S borde rata Borgs dumsnåla reformutrymme

Efter alliansregeringens menlösa antibudget, där det mest upphetsande var sänkt krogmoms – en 5 miljarderssatsning som beskrivits som både bortkastad och osmaklig – hade förväntningarna och trycket på Socialdemokraternas skuggbudget blivit enorma. I morse kom den då äntligen – den efterlängtade och ryktesomspunna.

Jag tänker inte gå djupare in i detaljernaallt finns att läsa här – men man kan konstatera att större delen av de obehagliga ryktena visade sig vara falska. Det är ingen Moderatlight budget. A-kassan och sjukförsäkringen ska repareras, rejäla investeringar i infrastruktur, forskning, utbildning, bostäder, grön utveckling, jobb och näringsliv. Kort sagt – politik istället för antipolitik.

Humle och Dumle (Fredrik Reinfeldt och Anders Borg) mumlade  och surade sig igenom en bisarr presskonferens några timmar senare. De hotade med att s-politiken skulle skapa arbetslöshet och surade på om ”bidragspolitik”. Förmodligen menade de då sjukförsäkringen och a-kassan som S vill reparera. De var livrädda – och det borde de vara. Deras egen budget fick knappt godkännt ens av borgarpressens ledarsidor, medan S-budgeten gör det som alla efterlyste – den investerar för framtiden.

En fråga återstår dock – varför vågar inte S använda sig av Konjunkturinstitutets ”reformutrymme” på 30 miljarder? Varför tar de Borgs dumsnåla och kontraproduktiva ”reformutrymme” på 15 miljarder som en ”sanning” att rätta sig efter? Priset för denna snålhet är enligt KI ”en högre arbetslöshet och sämre BNP-tillväxt i Sverige”.

KI, citat;

Konjunkturinstitutet anser /…./ att det vore lämpligt med mer åtgärder motsvarande ca 30 miljarder kronor. Behovet av ytterligare finanspolitiska åtgärder är som störst i närtid när resursutnyttjandet är lågt och arbetslösheten är hög.

Något för S att fundera över….. till nästa budget….

Bra om skuggbudgetarna;
Martin Klepke – Budgetar som vågar satsa
Dagens Arena – S och V presenterar sina ekonomiska alternativ

Att läsa; Approximation; Det politiska reformutrymmet , Konjunkturinstitutet; Kommentar till budgeten, Rapport;  Arbetslösa får betala för Borgs försiktighet

*

Bloggat; Annarkia, LO-bloggen, HBT-sossen, Helene Hellmark-Knutsson, Unionen Opinion, Röda Berget, Högbergs tankar, Martin Moberg, Olas tankar, Sebastians tankar, Peter Andersson, In your face, Netroots

Media: Ab 1, 2, 3, 4, DN 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7Sydöstran 1, 2, Östran, Nyheterna 1, 2, 3, 4, SR 1, 2, 3, 4, 5, 6, SVT 1, 2, 3, 4, Expr 1, 2, SvD 1, 2, 3, 4, 5, BLT 1, 2

*

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna en kommentar

3 kommentarer

 1. Det är ju bara en skuggbudget, men visar tydligt inriktningen vart (S) vill. Det gäller året 2014 men (S) måste visa vad vi vill och kan för att ta valet hem redan under dessa åren.

 2. Sara S

   /  oktober 9, 2011

  Som jag ser det så är en utav de allra viktigaste uppgifterna för ett arbetarparti att verka för att arbetare ska ha mer makt över sin arbetssituation. Och är det någonting som arbetare varit överens om på alla arbetsplatser där jag jobbat så är det att vi på golvet borde ha mer att säga till om och ledningen mindre.

  Så varför är det praktiskt taget ingen som lyfter frågan om arbetardemokrati inom offentlig sektor? Här har politikerna trots allt mandat att bestämma att verksamheten ska organiseras från golvet och upp. Givetvis är det medborgarna som bör sätta mål och ramar för verksamheten inom ex. sjukvården eller skolan, men varför det sedan ska vara en hög ämbetsmannadirektör som har makten och delegerar ansvaret neråt i hierarkin istället för tvärt om arbetarna som har makten och delegerar ansvaret uppåt förstår jag inte.

  Jag har läst lite organisationsteori, 7.5. HP. Det är direkt någon solid kunskapsbas men kurslitteraturen var det inget fel på. Och någonting som forskarna där verkade vara överens om (även om ingenting är svart eller vitt) så var det att…

  * Tydliga strukturer är bättre än otydliga
  * Teamorganisationer är bättre än hierarkiska
  * Demokratiska organisationer är bättre än odemokratiska

  Vad finns det egentligen för skäl att tro att demokratiska arbetsplatser skulle sköta verksamheten sämre?

  Så varför inte börja lyfta frågan om demokratisering av offentlig verksamhet? Jag är övertygad om att det inte bara skulle förbättra för de anställda utan också förbättra verksamheten som sådan. Dessutom är det en viktig signal, dels att Socialdemokraterna faktiskt är ett arbetarparti och inte ett statsparti som de flesta ändå tänker., dels att arbetare inte alls är odugliga som inte klarar av annat att lyda, utan att vi faktiskt är kompetenta och förmögna att styra det här landet själva. Det skulle ge hela arbetarrörelsen en självförtroendeboost och försvaga högerns påståenden om att vi behöver ett klassamhälle av kapitalister, ämbetsmän och direktörer för att samhället ska fungera.

 3. Håller med dig Sara S – en mycket viktig fråga som tycks vara helt bortglömd. Det är också på arbetsplatser där man har lite makt över sitt eget arbete som skapar mest stress och arbetsrelaterade skador.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: