Myten om världens högsta sjukfrånvaro krossas

Ser att forskaren Björn Johnson i dag hjälper till att krossa myten om att vi i Sverige skulle ha världens högsta sjukfrånvaro.

Läs artikeln i Sydsvenskan – ”Hög svensk sjukfrånvaro en myt”

Citat;

Det är en myt att svenskar varit sjukskrivna mer än människor i andra europeiska länder. Jämförelserna haltar eftersom länderna skiljer sig åt både vad gäller sysselsättning och sjukförsäkringssystem. Att sjuktalen nu går ner innebär inte nödvändigtvis att fler kommit tillbaka i arbete…

Läs hela!

Man får hoppas att de artiklar och den bok som Björn Johnson nu har skrivit bara är början på en helt ny debatt och diskussion kring sjukförsäkringen. Det är hög tid att fakta och forskning får börja styra de politiska besluten istället för en samling myter och fördomar – ofta publicerade på de borgerliga morgontidningarnas ledarsidor.

Konsekvenserna av den nya  myt-baserade sjukförsäkringen är nämligen förödande för alla de som drabbas av dem. Läs om en av dem – Lars Stenvall som lider av ME!

Det kanske inte är så konstigt att regerings ministrar och företrädare numera allt oftare vägrar träffa de som drabbas av den politik som de drivit igenom. Den verklighet de har skapat är allt för skrämmande….

Läs Kulturbloggen -Ministrar vill inte möta drabbade…. citat;

……

– Cristina Husmark Pehrsson har konsekvent vägrat infinna sig till höstens mest omdebatterade fråga som angår vanligt folk: utförsäkrandet av sjuka…..

*

Till sist…. för alla som vill få sig ett gott skratt…

Missa inte Carl Bildts tabbe – ”Sorry Bildt – du har aldrig varit kung Carl”

…inte heller den debattartikel som några förvirrade högerdebattörer (med Johnny Munkhammar i spetsen) lyckats få publicerad i aftonbladet. Där varnar man för att Mona Sahlin och vänsterpartiet kommer att göra Sverige till ett nytt Nordkorea…. Satir på hög nivå!  😀

*

Tidigare bloggposter om myter kring sjukfrånvaron;
Medvetslöshet – enda giltiga sjukorsaken?
Sanning och konsekvens för Reinfeldt
Myter och faktafel om socialförsäkringarna
Världens högsta sjukfrånvaro, eller?
Fakta som avlivar myterna
*

Press; ETC – Så var det tänkt, 800 sjuka ska söka jobb, Medias makt över sjukförsäkringen, Dalademokraten – Reinfeldt avklädd

Bloggat; Utredarna, Alliansfritt Sverige, Begrundat och plitat, Johan Westerholm, Badlands Hyena, Martin Moberg, HBT-sossen, Netroots

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Jack

   /  februari 8, 2010

  Det är för jävligt att borgarpressen (inte minst DN) systematiskt sprider myter och felaktigheter om sjukförsäkringen. Jag börjar snart misstänka att de gör detta medvetet för att på så sätt skjuta sönder vår tilltro till välfärdsstaten.

  Tack för tipset om att läsa artikeln som den där munkhammarmänniskan skrivit. Ibland undrar man om det är Arne Anka eller kanske Anna Anka som håller i pennan när Munkhammar skriver.

  Får vi se fler högerdebattörer av den ”munkhammriga” sorten är valet ingen match för de rödgröna… 😉

 2. Mike

   /  februari 8, 2010

  Mmm dom försöker intala oss att våra skattepengar inte räcker.

  Beviset på att dom räcker ser du på lån från världsbankerna.

  Orsakerna till att välfördsamhället inte kan driva sig själv är pga det finns för många tjuvar högst upp som stoppar pengar i egna fickor.

  Och folket får betala och ta skulden.

  Lägg ner först fallskärmsavtalen och miljardbonusarna.

 3. Skvallerkärringar på arbetsplatsen är dem som sprider osanningar och förtal. Tragiskt att vi har en regering full av den kategorin. Vi får hoppas att svenska folket visar vid valet att det inte är acceptabelt. När det gäller skallerkärringar så jagar man alltid nytt när man oskadlig gjort det första bytet. Ingen går säker.

 4. Det är bra att en forskare stöter i luren. För när sjuka försöker framställa sin verklighet får de i regel höra att de bara är självgoda som tar på sig rollen som förespråkare för en hel grupp människor; redan där är de diskvalificerade alltså.

 1. Regeringen Reinfeldt är rädda att möta verkligheten « Röda Berget
 2. Du är för överkvalificerad, min vän « Under den lugna korkeken
 3. Motvallsbloggen » Varför talar ingen om hur mycket FK tjänar på sitt fuskande?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

<span>%d</span> bloggare gillar detta: