avfärdas de flesta reformförslag som vidlyftiga. I finansdepartementet har chefens liknöjdhet blivit det största hindret för framtidsarbetet.

Wolodarski träffar huvudet på spiken – även om man kan diskutera om marginalskatterna borde ligga på listan över sådant som behöver lagas. Mer brådskande områden är givetvis socialförsäkringarnas kollaps, de ökande klyftorna och den misslyckade arbetsmarknadspolitiken.

I media har annars granskningen av regeringens politik varit under all kritik. DN har visserligen granskat vissa fenomen i tiden med förtjänst – bland annat segregeringen i Stockholm och bostadsmarknaden – med följder som vi alla har kunnat bevittna. Reinfeldt surnade till och efterspelet har knappast varit till hans fördel. Som Björn Wiman skriver i dagens DN, citat; ”Det allra mest fascinerande i denna historia är ändå det faktum att vi har en statsminister vars utsagor är så inspunna i språklig sockervadd att de kan bli föremål för en tolkningsprocess.”

Min egen reflektion kring Reinfeldts reaktion och motsägelsefulla retorik  är följande…

När någon pressar Fredrik mörknar hans blick och han slingrar sig runt, runt i en retorisk kvicksand. Hans budskap blir ofta både motsägelsefullt och omöjligt att förstå.

Varför? Problemet uppkommer när Fredriks tankegångar inte passar ihop med det ”retoriska budskap” de ”nya moderaterna” ska föra fram. Det är i sådana ögonblick den ”mjuka retoriken” möter den ”iskalla politiken” och ridån faller.  Budskapet har nämligen ingenting med den praktiska politiken eller dess konsekvenser att göra. Då är det självklart att Fredrik blir arg, sur och tvär – då, när alla kan se att kejsaren är naken.

Förövrigt är DN:s och SvD:s granskning ofta obefintlig. Man nämner till exempel sällan sjukförsäkringskatastrofen – förutom i fantasifulla krönikor som beskriver hur fantastikt lyckad hela ”reformen” varit, verkligheten kan man i bästa fall hitta i små notiser.

I Svt:s nyhetsprogram avslutas all eventuell ”granskning” som regel med att Anders Borg får uttala sig som ”opolistisk sakkunnig expert” eller med att Mats Knutsson (eller valfri m-märkt ”opolitisk journalist”) vräker ur sig en osaklig sarkasm om sossarnas tillkortakommanden på området.

Trots mediemörkret finns det  ljuspunkter. En otippad vinnare när det gäller att granska regeringens misslyckanden är ofta Nyhetskanalen i TV4. De har den senaste tiden uppmärksammat både sjukförsäkringsreformens fruktansvärda konsekvenser och misslyckandet med jobb-och utvecklingsgarantin.  Det senaste reportaget kom i veckan och handlade om ”Störtsköna” tandläkaren Angeles Bermudez Svankvist, arbetsförmedlingens generaldirektör och regeringens förlängda arm, med en månadslön på 129 000 kr – och hennes uttalande (se klippet här);

– Vem vill inte bli minister, det är ju jättemycket makt….

*

Lästips;

Amerikanisera inte sjukvården, citat;

Sverige är på väg att införa en amerikansk modell i sjukvården med beställare och utförare. Problemet är att vinster då görs främst genom att förskjuta kostnader. Det skriver de tre läkarna Anders Fagerlind, Johan Sundström och Martin Wohlin….

Folkets ilska kan fälla EU, citat;

De hisnande klassklyftorna i Sverige och EU tvingar fram kamp mot slakten av välfärden. /…/Med motstånd, motstånd och åter motstånd ska vi skapa ett mera rättvist och solidariskt samhälle.

Eller, som Lars Forsell uttryckte det: ”Det finns inga skäl för optimism. Det finns inga skäl för pessimism. Det finns skäl för revolution.”

*

Bloggtips; Martin Moberg om ett grymt experiment, Peter Andersson om s-krisen, De tystas röst om fas 3, Björn Andersson om opinionen, Ekonomikommentarer om finanskrisen, Motvallsbloggen om klas 9a, Badlandshyena om  kriskommisioner, Netroots

Media; dn1, dn2, dn3,   e24-1, e24-2, ab1, ab2, ab3, ab4, ab5, svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, svd6, svd7, exp1, exp2, exp3

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

7 kommentarer

  1. Anledningen att inte DN kritiserar sjukförsäkringarna är att deras ledarskribent Hanne Kjöller, har medvetet (?) missförstått varför sjukskrivningsdagarna ökade för ett decennium sedan, och har ägnat tiden åt att oupphörligt klanka på sjuka och att vägra rätta till sina missförstånd. Man kunde ju hoppas att DN vågade ge henne foten, men jag tvivlar på att det kommer att hända. I alla fall är DN djupt medansvarig till att sprida skrönor kring sjuktalen.

  2. lucille

     /  februari 20, 2011

    jag vill inte ha med sjukvården att göra. jag vill ha ett privatliv där det inte finns läkare som gör docenthandlingar och får en doktorshatt och en professur på min bekostnad, där doktor docent professor si och så får högre lön och jag får trampa i skit varje dag. där man förbjuder mej att föda barn
    där man förbjuder mej att ha sex och ha en normal par relation, där man inte får någon utbildning och inte får ett arbete för att kunna försörja sej själv.
    läkare docenter och professorer gör sej en god tjänst med läkemedelindustrin när de tillsammans går i hop med material som hjälper och stjälper de patienter man anser vara färdigbehandlade. vad sägs om litiumklorid rakt ner i luftstrupen i så stora mängder att lungorna börjar blöda.
    att jag överlevde det var för att jag fick saltet på mina fingrar och det sved på mitt skinn och jag fick det i ögonen och jag höll på att bli blind och så började jag tvätta alla mina material medan mitt hat emot själv torterarna, läkarna, bara växte. jag ringde upp industrin och tillslut ändrade de sina material, men läkarna i min närhet blev så förbannade på mej att de torterade mej med nålar på sjukhuset……

  3. erja

     /  februari 20, 2011

    Det finns inga människor längre,det finns bara arbetskraft.

  4. Kan de vara så att även borgerliga media börjar upptäcka att kejsarna Reinfeldt och Borg är nakna. Vi får hoppas det. Det verkar som om detta gäller DN i synnerhet.

  1. Tur hjälper inte så länge… « Lotta Olsson (m) Blogg
  2. Akademiker hålls som gisslan i Fas 3:s slaveriarbete! » HumanLabRat bloggar
  3. Primehögern (Svenskt Näringsliv) styr (S)kenprocessen | Nemokrati

Lämna en kommentar