Medvetslöshet – enda giltiga sjukorsaken?

På SvD:s ledarsida tar man i dag återigen upp debatten om hur de cancersjuka drabbades av de nya sjukreglerna. Enligt tidningen har allt varit en storm i ett vattenglas. Så här skriver de om en av de cancersjuka, Birgit Wändahl, som berättade om sin situation i TV.

Citat, svd;

Då, i början av december, när hon stod där framför reportern, inne i butiken där hon trots allt jobbade på halvtid, var oron stor för de nya sjukskrivningsreglerna. Var och varannan nyhetsredaktion lät cancersjuka berätta om hur de trodde att Försäkringskassans nya regler skulle slå. Opportunistiska debattörer, som inte drog sig för att utnyttja svårt sjuka människors fullt begripliga rädsla i jakten på politiska poänger, spädde på. Inslaget med Birgit Wändahl, i SVT:s Rapport, hade rubriken ”Cancersjuka tvingas säga upp sig”.

….

Men SvD:s ledarskribent dribblar bort korten direkt. Birgit Wändahl jobbade 75 procent – inte halvtid, och så här sa om sin kontakt med FK, citat SvT;

De (FK) sa att de ville lägga ut mig på den ”reguljära arbetsmarknaden”.

Även de cancersjuka kvinnor som var med i Agenda (6 december 2009) berättade samma historia.

Rapport och Agenda inslagen handlade inte om de cancersjukas diffusa ”rädsla” eller om att ”opportunistiska debattörer” hade skrämt upp dem.  Kvinnorna i Agenda berättade om vad de själva hade varit med om. De hade blivit uppringda och drivna av FK att hela tiden gå upp i arbetstid trots pågående sjukdom och behandling.

Pia Hackzell Almgren berättade att hon hade känt sig tvingad att avbryta sin medicinering för att kunna arbeta mer och tillfredsställa FK:s krav. Inga-Maria Osth fick av FK veta att hennes ”dagar var slut” och att hon skulle ”stå till arbetsmarknadens förfogande”. Båda kvinnorna hade redan ett arbete, men klarade inte av att under pågående behandling arbeta heltid.

Den DN artikel som startade hela debatten om cancersjuka tog också upp den situation som gällde. De cancerläkare som skrev artikeln berättade om den verklighet de och deras patienter levde i. De beskrev hur de nya sjukreglerna drabbade svårt cancersjuka. Inte heller denna gång handlade det om att försöka skrämma upp människor. Det handlade om att få till en ändring av lagen. Citat, DN;

Specialistläkare slår larm: I väntan på döden tvingas kroniskt sjuka cancerpatienter ut på arbetsmarknaden. Vi anser inte att det är rimligt att svårt sjuka cancerpatienter – med dålig prognos – ska tvingas arbeta trots att de har svåra symtom som smärtor, trötthet, psykiska reaktioner samt biverkningar av behandlingen. I de fall där de har så kallad restarbetsförmåga försvårar gällande regelverk deras återgång i arbete. Skälet är att de efter 180 dagars sjukskrivning prövas mot hela arbetsmarknaden.

I Agenda erkände Cristina Husmark Pehrsson att lagen behövde ändras. Hon sa då så här om 180-dagars regeln. Citat;

– Vid sex månader behöver vi komplettera lagstiftningen så att personer som är svårt sjuka inte ska behöva söka andra arbetsuppgifter eller annat arbete. Det är det vi kommer att komplettera.

Strax därefter ändrades lagen på just denna punkt. Cancersjuka skrevs in som en särskilt behjärtansvärd grupp sjuka som skulle undantas från att tvingas bort från sina arbeten efter 180 dagars sjukskrivning. Lagen ändrades, de cancersjuka undantas. Varför en lagändring – om allt var perfekt redan från början?

Men lagen har drabbat och fortsätter att drabba hela tiden många andra förtvivlade sjuka. Om detta vittnar den lavinartade ökningen av rättsfall kring indragen sjukpenning på LO/TCO Rättsskydd. Detta ändrar inga tillrättalagda siffror från FK eller regeringens propaganda på. Det enda som som kan förändra den verkligheten är en helt ny lagstiftning och en helt ny regering.

*

Till sist…

I DN kommenterar Hanne Kjöller nya siffror från Inspektionen för socialförsäkringar. De visar att sjuksiffrorna i Sverige nu befinner sig på ett ”Europagenomsnitt”, med långt färre sjukskrivningar än Norge och Finland. Men dessa siffror är inte något som imponerar på Kjöller. Kanske inte så konstigt, med tanke på hur hon själv vill definiera när man har giltigt skäl att sjukskriva sig.

Hanne Kjöller, DN, 10 september 2002, citat;

Medvetslöshet är sannolikt det enda tillstånd där man kan säga att det föreligger någon form av objektiv och otvetydig bedömning av arbetsoförmåga. Resten är – åtminstone delvis – en fråga om attityder och arbetsuppgifter.

I dagens artikel funderar Kjöller på varför antalet sjukskrivna varierar så i vissa länder över tid och varför man inte jämför ”ohälsotalen” (där även de med sjukersättning räknas in) istället för sjuktalen. Det är bra att hon ställer frågorna – för visst är det komplicerat – och mer forskning behövs – inte enbart statistik.

Men, kanske Kjöller borde börja med att titta närmare på de studier som faktiskt redan finns. Paula Liukkonen har jämfört de nordiska länderna – och framförallt Finland. Hennes studier visar att Sverige och Finland hanterat ohälsa på helt olika sätt. Dessutom – i de övriga nordiska länderna försvann betydligt fler bort från ohälsostatistiken till pensionsstatistiken än i Sverige (2004). Här har vi medvetet behållit de långtidssjuka i sjukstatistiken, medan man i de andra länderna pensionerat bort långt fler. I många andra Europeiska länder är likaså den faktiska pensionsåldern betydligt lägre än i Sverige, dessutom arbetar inte lika många kvinnor utanför hemmet som i Sverige (kvinnor har oftast högre sjukfrånvaro). Att jämföra sjuktal mellan länder är ofta det samma som att jämföra äpplen med päron eftersom länder hanterar ohälsa på arbetsplatsen på helt olika sätt.

Jämförelser, Paula Liukkunen -siffror, 2004

Man kan också fråga sig varför Hanne Kjöller inte med ett ord kommenterar Björn Johnsons nya bok ”Kampen om sjukförsäkringen” och hans DN debattartikel från i lördags ”Missvisande mediebilder om den höga sjukfrånvaron”….

Ja, varför Hanne? Och varför inte läsa boken? Där kanske du kan få några fler svar på dina frågor – och dessutom helt nya infallsvinklar. Men kanske inte, undrens tid är nog förbi….

Lyssna på P1 om Johnsons bok….

*
Mer om sjukförsäkringen;

Många riskerar att sägas upp KA, Jag känner mig bortslängd KA, LO-tidiningen Fler fall om indragen sjukpenning

Press; SvD1, SvD2, SvD3DN1,

Bloggtips; Eva Hillén Ahlström – 228 mörka dagar kvar, Organisk intelektuell – Snart går världen under,  HBT-sossen – Hur eniga är alliansen?, Homo politicus – om svängande opinioner, S-buzz om Alliansfritt Sveriges rapport om Reinfeldts fuskstatistik med jobbsiffror, Enn Kokk – poesi, Ingen ko på isen – vacker bild!, Mer – Netroots

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

24 kommentarer

  1. Fille

     /  februari 5, 2010

    Bra att du uppmärksammar att Hanne Kjöller fortsätter att trixa med statistik och blanda bort korten. Visst är det ynkligt att Kjöller väljer att inte tala om ( tysta ned?) det som forskaren Björn Johnson fört fram, där han fullständigt klär av Kjöller och andra som driver den obevisade tesen att svenskarna är ett folk som överutnyttjar sjukförsäkringen.

    Men, men har man resurser och tillgång till Sveriges viktigaste opinionsplatser (DN:s och SvD:s ledarsidor) kan man tydligen bara nonchalera det som talar emot de egna fördomarna (d.v.s. seriös forskning) och lungnt fortsätta att sprida sina skruvade myter…

    Här står DN:s Hanne Kjöller och SvD:s PJ Anders Linder i en klass för sig.

    Du och alla andra som försöker bjuda motstånd mot den borgerliga masspropagandan skall ha en stor eloge. Det ni gör är livsviktigt för demokratin!

  2. Tja, jag noterar att inte en enda person har orkat sätta sig in i vad som är den svagaste punkten i sjukförsäkringen; nämligen handläggarnas fullständigt urusla utbildning!

    Hur kommer det sig att personer, utan varje form av medicinsk utbildning, och helt utan legitimation för sitt svåra jobb, kan sitta och överpröva en läkares bedömning av ”arbetsförmåga”?
    Hur kommer det sig, att personal, helt utan utbildning i ergonomi kan bedöma ”arbetsförmåga”?
    Hur kommer det sig, att ingen av den personal, som jobbar på sjukkassan har ens ett grand av hur man samtalar med människor? (Kalla det gärna ”intervju-teknik”)?
    Hur många av handläggarna klarar av att ”hålla käft” i 30 sekunder och låta en människas vånda slippa fram på denna tid?

    Den här uppräkningen kunde fortsätta i åtskilliga A4-sidor till, men den viktigaste frågan är; varför avkrävs dessa handläggare ingen form av legitimation och inordnas under HSAN?
    Det skulle sannolikt bidra till mer friska människor än någon annan åtgärd!

    Jo, jag vet. Den tjänsteman på HSAN jag pratade med, ansåg att en sådan legitimation vore minst lika viktigt som t.ex. en läkarlegitimation, men, som han resignerat sade ”detta är ju ett politiskt beslut och då väger HSAN lätt som en fjäder”!

    Det är ingen som helst konst att plocka ned antalet sjuk- dagar till vilken nivå som helst; sätt tumskruvar på hand- läggarna bara, så ordnar det sig!
    Kanske skulle man se till den psykologiska effekten först, men ”utanförskapets egen lillefar, Fredrik Reinfeldt, är ju ännu bara en av dessa teflonpolitiker, som Sverige vimlar av!
    Att räkna med att människor faktiskt är – människor – , dvs att t.ex. en städerska på 47 åt faktiskt inte med nödvän-dighet ljuger om sina rygg- , axel- , och nacksmärtor, ligger utanför politikernas fantasi.
    Fredrik Reinfeldt och hela det gangsterband, som försörjer sig på våra skattepengar, har väl aldrig någon gång städer t.ex. toaletter på ett sjukhus?

  3. olle

     /  februari 5, 2010

    Jag återkommer till frågan: Hur skall vi göra denna bloggplats känd för allmänheten?

  4. peter

     /  februari 5, 2010

    Herregud, e Kjöller inte klok ? Men jag vill minnas att det var just vid den här tiden 2002, som det hätskheten verkligen tog fart och de allra mest absurda tolkningar uttalades i radio av såväl journalister som politiker. Bland annat hörde jag de skratta i p4 åt ”utbrändhet”, något som de tyckte var löjligt eftersom det aldrig hade funnits tidigare någonsin i historien…( ha ha ha )

    Eh, nej, men möjligtvis berodde det på icke existerande dokumenteringar och en svinhård marknad för dessa kvinnor som arbetade ihjäl sig, dog i förtid eller sörjde i det tysta. Nej, det var inget som föresvävade de gycklande damerna i public service radion

  5. Keep up the good work! Jag läser här ofta/dagligen men kommenterar sällan.

    Jag blir bara så uppriven när jag börjar nysta i den jäkla härva sjuka människor har hamnat i!

    Det är ta mig fan skamligt att behandla människor så här! Djur behandlas bättre!

    För varje dag så känner man till nån bekant eller bekantas bekant som ”åkt ur systemet”.

    TROTS digra diagnoser och kraftiga intyg!!

    Hur fan blev det så här?? Hur kunde det bara få hända???

    Folk tar ju livet av sig för mindre……………..men regeringen väljer att spela rysk roulette med dom sjuka.

    Och tycker att lite ”spill” får man leva med!

    Nä fyyy faaaan!

    Än en gång fortsätt skriva,du gör det kanon!!

    Kram

  6. Förutom att dessa debattörer skapar oro för de som lider, har jag svårt att förstå varför de lägger ner så otroligt mycket tid på denna matematik?

    Ingen tjänar egentligen på att tvinga ut dessa människor, det enda man vill är att skapa rädsla, luthersk plikt, de friska och de arbetsföra behöver skrämmas upp. Men nationalekonomiskt finns det ingen som tjänar en krona på detta spel. Möjligen kan de borgerliga skapa ett antal nya arbetstillfällen på AF som utredare, dessa som ytterligare en gång ska utreda arbetsförmågan hos folk som Föräkringskassan har utrett flera gånger om.

    Jag som trodde att borgarna ville minska både byråkratin och den offentliga sektorn.

  7. Bara att hoppas att Hanne Kjöller är en av dem på DN som kommer att avskedas, men det är förstås att hoppas på för mycket.

  8. Erik Thor

     /  februari 6, 2010

    Tänk att själv hamna i en sån situation. Såna här krav är knappast gynnsamma för företag eller samhället. Det mest gynnsamma är väl ändå välmåendet och att människor mår bra. Åh, vad vi behöver ett regeringsbyte.

  9. Du är underbar. Så klarsynt så tänkande. applåder i massor.
    Olle jag håller med dig

  10. Maja

     /  februari 6, 2010

    Onsdag den 10 februari arrangerar Malmö högskola ett panelsamtal om sjukfrånvarodebatten.

    Medverkar gör Björn Johnson, Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller samt Jan Rydh, tidigare sjukförsörsäkringsutredare. Radiojournalisten Lars Mogensen leder samtalet.

    Plats: Orkanenbiblioteket, Nordenskiöldsgatan 10, Malmö; Tid: kl 19.00

    För mer information, ring Björn Johnson: 070-438 39 73; bjorn.johnson@mah.se

  11. Lasse

     /  februari 6, 2010

    Hanne Kjöllers ovilja att kommentera detta med sjuktalen när det finns information som inte stämmer med hennes världsbild ligger helt i hennes tidigare historik, t.ex. vid Göreborgskravallerna och Uppdrag Gransknings reportage om dessa. Då berömde hon den polisvideo som användes i rätten för dess opartiskhet och autenticitet medan hon fördömde hur UG och Janne Josefsson hade manipulerat sin video. Sen när det kom fram att polisen hade klippt och klistrat i sin video för att förstärka vissa effekter (som naturligtvis inte var i de åtalades favör) så var hon märkligt tyst.
    Så detta är typiskt Kjöller….

  12. Maja…

    Kan inte någon ta med denna statestik som Ilsemarie har lagt ut på sin blogg med att sverige INTE är västvärldens ”sjukaste folk”
    dom försökar ju att printa in det i den vanliga befolkning..
    Hade varit kul att se hur hon hade reagerat på att få den visad up i ansigtet och skulle svara på detta!!!

    För sen att se hur mycket hon kommar att förneka denna statestik och fortsätta sin propaganda med att vi är världens sjukaste folk!!!

    Mvh. Chris

  13. Bengt Held

     /  februari 8, 2010

    Varje gång nyliberaler anklagas för att sakna medmänsklighet svarar de genom att visa ännu mindre medmänsklighet.

    Vinnanande strategi!

  14. Kära Ilsemarie..

    Jag hittade denna sida då jag kollade på danska regler och statestikkar..

    Vi i sverige är öppentbart INTE det enda land vart dom psykiska diagnoser / förtidspensioner ÖKADE under 2000 talet…

    http://ullanoertoftthomsen.blogspot.com/2007/07/dyrere-og-dyrere-frtidspension.html

    Moderaterna får det ju till att se ut som om att sverige är det ENDA land som hade detta problem…
    Vilket ju iÍNTE är tillfället eller hur??

    Mvh. Chris

  15. Petter

     /  februari 9, 2010

    Hej!

    Tänkte bara tipsa om att du nog borde sluta använda Liukkunens diagram över andelen pensionärer. Det verkar helt ha exkluderat förtidspensionärerna i de svenska siffrorna. Bara i åldersgruppen 55-59 fanns det 2004 drygt 120 000 förtidspensionärer vilket var ungefär 20 procent av befolkningen i den åldern.

    http://statistik.forsakringskassan.se/rfv/html/2_sjukakters_ar_2004.html

    mvh!

    /Petter

  16. Petter – Sjukersättning är inte det samma som den permanenta förtidspension som finns i de andra länderna. Sjukersättningen omprövas vart tredje år i Sverige, och den tidsbegränsade ännu oftare (nu på väg att avskaffas). Just nu slängs en stor del av alla med tidsbegränsad sjukersättning ut från systemen – det skulle inte ha hänt om de var permanent förtidspensionerade. Minskar då antalet pensionärer eller antalet sjuka?
    Det är precis vad Liukkonen skriver – det är näst intill omöjligt att jämföra system som ser så helt olika ut.

    I Finland fördes personer med ohälsa över till pensionssystemet (arbetslöshetspensionering). Även i Danmark (efterlönen) och i andra länder har man pensionslösningar som gör att äldre med ohälsa inte hamnar i sjukstatistiken. I Sverige så hamnade motsvarande grupper i sjukförsäkringen (långtidssjukskrivning, sjukersättning). Detta borde man ta hänsyn till när man jämför länderna, vilket tyvärr sällan sker – tom när FK gör jämförelser mellan länderna.

  17. PoP

     /  februari 9, 2010

    ilsemarie

    Sjukersättningen är en direkt motsvarighet till de liknande permanenta ersättningar som finns i våra grannländer. Omprövningsregler finns i andra länder också. Det är dessutom extremt ovanligt att en beviljad permanent sjukersättning omprövas. Ersättningen är precis lika permanent som i t.ex. Danmark eller Finland. Diagrammet är djupt oärligt och missvisande.

    Sedan finns det som du säger andra systemskillnader främst vad avser äldre där både Finland och Danmark har kompletterande ersättningar som delvis ersätter behovet av förtidspension.

  18. Petter – Permanent sjukersättning omprövas vart tredje år. Det är inte ”ovanligt”, det ska göras enligt lagen.

    Dessutom tycks du ha missat själva poängen.
    I Sverige finns de med sjukersättning (även permanent) kvar i ohälostatistiken – i de flesta andra länder försvinner de bort till pensionsstatistiken. Därför kan man inte jämföra ohälsotalen rakt av mellan länder – utan att ta hänsyn till när människor pensioneras i de olika länderna. Eftersom de allra flesta med sjukersättning är äldre (även i Sverige) påverkas givetvis ohälsotalen av hur många äldre som finns kvar i statistiken. Dessutom måste man ta hänsyn till en rad faktorer därutöver. Hur stor andel av kvinnorna arbetar (de är oftare sjuka i alla jämförbara länder), arbetar de heltid eller deltid, hur ser rehabsystemen ut, anpassning av arbete på arbetsplatsen, arbetsgivarnas ansvar, sjukförsäkringssystemen – hur länge de sjuka befinner sig i statistiken innan de försvinner bort, osv.

    Det krävs en hel del för att man ska få en rättvisande statistik. Kanske är det nära nog omöjligt. Ingen har lyckats hitills – vad jag vet.
    Men det viktigaste måste ju vara att alla ska ha rätt till en trygg sjukförsäkring när de är sjuka, och rätt till anpassning av arbete och en bra rehabilitering. I dag har vi inget av detta. Och ingenting blir bättre av att man hela tiden jämför äpplen och päron….

  19. Petter

     /  februari 10, 2010

    ilsemarie

    Du har ett flertal gånger använt ett diagram som påstås visa pensionärer i arbetsför ålder i de nordiska länderna. Det innehåller förtidspensionärer för alla andra länder men inte för Sverige. Jämförelser är svåra men eftersom du använder just denna så flitigt reagerade jag. Det faktum att det formellt finns en tre-års regel för omprövningar i Sverige är ett sällsynt svagt argument för att inte inkludera de med sjukersättning. Att det fins en omprövningsregel betyder inte att särskilt många (knappt ens någon) i praktiken blir av med ersättningen. Sjukersättning är i alla rella bemärkelser en permanent ersättning.

    Skulle man lägga in de sanna svenska siffrorna i diagrammet skulle vi hamna högt – särskilt i de yngre åldrarna. I just det här fallet är det dessutom inte så att systemskillnader stör totalsiffrorna eftersom t.ex. de danska efterlönspensionärerna och finska arbetslöshetspensionärerna ju finns med i diagrammet. I åldersgruppen 60-64 skulle därför även de sanna siffrorna visa att Sverige kommer bättre ut.

    Nåväl, jag tänkte att det var ett olycksfall i arbetet och att du kanske skulle hålla med om att det var olyckligt att använda ett så förledande diagram men det är möjligt att den politiska tesen är viktigare än ett ärligt användande av statistik.

    Mvh!

    /Petter

  20. Jack

     /  februari 10, 2010

    PoP eller Petter, du/ni verkar medvetet försöka missförstå det som står i bloggposten. Vi andra ser ju att huvudpoängen, som Björn Johnsson och Ett hjärta rött försöker visa på, är att Alliansen och andra (FK:s statistiker)jämför äpplen och päron när de bara rakt av jämför antalet personer som får ersättning från sjukförsäkringssystemen i olika länder.

    Om motsvarande grupp människor (som förs in i de svenska sjuk- och ohälsotalen) i andra länder göms undan i pensionssystemet eller arbetslöshetsförsäkringen så blir ju en jämförelse missvisande. Det är ju hela huvudpoängen.

    Att man sedan i andra länder (ex.vis Danmark) har fler avtalade pensionslösningar som rör äldre med ohälsa gör bara de ytliga jämförelserna, som ju Ett hjärta rött kritiserar, ännu mer missvisande.

  21. förtidspension och SJUKERSÄTTNING ÄR 2 olika sakar..
    När ska ni moderater lära er detta???

    Jag har själv lagt en link härinne vart man kan se att dom RIKTIGA förtidspensioner i danmark ÖKADE själv otroligt mycket i början av 2000 talet…
    Sverige är INTE speciellt på detta punkt med att unga psykisk sjuka blev sjukskrivna..

    Skillnaden på sverige OCH danmark är att i danmark har dom blivit pensionära för EVIGT, i sverige ska dom revurderas varje 1-3 år…

    Kan ni se skillnaden petter & PoP??
    Eller har ni behov för glasögon??

    Ni ljugar ju när ni säger att folk blev FÖRTIDSPENSIONERADE av sossarna.. dom fick bara längre sjukskrivningstider åt gången för att ge dom lite extra tid att rehabilitera sig i stället för att bara ge upp på dom och slänga dom till den riktiga förtidspensions system…

    Mvh. Chris

  1. Motvallsbloggen » Dags för DN att börja med god journalistik
  2. Dumpster diving – inte alls ofräscht. « Solidaritet och indie
  3. Motvallsbloggen » Varför talar ingen om hur mycket FK tjänar på sitt fuskande?

Lämna en kommentar