Sjuk-kedja med svaga länkar

DN i dag – Vården klarar inte av rehabiliteringen.

Rehabiliteringskedjan (den nya sjukförsäkringslagen) trädde i kraft den 1 juli 2008. De viktigaste grundpelarna i lagen var att alla snabbt skulle få rehabilitering och företagshälsovård.

Utan dessa fungerande grundpelare skulle många sjuka riskera att snabbt (med korta tidsgränser) bli utförsäkrade utan att få någon möjlighet till vare sig rehabilitering eller vård (och i värsta fall tvingas vända sig till socialen).

Detta var vad alla de remiss instanser som kritiserade förslaget varnade för;

 • För snäva tidsgränser leder till risk att snabbt förlora anställningen.
 • Bara krav på den enskilde – inga krav på aktörerna som kan ge rehabilitering dvs arbetsgivare, företagshälsovård, hälso- och sjukvården, Försäkringskassan.
 • Svårbegripliga regler för när man har rätt till sjukpenning och sjukersättning.
 • Stora risker att stå utan ersättning helt om man har haft en längre sjukperiod bakom sig.
 • Förändring av grunderna för sjukförsäkringen (som fastlades på 1950-talet) när man går över till att bara vissa diagnoser är berättigade till den högre nivån från sjukförsäkringen.

Regeringen visst vad de gjorde. De lyssnade inte på remissinstansernas kritik, istället drev de igenom de nya reglerna med rasande fart. Utan att först ha förvissat sig om att de viktigaste förutsättningarna för en fungerande ”rehabiliteringskedja” fanns på plats. Utan konsekvensanalyser, utan tid till förberedelser.

Företagshälsovård och rehabilitering är fortfarande frivillig. De sjukdomsdrabbade blir utelämnade till arbetsgivarens, försäkringskassans och vårdgivarnas godtycke.

Några exempel på de som drabbats av den icke existerande ”rehabiliteringskedjan”. Utebliven rehabilitering, svårtolkade regler och korta obönhörliga tidsgränser;

Men kom ihåg – de allra flesta som drabbas syns inte. De orkar inte visa sin ohälsa. De vågar inte stämplas som ”odugliga” av arbetsgivare eller som ”parasiter”, ”fuskare” och ”simulanter” av samhället. Men framförallt – de har nog av smärta, sjukdom och en oviss framtid – de orkar inte visa upp sitt lidande i media.

Slutligen…

Ceilia Udin, verksamhetsansvarig för sjukförsäkringen på Försäkringskassan, om den ansvariga ministern;

Jag tror inte att Cristina Husmark Pehrsson vill stå för lagen. Det verkar vara en sammanblandning av okunskap och ovilja att stå för den.

*

Bloggpost;

Ministerns bortförklaringar och lögner

*

Bloggtips; Resursbloggen om arbetsförmåga, Ung vänster om arbetslöshetslinjen, Nemokrati om liv och död, Motvallsbloggen om SD, Arvid Falk om Moderat moralpanik, Alliansfritt Sverige om ROT-avdraget

*
Andra bloggar om: , , , , ,

Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Fille

   /  februari 24, 2009

  Jag tror inte heller, precis som chefen på FK, att Cristina H-P vill stå för den lag hon själv formulerat. Åtminstone verkar hon inte vara beredd att betala det politiska priset av att hon aktivt bidragit till att hela sjukförsäkringen håller på att haverara och tappa i trovärdighet hos svenskarna. Därför har hon utvecklat en ovanligt talang att skylla ifrån sig och att skylla på andra…

  I media kommer hon väldigt lätt undan. Dels handlar det om att ca 90 procent av pressen har borgerliga ledarsidor och ägs av liberaler av olika slag. Dels beror det på att hon skickligt spelar på sin ”mormor-image” och lätt blir förlåten av journalister när hon snackar i ”nattmössan” (vilket tydligen händer ganska ofta).

  Bra att denna blogg och andra inte förtröttas, utan fortsätter berätta om de orimligheter och orättvisor som Alliansregeringen sprider omkring sig!

 2. Jag tror att du har en poäng i att hon inte vill stå för den; tyvärrr tror jag järnridån runt Husmark innebär att hon inte själv haft en chans att förstå hur verkligheten ser ut. Givetvis frikänner det henne på inget sätt från ansvar men säger en del om demokratin inom offentlig försvaltning. Jag grundar denna tolkning på Resurs försök att komma in i socialdepartementet med vår protestlista den 20 maj under närmast Kafkaiska former. Jag undrar hur mycket frihet Husmark har i sin informations inhämtning och hur mycket som blir tillrättalagt av hennes ”stab”. Åsikterna hos departementets tjänstemän är starka, och de slipper helt stå tillsvars för dem…De är ju bara tjänstemän

 3. Hua jag hukar mig! Delar av detta har jag blivit varse! Jag är som vanligt tacksam över att det finns eldsjälar som denna blogg som orkar ta upp detta fundamentalt kränkande politiskt ansvarslösa som just nu genomsyrar vårt land. Vi får aldrig tystas!

 4. Jag håller med Ilona…………….. bara fortsätt informera om hur illa det är ställt!

  Jag är oxå i klorna på ”kassan” och det är ett helvete.

  Vi får inte tystna…………även om man knappt orkar leva.

 5. Hur man kan lösa problemet eller skulle ha gjort
  APB, IPRED, ACTA och Rättegången

 6. Företagen måste satsa mer på sina anställda och ge chansen till bra rehabilitering. Det görs även för lite insatser vad det gäller förebyggande arbete. Det är som vanligt, människan tänker kortsigtigt.

 1. Vårdval, till vilket pris? « Annas Rosblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: