Sjukförsäkringskatastrofen – en pågående tragedi

Det har blivit tyst i riksmedia om sjukförsäkringen den senaste tiden. Men skulle kunna tro att allt är frid och fröjd – att alla problem är lösta och att Reinfeldts regering lyckats med konststycket att hela tiotusentals långtidssjuka bara genom att ge Försäkringskassan order om att friskskriva och utförsäkra dem.

Men sanningen är en helt annan. Alliansregeringens sjukförsäkring är fortfarande en katastrof – och den ställer fortfarande till med stora personliga tragedier. Inga av de små justeringar som regeringen har gjort har egentligen haft någon avgörande betydelse för de allra flesta långstidsjsuka som bollas mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen – eller som görs försäkringslösa och ställs helt utan ersättning – de som lever på anhöriga, socialbidrag eller välgörenhet – precis som statsministern själv nyligen uppmuntrade dem till att göra.

Uppemot 60 000 personer har hittills utförsäkrats ur sjukförsäkringen – aldrig förr har så många sjuka med läkarintyg nekats ersättning. En undersökning som fackförbundet Kommunal nyligen presenterade visade att utförsäkringarna skapat ökad fattigdom och en hårdare attityd mot långtidssjuka på arbetsplatserna (ca 84 procent av de sjukskrivna som intervjuats hade blivit av med jobbet – och av dem hade tre av tio åkt ut inom en månad.). I april förra året hade redan ca 65 procent av de som utförsäkrats återvänt till sjukförsäkringen trots de nya hårdare reglerna – och ju längre tiden går desto fler blir det. Ytterst få (mellan 3 och 10 procent) av de utförsäkrade har i olika utvärderingar lyckats återvända till arbetslivet i någon form av arbete; deltid, anpassat, suventionerat etc. Till och med den s.k. rehabiliteringsgarantin har i utvärderingar visat sig ställa till med mer skada än nytta.

Kvinnor med tunga jobb och låga inkomster är de som drabbats hårdast av regeringens utförsäkringspolitik. Samma mönster kan man se när man studerar arbetsskadeförsäkringen. För dessa kvinnor är det inte bara svårt att få en arbetskada godkänd – det har blivit näst intill omöjligt. Hårdast diskrimerade är kvinnor inom vård- och omsorg, citat ka; ”Ofta räcker det med diagnos och yrkestitel för att få ett avslag”.  Och,  i samma takt som antalet utförsäkrade stiger och beviljade arbetskador sjunker stiger försäkringarnas överskott med ständigt nya miljardbelopp. De kommande åren räknar Försäkringskassan med att sjukförsäkringens överskott ska växa till över 135 miljarder, och det samlade överskottet i arbetskadeförsäkringen motsvarar nu mer än sex års utbetalningar.

Inte heller har alla de ”enskilda fallen” blivit färre. Medan riksmedia varit upptagna med att jaga Juholts felsägningar eller citera ”hemliga källor” har den sittande regeringen kommit undan all kritisk granskning.

Men, sjukförsäkringskatastrofen är inte över. Regeringens utförsäkringspolitik har skapat en ständigt pågående tragedi. Här är några av de senaste dropparna  i utförsäkringshavet – direkt från verkligheten…..

Per klarar ett jobb – om han får ligga ned;

”Sluta sjåpa dig, upp och jobba!” 61-årige Per Sköld beskriver Försäkringskassans attityd. – Den är fruktansvärd. Försäkringskassan ser inte individen. Det känns nästan som om personalen har bonus på att friskförklara sjuka människor.

Multisjuk tvingas jobb;

Hon har drabbats av flera hjärtinfarkter, fått diabetes och har en plågsam ryggskada som nästan har gjort henne orörlig.
– Jag kan inte ens dra upp en dragkedja och måste ha hjälp på toaletten, säger Anki Pettersson, Vågbro.
Men förvaltningsrätten tycker att hon kan jobba och säger nej till sjukersättning.

Har Parkinsson – tvingasjobba heltid;

Annelie Malm i Burträsk har Parkinsons sjukdom men orkar än så länge jobba fyra timmar per dag.
Försäkringskassan anser att hon ska jobba heltid – och har dragit in hennes sjukpenning.

Busschauffören Kjell – utförsäkrad;

Kjell har under många år arbetat som busschaufför men blev i november 2009 sjukskriven för en allvarlig skada på höger handled. Skadan gör det omöjligt för honom att använda höger hand i någon form av arbete. I juni 2010 blev Kjell utförsäkrad. På introduktionsprogrammet konstaterade man att Kjell var helt arbetsoförmögen. Trots detta nekar Försäkringskassan honom sjukpenning.

”Frisk” efter tolv års sjukskrivning;

Under nästan tolv år var han sjukskriven, men i augusti blev Rolf Svärdström plötsligt frisk, enligt Försäkringskassan. Han har överklagat, men rättens beslut dröjer minst ett år. Under denna långa väntan har han ingen inkomst alls. Ett öde han delar med många. – Det är som att vakna med en snara kring halsen varje morgon, vi får välja mellan att köpa smör eller tvål, snart orkar vi inte längre, säger han.

Död man får rätt mot FK;

Fyra månader efter sin död får en 30-årig man med ADHD rätt mot Försäkringskassan. Förvaltningsrätten menar att hans svårigheter är så stora att han skulle haft rätt till den sjukersättning Försäkringskassan nekade honom.

OBS! Missa inte Erik Sandbergs dokumentär ”De oförsäkrade”, Dokument inifrån på SVT2 2/2 20.00, repris: 3/2 15.50, 4/2 14.30 och 5/2 01.25.

Blogg; Reinfeldts regering har osäkrat välfärden

*

Missa inte; Min stolthet och min rygg kompenserar just nu för era skattesänkningar

Lästips; Varför ger M alla mina skattepengar till McDonalds, Filippa bakar hellre kakor, Livet som timvikarie, Krisen är inte över för Juholt

Bloggtips; Kaj Raving utvärderar jobbskatteavdraget,  Löntagarbloggen om arbetskadeförsäkringen,  Annarkia om Europakten, Martin Moberg om sjukförsäkringen, Eva Hillén Ahlström om solidaritet, Homo politicus om MP och friskolorna, Jonas Sjöstedt om Europakten och demokratin, Netroots

Media: Värmlands folkblad, Västerbottens folkblad, Folkbladet, Arbetarbladet 1, 2, Sydöstran, Ab 1, 2, Expr 1, 2, 3, DN, SvD 1, 2, 3, 4, SR 1, 2, GP
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

17 kommentarer

 1. Hade tänkt att skriva något själv i ämnet men när jag läste ditt inlägg som jag tycker är jättebra och tydligt med länkar och allt så har jag bara varit smidig och länkat till dig!
  Tack för att du alltid skriver så bra och faktarikt!

 2. Tack för ditt blogginlägg. Jag har delat det i FB och kommer troligen att ta upp det också i min blogg Maskroskvinnan. Kram/Anna-Karin

 3. Tina V

   /  februari 1, 2012

  För att inte tala om alla som är på väg att göra nya utredningar på sina stadigvarande sjukersättningar, som numera handlar om tidsbegränsat i 3 år innan nya utredningar görs.
  De festa har blivit sämre av att gå igenom skärselden för att få stadigvarande, och har inte kunnat hämta sig pga oro för vad som ska hända vid en ny omprövning.
  Vad ska hända med dessa om sjukersättningen dras in, då är man verkligen helt utanför systemet och i ännu sämre skick än innan.
  Vad är det som pågår i Sverige när Juholts felsägningar är viktigare än människoliv?

 4. Axel

   /  februari 1, 2012

  Tidningar, radio och teve rapporterar bara nyheter. Detta är ingen nyhet – eländet har varit flera år nu.

 5. Gunilla i Uppsala

   /  februari 1, 2012

  Bra att du uppmärksammar den omänskliga sjukförsäkringsreformen än en gång, det behövs verkligen upprepningar så att det slutligen går in i folks medvetande. Jag ska skriva under namninsamlingen som du åberopar.
  Jag har sett Uppdrag Granskning i kväll, 1/2, där de visar hur bedragare faktiskt lurar staten på miljontals kronor i utbetalningar för falska konkurser.
  Lite ironiskt kallar de lurendrejeriet för de kriminellas bankomat.
  Då är inte tankarna långt borta ifrån det stenhårda regelverk som utförsäkrar människor på löpande band och försätter dessa i helt omänskliga situationer.
  Jag hoppas folk snart förstår att sjukdomar inte vet vilket parti man tillhör, sjukdom drabbar vem som helst, så därför är sjukförsäkringsreformen allas angelägenhet.

 6. Jag kallar detta för klasskrig.

 7. Nu har arbetsgivaren vaknat upp tycker att man ska sänka arbetsgivareavgiften med den del som inte går till förmånssystemen. Det är pengar som vi har avstått i löneförhandlingar och som rätteligen tillhör oss som jobbar. De inbillar sig att Stefan L kommer att gilla detta.

  Det är pengar som bör användas för att återställa nivåerna i förmånssystemen till rimliga nivåer. Alternativet är att vi alla får tillbaks pengarna i lönekuveret så att vi har råd att via facket ordna en tilläggsförsäkring.

  Alternativet är inte att arbetsgivaren får ta dessa pengar. Det vet Stefan L.

 8. Sådan är Kapitalismen………..

 9. Ja allt är sagt. Jag skriver massor om det här jag med. Senast en insändare igår i Avesta Tidning och ständigt på min blogg ”Pipans blogg” amelia.se.

  Att regeringen får komma undan med det här. Vad ska det tjäna till att göra folk utblottade och förtvivlade så de tar livet av sig. Skuldberg och tragedier i hemmen. Vi är osynliga så länge vi är tysta. Jag tänker dö skrikande och skrivande.

 10. Tina V

   /  februari 2, 2012

  Är det fler än jag som noterat att Fredrik Reinfeldt alltid är så nedlåtande och spydig, när han ska svara på frågor vid Statsministerns utfrågning?
  Ingår inte detta i hans jobb?

 11. Det som är katastrof är väl ni som ljuger nåt så förskräckligt! Ska vi se va du inte nämner?

  http://svt.se/2.22620/1.2627303/fa_utforsakrade_far_jobb&from=rss

  1. Arbetslivsintroduktion

  Den som når maxgränsen erbjuds att gå arbetslivsintroduktionen på Arbetsförmedlingen i tre månader.

  2. Aktivitetsstöd

  7.200 personer i program med aktivitetsstöd,

  3. av 53.000 som nått maxgräns 2 1/2 år (inte 180 dagar) har 60% eller 32.000 kommit tillbaks

  -Det stora bekymret är att de borde ha fått den här uppmärksamheten långt, långt tidigare. De flesta har gått ner sig så mycket i skorna att 60 procent hamnar tillbaka i sjukförsäkringen, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal.

  Varför har ni satt i system att ljuga om dessa viktiga punkter för 10000 tals och ljuger rakt i ansiktet om saker som inte stämmer?

 12. TACK ! Mycket bra skrivet, seriöst och med länkar !

 13. Holger

   /  februari 8, 2012

  Jag lider själv sedan många år av en froozen shoulder på min högra sida som läkarna bröt sönder när dom skulle operera mej men gick tillbaka till jobbet med konstant värk och bara 60% rörlighet i höger arm och nu har min vänstra arm börjat stelna till och jag törs inte sjukskriva mej utan tvingar mej själv att arbeta med hjälp av citadon och tradolan tabletter och jag är tvingad att köra bil i mitt jobb så man törs inte ens försöka bli sjukskriven i detta samhälle utan man tvingas bli farlig för både andra och sej själv

 14. Vi är många som blivit utförsäkrade med moderaternas cyniska politik 😦

 1. Lite mer av klasskamp skulle inte skada! | Annarkia
 2. En bloggare som berör! « pyttiminpanna
 3. Nyspråkets okrönte Tyrann – Diktatorn och Slavdrivaren Reinfeldt | Nemokrati

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: