Bidragsberoendet ökar i rekordfart

Från årsskiftet har regeringens stora utrensning från sjukförsäkringen intensifierats. Bara i år ska upp emot 54 000 svårt sjuka och utslitna systematiskt sorteras ut från försäkringen efter bestämda tidsgränser och med hjälp av ”världens hårdaste sjukregler”.

Inte ens de som varit rika och förutseende nog att skaffa sig en privat sjukförsäkring kan räkna med någon nåd. Säger FK nej – då säger försäkringsbolaget nej.

Många har hamnat i kläm och socialbidragsminister Husmark Pehrsson har vid upprepade tillfällen (i sin okunskap) rekommenderat offren att gå till socialen för att ”komplettera” upp sin inkomst. Hennes uppmaning har börjat ge resultat. Nu kan man runt om i lokalpressen se konsekvenserna. Socialbidragen ökar rekordsnabbt i år (igen)…. några exempel….

Kostnaden för bidrag rusar i höjden

Socialbidragen fortsätter att öka

Socialbidragen ökar….

Socialbudgeten skenar….

Den regering som talar vitt och brett om att avskaffa ”bidragsberoendet” har total floppat. Bidragsberoendet ökar i rekordfart!

Statsvetaren Björn Johnson säger så här i vlt.se om regeringens utsorteringkedja, citat;

…. Alliansens ”rehabiliteringskedja” är kontraproduktiv. Den ökar antalet sjukskrivna som blir arbetslösa och leder till att tiotusentals långtidssjukskrivna utförsäkras.

Sjukförsäkringen har förvandlats till en kravförsäkring som på administrativ väg friskförklarar människor, i stället för att varsamt lotsa dem tillbaka till arbetslivet.

Läs även Björn Johnsons kommentar på Kjöllers senaste DN utspel, citat;

Hanne Kjöller tuggar om sina trötta teser om sjukfrånvaron och de släpphänta curlingläkarna, denna gång med hänvisning till en ny bok av Åsa Kadowaki, psykiatern som inte ansåg att sjukskrivning behövdes vid utmattningssyndrom.

Artikeln tyder på att Kjöller helt håller på att tappa greppet om verkligheten. Det recept hon (med hänvisning till Kadowaki) förespråkar istället för sjukskrivning är – håll i er nu – varm dryck och kramar.

Missa inte bloggen Myh berättar – Moderater förklara tack, citat;

Min mamma har epilepsi och har varit sjukskriven i ca 10 år. Hon har precis slutat arbetsträna som hon gjort i ca 1 år. Mamma har nu, flera anfall per dag. Hon kan inte kontrollera hennes kropp. Hon kan inte lära sig nya saker. Hon klarar inte av stress, visst ljud och ljus. Hon har också tappat balansen och går väldigt vingligt i omgångar. Hon kan få stora grand mals när som helst.

Mamma har för tillfället jättedåligt minne, både kort- och långtidsminne. Hon kommer inte ihåg självklara saker från min barndom. Presenterar du dig för henne så kommer hon inte ihåg ditt namn efter en stund.

Min mamma förlorar sjukskrivningen 1 juni. Från och med den 1 juni ansés det att hon kan arbeta igen. Från och med den 1 juni är hon frisk. Utifrån det du har läst här ovan, skulle du vilja anställa min mamma? Tror du att hon skulle klara arbetsuppgifterna? Tror du i arbetsväg för ditt företag, att hon är något att ha?

……

P.S. Tack Myh för din länk!

*

Till sist – var jag den enda som tyckte att gårdagens Agendautfrågning av Fredrik Reinfeldt mest påminde om att avsnitt av Teletubbies? .. kritiska frågor, uppföljningar, glöm det….

*

Lästips Läkartidningen;  Sjukfrånvaro, vetenskap och värderingar

Bloggat; Kulturbloggen om sjukförsäkringen,  S-buzz om Reinfeldts vallöften,  Annarkia om vilket samhälle vi vill ha, Martin Moberg om Reinfeldt historierevisionism, Badland Hyena om att sluta motarbeta regeringen, Veronica Palm – Som att tala till en vägg

mer – netroots

Press; ab1, dn

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

19 kommentarer

 1. Jack

   /  april 19, 2010

  Jag tror Alliansens omänskliga sjukförsäkringspolitik kommer att kosta dem makten. Att bara slå dövörat till när allt fler framför kritik tyder bara på en ideologisk övertro på något som de flesta av oss ser uppenbarligen inte fungerar och dessutom gör många utsatta människor väldigt illa.

  Varje gång som Cristina Husmark Pehrson syns i TV-rutan ökar stödet för de rödgröna. Den damen har för allt fler börjat symbolisera känslokylan och tondövheten i den förda utförsäkringspolitiken.

  Jag håller med dig, Ett Hjärta Rött, att Agenda intervjun med Reinfeldt var lam. Det kändes nästan som att reportern satt och resonerade med statsministern om vilket vin som skulle tänkas passa till sommarens prinsessbröllopp. Reinfeldt slapp undan alla svåra följdfrågor om de utförsäkrade och de skenande socialbidragskostnaderna. Man blir frustrerad när SvT inte tar sitt granskningsansvar på allvar!

 2. Marina

   /  april 19, 2010

  KLart att de är lama nu:) det kommer fram otrevligheter som de också blånekar till…klart som korvets spad att de nekar. de nekar till det mesta. De har mycket de borde erkänna!
  Men gör de det så kommer deras egna även förstå att de är otäcka kapitalister som skor sig på de små:)

  Många ångrar det val de gjorde förra gången…och tacka någon för det.

 3. Styvbard Hårdnacke

   /  april 19, 2010

  Jag blir så trött!!!Alliansens polityr går ut på att föra över alla från sjukförsäkringen/försäkringskassan till Jobb huset/slav huset för att sedan stänga ned hela socialförsäkrings systemet.Tänk på det!

 4. Mållgan

   /  april 19, 2010

  Alliansen vill ju främst flytta alla offentliga utgifter från statens progressiva skattebelastning till kommunernas platta skattebelastning. Så ur regeringens synpunkt är ökade socialutgifter inget större problem.

 5. Peter

   /  april 19, 2010

  Jag förstod det – de bryska utförsäkringarna som genomförts var bara början. Tar de nånsin slut !!!
  Vad krävs att bli betraktad som sjuk. Är detta ens en värdig diskussion för en av världens rikaste demokratier ?Det är en barbarisk regering vi har.

 6. Sprang på en bok på biblioteket som tyvärr är en ganska tung läsning; eftersom den redogör för fall efter fall av autentiska försäkringsfall.

  Boken heter ”Utanförskap – för vilka och varför?
  Skriven av Carina Nilsson

  Där framgår tydligt att det finns faktiska skäl när människor varit sjukskrivna.

 7. Hej, smiter bara in en ”stolt mamma”-kommentar, visst är hon bra, min Myh? Vi är trogna läsare alla två i familjen 🙂 (åsså särbot förstås, han får inte glömmas!)

 8. Ett exempel på hur en av Alliansens ”politiker” ser på det här med sjukskrivna och förtidspensionerade är Lidingö Moderaten Olah Milton Örtengren, skaparen av sajten ”Allt om Alliansen.”

  Så här uttryckte han sig för ett par dagar sen i ett inlägg på ”Ett Alliansfritt Sveriges” forum.

  ”Ja, jag känner flera sjukskrivna. De är alla överlyckliga för att de nu äntligen behandlas med respekt. Att de nu får bekräftat både arbetsförmåga och sjukdomsbild med hjälp av experter – inte av cyniska och respektlösa FK-läkare.
  Alliansen misstänkliggör inte sjuka utan tar reda på vilka av de 140 människor om dagen som kan jobba. För de finns därute. Troligtvis är över 75 % av alla sjukskrivna och förtidspensionerade fullt friska med 100 % eller 50 % arbetsförmåga.”

  Tämligen omänsklig inställning det här.

 9. Är inte Hanne Kjöller sjuksköterska? Har för mig det.

 10. Ja Kerstin, visst är det skrämmande! Men å andra sidan har Husmark Pehrsson också varit det…. 😉

 11. AK

   /  april 20, 2010

  Jag tror jag också jag kommenterat det förut..detta om hur journalisterna till och med på public-servicemedia, på SVT och Sveriges radio, så flagrant anammat den borgerliga retoriken och världsbilden (alltifrån ”utanförskapet”) och närmast konsekvent underlåter att kritiskt granska makten. Det är som att all kritik som andas vänster och allt som på minsta sätt kan antydas vara vänster har blivit farligt, föråldrat eller oseriöst.

  Är det inte skam, skandal och ett hot mot demokratin?

 12. Reblogged this on Den demokratiska socialisten and commented:
  Bidragsberoendet ökar i raketfart.

 1. Claeskrantz.se » DN-ledare kallar utförsäkrade för rättshaverister och självvalt sjuka?
 2. Sjukt logiskt « Bokstavsprinsessan
 3. Jinges Web och Fotoblogg » Folkomröstning ett Rödgrönt Misslyckande!
 4. Medicinsk rehab på socialen? « Ett hjärta RÖTT
 5. Nu sorteras sjuka ut…. « Ett hjärta RÖTT
 6. Kraftigt ökade socialbidrag, även i Landskrona. « Back Nilsson
 7. Samla oss till ett folk « lena alun

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: