Fördummande fördomar avslöjade

Forskaren Björn Johnson gör idag på DN debatt upp med den snedvridna mediabilden av sjukfrånvarons orsaker – ”Missvisande mediebilder om den höga sjukfrånvaron

Citat, DN debatt;

….

Föreställningarna om överutnyttjande utvecklades främst av borgerliga ledarskribenter och av arbetsgivarorganisationerna, som hade viktiga intressen att försvara. En viktig roll spelades av Dagens Nyheter, som på ledarplats i snart 10 år har propagerat för att framställa de sjukskrivna som inbillningssjuka och ekonomiskt beräknande.

På bara några år i början av 2000-talet publicerade DN ett 50-tal ledare om sjukfrånvaron. Omsvängningen märktes även på debattsidan och i tidningens nyhetsrapportering, där olika former av överutnyttjande och systemfel snart framstod som de viktigaste orsakerna till den höga sjukfrånvaron.

Men den bild som målades upp i medie­debatten och nyhetsbevakningen – inte bara i DN, utan även i många andra medier – var förenklad, ensidig och på avgörande punkter felaktig.

….

Några fakta som motsäger alla fuskanklagelser (perioden 1996-2002);

 • Av den ökade sjukfrånvaron berodde närmare 85 procent på att sjukskrivningsperioderna blev längre – inte på att fler blev sjukskrivna.
 • De regionala skillnaderna i sjukfrånvaron ökade inte.
 • Antalet nya sjukskrivna arbetslösa minskade.
 • Diagnosen utbrändhet berörde som mest omkring 3 procent av de sjukskrivna.
 • Stressrelaterade diagnoserna har totalt sett aldrig utgjort mer än omkring 12–14 procent.
 • Den ojämlika arbetsbördan i hemmet angavs som ett viktigt skäl till kvinnornas överrepresentation  – men könsskillnaderna i fördelningen av hushållsarbetet minskade under 1990-talet.

Det finns även helt ny forskning som visar att de slimmade organisationerna som 90-tals krisen medförde (på många arbetsplatser) i långa loppet leder till att personalen blir sjuk. Professorerna Marie Åsberg och Åke Nygren och deras medarbetare Anna Bryngelson har forskat i ämnet.

Citat, Dagens samhälle (maj 2009);

…. Personalens oro i samband med uppsägningar och den ökade arbetsbördan för dem som är kvar får inte konsekvenser direkt. Det tar 4-5 år innan effekterna kan avläsas i statistiken över sjukskrivningar – så lång är inkubationstiden.

– Personalen gör allt för att klara den nya situationen. De är ambitiösa och jobbar gärna över för patienternas skull, säger Marie Åsberg.

Men efter några år fungerar det inte längre, eftersom det inte finns någon reservkapacitet. Det var länge sedan luften försvann ur organisationerna inom sjukvården och omsorgen.

Åke Nygren talar om att det uppstår en dominoeffekt. Någon nyckelperson kanske bryter ett ben och bli sjukskriven en längre tid. Då ökar pressen ännu mer med sjukskrivningar som följd. Arbetsplatsen hamnar i en ond cirkel.
– Är organisationen för slimmad rasar den ihop, säger Åke Nygren, professor emeritus i personskadeprevention.

Björn Johnson, DN debatt, citat;

Efter regeringsskiftet har alliansregeringen byggt nästan hela sin sjukförsäkringspolitik på felaktiga beslutsunderlag. Rehabiliteringskedjan, socialförsäkringsminister Cristina Husmark Pehrssons viktigaste reform, är bara ett bland flera exempel. Rehabiliteringskedjan har inte gjort något för att lösa de verkliga problemen, alltså det havererade rehabiliteringssystemet. Tvärtom framstår reformen som direkt kontraproduktiv, eftersom den kommer att öka antalet sjukskrivna som förlorar sina anställningar och dessutom leda till att tiotusentals långtidssjukskrivna utförsäkras.

Slutsats; Finns det någon ärlig vilja att verkligen hjälpa människor som drabbas av sjukdom och ohälsa tillbaka till ett friskare liv och arbete (i de fall där det är möjligt) måste politikerna ta till sig av den forskning som finns – och agera därefter.

Man kan inte – som den borgerliga regeringen har gjort – uteslutande bygga hela sin politik på DN:s ledarskribenters fördummande fördomar…

*

Tidigare bloggposter i ämnet (urval);

Nog nu – det har aldrig handlat om fusk (om Johnsons bok)

Sanning och konsekvens för Reinfeldt (mer siffror och fakta)

SvD –Tor Larssons forskning i samma ämne

*

Bloggat; Stardusts blogg (Björn Johnson), Alltid rött alltid rätt, Netroots

Mer; Fritt ur hjärtat, Horisonten, Ingen ko på isen – Lyssna!,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Annonser
Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. AR

   /  januari 30, 2010

  För den som vill få ett provsmak av boken, bjuder Björn Johnson på sin blogg på inledningskapitlet:

  http://stardustsblogg.blogspot.com/2010/01/ett-smakprov-ur-min-nya-bok.html

  Vidare, citat från BJ´s blogg: ”Det har väl knappast undgått någon som läser här att jag i dagarna utkommer med en ny bok, Kampen om sjukfrånvaron. Med anledning av detta arrangerar Malmö högskola en diskussion mellan mig, den tidigare sjukförsäkringsutredaren Jan Rydh och Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller.

  Rubriken för diskussionen är ”Fuskare eller offer? Kampen om sjukfrånvaron”. Den går av stapeln onsdagen den 10 februari. Plats: Orkanenbiblioteket, Nordenskiölsgatan 10, Malmö. Tid: 19.00-20.30. Diskussionen modereras av Lars Mogensen.

  Hela arrangemanget sänds live via Malmö högskolas hemsida. Utsändningen kommer även att vara tillgänglig att se i efterhand”

  http://stardustsblogg.blogspot.com/2010/01/fuskare-eller-offer.html

  Tack Ilse Marie för alla dina fantastiska inlägg, skrivna med både hjärna och hjärta, tack att du orkar kämpa för de svaga…

  OT eller inte…

  Vet inte om det har uppmärksammats:

  http://www.etc.se/artikel/25492/apoteksvinster-gar-till-skatteparadis/

  … och på tal om skatter och statsminister FR, citat från Wiki:
  ”Stenen i handen på den starke” (1995) av Fredrik Reinfeldt (m.fl.)
  • Skattebrott är en annan kategori av brott som oftast inte drabbar någon annan på ett mer direkt sätt. Det kan hävdas att skattebrotten delvis följer av ett orimligt högt skattetryck som inbjuder till olika manövrer för att undgå beskattning.”
  o Sidan 46

  http://sv.wikiquote.org/wiki/Fredrik_Reinfeldt#Stenen_i_handen_p.C3.A5_den_starke

 2. Bra skrivet och sammanfattat.

 3. Det är nog så att det inte finns någon ärlig vilja att hjälpa dem som är sjuka eller arbetslösa. Sådan vilja har aldrig konservativa partier uppvisat, och politiken den här regeringen för är ingen tillfällighet, den består inte i ett antal misstag. Den är helt medveten: Det är meningen att 1) folk som blir sjuka eller arbetslösa ska ha de riktigt djävligt för att 2) de som ännu är friska och arbetar ska vara rädda att bli just sjuka eller arbetslösa. Dels ska denna deras rädsla leda till att de arbetar mer, dels att de begär lägre löner för att slita ut sig.

  Det handlar om en mycket medveten ”management by fear”, regera genom att skapa rädsla alltså.

 4. Hej Kerstin
  Jag har stulit din kommentar och skrivit ett blogginlägg under rubriken ”Det skall löna sig att arbeta” på http://www.s-info.se/page/blogg.asp?id=1732&blogg=39107

  Jag hoppas att det var okay 🙂

  Mvh/Eva

 5. Berta

   /  januari 31, 2010

  Oerhört sant Kerstin och väldigt bra formulerat.

 6. Eva Hillén Ahlström:
  Naturligtvis är det OK :-).

 7. Tack!
  Ilse-Marie vet sedan tidigare att jag då och då är på stöldturné 🙂

  /Eva

 8. Jag är inte förvånad

 1. Borgerlig taktik – kasta skit på Ohly och hoppas det skvätter på Sahlin « Röda Berget
 2. Claeskrantz.se » Hur media och politiska intressen sänkte det sociala skyddsnätet
 3. Nya Fuskkassan i nya Sverige « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: