Nya Moderaterna vevar historien baklänges

Moderaternas nya Idéprogram och partisekreterare Sofia Arkelstens falska historiebeskrivningar  diskuteras just nu flitigt. Arkelsten har bland annat gett Moderaterna äran för kampen för fri och lika (allmän) rösträtt och kampen mot Apartheid. I idéprogrammet tar man dessutom åt sig äran för den svenska välfärdsmodellen.

Ur Moderternas idéprogram, (citat VF);

*”Kampen för rättvisa har också historiskt varit en stark drivkraft för rösträtt, mot apartheid, för jämställdhet, mot diskriminering och för rättsstat.”
*”I Sverige har våra idéer fått ett stort genomslag. Tack vare öppenhet, individualism och marknadsekonomi har Sverige blivit ett av världens bästa länder att leva i.
*”Med det välstånd som följt friheten har vi kunnat öka tryggheten och genom utbildning, sjukvård och omsorg till alla skapa ett av världens mest sammanhållna länder.”
*”Gemensamt finansierad välfärd är en viktig del av vår moderna historia och en språngbräda in i framtiden.”


Kampen mot Apartheid…..

Men ingenting är sant – det gamla högerpartiet (numera Moderaterna) har istället kämpat emot varje del av den svenska välfärdsmodellen. Till allt, från allmän rösträtt till barnbidrag, lagstadgad semester, pensionssystemet, sjukkassan, a-kassan och åtta timmars arbetsdag, har man sagt nej.

Mer och bättre välfärd har alltså inte varit Moderaternas genomgående tema i den svenska 1900-talshistorien. Istället har partiet fokuserat på en helt annan fråga; sänkt skatt. Inget nytt under solen….

1958

Så här ser Moderaternas mörka historia ut;

1904–1918: Nej till allmän rösträtt.
1916: Nej till allmän olycksförsäkring i arbetet.
1919: Nej till åtta timmars arbetsdag.
1919: Nej till kvinnlig rösträtt.
1921: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
1923: Nej till åtta timmars arbetsdag.
1923: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
1927: Nej till folkskolereform.
1931: Nej till sjukkassan.
1933: Nej till beredskapsarbete.
1934: Nej till a–kassa.
1935: Nej till höjda folkpensioner.
1938: Nej till två veckors semester.
1941: Nej till sänkt rösträttsålder.
1946: Nej till fria skolmåltider.
1946: Nej till allmän sjukvårdsförsäkring.
1947: Nej till allmänna barnbidrag.
1951: Nej till tre veckors semester.
1953: Nej till fri sjukvård.
1959: Nej till ATP (Allmän tilläggspension)
1963: Nej till fyra veckors semester.
1970: Nej till 40–timmars arbetsvecka.
1973: Nej till möjligheten till förtidspensionering vid 63.
1976: Nej till femte semesterveckan.

Hur skiljer sig då de Nya Moderaterna mot de gamla?

Svar; nu säger man inte nej – nu har man makten att säga ja.
2006-2011;

Ja till sänkt a-kassa.
Ja till hårdare kvalificeringskrav till a-kassan.
Ja till högre a-kasseavgift.
Ja till utförsäkringskedjan – svårt sjuka utförsäkras.
Ja till sänkt sjukpenning.
Ja till västvärldens hårdaste regler för förtidspension.
Ja till att lägga ned Arbetsmiljöinstitutet.
Ja till fyra ”jobbskatteavdrag” (mest till de som tjänar mest).
Ja till högre skatt för pensionärer, sjuka och arbetslösa (i förhållande till de som arbetar).
Ja till borttagande av förmögenhetsskatten.
Ja till kraftigt sänkt fastighetsskatt för de med högst taxerade villor.
Ja till skatteavdrag för hushållstjänster (pigavdrag).

Under sin tid vid makten har alltså de nya Moderaterna hunnit med att veva historien flera varv baklänges. Nu tvingas återigen sjuka och arbetslösa stå med mössan i hand och tigga för att överleva: grunden och tryggheten i välfärdsbygget är borta – statsminister Reinfeldt är nöjd.

Men, under sina 5 år vid makten har de nya Moderaterna inte bara hunnit med att veva historien baklänges – man har dessutom lyckats skriva om historien och dupera en stor del av svenska folket.

Visst kan man skratta åt eländet, men för många av oss är det betydligt allvarligare än så….

P.S.

Svar på tal från Håkan Juholt;

Jag säger till Fredrik Reinfeldt, stjäl gärna vår historia, men var säker på att jag aldrig kommer att stjäla er!

*

Åsa Linderborg; Gör avbön!

Uppsala Nya Tidning; Hon har inte en susning

Missa inte Per-Olof Sjöös Blogg

Bloggat; Olsson betalar, Röda Berget, Bror Perjus, Storstad, Jonas Sjöstedt, Martin Moberg, Sebastian Stenholm, Jinge Netroots

Media; aip, svt1,  Folkbladet, Folket, DD, Karlskoga Kuriren, Gotlands folkblad, Ab 1, 2, 3, Expr, SVT, DN, SvD

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

18 kommentarer

 1. Så med det sagt menar du att moderaterna är för dödsstraff? Känns realistiskt. Är du sosse må tro? Jag säger bara en sak, Juholt – ett stort misstag! Fast han får gärna sitta kvar, för en sak är ju säker. Juholt kommer aldrig bli statsminister på grund av det han gjort.

 2. Rude Sandelius

   /  oktober 25, 2011

  Ah advokaten, är du advokat bävar jag för dem du företräder eftersom du verkar illa insatt. Juholt har inte gjort något fel, det är problemet 🙂

 3. Verkligheten finns.

   /  oktober 25, 2011

  Det handlar nog mer om vad Håkan Juholt INTE har gjort & påverkar inte hans kommande politikerframtid överhuvudtaget,eftersom det ”advokat Stockholm” säger att han eventuellt har gjort, inte existerar alls.
  Det är endast en ”moderatillusion”.

 4. Låt oss leka med tanken att situationen var den omvända och Arkelsten var socialdemokrat. Vad hade DN/SvD/Expressen/TV4 rapporterat?
  ”Sofia Arkelsten, fortfarande skakad av de senaste avslöjandet om vidlyftiga bjudresor från oljeindustrin, måste nu bemöta anklagelser om historierevisionism. Den enda som ger Arkelsten rätt är Anders Edwardsson, S-märkt doktorand vid det nordkoreanska universitetet för propagandastudier. Arkelsten, som tidigare inte velat ge några kommentarer kring de svarta pengar som kopplats till två av hennes senaste lägenhetsaffärer, försöker nu släta över tidigare uttalanden..”

 5. Det är märkligt att moderata fadäser likt det nya påfundet med historierevisionismen landar enbart i knäet på deras partisekreterare. Hon står möjligen för ‘uppkastet’… förlåt utkastet, men såklart har herrar Schlingmann, Borg och Reinfeldt tänkt ut illdådet. Såvitt jag förstår har hela moderatstämman antagit programmet… eller? Då ligger ansvaret hos PARTILEDAREN.
  Han ställs aldrig till svars av några medier.
  Socialdemokratiska partiledare ifrågasätts alltid för både det som de själva – och medarbetarna – gjort.

 6. Margus – du har helt rätt!

 7. Sanna (r)

   /  oktober 26, 2011

  Är det möjligt att partiledning beslutat att Arkelsten ska svamla i pressen? Det tar ju allt massmedialt fokus från moderaternas behandling av av den utvisningshotade mycket sjuka 90-åriga Ganna till Ukriana…och kritiken mot Carl Bildt…och det skulle inte förvåna om det var någon omröstning i riksdagen i dagarna som man slapp dålig publicitet omkring. Typ en skärpning av FRA-lagen? Moderaterna är alldeles för slipade för att ha en korkad partisekreterare som inget vet om vilket parti hon företräder. Om dess smutsiga historia.

 8. Hon är nog bara anställd för att ha någon som är lätt att sparka om partiet gör … förlåt när partiet gör bort sig 🙂

 9. Andersson

   /  oktober 27, 2011

  Reinfeldt försvarar i dagens AB ministrarna Billströms och Tolgfors bostadsbidrag – de har inte gjort något fel utan bara följt gällande regelverk.
  Med detta säger han ju också att Juholt inte heller gjort något fel utan bara följt reglerna.
  Hade vår statsminister haft lite stake hade han gått ut och försvarat Juholt under tiden mediadrevet mot honom pågick. Men det gjorde han inte.

 10. T Lindholm

   /  oktober 28, 2011

  Jag förstår att Reinfelt är nöjd med vad han och Hans kompisar har åstadkommit, nämligen att rasera det som har tagit så lång tid att bygga upp!

  Vidare är det bara möjligt, att ett sådant Drev skall kunna uppstå, som detta mot Juholt, är att det finns en Total Borgerlig Media!!!!

  Lite Fakta som är så svår att hitta i den Borgerligt styrda Median, är inte fel:http://lotidningen.se/2011/10/28/gapet-vaxer-mellan-rik-och-fattig/

 11. Hörde du detta om Carema Care – när ska dessa fasans koncerner avlägsnas från allt som har med människovård att göra – jag blir så förb-d! http://playrapport.se/#/video/2589102

  Sverige ut ur EU – nu!

  EU:s korrupta upphandlingsregler och denna ohämmade rovdrift på välfärden och kapitalflykt över gränserna med skattebetalarnas pengar för att inte tala om plågandet av vårdtagarna, elever, sjuka, – detta rofferi! Återreglera! Nationalisera elproduktionen. Kasta ut koncernerna! Öppna skatteparadisen!

  Lyssna bara på denna Stål-skog.

  http://playrapport.se/#/video/2589102

 12. Ella

   /  november 3, 2011

  ”Halkade” in på repris på Agenda. Höll på att svimma när jag såg landsfadern tala om hur ”vi har jobbat hårt i det här landet för att under årtionden bygga upp en välfärd som kommer alla till del. Vi tror på jämlikhet och rättvisa och vi har rejäla skyddsnät för att stödja människor som hamnar snett och människor som vågar. Det är de idéer som byggt Sverige, det är de idéer som vi gjort till våra”.
  Jag höll på att kräkas. Har den mannen inte någon som helst skam i kroppen? Han är ju ledare för den regering som förstört välfärden och tagit bort skyddsnäten…. Många människor i Sverige håller på att gå under p.g.a. den politik han och hans parti för.
  Den tiondel av befolkningen som tjänar mest har fått en 50-procentig inkomstökning, medan den tiondel som tjänar minst (och ofta har de tyngsta jobben) bara har fått en 5-procentig inkomstökning. Sen är det ju många som inte fått nån inkomstökning alls utan en kraftig minskning av inkomsten. En skamlig politik är vad har för. Och så står han och babblar om välfärd, jämlikhet, skyddsnät och rättvisa……..

 13. mona

   /  november 15, 2011

  Upprörd slutade jag bli för länge sedan när alliansen öppnar munnen. Det skrämmer mig att svensken inte kan sin historia och att det är den man ska blicka tillbaka åt för att förstå framtiden. Folket av Sverige idag ger gärna skattepengar till vinstdrivande företag som de aldrig får del av. Man skriker sig blå över de sjuka och arbetslösa i god liberal anda från förr. Men aldrig att man hör eftertanken före innan de själva drabbas neddragningar inom offentliga sektorn.

 1. För moderaterna är politik PR. | Annarkia
 2. Även medelklassen pressas allt hårdare i nymoderaternas Sverige | LO Bloggen
 3. Mer om vård och omsorg – arrogans och empatibrist… « reflektioner och speglingar II…
 4. Sjukförsäkringen är fortfarande som ett öppet sår för regeringen! | LO Bloggen
 5. Trots högre sjuktal fortsätter de ”enskilda fallen” att strömma in! | LO Bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: