I ladorna eller i lyxvillorna?

I dag fortsätter Anders Borg med sin sedvanliga sparsamhetsretorik på DN debatt. Så här säger han om hur krispolitiken har skötts;

Att Sverige hanterat krisen väl jämfört med andra länder beror inte bara på en ansvarsfull politik under krisen utan även på en ansvarsfull politik före krisen. Vi valde att spara i ladorna.

Tomma lador riskerar att drabba framför allt utsatta grupper i samhället, det vill säga de grupper som bäst behöver trygghetssystem och välfärdstjänster.

Men Anders Borg har inte ”sparat i ladorna” – pengarna finns i ”slott och herresäten”, i de förmögnaste Stockholmsförorterna och hos de allra rikaste väljarna. Det var där pengarna sparades lagom till krisen – på deras bankkonton. Samtidigt passade regeringen på att slakta trygghetsförsäkringarna. 500 000 personer tvingades bort från a-kassorna strax före krisen – på grund av regeringens hårdare kvalifikationskrav och dyrare avgifter. Just nu är man i färd med att slänga ut 148 personer om dagen från sjukförsäkringen (54 000 bara i år). Inte för att de är friska – utan enbart på grund av de nya tidsgränserna och de stenhårda reglerna. Samtidigt fortsätter man att ”spara i lyxvillorna” – nu på lånade pengar.

(Siffran 148 personer om dagen; FK har uppgett att 54 000 personer kommer att utförsäkras under år 2010 (148×365=54.020). Frågan är väl hur alliansen räknat ut att ”140 personer förtidspensionerades om dagen” – och varför?)

Kommentarerna kring gårdagens partiledardebatt är ljumma och sansade på de borgerliga ledarsidorna. Ett tydligare tecken på vilka som egentligen ”vann debatten” kan man väl knappast få 😉

När det gällde det triumfkort som alliansen länge har spelat på – enighet – blev det dött lopp. Att det fanns oenigheter hos såväl högeralliansen som hos de rödgröna blev uppenbart för de flesta. Samtidigt kan man fråga sig varför det ska vara absolut enighet i alla frågor på båda sidor. Partierna ska få ha sina profilfrågor och sina åsikter – det går givetvis att samarbeta ändå. Nej, det känns som rena sandlådeargumentet; – vi är enigare än er  – titta på oss vad vi är eniga… och media hakar på.

Henrik Brors i DN kommenterar gårdagens debatt med att konstatera att ”– Den enda riktigt tydliga skiljelinjen mellan blocken som kommit fram är skatterna.” Men, det är inte ”den enda” – det är där allting börjar….

Skatterna är själva grundbulten i samhällsbygget. Det handlar inte bara om höjda eller sänkta skatter. Skatter har givetvis inget egenvärde i sig. Vore det så enkelt skulle vi inte ha några skatter alls…

Det handlar om vilket typ av samhälle vi vill ha. Vill vi ha en stark och solidariskt finansierad välfärd och generella trygghetsförsäkringar som verkligen ger trygghet vid sjukdom eller arbetslöshet. Eller vill vi ha ett samhälle där var och en får ta hand om sin egen välfärd och sina egna trygghetsförsäkringar. Ett samhälle där rika och friska får alla fördelar medan de som har oturen att drabbas av sjukdom eller arbetslöshet  – eller råkar födas av fel föräldrar – får ta smällarna.

Valet står inte mellan höjda eller sänkta skatter. Det står mellan solidaritet eller egoism.

*

Till sist, på tal om sjukförsäkringen….

Helle Klein, AB ledare, citat;

….

Än så länge talas det inte om licensjakt på sjuka. Men det är väl bara en tidsfråga.

I PC Jersilds roman Grisjakten organiserar staten jakten på grisar på Gotland. Planeringen är omfattande. Byråkratin följer förordningen noggrant. Ingen ställer frågan varför alla grisar på Gotland ska dödas.

I ett teknokratiskt samhällsklimat ryms inte etiska reflexioner eller värdefrågor. Alla lyder order.

”Vid stora samhällsförändringar kommer människor i kläm”, säger statsministern.

Iskallt.

*

Missa inte; Alexandra Johansson svarar på de moderata politikerna Axén och Rivières personliga påhopp på henne i Aftonbladet….

*

Läs Alliansfritt Sverige – Nej, Reinfeldt det är inte 100 000 fler sysselsatta

Partiledardebatten Agenda 1 , 2

Bloggar; AnnarkiaRöda berget, Lasses blogg, Peter Andersson, Kulturbloggen, Tankar mitt i natten, Kaj Raving, Vargen, Anna Vikström

Progressiva bloggar – Netroots

Mer press; AB1, AB2, AB3, AB4, AB5, AB6, AB7, AB8, AB9, SvD1, SvD2, SvD3, SvD4, SvD5, SvD6, DN1,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

8 kommentarer

  1. Jack

     /  februari 1, 2010

    Träffande! De ”lyxvillor” som gynnats (och fått en växande överskott till följd av Alliansens skattesänkningfar och som därför kan öka sitt sparande) ligger långt ifrån de ”lador” som kan skymtas när vi reser genom den svenska landsbygden.

    Tror faktiskt du satt fingret på något viktigt som också förklarar varför Centern nu allt oftare hamnar under 4-procentsspärren. Sverige klyvs inte bara socialt utan även regionalt av Alliansens politik.

    Detta är en verklighet som många i det gamla folkrörelsepartiet (c) i landet ser och upprörs över. De överger nu på löpande band det sjunkande skeppet (”stureplanscentern”).

    Förhoppningsvis kommer detta att underlätta det som allt fler nu vill: – Bort med Alliansen och dess orättfärdiga politik!

  2. vilket samhälle vi vill ha – ett sånt vi hade här för bara ett par år sedan eller ett liknande USA:s idag – rika och friska klarar sig där väldigt bra medan de sjuka och fattiga plågas.
    Vill man satsa på välfärden då ska man satsa på människor – inte på den enskilde individen (det som liberalerna vill uppnå är bara cyniskt och hycklande, spelet för gallerierna med massa dubbla budskap) som ska infria den ökande kapitalet och säkra den fria marknaden – allting på de utsattas bekostnad. Hur ska man då förvänta sig att de enbart blir konsumenter i ett konsumera-mera samhälle där det råder bara egoism, förakt och elände?

  3. peter

     /  februari 1, 2010

    Precis, det är rena sandlåde-argument som ”alliansen” uppfann för att knipa makten. Vad är det för demokrati när politiker på förhand kommer överens och talar om för väljarna vad de kan rösta på och inte. Det är priset för en blockpolitik där i första hand borgerligheten inte vågar stå på egna ben. Men det är dåligt för alla, för vänster och för hela demokratin.

  4. Angående Alexandra – hur trovärdig är hon egentligen? Och hur trovärdigt är det att hennes debattartiklar publiceras i Aftonbladet? Alla hennes debattartiklar är illustrerade av snygga bilder på henne (och hennes barn). Men varför skickar Aftonbladet från början en fotograf till Surahammar för att illustrera en simpel debattartikel? Nej, det är nog knappast ens Alexandra som skrivit det som står i artiklarna. Det kan lika väl vara någon på Socialdemokraternas partikansli.

  5. Tuttan

     /  februari 2, 2010

    Moderaterna vill ha dödsläger för alla som inte jobbar, sådana är de. Man vet ju att de vill kunna använda slavar i sina egna fabriker och våldta alla flickor. Sådana är ju moderater. När ska vi få en riktig revolution i landet? Någon måste ju säga stopp någon gång!

  1. Vad menar Anders Borg egentligen? « Under den lugna korkeken
  2. Det är oansvarigt att vara alltför ambitiös - arbetslinjen är sjukdomsalstrande | Kulturbloggen
  3. Sökord « Tankar kring fibromyalgi

Lämna en kommentar