All press på de sjuka, ingen på arbetsgivarna

I dag berättar Försäkringskassans Svante Borg att en ny tidsgräns ska införas i sjukförsäkringen från årsskiftet. Redan efter 90 dagar ska Arbetsförmedlingen börja diskutera ett eventuellt byte av jobb. Det tycks alltså som den hårt kritiserade och tajta tidsgränsen på 180 dagar nu kommer att kompletteras med en ännu tajtare gräns.

I somras röstade en majoritet av riksdagens ledamöter för att att regeringen ska ändra den regel som kan tvinga bort sjuka från sin arbetsplats redan efter 180 dagar. Regeringen ignorerade riksdagsmajoritetens beslut. Nu förhalar man och skjuter upp, men oppositionen trycker på för en snabb ändring av regeln. I nästa vecka kan en ny omröstning i riksdagen avgöra frågan.

Dagens Arena, citat;

– Vi kan inte vänta längre med att förändra den lagstiftning vi har nu. Den nuvarande lagstiftningen är ohållbar, den sätter enskilda människor i en jättesvår situation. Människor tvingas att säga upp sig eftersom de inte är färdiga med sin rehabilitering. Det har inneburit en anti-arbetslinje, säger Tomas Eneroth./…/

I förra veckan släppte Kommunal sin rapport (Kedjan som brast) som visar hur hårt regeringens sjukreglerna redan slår mot långtidssjuka. Endast 15 procent av de sjukskrivna uppgav i intervjuerna att arbetsgivaren anpassat arbetet efter deras  arbetsförmåga.

Många arbetsgivare ser dagens 180-dagars regel som ett sätt att  göra sig av anställda som drabbats av ohälsa. Det är illa nog. Det behövs inga tajtare tidsgränser, istället borde de tidsgränser som finns tas bort och ersättas med avstämningsmöten och hårdare press på arbetsgivaren att anpassa arbetet för den enskilde arbetstagaren.

Fackföreningen Kommunals undersökning visar tydligt på hur arbetsgivaren resonerar i dag. Ca 84 procent av de sjukskrivna som intervjuats hade blivit av med jobbet – och av dem hade tre av tio åkt ut inom en månad. Efter ett år hade majoriteten blivit av med jobbet.

Pressen sätts nu ännu hårdare på den sjukskrivne. Istället för tid och möjlighet att läka och rehabiliteras ska den som drabbas av en långvarig sjukdom eller skada stressas att söka nytt jobb redan efter 3 månader. Var finns pressen och incitamenten på arbetsgivaren att anpassa arbetet efter individen? Var finns pressen på arbetsgivaren att skapa en drägligare arbetsmiljö?

Kommunal har i sin rapport flera bra förslag på hur man ska förhindra långtidssjukskrivningar och skapa en rimligare och mer rättssäker sjukförsäkring. Här finns förslagen;

  • Fler fasta jobb utgör grunden för en hög bemanning i verksamheterna som garanterar arbetsmiljön, både för anställda och för brukare.
  • En obligatorisk företagshälsovård skapar bättre förutsättningar för arbetsanpassningar. Sanktioner mot arbetsgivare ger fler incitament att fullgöra sitt rehabiliterings- och omplaceringsansvar.
  • Ett särskilt uppdrag till Arbetsmiljöverket. Sjukskrivningstalen varierar kraftigt mellan branscher. Arbetsmiljöverket bör få i uppdrag att göra särskilda kontroller av arbetsmiljön i branscher med höga sjukskrivningstal.
  • Mer arbetslivsforskning – särskilt kring kvinnors arbetsmiljö som tydliggör klass- och könsdimensioner i arbetslivet.

För återgång till arbete och en sjukförsäkring som underlättar rehabilitering;

  • Sjukskrivningsprocessen ska vara rättssäker och därför finns det behov av en tydlig ansvarsfördelning mellan de olika aktörer som samarbetar kring individens rehabilitering. Arbetsförmedlingen har en viktig roll att fylla, särskilt när individen saknar en anställning.
  • Möjligheterna till olika former av rehabiliteringsåtgärder måste bli fler. Det kan exempelvis ske genom att fler långtidssjukskrivna får möjlighet till lönesubventionerade anställningar och arbetshjälpmedel.
  • De absoluta tidsgränserna i sjukförsäkringen ska bort. Undersökningen visar att de flesta utförsäkrade faktiskt är alltför sjuka för att delta i Arbetsförmedlingens aktiviteter. Även reglerna kring beviljandet av sjukersättning behöver ändras. De är både orimliga och rättsosäkra.
  • Omställningen mellan sjukdom och arbete ska ske med en god ekonomisk trygghet – inte i en privatekonomisk kris. De två försäkringarna, sjukrespektive arbetslöshetsförsäkringen, ska därför vara jämställda i sin ersättningsnivå på 80 procent. Det är möjligt genom höjd ersättning och höjda tak i arbetslöshetsförsäkringen.

*

Missa inte;
Marie Larsson diakon – De fattiga försvinner inte
NyaBrittas – Citat av Bengt Göransson

Lästips; Malin Ullgren – Där är överklassen. Jag tittar på den. Jaha. Det är son på Louvren.

Bloggtips; LO-bloggen om första snön och tågkaos, Alliansfritt Sverige om Kristdemokraterna, Helena Ericson om Alliansens småpartier (FP, KD och C), Peter Högberg om SAP, Kristian Krassman 1 om maktskifte, 2 om kund och medborgare, Tokmoderaten om ur askan in i elden, HBT-sossen om verkliga problem, Lena Sommestad om eurokrisen, Löntagarbloggen om sjukskrivning efter mobbning, Martin Moberg om SCB mätning, Netroots

Media;KA, DA1, Newsmill, SR 1, 2, 3, SvD 1, 2, 3 DN, Expr, Dagbladet, VBFB, Östran, LT, Dagens Arena, Ab 1, 2, 3, 4, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7,  SvD, Ab, Expr, ETC

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

11 kommentarer

  1. Sickan

     /  december 7, 2011

    90 dagar…………….?? Det räcker med ett lite mer komplicerat arm/ben brott för att komma upp i dom dagarna………………

    När man inte tror det kan bli värre…………………..man blir mållös och jävligt förbannad!

  2. daniel håkansson

     /  december 7, 2011

    För dom som inte en anställning så kan detta förslag faktiskt innebära en viss förbättring -beroende på hur det utformas och tillämpas -eftersom försäkringskassan inte ägnar sig åt rehab. Men det är sannolikt inte avsikten från svante borg eller regeringen , avsikten är nog ungefär som bloggartikeln menar. /sjukskrivande läkare.

  3. Catta

     /  december 7, 2011

    Ja vad ska man säga, det finns snart inga ord för det här! Sitter själv i sitsen att antingen få säga upp mig själv med ett halvårs lön eller bli uppsagd för sk. arbetsbrist eftersom arbetsgivaren inte hittar lämpligt arbete till mig trots en arbetsförmåga på halvtid. Och det är en offentlig stor arbetsgivare….det är stor skam! Ekonomin är i botten och barnen är de som får lida mest. Nu måste något hända, Reinfeldt och co håller på att införa ett nytt statarsamhälle!!! Trött, ledsen och förbannad blir man!

  4. Maria

     /  december 7, 2011

    Eftersom jag är hemma med influensa (eller nå´t) så har jag haft litet tid att reflektera vilket jag inte har när jag jobbar. Imorse hörde jag NYHETEN att S får låga siffror. Och alla verkar förvånade och det skall naturligvis ”analyseras”. Under tiden som skandaler kring privata aktörer inom skola och äldrevård avslöjas, järnväg som inte fungerar, bostadsbrist, barnfattigdom/fattigdom som ökar, ungdomsarbetslöshet som ökar och väntas öka 2012 o 2013. Vi har regeringsföreträdare som Carl Bildt som ljugit om aktieinnehav, barnflickor och inte minst Sudan och Ogaden. Lena Ek som miljömnister som kommer från en lobbyorganisation för energi, Arkelsten som ”sponsrats av Shell etc etc. Man kör, i alla medier ett jättedrev mot Juholt som skall ha brutit mot regeler som inte finns (som dessutom en massa andra riksdagledamöter brutit mot). Ja, dessutom en socialförsäkring och a-kassa som inte fungerar. Region Skåne skall spara nästan en halv miljard på en sjukvård där personalen redan går på knäna.
    Allt detta, och mycket annat, kommer som notiser, en dag eller två och sedan blir det tyst. Men drevet mot socialdemokraterna och Håkan Juholt överskuggar allt detta. Jag glömde förresten kungen. Men Juholt är värst. Kör man sedan en sådan propagandakampanj i alla medier, privata som publiv service, och sedan låtsas förvååånade över resultaten i scb-mätningar då undrar jag verklgen är de dumma eller spelar de med i marknadsteatern? Båda är – nog – lika illa. Tror jag Jag är inte sosse och jag vet inte om jag vågar tro att en väntsterregering skulle våga ändra så mycket. Eller, för den delen kunna. EU verkar bestämma det mesta nu. De kan t o m avsätta och tillsätta ledare utan demokratiska val och bestämma vad som måste göras utifrån rent marknadsmässiga principer (dvs gå kapitalets ärenden)och skriva in det i lag. Sedan spelar det ju ingen roll vad vi röstar på vi har ju marknadslagarna att följa. Är det den demokratin vi skall skänka mellanösten och nordafrika? De har alla skäl att göra motstånd.
    Typ 😉

  5. Så bra skrivet. Kan bara hålla med!!! Lena

  6. Lena Ahlbin

     /  december 8, 2011

    När ska ni förstå att en mäniska blir sjuka de kan ni inte komma ifrån så om ni sänker dagarna aldrig så mycket så är risken att många mäniskoliv kommer att gå till spillo! Vad gör ni, det är mäniskors hälsa som ni spottar på, man blir straffad om man bli sjuk eller hamnar i en olycka och bli sjukskriven en längre tid. Då står man där utan jobb och utan inkomst för arbetsförmedlingen kommer inte att hinna med att hjälpa alla på ett humant sätt, om man inte söker arbete där o reabiltering på samma gång. Var är Sweden på väg blir vi sjuka blir vi värre behandlade än brottslingar. Det hade varit humanare att införa döttsstraff på de sjuka? Men gör nägon i regeringen en fadäs så får dom betalt och pension och blir både det ena och andra tex Lanshövding eller något annat högavlönat jobb, är det klokt och dom sjuka ska inte få bli friska i lugn o ro med trygg ekonomi. Vad är vi värda inte ett skit. Vi är bara pjäser som dom flyttar undan precis som dom vill. En arg Lena men krossad fotled.

  7. Varför så många ord?
    Allt går att sammanfatta i en mening: DET ÄR FOLKETS ÖNSKAN !
    I enkäter framkommer att det svenska folket skulle rösta på samma sätt om det var val nu ! Det var väl en gammal grek som sa att ”folket har den regering som dom förtjänar”, (ungefär.)
    Nä, häng upp dom i slipsarna…

  1. Det är inte ännu hårdare tumskruvar som behövs, utan en rimligare sjukförsäkring! | LO Bloggen
  2. Är det Reinfeldt som är bilden av innanförskapet så kan man lika gärna tillhöra utanförskapet! » HumanLabRat bloggar
  3. Rehabgarantin orsakade nya sjukskrivningar « Ett hjärta RÖTT
  4. Sjukförsäkringskatastrofen – en pågående tragedi « Ett hjärta RÖTT

Lämna en kommentar