Reinfeldt, höns, ägg och en bit av pajen!

Den senaste tiden har statsminister Fredrik Reinfeldt framhärdat i sitt förnekande av att hans egen politik ökar på klyftorna i det svenska samhället. I radions telefonutfrågning svarade han till exempel så här när han fick frågan;

Sedan vi tog över 2006 så har det inte skett några vidgade inkomstklyftor.

I går var det så dags igen. Nu handlade det om de ökade klyftorna och den segregation som exploderat i Stockholm – mycket beroende på att större delen av hyresrätterna sålts ut. Detta gör att Stockholm har blivit ett reservat för de välbärgade. Men Reinfeldt resonerar tvärtom – hyresrätter fungerar inte i stan, och de få som finns kvar skapar själva segregationen.

Att Reinfeldt dödförklarar hyresrätter är ingen högoddsare. Man behöver bara titta på hans egen hemkommun – Täby. Där har man medvetet skapat ett reservat för rika och välbärgade genom att reducera antalet hyresrätter till ett minimum. De ytterst få hyresrätter som trots allt finns kvar ägs numera av Akelius – och i den bostadskön får du förtur ju mer du bosparar. I Täby gäller alltså devisen – hyresrätt eller bostadsrätt – en välfylld penningpung ger förtur. På så vis har man lyckats skapa en kommun enbart för de välbärgade – och nu är man på väg att göra om samma konstsycke med Stockholms innerstad.

Men, enligt Reinfeldt är segregationen egentligen bara en synvilla. Det handlar istället om att människor som bor i innerstaden haft en ”stark löneutveckling”.  Och till viss del har han faktiskt rätt. De välbärgade (som snart är de enda som har råd att bo i stan) har tjänat enorma summor på Reinfeldts politik. Men inte bara löneutvecklingen har gått de välbärgades väg – även Reinfeldts egen politik. Problemet är väl bara att Reinfeldt förväxlar hönan med ägget!

När Fredrik förnekar klyftorna, då handlar det inte om ett förnekande rakt av. Ofta får han det att låta som om ökade klyftor inte är något problem eftersom klyftorna egentligen bara skapar arbete åt fler. Klyftor är själva ”incitamentet” för ”pöbeln” att söka jobb – klyftorna är själva ”arbetslinjen”.  Dessutom framhärdar både Borg och Reinfeldt med påståendet om att ”ökade klyftor på sikt leder till minskade klyftor” – någon gång i framtiden.

Precis så har ideologiskt förblindade makthavare alltid predikat, inom kyrkan och inom politiken – som Reagan, Stalin, Thatcher och Mao. I framtiden, någon gång, blir det bättre för alla – när rikedomen sipprar ned, när vi en gång når fram till drömsamhället, eller – när vi kommer till himmelen… ”You get pie in the sky when you die”

Idén bygger på de nyliberala lärorna om att ”hungriga lejon jagar bäst”. Men sanningen är att inget samhälle någonsin har skapat mindre klyftor genom att först medvetet öka klyftorna och segregationen.

Men, nu behöver ingen längre fundera över om Reinfeldt ljuger när han säger att klyftorna inte har ökat – nu vet vi att han ljuger. Under den borgerliga regeringens tid vid makten har höginkomsttagarna gynnats på bekostnad av medel- och låginkomsttagarna. Klyftorna ökar…. och mer nu än någonsin tidigare i modern tid!

DN-debatt får vi i dag fakta från riksdagens utredningstjänst;

 • Höginkomsttagarna, fick 2002–2006 cirka 95 procent av den genomsnittliga inkomsttagarens inkomstutveckling. Åren 2006–2010 fick samma inkomstgrupp cirka 240 procent av genomsnittet.
 • Medianinkomsttagaren fick 2002–2006 cirka 130 procent av genomsnittsinkomsttagaren. Åren 2006–2010 fick samma grupp nöja sig med cirka 90 procent.
 • Låginkomsttagaren fick 2002–2006 cirka 60 procent av genomsnittsinkomsttagaren mot cirka 30 procent 2006–2010.

Även DN konstaterade för ett par veckor sedan att  SCB:s senaste siffror visar att både klyftorna och inkomstskillnaderna har ökat unde de senaste åren.

Förklaringarna var dessa;

 • Ersättningar vid sjukdom och arbetslöshet har minskat, samtidigt som allt fler hamnar helt utanför systemen när reglerna blivit hårdare och allt fler utförsäkras.
 • Jobbsakatteavdraget ökar skillnaderna mellan de som har ett arbete och de som står utanför arbetsmarknaden.
 • Bortagandet av fastighetsskatten och förmögenhetsskatten har gynnat de välbeställda.

*

Mer om klyftor; Kildén & Åsman

Bloggtips; Eva-Lena om förr och nu, Martin Moberg om biblioteken, Storstad om verklighet som satir, LO bloggen om mänskligare sjukregler, Vi har räknat på det här om klyftorna, Utredarna om Ledarna, Roger Jönsson om s politik, Netroots

Media; ab1, ab2, ab3, ab4, ab5, ab6, ab7e24-1, e24-2, dn1, dn2, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, dn8, dn9, dn10, dn11, dn12, svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, arbetarb1, LOt1, LOt2, LOt3, exp

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Eva

   /  februari 15, 2011

  Hur definierar du de olika grupperna? Var går gränserna mellan hög-, medel- och låginkomsttagare?

 2. Maria

   /  februari 15, 2011

  Den falska borgerliga retoriken blir bara mer och mer ihålig när verkligheten är något helt annat än lögnerna som poppar ur deras munnar.
  Hoppas bara att det vore uppenbart för de flesta i detta avlånga land.
  Så Reinfeldt får gärna fortsätta göra bort sig. Det huvudet är fullt av talar munnen…

 3. Många av oss landsortsbor ser tiden efter 2006 som de förmögna stockholmarnas revolution. I enklaven Stockholm har rikspolitiken baserats på skitprat vid det rika folkets köksbord, och resultatet har blivit därefter. ”Bondläpparna” har lugnats med lite vargjakt gubevars, men annars är det stockholmarnas behov som först och främst tillgodoses. Men hela Sverige ska leva, och just detta borde vara en viktig sak för nya S att fånga in.

 1. adventskalendern :: Reinfeldt gillar hyresrätter med marknadshyror :: February :: 2011
 2. Anders Borg ljuger – Sverige tvingas visst bidra till ESM | Nemokrati
 3. Med rädslan som drivkraft « Ett hjärta RÖTT
 4. 13 fel med Alliansen « Solsidansocialist

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: