Svenska sjukreger hårdast i världen

Regeringens egna utredare –
Svenska sjukregler är extremt hårda och stränga!

Kritiken mot regeringens nya  sjukregler har varit stenhård från början. Regelverket har för korta tidsgränser, sätter för stor och ensidig press på enskilda, är för komplicerade, otydliga, hårda och inhumana. Kritiken kommer från alla håll – även  från den myndighet som är satta att verkställa regelverket – Försäkringskassan. Tusentals sjukskrivna har redan slängts ut från försäkringen mot sin vilja, nästa år väntas ytterliggare 54 000 drabbas.

Nu kommer skarp kritik även från regeringens egna utredare –

Sverige har extremt hårda och stränga sjukregler. Man har studerat olika sjukförsäkringssystem världen över och inte funnit något annat land med lika stränga regler för sjukersättning som vi nu har i Sverige.

Östersundsposten i dag, citat,

Regeringens egna utredare är kritiska mot de stenhårda reglerna för sjukersättning.
”Svenska regler är extremt hårda”


– Så vitt jag vet finns det inget annat land som har så extremt stränga regler, säger Petter Odmark, huvudsekreterare i utredningen om nytt sjukdomsbegrepp.

….

Förra fredagen presenterade enmansutredaren Anna Hedborg sitt förslag om ett nytt sjukdomsbegrepp och ett nytt sätt att bedöma arbetsförmåga.

Där tar man upp den återvändsgränd som Haide Winberg och många andra långtidssjukskrivna riskerar att hamna i.

Den tidsbegränsade sjukersättningen är borttagen. För att Haide ska få en permanent sjukersättning måste läkare bedöma att hennes skada är ”stadigvarande”, vilket i den svenska lagstiftningen betyder livslång.

”Det är den snävaste formuleringen i hela OECD”, konstaterar utredarna.

Många av de diagnoser som ligger bakom långtidssjukskrivningar är just värk och förslitningsskador. Med de nya reglerna är det tveksamt om de räcker för att bevilja sjukersättning.

Utredarna pekar dessutom på ett annat krav som gör det ännu svårare att kvalificera sig: Klarar man någon form av anpassat arbete har man inte rätt till sjukersättning, oavsett om det finns ett sådant arbete eller inte.

Petter Odmark har studerat olika sjukförsäkringssystem i världen för att ha något att jämföra med. Han har inte hittat något.

– De flesta har formuleringar i stil med ”man kan förutse att tillståndet kommer att vara i några år”. Jag har aldrig stött på så extremt hårda kriterier som Sverige har, säger han.

Läs mer om en av alla de som drabbasHeide Winberg – Jobbar jag mer blir jag sängliggande!

*

Mer om sjukförsäkringen; Fritt ur hjärtat, Vägen till himmelen, Horisonten, DittochDattbloggen,Min Kramp, Veronica Palm, Marlene

Mer bra bloggar; Eva-Lena om vattenfall, Alliansfritt Sverige om FRA, Annarkia om Vellinge, Claes Krantz om Littorin, In your face om klimatmötet, Martin Moberg om Flyktingbarn, Stockholms vänstern om fattiga i Stockholm, Progressiva bloggar – Netroots

Press, alliansens politik; SvD1, SvD2, DN1, DN2 AB1,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

19 kommentarer

  1. Fille

     /  november 13, 2009

    De extremt hårda reglerna i sjukförsäkringen betalar de extremt stora skattesänkningarna Reinfeldts regering genomdrivit.

    Så länge du är frisk och har ett tryggt jobb tjänar du på Alliansens politik. När Reinfeldt ska framhålla sina och regeringens förtjänster är det detta han lyfter fram.

    Vad han då glömmer att dessa friska arbetstagare ofta har en anhörig, vän, släkting eller jobbarkompis som drabbats av reglerna i a-kassan eller sjukförsäkringen. Det ligger inte så långt bort för dem att tanka tanken ”…nästa gång kan det vara jag som drabbas…”

    ”Ingen människa är ö”. Den insikten verkar Reinfeldt, Olofsson och deras nyliberala kamrater ha svårt att ta till sig. Man kan bara hoppas att svenska folket vid nästa riksdagsval ger dem anledning till ökad självransakan och fördjupad analys…

  2. Fille:
    Jag är ungefärlig och avrundar 94 000 sjuka till 100 000 som utförsäkringar. Det innebär en vinst för staten 3,6 miljarder per tusenlapp de kan sänka månadsersättningen med. Att de försöker låta generösa genom att uppge en ersättning som ska beskattas vet vi ju. Om vi istället utgår från nettot och avrundar detta uppåt så tjänar staten alltså drygt 6000 kr/ mån. på nettot 10 000.
    Jag vet inte alls var genomsnittet ligger eftersom man inte kan uppge några som helst siffror på någonting, men med just dessa siffror tjänar staten 21, 6 miljarder, vilka kan vägas mot den historiskt fantastiska satsning på17 miljarder de skryter om.
    Många mister sina Afa försäkringar som i ovanstående nivåer ligger på ca 2500 kr/ mån.

    Hur många kommer att avhysas från sina lägenheter då de inte kan betala sina hyror? Hur många många mister sina ägda bostäder då de hänvisas till socialförvaltningarna? Ja hur många av 100 000 människor ska de ordna nya boenden åt… och var? I anslutning till gigantiska arbetsplatser kanske?

  3. Klara-Bella

     /  november 13, 2009

    Är måntro så att Alliansens förklarat krig mot begreppet vara ”sjuk” och de anser det idag är mer eller mindre en form av kriminellitet att vara sjuk,
    Det tyckst rent av dyka upp tendeser på deras blå himmel som säger, att det ska ses brottsligt att vägra vaccinera sig mot svinsjukan.
    Att vara sjuk finns snart ingen rättighet kvar för att vara och det enda som ska räknas är jobblinjen.

  4. Börjar det inte likna den gamla biologistiska åsikten att somliga människor är undermåliga, och dem ska man inte hjälpa, de ska få dö ut, i enlighet med djungelns lag, så att människomaterialet inte försämras.

  5. Ja, visst är det hårda regler i Sverige. Det tycker jag det ska vara också.
    Men – inte för hårda! Är man sjuk är man.

    Dock, jag kan inte tänka mig att man letat spec mycket om man inte funnit något land med hårdare regler i världen.
    Att det är hårdast inom OECD-länderna är illa nog. Men världen är större.

    Och i många länder finns inga sjukregler alls, eftersom det inte existerar sjukersättningar…

    Det gäller ju stora delar av världens fattigaste länder. Och i världens rikaste (och mest skuldsatta!) land, USA, är det inte mycket att skryta med heller.

  6. alltidaldrig

     /  november 15, 2009

    Husmark Persson leker GUD och spelar rysk rulett med svenskars liv. För hon har givit oss en faktor till mer än den mänskliga på arbetsplatsen. De sjuka som går tillbaka till sina gamla jobb som sjuka. Tänk på flygledare, tågförare, bussförare, taxiförare, kirurger, sjuksköterskor etc. lista kan göras lång där man behöver focus 100 %

  7. Fille

     /  november 16, 2009

    faunus, jag tror mer på din matematik än på Borgs 😉

    Borgs uträkningar är kortsiktiga, ekonomistiska och bortser från de sociala och mänsklioga kostnader du nämner.

    Tyvärr hyllar ändå en stor del av svenskarna i olika opinionsmätningar Borg och Reinfeldt. Det får mig att då och då fundera över vart detta land egentligen är på väg…

  8. Lars-Erik
    Hur hårda tycker du att de ska vara då?

    Det som pågår nu handlar inte enbart om att se över de regler som varit dåliga tidigare. Det är samtidigt något helt annat som sker.
    Så gott som allt ska privatiseras, vilket innebär att du inte investerar i något gemensamt gott utan lägger dina investeringar i andras plånböcker där du inte har tillgång till dem, och det är just ”plånböckerna” som tagit över och lägger grunden till sitt eget nya Sverige. I en förlängning innebär det att endast personer med hög inkomst kommer att ha råd med sådant vi alla haft tillgång till samt bidragit till med våra gemensamma ansträngningar.
    Du nämner USA… Verkar det lockande att inte kunna få en sjukförsäkring därför att du varit sjuk tidigare? Det är åt det hållet vi är på väg.
    Det handlar alltså inte enbart om detaljerna utan kanske mer om den mentalitet som växer fram här. Det är just denna som beskriver den kultur vi lever i, anser jag. Är det befogat att tala om kapitalnarkomani? Lek med tanken…

    Jag har inte forskat på utlandet så jag kan inte säga om de har samma skattetryck i de länder du nämner, lika höga socalförsäkringsavgifter t.ex. Vi har ju inte en fungerande sjukvård ens.
    Dessutom kan man ju fråga sig om man ska betrakta Sverige eller svenska regler som bra bara för att man kan hitta länder där de har det sämre… Då skulle man ju i en jämförelse med exempelvis Indien och vissa andra kunna införa tolerans för en bred prostitution, barnarbete och pedofili här…

  9. Lars Erik – givetvis har man jämfört med (som man brukar säga) ”jämförbara länder”. Alltså länder med liknande system som det svenska. Det är standard. Man kan ju knappast jämföra med länder som inte har någon sjukförsäkring alls – eller hur?

  1. En inhuman och rättsosäker försäkring « Ett hjärta RÖTT
  2. Bidragsberoendet ökar i rekordfart « Ett hjärta RÖTT
  3. Det enda arbetarpartiet… « Ett hjärta RÖTT
  4. Nya Moderaterna vevar historien baklänges « Ett hjärta RÖTT
  5. Är sjukreglerna inte hårda nog? « Ett hjärta RÖTT
  6. Alliansens socialpolitik |
  7. Alliansen har avskaffat sjukförsäkringens grundidé « Ett hjärta RÖTT
  8. Högerns mörka historia |
  9. Alliansens socialpolitik – bryter mot lagen | Oikonomia – en nutidsblogg

Lämna en kommentar