Reinfeldt satsar på bidragslinjen

Att Reinfeldt & Co. nu har börjat sin valkampanj blir allt tydligare…

Borta är den cyniska retoriken i stil med Reinfeldts; ”Människor kommer i kläm. Det är så att säga nästan oundvikligt i varje samhällsförändring”.

Nu handlar det istället om ”rättvisa”, ”jämlikhet”, ”trygghet” och ”välfärd”.  I går berättade Reinfeldt att pensionärerna ska ”prioriteras”. Sedan ska man satsa på  ”barnfamiljer, särskilt ensamstående föräldrar utan jobb eller med deltidsarbete” .

Just de grupper regeringen Reinfeldt själv – med sin medvetna politik – satt på pottkanten ska nu alltså ”prioriteras”. Visserligen glömde han bort sjuka – men, de tycks ju ännu vara lovligt villebråd att håna för moderata toppolitiker. Såvida de inte har en ”allvarlig sjukdom”, en behjärtansvärd diagnos, förstås….

Annars ser det ut som om man underkänner hela sin egen politik. Den moderata ”arbetslinjen” är ju uppbyggd kring ”jobbskatteavdraget” som ska ge de som arbetar lägre skatt än ”bidragstagare” (pensionärer, arbetslösa och sjuka).  Den politiken hade ingenting med krisen att göra. Dess konsekvenser har ingenting med krisen att göra.

Men det är en sak jag inte förstår. Hur menar du nu Fredrik?

Mår inte längre arbetslösa och pensionärer bra av lite hunger, hårdare tag och piska? Ska det inte ”löna sig att arbeta” längre? Är inte pension och a-kassa ”bidrag” längre?

Kanske vill ni börja klassificera alla ”bidragstagare” efter en skala – precis som med sjukskrivna?

Så här;

1. Pensionärer

2. Arbetslösa med barn

3. Deltidsarbetslösa

4.  Helt arbetslösa utan barn

5.  Allvarligt sjuka (cancer, als och vissa andra diagnoser)

6.  Simulanter (alla andra med ohälsa)

Man kan fråga sig – vill nu även Reinfeldt satsa på det han kallar ”bidragslinjen”?

Eller som Göran Eriksson sammanfattar situationen i SvD, Citat;

När det är valår förändras alltså kärnan i regeringens politik. Arbetslinjen förde de borgerliga till makten, nu ska trygghetslinjen rädda dem kvar.

Återigen försöker alltså ”de nya moderaterna” trixa till sig röster genom mjuk retorik – frågan är hur många som låter sig luras en gång till?

*

Den senaste tiden har det blåst kalla vindar kring Maud Olofsson. Kärnkraftssveket, Vattenfall spektaklet och SAAB affären är bara några olycksfall i arbetet. Men, Maud och centern har givetvis inte gjort några tabbar – det handlar enbart om att de inte har lyckats berätta om hur bra deras politik är.  ”– Vi måste bli duktigare på försäljning” säger Maud.

Nu prövas Maud Olofsson inte bara av konstitutionsutskottet (angående Vattenfall). Nej, även av Gud…(citat, DN);

– När det var som stökigast kring Saab och Vattenfall lyssnade jag på en intervju med den finländske skidåkaren Juha Mieto. Frågan var hur det kändes att han blev tvåa så ofta, om han blev knäckt av det. Då sa han: ”Min inställning är att Gud ger prövningar till dem som klarar det.”

Och du är en av dem?

– Ja, jag tror nog det, det känns så.

Det intressanta är att vi som trodde att Maud var Gud, vi måste nu tänka om. Men, även om hon inte är Gud så är hon trots allt gudomlig.

Ni minns väl att det var Maud som inspirerade den förre USA presidenten Bush att börja tänka på klimatet, och till och med låg bakom hans State of the Union tal, citat; ”- Jag vill väl inte påstå att vi skrev talet, men nog tror jag att vi inspirerade.

Eller när hon menade att den svenska baby-boomen berodde på henne själv och regeringen. citat; ”– Vi i regeringen har gett en trygghet och folk känner att Sverige är på rätt väg.”

Jomenvisst…..  😉

Nej, den enklaste förklaringen till Centerns fall i opinionen är väl den Maud själv gav i en ekointervju (som Alliansfritt Sverige påminner oss om);

Jag tror att det har att göra med de förändringar vi faktiskt gör.

Gud prövar inte bara dig Maud, den prövar även oss andra….  😉

*

Missa inteNu leder de rödgröna klart även i Stockholm!

Bloggtips; Ekonomikommentarer om hur man driver igenom ideologiska förändringar, Motvallsbloggen – visdomsord,

Fler Bloggar; Alliansfritt Sverige, S-buzz, You´re no different..., Högbergs tankar, Martin Moberg, Kaj Raving, Peter Andersson, Bengt Silfverstrand, Netroots

Press; SvD1, SvD2, SvD3DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, AB1, AB2, AB3
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

10 kommentarer

  1. Fille

     /  februari 4, 2010

    Din text får mig att tänka på hur högerpolitiker i början av 1900-talet klassade fattiga hjälpsökande i två grupper: värdiga och ovärdiga.

    Det regeringen Reinfeldt gör i sin sjukförsäkring är att undanta vissa diagnosgrupper från att utförsäkras (cancer, ALS osv.). Det handlar om diagnoser som också medel- och överklassen drabbas av, medan olika smärttillstånd som beror på förslitnings- och arbetsskador misstros och klassas som mindre värdiga.

    Tack för att du hjälper till att synliggöra den klassarrogans som styr i dagens Sverige! Det behövs fler som du om vi skall kunna bygga upp det Alliansen hunnit rasera!

  2. *Q* som i Qfisk

     /  februari 4, 2010

    …och vi andra har prövats nog nu.
    Och alliansens ”prövotid” måste vara slut i höst.
    Gud hjälpe oss från högern…

  3. Sven Johansson

     /  februari 4, 2010

    ”Det var faktiskt inte vi svenskar som byggde Sverige. Det var människor som kom utifrån.”

    Maud Olofssons uttalande är ett hån mot alla de bönder, fiskare, arbetare, pigor, drängar, torpare och inhyseshjon m.fl, vilka slitit dag och natt för att försörja sig själva och den egna familjen, och som med sitt idoga arbete bidragit till att bygga det vi i dag kallar Sverige.

    Ett hån mot tänkare, uppfinnare, företagsledare, arbetarrörelsen, nykterhetsrörelsen, frikyrkorörelsen och kvinnorörelsen.

    Eller?

  4. Det är ju så tydligt att han försökar att rensa bort ALLA med psykiska sjukdommar nu ju…

    1. han/dom har stängt porten redan för ALLA nya fall av psykisk sjukdom…

    2. dom som nu kommar att bli ”utförsäkrad” kommar en efter en att hamnar UTANFÖR sjukförsäkringen när dom ska vurderas efter dom nya reglerna dom också…

    3.han har hittat på den där skitbra ide att ändra lagen från normallt arbete till regjulärt arbete så han kan säga att även FUNKTIONHINDRADE som har en minimal arbetsförmåga OM dom får allt det hjälp som behövs och inget ansvar liggar på dom, ja då får dom indragen sin sjukersättning ÄVEN om det där jobbet INTE finns…

    4.Diagnoser som Aspergers, ADHD m.m.. dom är INTE godkännda mera som sjukgrundlag…
    Dom ska nu söka jobb efter PRECIS samma vilkår som en normall arbetslös ska göra…

    5. LSS-lagen som skulle finnas till för funktionshindrade som en hjälp til rehabilitering efter DERAS vilkår…
    Men det verkar ju mera som om att där också finnas tvång till arbete/dagverksamhet där, och inget man själv välger..

    Men igen JA det är tydligt att det snart är val och Reinfeldt försökar att köpa röstar över allt vart det är möjligt…
    Även om vi alla vet att OM han skulle höja för pensionäre ja då är det ”bara” för att sänka dom igen vid års skiftet eller året efter igen, för att finansiera sin egen lönneförhöjning IGEN IGEN…

    Mvh. Chris

  5. Jaha om Maud har vänt sig till Gud och fått hjälp. Då förstår jag att Sverige är påväg utför. För att vända sig till Gud om Förståelse/förlåtelse istället för att ta ansvar för egna handlingar imponerar inte.

  6. Debattören

     /  februari 7, 2010

    Kommentar av Debattören
    Finn fem fel (Spyker köper SAAB):

    1. Konkursmässig köpare;
    2. För litet rovdjur för det stora bytet;
    3. Skattebetalar-nödlån-finansiering av förvärvet;
    4. Minst sagt suspekt ägarbild;
    5. Enorm överkapacitet på marknaden.

  7. Jo!
    Jag har j alltid hävdat att om Alliansen verkligen fick ut sitt budskap
    – då skulle de inte få mer än 31%:s röster…
    Typ!

  1. Kanske Piratpartiet har större politisk framtid än Centerpartiet | Kulturbloggen
  2. Dags att kavla upp ärmarna, Centern « Under den lugna korkeken
  3. Arbetslinjen mot bidragslinjen – Varför inte båda? « Jakob Lundgren

Lämna en kommentar