EU:s demokratier kör över sina väljare

EU har utvecklats till en superstat vars nyliberala ekonomiska diktat pressar sina medlemsstater att slakta välfärden, de sociala skyddsnäten och arbetsrätten – allt för att passa in i den misslyckade ekonomiska sammanslutningen de kallar EMU. Arbetslösheten, de sociala klyftorna och fattigdomen ökar i hela Europa.

Hur länge kan EU:s demokratier köra över sina väljare?

Missa inte Olle Svenning i AB Missnöjets vinter härskar i Europa, citat;

….

Sexton mycket olika ekonomier kan inte tvingas ihop i ett enda svepande penningpolitiskt system utan att de ekonomiskt svagaste länderna faller ur. De kan bara överleva EMU genom att sänka löner, skära sönder sociala skyddsnät och räkna in svindlande hög arbetslöshet. Ur detta växer politisk, social och demokratisk kris.

…..

EU-idealister föreställer sig, obekymrade om demokratins krav, att en gemensam regering för EU-ekonomierna skulle kunna bädda in kapitalismen. För närvarande är det uppenbart, att de högerregeringar som så massivt styr EU föredrar att bekämpa facket framför att tygla kapitalet.

2010 har högtidligt förklarats vara året för Europas kamp mot fattigdom och utslagning. En vacker gest i en gammal världsdel, där redan bortåt var femte invånare enligt statistiken är fattig och alltfler drabbas eller hotas av exklusion.

….

Läs mernationalekonomen Stefan de Vylder i SvD, citat;

….

Inom EU är det bland de 16 EMU-medlemmarna som vi hittar de allvarligaste problemen. Den genomsnittliga arbetslösheten är högre inom EMU än utanför, och nästan alla EMU-länder brottas med stora underskott i både bytesbalans och statsbudget.

*

Mer intressant om EU och EMU – Jonas Sjöstedts blogg

Bloggtips; Nemokrati om EMU och EU,  Greiderbloggen – mer lästips, In your face – filmtips, Horisonten om desperata politiker, Kulturbloggen – mer boktips, Martin Moberg om tvetydiga moderater

Mer progressiva bloggar – Netroots

Press; SvD1, SvD2, DN1, DN2,
*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

Lämna en kommentar

9 kommentarer

  1. Michael

     /  februari 21, 2010

    Eu har väl aldrig varit demokratiskt.

    Vintern är skapad av HAARP och alla håller käften.

    Alla vet väl att Eu är tredje riket.

    Odjuret med 10 horn.

    Korruption och tjuvar bara.

    UT UR EU

  2. helt appropå

     /  februari 21, 2010

    Lite kul att du tar upp det ekonomiska läget i EMU. Grekland styrs av PASOK Som är socialister. Partiledaren Geórgios Papandréou är också ledaren för scialistiska internationalen.

    Spanien styrs av PSOE ”Spanish Socialist Workers Party” Premiärminister är José Luis Rodríguez Zapatero sedan 2004

    Vore kul om vänstern kunde erkänna att de inte behärskar ekomomi innan de anklagar motståndarna för samma brist…

  3. rsgoteborg

     /  februari 22, 2010

    ”Det är arbetarklassen som dör”

    lyssna på detta tal och sprid det vidare.

  4. Erik Thor

     /  februari 23, 2010

    Socialisterna i grekland tillträdde en väldigt kort tid innan krisen utbröt och kan inte direkt anses ha någon skuld i det… Kanske du vill läsa på lite innan du kommer med sån här kritik?

    Jag är inte själv socialist men jag är inte nyliberal heller. Ingen av er verkar kunna behärska ekonomi.

  5. Ilse-Marie,

    Det som pressar EU:s medlemsländer att ”slakta välfärden”, vilket är en målande omskrivning för försök att begränsa de skenande underskotten i de offentligt finansierade välfärdstjänsterna, är att man byggt upp välfärdstjänsteproduktionen utifrån en alltför statisk syn på utbud och efterfråga.

    Trögheten som följer av politikerstyrda, byråkratiska producerande verksamheter skapar mismatch mellan utbud och efterfråga. Denna mismatch kostar för det mesta mer resurser än politiker och administratörer förmår budgetera för. Och det ligger lite i systemets natur också att svagt konkurrensutsatta verksamheter inte har några starka incitament att hushålla med resurser – en tilldelad budget ska fyllas ut och om det sedan uppstår nya kostnader får man begära in nya pengar från handen som föder en (dvs skattebetalarna eller via lån). Det är denna semicentralplanering som orsakar de ständiga underskotten i de offentliga verksamheterna. Förr eller senare tvingas man spara, eller ”slakta välfärden”, som du säger.

    Att kalla detta för ”nyliberala diktat” är helt absurt falskt. I själva verket är det ju tvärtom den centralplanerade socialismen som orsakar nedskärningarna. Samma principiella feltänk – att det genom regleringar och skatter går att skapa värden – ligger bakom de konstanta problemen med de underfinansierade ”sociala skyddsnäten” och konsekvenserna av ”arbetsrätten”. Regleringar och skatter hindrar eller skapar ovilja hos företag att anställa.

    Jag är helt enig med dig om att EMU är katastrofalt misslyckat. Det fungerar inte med en gemensam penningpolitik för länder med så olika ekonomiska förutsättningar. Att det skulle bli problem förr eller senare var det flera liberala ekonomer (i synnerhet de österrikiskt skolade) som varnade för och de har nu fått rätt. Vi har nog bara sett början på europroblemen.

    Hög arbetslöshet och svårigheter för människor att ta sig ur fattigdom kommer att fortsätta prägla EU så länge man fortsätter envisas med att detaljreglera människors förehavanden och så länge staterna envisas med höga skatteuttag.

    Mvh,
    RD

  6. kalle Kula

     /  februari 23, 2010

    Erik Thor:

    PASOK tillträdde 2009 då de vann det senaste valet. De har dock dominerat regeringarna från 1981 till 2004 och Har ett tungt ansvar bakom greklands utveckling.

  1. Motvallsbloggen » Chockdoktrinen effektueras
  2. Change we can live in « Solidaritet och indie
  3. Är EU nyliberalt? « Ragnars hörna

Lämna en kommentar