En sjukdom ifrån fattigdom och förnedring

Anirudh Krishna är statsvetare och utvecklingsforskare. I en nyligen utkommen bok – One Illness Away – visar han att sjukdom är den enskilt viktigaste anledningen till att hushåll faller ned i fattigdom runt om i världen. Orsakerna är bristen på offentlig sjukvård och avsaknaden av skyddsnät som kompenserar för det inkomstbortfall som sjukdomen orsakar. Hans studier visar hur oerhört viktigt sociala skyddsnät och generell välfärd är för att minska fattigdomen och klyftorna i världen och inom länder.

I Sverige har vi ännu en offentlig vård som, trots ökade klassklyftor, minskade resurser och gräddfiler, fungerar hyfsat för de allra flesta.

När det gäller sjukförsäkringen, som ska trygga inkomstbortfallet vid sjukdom, är läget i dag helt annorlunda. Ingen som drabbas av långvarig ohälsa kan längre vara säker på att den sjukförsäkring som man betalat för under hela sitt arbetsliv kommer att fungera och förhindra att man faller ned i ekonomisk fattigdom. Inte heller kan man vara säker på att slippa bli ifrågasatt, förnedrad, misstrodd, kastad mellan myndigheter efter bestämda tidsgränser eller falla offer för obegripliga regler.

Sedan regeringens nya sjukregler trädde i kraft i juli 2008 har otaliga historier berättats om hur enskilda människor har drabbats. Hittills har över 50 000 sjuka utförsäkrats. Tusentals har nekats sjukpenning i ett tidigare skede och på så vis finns de inte ens med i statistiken. Många har tvingats att själva bekosta sin sjukdom genom deltidsarbete, andra har fått sparken eller tvingats att säga upp sig från sitt arbete på grund av ohälsa. Den ena berättelsen är mer fruktansvärd en den andra. Berättelser som borde få alla människor att tänka efter.

I dag är många av oss bara en sjukdom ifrån fattigdom och fördendring. Kan vi forsätta att kalla oss för ett ”välfärdssamhälle” när sjuka behandlas på detta sätt?

Försäkringskassan skickar sjuka på skräckmöten, citat;

Läkaren skrek åt de sjuka. Han sa att de ljög och kallade deras vanliga läkare för knarklangare. Till honom skickas deprimerade människor – av Försäkringskassan./…/

Lucas är en av flera som talar med Dagens Arbete och berättar om hur dåligt de mått efter sina möten med Erling Vabö.
Lucas berättar att han satt ihopsjunken på mottagningens stol. Lite dåsig av medicinerna, inbunden i sig själv efter flera års sjukskrivning för depression och panikångest.

– Erling Vabö skrek åt mig att jag skulle se honom i ögonen när han talade.
– När jag sa att jag var trött blev han ännu argare. Han sa att jag upptog hans tid, att han inte kunde slösa mer tid på mig.
– Jag minns att Vabö ställde sig snett bakom mig och fräste rakt i mitt öra att han skulle ringa Försäkringskassan om jag inte samarbetade. /…/

Läs mer; Läkare slog larm förgäves

Henning Bask; Arbetslinjens offer, citat;

Jag är god man för en kvinna i 50-årsåldern som under några år uppburit tidsbegränsad sjukersättning. Personen i fråga lider av både fysiska och psykiska besvär av den arten, att det vore ett dåligt skämt att skicka ut henne i arbetslivet.

Alltnog – från och med juni i år upphörde hennes sjukersättning. Nu skulle hon stå till arbetsförmedlingens förfogande. Av denna anledning drogs hennes sjukersättning in liksom hennes bostadstillägg. Hon gick dessutom även miste om den ersättning från AFA-sjuk som hon åtnjutit sedan i slutet av förra året och även fått ut ett belopp retroaktivt ifrån. /…/

Läs hela!

Vad ska hända med mitt liv?, citat;

Pia Roman i Boden har gjort resan genom det nya sjukförsäkringssystemet. Hon kraschlandade och gick i ren desperation till polisen för att anmäla regeringen.
– Man blir så maktlös. Jag ville bara skrika; ”Här är jag. Jag vill leva!” /…/

Läs hela!

Utförsäkrade lever i misär, citat;

Att säga att utförsäkrade har en pressad ekonomisk situation är en underdrift, många lever i ren misär. I en ny undersökning från nätverket Resurs uppger 22 procent att de aldrig har råd att äta två lagade mål mat om dagen.

47 procent uppger att de i större eller mindre grad saknat pengar till resor för att sköta sina kontakter med sjukvård och myndigheter, och 62 procent saknar pengar till mediciner, läkar- och tandläkarbesök. 72 procent säger sig antingen ha fått låna eller ta emot ekonomisk hjälp från släktingar och vänner.

Fler enskilda fall….

*

Bloggat; Martin Moberg om den kommande partiledardebatten, Alliansfritt Sverige om det här är Mats, Lena Sommestad om att livspusslet kräver en bredare politik, HBT-sossen om kampen om tiden, Annarkia om budgeten, Peter Johansson om att Reinfeldts MP-flirt besvarades med en örfil, Claes Muschkin på Du&Jobbet om den pågående avtalsrörelsen och tjuriga arbetsgivare, Staffan Lindström om pusselbiten som fattas, Utredarna om är EU-finanspolitik svaret på krisen?,Jonas Sjöstedt om blir den egyptiska revolutionen stulen?, fler blogginlägg på Netroots, Politometern, Bloggar.se

Media; sr1, Ab 1, 2, 3, 4, 5, 6, SR 1, 2, 3, 4, SVT, DN, SvD 1, 2

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Lämna en kommentar

3 kommentarer

  1. Lasse E

     /  oktober 4, 2011

    Detta är alltför välbekant, men så länge våra högervridna medier inte ägnar mycket tid åt problemet så kommer inget radikalt att hända. Detta gäller såväl pappersmedia som radio och tv.
    Det tragiska med alltihopa är att det tydligen ska vara så här idag. Det gäller inte bara Sverige utan i hela EU, framför allt i Storbrittanien.
    Det är bara att hoppas att du orkar med ditt nödvändiga bloggande. Dropparna kommer att urholka stenen så småningom, det är jag övertygad om.

  1. Bidragstagare eller bidragsföretagare? En tuff frågeställning för allt fler… | LO Bloggen
  2. Mitt i Livets Skiftningar » Blog Archive » Herr P Å på besök

Lämna en kommentar