Våga analysera (M)arknadsexperimentet

De senaste 20 årens ideologiskt drivna marknads experiment inom den statliga och kommunala sektorn ifrågasätts av allt fler. Välfärdens tjänster ger säkra miljardinkomster till privata riskkapitalbolag medan kvaliteten sjunker och arbetsvillkoren blir allt tuffare. Avreglering och utförsäljning av nödvändig infrastruktur har inte lett till  lägre priser och bättre kvalitet – snarare tvärtom.

Nu efterlyser Sverker Sörlin och Jesper Meijling på DN debatt, i en mycket intressant artikel, en genomgripande analys av hela detta marknadsexperiment. Speciellt Socialdemokratin måste våga analysera frågan på djupet – och borde våga ifrågasätta marknadsfundamentalismen. Citat; ”För S borde frågan vara akut, partiet kan inte fortsätta huka och vela om riktningen för moderniseringens och välfärdens kärna”

S måste hitta en riktning för samhällsomvandlingen, citat;

/…/

Det är orealistiskt att tro att ett nytt socialdemokratiskt ledarskap kan bli framgångsrikt utan att man kan formulera en politik för dessa frågor. Frågorna är dessutom långtifrån partiinterna, de skapar osäkerhet också bland mittenpartierna på den borgerliga sidan. Är det så säkert att värdegrundade partier som KD, FP och C i längden kommer att kunna stödja marknadsexperimenten när deras egna kärnvärderingar om etik, kunskap och ett levande Sverige far illa?

På skolområdet visar sig just nu svårigheterna med fallande resultat. Skolan fylls av lycksökande investerare, som vill ta för sig av de offentliga medlen utan avskräckande höga prestationskrav. Efter en inledning med sympati från bildningsvänner i breda läger växer nu kritiken från i stort sett alla håll. Det blev inte ideellt drivna skolor av den typ som finns ute i Europa, skötta i generationer av samfund och stiftelser. I stället blev det internationella riskkapitalister som tog över. Det ingick inte i argumenteringen från dem, oss inkluderade, som en gång förordade en möjlighet till mångfald för elevernas och kunskapens skull./…/

Vad vi ser just nu är på många sätt ett vägval. Och det saknas inte alternativ. Dagens utveckling pekar i riktning mot en modell där samhällstjänster i stor skala utförs i privat regi och kontrolleras av riskkapitalbolag. I många länder i Europa finns en modell med större inslag av det civila samhället där ideella värderingar snarare än vinst är drivkraften. Ännu i viktiga delar intakt finns den nordiska välfärdsmodellen. Under tjugo år har Sverige dansat som en kork på marknadiseringsexperimentens vilda sjöar. Nu behövs en samlad begrundan av samhällsomvandlingens riktning. För socialdemokratin borde frågan vara akut, man kan inte fortsätta huka och vela om riktningen för moderniseringens och välfärdens kärna.

Bra bloggat – Storstad; Marknad vs demokrati

Till sist

Missa inte Expressens ledare – Reinfeldt borde lära av Persson, citat;

I veckan förlorade regeringen tre omröstningar i riksdagen. /…/

Förlusterna förvandlade honom från en samlad statsman till en patetisk liten grinolle. I flera intervjuer har han bölat om att de rödgröna partierna svek sina löften om att inte samarbeta med SD, genom att stå upp för sin egen politik. Det är oklart om statsministern även menar att han själv gjort sig skyldig till samarbete i de fall Sverigedemokraterna röstat med regeringen.

Intervjuad i Expressen (18/3) förordar Reinfeldt en praxis där man alltid lägger ner sina röster i voteringen om man inte är säker på att man har en majoritet bakom sitt förslag.
Ska den regeln bara gälla oppositionen? För hittills har regeringen inte haft några betänkligheter med att vinna omröstningar tack vare Sverigedemokraternas plötsliga stöd./../

Fredrik Reinfeldt borde besinna sig. Hans tjuriga uppträdande i veckan vore mindre problematiskt om det inte påminde så mycket om maktarrogans.
Reinfeldt gjorde sig känd för sin ödmjukhet. Det är dags för honom att påminna sig om hur Göran Perssons karriär tog slut. Väljarna tröttnade på hans maktfullkomlighet och röstade bort honom.

Ja, vi kan bara hoppas att svenska folket snart tröttnar även på Reinfeldt….. och röstar bort honom!

*

Tidigare bloggposter; Reinfeldt hycklar om skattebetalarnas pengar, Vinst går före kvalitet i skolan, Välfärdens kärna till salu

Bloggat; Martin Moberg, Högbergs tankar, Röda berget, Alltid rött…, Lena Sommestad, Netroot

Media; dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, exp1, exp2, svd1, ab1

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

6 kommentarer

  1. Mumlan

     /  mars 20, 2011

    Synd bara att det är så långt kvar till valet.

  2. Håller helt med dig Mumlan!

  3. neon

     /  mars 21, 2011

    ”medan kvaliteten sjunker och arbetsvillkoren blir allt tuffare” hos vem sjunker kvalitén och hos vem blir det tuffare. Enligt tidningen kommunals tidning KA, visar siffrorna att det är ungefär 50/50 mellan privata aktörer och de offentliga, både när det gäller kvalité, arbetsförhållanden, lön, arbetsmiljö, sjukskrivningar etc. etc. På vissa håll i landet har de offentliga alternativen lyckats bättre, och i andra håll har de privata lyckats bättre. Detta trots att privata aktörer fortfarande på många håll är i uppstartsfaser, medans de offentliga har haft flera decennier på sig. Här tror jag definitivivt att man kan lära av varandras verksamheter. Jag kikade på några sjukhus som hyrt in konsulter som tidigare jobbat med logistik och produktionsplanering på fabriker. De kunde, enbart genom att geografiskt flytta avdelningar på sjukhus och uppnå ett effektivare samspel mellan dem, frigöra offantligt mycket tid. Denna tid kunde användas till att anställa mer personal, mer tid med patienter etc. etc. Vice versa kan privata alternativ lära sig av offentlig verksamhet. Om man i en sådan här disskusion skall vara trovärdig, ska man sätta personal och patienter i första hand. Då kan man inte prata om vinstuttag eller skattesänkningar. Disskusionen skall istället handla om kvalité i vården, arbetsmiljö, personalvård etc. etc.

    Varken kunderna eller personalen bryr sig eg. om huruvida någon annan tjänar pengar på verksamheterna. Har man satsat hundratals miljoner av egna pengar på en verksamhet som skapar arbetstillfällen, tillväxt och generer mer pengar till statskassan, ska man också ha rätt att ta ut vinst när verksamheten tillåter det. Det som däremot kunderna bryr sig om, det är att betala dyra skattepengar till verksamheter som inte fungerar. Det är knappast så att privatpersoner skulle se så positivt på privatiseringen om de var nöjda med den offentliga verksamheten. Det synsättet präglar politiken i stort, och är en av de stora faktorerna till att Socialdemokraterna förlorat två val i rad.

    ”vreglering och utförsäljning av nödvändig infrastruktur har inte lett till lägre priser och bättre kvalitet – snarare tvärtom.”

    Vilken infrastruktur syftar du på då? Man skall hålla i minnet att all avreglering i sig inte fungerat dåligt, inte heller skall Alliansen lastas för de beslut som Socialdemokraterna tagit.

  1. Privatiseringar och deras föregivet goda effekter… « reflektioner och speglingar II…
  2. Juholt som galjonsfigur för Primehögern (= Svenskt Näringsliv) | Nemokrati
  3. Vinden vänder – nu ifrågasätts marknadsfundamentalismen! | LO Bloggen

Lämna en kommentar