Maud Olofsson senast ut i regeringens Blame Game

The Blame Game

Regeringen tycks ägna sig åt ”blame-game” i de flesta frågor just nu….

Littorin skyller a-kasse haveriet på a-kassorna, samtidigt som han vägrar ta ansvar för allt det nya regelkrångel och den vandalisering av a-kassan som han och regeringen är upphov till.

Husmark Pehrson skyller alla Försäkringskassans problem på Försäkringskassan, samtidigt som hon vägrar ta ansvar det kaos som hennes och regeringens nya stenhårda och svårtolkade regler parat med budgetneddragningar och omorganisationer är upphov till.

Maud Olofsson är givetvis den senaste in i  regeringens ”blame-game” gäng…

maud_olofsson

Samtidigt som hon själv har befunnit sig någonstans i yttre rymden har Vattenfalls VD shoppat loss och ägnat sig åt allt utom att satsa på förnybar energi och miljön. Skyhöga bonusar och löner, brister i säkerheten på kärnkraftverken, storsatsningar på kolkraft, kärnkraft och pantsättningen av hela företaget är bara några försyndelser. Det senaste bottennappet är planerna på att sälja ut det svenska elnätet och satsa på brittisk kärnkraft.

Näringsministern lär inte lösa de viktigaste problemen med Vattenfall bara genom att byta ut VD:n, och skylla ifrån sig. För, det finn faktiskt  ingen annan som har större skuld än Maud Olofsson själv till vad som har utspelat sig i Vattenfall under de senaste åren.

Maud Olofsson borde, istället för att som första åtgärd ta bort alla bonusbegränsningar, ha skrivit ett nytt och tydligt ägardirektiv. Näringsministern har haft alla möjligheter att styra Vattenfall till att leda utvecklingen när det gäller miljövänlig och förnyelsebar energi istället för att satsa på  kol- och kärnkraft. Det är just det som är vitsen med ett statligt ägt energibolag – eller borde vara – att styra bolaget i rätt riktning.

Patricia Hedelius i DN säger så här;

– …. det som har bäddat för stormen mot Vattenfall är ägarnas otydlighet. Ägardirektivet har inte formulerats om än vilket bidragit till den hårda kritiken mot Vattenfall. Det är Maud Olofssons ansvar att vara tydlig i sin kommunikation med bolaget om vilka förväntningar som finns.

Frågan är om viljan har funnits. Vattenfall kanske istället har blivit en av regeringens bekväma kassakor att finansiera nya skattesänkningar med. För, vem bryr sig om grön el,  miljön och förnyelsebar energi, när avkastningen värmer gott i skattesänkarbyxan?

*
Bloggar; Ola Möller, Peter Andersson1, 2Eva-Lena, Alliansfritt Sverige, Jinge, Fler  – Netroots

Press; DN1, DN2, DN3, DN4, DN5DN6, DN7DN8, Expressen1, 2, 3, 4, 5 , AB1, AB2, AB3AB4,   SvD1, SvD2, SvD3, SvD4SvD5

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser
Lämna en kommentar

4 kommentarer

 1. Problemet är ju att det är Mona Sahlin och socialdemorkaterna som vill läggaskulden för sitt eget misslyckande på Maud Olofsson.

  ”pantsättningen” av Vattenfal skedde under S styre, och har sedan befunnit sig i det läget sedan ca 2001.
  Att Maud inte förstått avtalet, och än värre VD inte förstått det är illa, men vem var det som lät Vattenfal expandera i tyskaln från första början. Vem var det som såg till så att situatinoen skapades? Jo det var socialdemokraterna.

  Nu vill Mona skylla på Maud, det är väldigt patetiskt när de själva inom S bär huvudansvaret.

  Läs årsredovisningen för 2005 och årsredovisningen för 2008 på vattenfalls hemsida. Nästan exakt samma text finns i båda rapporterna.

  2005
  ”I Tyskland är ansvaret för aktörer som driver kärnanläggningar obegränsat. Det obligatoriska försäkringsbeloppet för samtliga aktörer tillsammans är 2 500 MEUR. Skadekrav upp till 256 MEUR täcks genom den tyska Atomförsäkringspoolen. Skadekrav överstigande 256 MEUR upp till maximalt 2 500 MEUR täcks genom en gemensam ansvarsöverenskommelse (Solidarvereinbarung) mellan de tyska kärnkraftsoperatörerna. Vattenfallkoncernens andel av denna ansvarsöverenskommelse utgör från och med 2006-01-01 169,93 MEUR per skada och innebär ett åtagande att hålla likvida medel tillgängliga motsvarande den dubbla summan, 339,86 MEUR.”

  2008
  ”I Tyskland är ansvaret för aktörer som driver kärnkraftanläggningar obegränsat. Det obligatoriska försäkringsbeloppet för samtliga aktörer tillsammans är 2 500 MEUR. Skadekrav upp till 256 MEUR täcks genom den tyska Atomförsäkringspoolen. Skadekrav överstigande 256 MEUR upp till maximalt 2 500 MEUR täcks ytterst genom en gemensam ansvarsöverenskommelse (Solidarvereinbarung) mellan de tyska kärnkraftverkens ägare. Vattenfallkoncernens andel av denna ansvarsöverenskommelse utgör från och med 1 januari 2007 cirka 170 MEUR (170) per skada och innebär ett åtagande att hålla likvida medel tillgängliga motsvarande den dubbla summan, 340 MEUR (340).”

  …varför skall Maud ta ansvar för S agerande. Vattenfall utplånade byar i tyskland för sin kolkraft, man köpte 4 kärnkraftverk ….. allt under S styre.

 2. 🙂 bra, som vanligt. Den där bilden..tog jag inte..men tänkte först sno 🙂

  p

 3. Fattar inte att folk inte blir mer upprörda än så här. För politikerna är ett land, en befolkning ingenting som man längre tar hänsyn till – vi lever i globaliseringens nyliberala tvångströja där makthavare bollar med länder, människor och natur i lika utsträckning. De har ingen annan lojalitet än pengarna och statusen, inga visioner, inga principer, allt går att sälja, och den personliga moralen var väl det de sålde – som inträdesbiljett till maktens boningar. Och de vet att de genom sin repressiva lagstiftning försvagat befolkningen så allvarligt att den inte längre förmår värna sina intressen. Att ha alliansregeringen som en regering i Sverige är lika meningsfullt som att ha den som regering i vilket annat land som helst. Det enda som berättigar skulle väl möjligen vara språket – men det är ju lika utbytbart som något annat. Att vår regering säljer ut hela landet utan några som helst skrupler visar klart och tydligt att de varken bryr sig om vår överlevnad eller livsvillkor. Vi som bor här i Sverige har helt enkelt inga företrädare. Och så känner säkert befolkningarna i hela Europa. För makthavarna har endast en lojalitet – och det är till pengarna. Så varför skall vi ställa upp och jobba och betala skatt till dem? Det är fullständigt obegripligt att folk går med på att betala ett enda öre till några sådana makthavare. Vattenfalls vd – borde han inte åtalas för det han gjort. Och borde inte den här regeringen avgå – av samma skäl som kammarrätten angav när Tibble gymnasium såldes. Är inte hela verksamheten som de sysslar med egentligen olaglig. Vi ville ha kvar fungerande och billig infrastruktur – nu har de sålt ut makten över elen i Sverige till EU som beslutat sig för att stycka upp landet i fyra delar. Det är neokolonialism och neoliberalism. Nyliberalismen har aldrig fungerat i praktiken utan endast lett till värsta sortens ekonomiska sammanbrott och kollaps. Massarbetslösheten som följer i dess spår blir grogrunden till den högerextremism som kommer att ta över. Verkligen en allvarlig situation. Jag tycker regeringen ska ställas till svars för hur de hanterat allmänna medel, territoriet, och den offentliga egendomen i Sverige. Den var vår gemensamma. Inte deras att sälja ut till privata intressen. De har missbrukat sitt förtroende.

 4. Fungerande infrastruktur – och då tänker jag Apoteken såldes – jaha då kan vi inte ens vara säkra på att få mediciner, vården är utsåld – vi kan inte räkna med någon vård som är pålitlig för våra skattepengar som vi betalat, inte ens inhemsk vaccinproduktion kunde de se till att ordna, utbildning – där har inte ens socialdemokraterna krävt att vinsterna ska investeras i verksamheten, vilken sorts socialdemokrater är det???, tågen – där ska de mest lönsamma sträckorna säljas ut till franska, tyska, danska eller italienska statsbanor så går våra biljettpengar rakt in i deras statskassor, ja vad finns det egentligen kvar? De har styckat och sålt landet. Folk låter det ske? Man undrar – varför kräver vi inte den här regeringens avgång. Skattesänkningar är väl en oerhört kortsiktig vinst för den enskilde medborgaren när så mycket annat går förlorat. Men folk är väl så förblindade att de ser det som en godtagbar ersättning. Jag fattar inte varför inte fler protesterar. Elen blir dyrare, skolorna blir sämre, vården blir sämre, naturen förstörs – ja det bara raseras alltihop.
  Att inte man satsat på övergång till annat bilbränsle för länge sen är ju också en katastrof att lägga till raden av medvetna nonchalanser – naturens hämnd blir hård.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: