De fyras gäng ute och cyklar….

På DN debatt berättar i dag kvartetten Reinfeldt, Borg, Bildt och Carlsson om hur fantastiskt duktiga alliansregeringen har varit. ”Nu växer en ny bild av Sverige fram” är rubriken.

Hör själva; ekonomin går som tåget (som ju tyvärr dessvärre ofta står stilla), den nymoderata arbetslinjen är en världssuccé, klyftorna är små och välfärden på topp. Dessutom, konstaterar kvartetten, allt beror på deras egen fantastiska politik på snart sagt alla områden.

Men, hallå…. säger vän av ordning. Nu är väl ändå Reinfeldt & Co. ute och cyklar….

Låt oss se efter…

Klyftorna och välfärden. I gårdagens DN berättade Maria Croft om SCB:s senaste statistik. Den visar att skillnaden mellan olika inkomstgrupper har ökat markant under de senaste åren – samtidigt som fattigdomen ökar. Orsakerna är jobbskatteavdragen, de sänka ersättningarna i socialförsäkringarna (sjuk- och a-kassa), och att långtidsarbetslösheten fortsätter öka och bita sig fast. På grund av regeringens strängare regler har i dag bara runt 40 procent av de arbetslösa rätt till a-kassa, om ett par år kan det vara så få som 25 procent. Allt fler som utförsäkras ur trygghetssystemen, och deras familjer och barn, blir beroende av socialbidrag.

Tacka kronan – inte Anders Borg. Visst klarade Sverige krisen bättre denna gång än sist när det begav sig (på 90-talet). Orsaken är dock knappast den krispolitik som regeringen har fört – den är nämligen obefintlig. Borg ”satt still i båten” och tackade sin lyckliga stjärna för att Sverige inte hade bundit sin valuta också denna gång (gått med i EMU), och att regeringen fått ärva en budget i toppklass av de rödgröna. I konjunkturuppgången åker nu svensk ekonomi snålskjuts på många andra länders ekonomiska stimulanser och investeringar under krisen.

Ekonomin. Borg har hållit hårt i ”kappsäcken”, och sparat pengarna  – ja, precis som Pippi Långstrump. Inte illa för en ensamförsörjande liten flicka – men riktigt illa för en nation. Inga satsningar på allt sådant som man som bör satsa på i en lågkonjunktur för att gå starkare in i framtiden och hålla hjulen snurrande – som upprustning av infrastruktur, bostäder, nya miljöinvesteringar och fler välfärdsjobb. Istället har man sparat – på välfärden, på utbildning, på framtidsinvesteringar, på en aktiv arbetsmarknadspolitik.

Men, på samma sätt som regeringen har brustit i investeringar i vårt gemensamma har man eldat på ekonomin på de kanske allra farligaste sättet….

Framtiden….

I kölvattnet av den ekonomiska politik som Anders Borg fört riskerar vi nu hamna i en ”bobubbla”. Bolånen har ökat explosionsartat på bara ett par år. På DN ekonomi kommenterar Virve Hedenborg detta faktum så här;

Det är inte hushållens fel! (Vems är då felet?)

Fyra punkter har varit avgörande för att bopriserna rasat i höjden;

 • Avskaffandet av fastighetsskatten. Den nya avgiften gör det betydligt billigare att bo – och ju större hus desto billigare.
 • Jobbskatteavdraget. Flera tusenlappar mer i månaden för de med redan höga löner och god ekonomi.
 • Rotavdraget. 50 000 i skatterabatt har ökat på lyxrenoveringar som i sin tur ökat priserna på fastigheterna.
 • Rekordlåga bolåneräntor.

Tre av dessa punkter beror uteslutande på regeringens politik. Konsekvenserna – om bubblan skulle spricka – får vi alla bära.

En ny bild av Sverige växer onekligen fram… så långt har ”de fyras gäng” rätt. Sverige går i helt motsatt riktning mot det som under många år gjorde oss till ett föregångsland som så många andra länder såg upp till. Klyftorna fördjupas i samma takt som fattigdomen och bidragsberoendet ökar .Sverige rasar i alla välfärdsligor. A-kassan är i strykklass i OECD, sjukförsäkringsreglerna är numera de hårdaste i västvärlden och både jämlikheten och jämställdheten går bakåt. Tilliten och kittet mellan människor nöts bort i samma takt som klyftorna ökar. Så är det i alla andra länder – så är det i Sverige.

Sorry…  ni ”de fyras gäng”… Inte många rätt där inte…..

*

Lästips;

Göran Greider i TCO-tidningen

Debatt i debatten; Om Solsidan 1, 2

Tidigare bloggpost; Reinfeldts inbrytningar i välfärden,

Bloggtips; LedarbloggenStorstad, Annarkia, FASAN, Jämlikhetsanden, LO bloggen, Roger Jönsson, Martin Moberg, Möjligheterna(S) Vilhelmina, Netroots,

Media; dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, dn8, dn9, dn10, dn11, svd1, svd2, ab1, ab2, lo-t1, lo-t2, vf,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

15 kommentarer

 1. Mattias

   /  januari 27, 2011

  Jag blev tvungen att sluta läsa när jag kom till meningen: ”Vi har i Sverige inte de djupa klyftor som i andra samhällen skapar sociala spänningar.” och den inte som jag väntade mig följdes av meningen: ”Men vi arbetar hårt för att skapa dem”.

  Hur var det nu, skulle Sverige bli mer likt andra länder eller hur var det nu igen? Hur var det nu? Hur var det nu Fredde?

 2. Fantastiskt bra skrivet!!! Sanningen!

 3. Håller just på att läsa ”Välfärdsmyter – visst ar vi råd att finansiera tryggheten” av Daniel Ankarloo! Rekommenderas! http://www.bokus.com/bok/9789185949229/valfardsmyter-visst-har-vi-rad-att-finansiera-tryggheten/ Daniel Ankarloo är fil. dr. i ekonomisk historia och lektor i socialt arbete med inriktning socialpolitik, Malmö Högskola.

  Han skriver att frågan om välfärdsfrågorna, som den stora folkmajoriteten hyllar, har underställts en påstådd ”finaniseringsproblematik” och påstådd ”ofrånkomlighet”, som i korthet kan sammanfattas så att folket sin naivitet kan vilja vad de vill i välfärden, men statistiken säger att den är omöjlig att finansiera. Den som ifråasätter deras visdom är ansvarlös. Så hur ifrågasättarna av den förda politiken än vänder sig så riskerar de kallas ”ansvarslösa”!

  Den s.k. Borg-kommissionen säger bl.a. att

  ”Möjligheterna att hantera det [finansieringsgapet] på ett godtagbart sätt ökar dramatiskt om åtgärder sättas in tidigt. Ett tungt ansvar vilar därför på politiska beslutsfattare att snabbt inleda ett reformarbete inom området.”

  Ja, bäst att göra det snabbt, så folk inte hinner se vartåt detta samhälle barkar!!! Att det jobbskatteavdragspengar vi nu fått i plånboken äts upp av ökad individuell egenfinansiering av det ena efter det andra. Samtidig som trygghetssystemen blir en västanfläkt av vad de varit.

  Denna kommission (bland andra debattörer och förståsigpåare, som har en klar agenda, och den är inte alla människors trygghet eller bästa) försöker framhålla att det är kris och att vi är på väg mot avgrunden. Men nu kommer de som räddande änglar! Ridande på sina vita hästar! Och media hakar på och ropar Halleluja: http://www.dn.se/debatt/viktigt-att-snabbt-ta-itu-med-valfardens-finansieringsgap

  Men Ankarloo visar att deras (och deras föregångares) slutsatser bygger på tveksamt underlag. De använder den retorik de använder för att omskapa Sverige till det klassamhälle som de i grunden alltid har strävat efter.

  Tyvärr har socialdemokratin bidragit till denna utveckling…

  Läs hans bok! Och sprid att den finns!

 4. Lite tröttsamt är det med allt gnäll. Det vore ju inte så dumt om de röda började med att skaffa en cykel och lärde sig att cykla. Då kanske den arbetande skaran skulle börja lyssna igen.

 5. ”Kejsarens nya kläder” i modern blå högertappning. Ännu har ingen märkt det uppenbara, men det dröjer säkert inte så värst länge förrän någon påpekar det och alla plötsligt börjar lyssna (förhoppningsvis S nya partiledare).

 6. Dordi Westerlund

   /  januari 28, 2011

  Att lägga till listan ovan, över problem i Sverige som har förvärrats:
  I höstas kom den senaste rapporten om korruption i världen, den görs av Transparency International. Sveriges plats på listan över minst korrumperade länder har sjunkit de senaste åren.

  http://www.dn.se/debatt/vi-maste-ta-krafttag-mot-den-svenska-korruptionen
  http://www.transparency.org/

 7. Så envisas en massa förståsigpåare att Moderaterna har dragit sig mot mitten!!
  De har istället och i verkligheten dragit sig långt ut åt höger de senaste 20 åren och står idag ungefär där högern stod i början av 1900-talet. Dessvärre har S följt efter.

 8. Nosententia

   /  januari 28, 2011

  Apropå förebild för omvärlden så verkar det ju snarare som att vi inte är det längre. Förut var ju Sveriges lyckade tredje väg (mellan kommunism och kapitalism) av intresse för ledare och ekonomer världen över, så inte längre.

  Skolan är ett annat område som (genom borgerliga reformer tyvärr acepterade av S) inte längre ses som en förebild:
  http://www.alliansfrittsverige.nu/2010/12/svenska-skolan-inte-langre-brittisk.html

 9. AK

   /  januari 30, 2011

  Jag blir också ständigt upprörd och förbannad på hur Sveriges radio och SVT skildrar sakernas tillstånd. Radions StudioEtt i fredags med reportage från Davos och vänligt hovsamt samtal med Anders Borg.

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1637&artikel=4317331

  När Tomas Ramberg intervjuar Veronica Malm i Ekots lördagsintervju och kommer till frågan om beskattning av förmögenheter och kapital – vill Ramberg antyda att beskattning av kapital är dumt då det ju används till investeringar och nya arbeten……vilket är sant bara i den ekonomiska teorin, men ju knappast i verkligheten.

  http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?ProgramId=3071

  Det är ständigt en ogenerad borgerlig agenda även i Public-service. Fjäsk för makthavarna och regeringen, ytterst sällan ens försök till djupare analys eller diskussion kring marknadsliberalismens verklighet, som i detta fall det enorma finanskapitalet som används till spekulation.

 1. adventskalendern :: Hej å hå va vi e bra!!! :: January :: 2011
 2. Vem byggde landet? | Annarkia
 3. En regering som strutar i alla som inte jobbar! | FASAN
 4. Politiska rockader « De Tystas Röst
 5. SAP:s krisarbete kräver in(s)ikter om viktiga paradoxer! | LO Bloggen
 6. Jättemycket makt och sockervadd « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: