En inhuman och rättsosäker försäkring

Sverige har numera världens hårdaste regler för sjukersättning (enligt regeringens egna utredare), och ett regelverk som gör det möjligt att till och med neka svårt cancersjuka sjukpenning.  Men inte nog med det – reglerna är så krångliga och svårtolkade att rättssäkerheten blir lidande. Allt fler nekas sjukersättning och sjukpenning mot sin vilja och mot läkarens intyg, och allt fler överklagar Försäkringskassans beslut.

Citat, Dagens Socialförsäkring, Utredarna;

De problem som regeringens nya regelverk ställt till med inom sjukförsäkringen åskådliggörs också av Försäkringskassans egen personal. Therese Karlberg som är enhetschef vid omprövningsenheten vid NFC Stockholm Klara (enheten som handlägger omprövningar av sjukförmåner, arbetsskador och handikappförmåner) konstaterar att antalet omprövningar ökat kraftigt efter att regeringens nya sjukregler trätt i kraft:

– Vi har tidigare legat på en normalbalans av cirka 1 800 ärenden, nu är balansen uppe i ungefär 4 500. Det är verkligen sjukt mycket omprövningar nu och den största ökningen ligger inom sjukersättning och sjukpenning.Vi anade att det här skulle hända när vi såg regeländringarna och det är inte utan att vi fruktar tiden efter årsskiftet när människor börjar utförsäkras”, säger Therese till tidningen Dagens Socialförsäkring.

DN skriver i dag om en ny bransch – privata konsulter som hjälper de som vill överklaga Försäkringskassans beslut.  Många av de som jobbar inom branschen har själva en lång anställning på Försäkringskassan bakom sig. Även de får allt mer att göra i takt med att avslagen och rättsosäkerheten ökar.

Socialförsäkringarna (som inkluderar sjukförsäkringen, arbetslöshetsförsäkringen, arbetsskadeförsäkringen) skapar redan i dag enorma miljardvinster varje år åt statskassan – men det är inte nog. Regering har ensidigt satsat hela sin kraft på att skapa så hårda regelverk i sjukförsäkringen (och a-kassan) som möjligt – allt för att spara ännu mer pengar till skattesänkningar för rika och friska.

Gissa vilka som får betala – med ökad stress, fattigdom, ohälsa och raserade liv ….

AB ledare, citat;

Alla med jobb och hälsa är vinnare. Förlorare är de människor, arbetslösa och sjuka, som med iskall cynism drivs ut ur trygghetssystemen. Moderaterna genomför ett storskaligt socialt experiment med samhällets utsatta och mest sköra. De drivs till utanförskap, relativ fattigdom, socialbidragsberoende och otrygghet….

*

Bloggat; Jeanettes blogg, Kaela, Malin-Trygg, Jj.n, Åsa Mitt i världen

Fler bloggtips; Reflektioner och speglingar, Annarkia om rasism, Martin Moberg om a-kassan, Netroots

Press; SvD1,SvD2, SvD3,

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. Jack

   /  november 22, 2009

  Det som just nu sker med sjuka människor i detta land är helt sanslöst. Rättssäkerheten får stryka på foten i Alliansregeringens kamp mot ”bidragstagarna”.

  Innan de utsatts för denna omänskliga behandling har de, precis som de apatiska flyktingbarnen, varit föremål för en förtalskampanj, där ledande debattörer har ifrågasatt dem och utgått ifrån att de fuskar eller överutnyttjar försäkringssystemen.

  Sverige har blivit ett land som styrs av fundamentalistiska nyliberaler som trampar på utsatta människor, allt medan en liknöjd medelklass tycker ”poltik är så trååååkigt” och i det tysta håvar in det som högerregeringen plockar bort från sjuka och arbetslösa. Den friska och välmående medelklassen njuter frukterna av skattesänkningarna genom ännu ett nytt inköp av det senaste dataspelet till sonen och en ponny till dottern…

 2. Vad bra skrivet Ilsemarie och Jack!!

 3. anna andersson

   /  november 22, 2009

  Ilsemarie!
  Lyft gärna fram mer om Oecd:s framförhållning och rekommendationer
  och EU- kommissionens inställning och direktiv.
  Här kommer några länkar.

  High-Level Forum on Sickness, Disability and Work: Addressing Policy Challenges in OECD Countries
  http://www.oecd.org/document/56/0,3343,en_21571361_42464611_42538552_1_1_1_1,00.html
  http://www.oecd.org/document/22/0,3343,en_21571361_42464611_42630422_1_1_1_1,00.html

  High-Level Forum on Sickness, Disability and Work: Programme,
  EU- kommissionens inställning och direktiv, som gäller vilken regering vi än har i Sverige:
  http://www.oecd.org/dataoecd/40/49/42854264.pdf

  När EU- kommissionen pratar om att lösa utanförskapet är det just genom att b la. driva in funktionshindrade och sjuka i arbete. Det är en utav de stommar som finns i den sk. lissabonstrategin, att skapa ett hungrigt proletariat, hungriga lejon som… jagar bäst… Endast på detta sätt blir sjuka och funktionshindrade inte en börda för samhället och kan leva ett värdigt liv.

 4. Ja, vi har mycket att tacka borgarna för; nedrustning av välfärden, nedrusting av rättsstaten, nedrustning av i stort sett allt…Var det verkligen värt det ?

 5. ELL

   /  november 23, 2009

  Läs också myten om den dyra sjukförsäkringen på http://www.etc.se!

  http://www.etc.se/artikel/24446/myten-om-de-dyra-sjuka/

 6. Min man har ju haft en stroke och hjärnskadats. Nu har han snart varit sjuk ett år och fått papper från F-kassan med frågor typ ”vad är det i din sjukdom som gör att du inte klarar av ditt arbete”… Han blir trött, kan ej koncentrera sig i mer än några minuter i sträck och vilar, tränar, vilar, tränar om vart annat under en normal dag. Jag tycker han är otroligt duktig och målmedveten i sin träning MEN han kan inte arbeta.
  Han arbetade som VB på ett forskningsintensivt företag och höll ett 20 tal projekt i huvudet. Nu är han alltså fortfarande sjukskriven men f-kassan håller på att utreda om han ska få fortsatt sjukpeng även efter det gått ett år sedan stroken. Med tanke på de framsteg han gör skulle jag inte se det som otroligt om han kan börja jobba innan ännu ett år gått. Vissa dagar känns det dock riktigt jobbigt, då undrar jag om det alls kommer att gå.

  BEDRÖVLIGT om han inte får fortsatt sjukpeng. Det viktigaste just nu är att rehabilliteringen fungerar inte att han tvingas till något arbete!

 7. ELL

   /  november 23, 2009

  Det är bedrövligt att det ens ska behöva utredas. Förnuftet säger att han måste få lugn, ro och tygghet så att han träna och läka och komma tillbaka i sin egen takt.

 8. [..gäller det att göra systemet så dåligt att alla önskar sig något nytt][..Något som alliansregeringen inte heller verkar ha förstått är att de flesta av dem som nu blir utförsäkrade och kastade i rännstenen skulle ha erhållit livstids pension om de hade haft en privat sjukförsäkring á la alliansen alternativt haft förmånen att leva i något annat land inom EU.]

 9. Eva

   /  november 23, 2009

  I programmet Plånboken i P1 diskuterades häromdagen vad som ska hända med de sjuka som utförsäkras, en snart utförsäkrad intervjuades, och minister CHP kommenterade situationen i generella termer. http://www.sr.se/sida/default.aspx?ProgramId=2778&nyheter=

  Bland annat svarar hon på frågan om vad som händer med dem som inte orkar följa AF:s program fullt ut, och är sjuka mer än en månad av den tremånadersperioden. Hon säger helt glatt att eftersom de inte kan återkomma in i sjukförsäkringen förrän efter karensperioden, då finns det försörjningsstöd och det är det många som har. Inte ett ljud om att det kräver att man säljer allt av värde som man äger och ev flyttar etc. Hon menar också att allt är jättebra uttänkt och ordnat, och AF-programmet är ‘en glassfil in i a-kassan’, som ska hjälpa många. ALLA chefer på Fk och Af m fl hon har talat med är positiva, säger hon. (Men hur var det där med bristande verklighetsuppfattning…??) Vad gäller utbetalningarna från en A-kassa som redan ligger efter massor av veckor, och snart ska hantera ytterligare tusentals personer, säger hon bara att det är Arbetsmarknadsdepartementets sak…

  Lyssna här – det är intressant: http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=2059997&BroadcastDate=&IsBlock=

 10. Fille

   /  november 23, 2009

  Jag lyssnade på radioinslaget. Det är ju fruktansvärt vilken arrogans CHP har som talar om ”glassfil in till a-kassan” för dessa människor.

  Och att de som är så sjuka att de inte kan vara med i det nya introduktionsprogrammet (men ändå inte uppfyller de strängare reglerna för att få sjukpenning) kan få socialbidrag (försörjningstöd).

  Kan arrogansen bli djupare än så?

  Synd att det inte är så många som lyssnar på SR:s samhällsprogram. För den som lyssnat på inslaget är det helt klart att vi måste ha slut på denna sociala exprimentverkstad mitt i en djup lågkonjunktur.

 11. Tack för alla intressanta kommentarer och länkar!!!! Ska försöka hinna lyssna och läsa!

 12. Eva

   /  november 23, 2009

  Dessutom ljög CHP i inslaget (inte första gången det händer…), och påstod att vi med de nya svenska reglerna har längst sjukförsäkringsperiod i Europa innan man blir utförsäkrad. Hon (liksom Gunnar Axén i socialförsäkringsutskottet) blandar medvetet(?) ihop äpplen och päron – sjukersättningsperioden i Sverige med sjukpenningsperioder i andra länder. Två helt skilda saker.

  Här är det bra redogjort för hur det fungerar t ex i Tyskland: http://kristallina.wordpress.com/2009/08/31/tidsbegransad-sjukersattning-i-tyskland/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: