Då samlar kd in sovsäckar….

DN berättar i dag att ”allt fler amerikaner tvingas ta emot nödhjälp i form av mat” från välgörenhetsorganisationer.

Citat, DN;

37 miljoner människor, däribland 14 miljoner barn, behövde akut mathjälp varje år mot 25,3 miljoner för fyra år sedan. Det är mer än tio procent av befolkningen på 300 miljoner.

I Europa är hemlösheten just nu den högsta på 50 år, och även i Sverige ökar fattigdomen och hemlösheten.

Under hösten såg alla frivilligorganisationer i Sverige en kraftig ökning av antalet människor som sökte hjälp. I spåren efter högerregeringens politik – med kraftigt försämrade trygghetsförsäkringar – tvingas allt fler arbetslösa och sjuka söka sig till organisationer som Stadsmissionen, Svenska kyrkan och Frälsningsarmen. Till och med Röda Korset överväger att satsa pengar på att hjälpa utsatta i Sverige – något man aldrig tidigare har gjort.

Nu har kristdemokraten Annelie Enochson startat en insamling för att samla ihop sovsäckar till hemlösa. Citat Expressen;

Initiativet till insamlingen kom från riksdagens kristna grupp efter att S:ta Clara kyrka i Stockholm bestämt sig för att öppna kyrkan för hemlösa.

Men många hemslösa är kritiska, likaså riksdagsledamöter. Citat;

S-ledamoten Monica Green (…):
– De har ökat klyftorna och fattigdomen – och då ska vi ägna oss åt allmosor! I stället för att ha en politik som gör det möjligt att få ett arbete och en bostad.

Niklas Eklund, 55, har ett förflutet som hemlös under tio år:
– Tänk dig förnedringen! Det är människor vi pratar om. Kom igen du riksdagsman om du tagit emot fyra personer som bor i din gillestuga. Då kan vi snacka om att hjälpa.
Se till att det finns nånstans att bo i stället.

Klyftorna har ökat i hela västvärlden mellan de rikaste och de fattigaste. Det är ingen tillfällighet att allt fler slås ut, att allt fler blir hemlösa, att allt fler hungrar. Det är en konsekvens av en medveten politik. Den kallas ibland för ”nyliberal”. I praktiken betyder den att makten har lämnats över till marknaden – allt ska ske på marknadens villkor. Människan har inte längre något annat värde än i egenskap av ”kund”, ”konsument” och hur mycket hon ”producerar”. De som av olika anledningar hamnar utanför har inte längre något människovärde.

I Sverige har vi nu en regering som helt öppet talar om att de mest utsatta – sjuka och arbetslösa – ska få det sämre. De kallar det för ”arbetslinjen” och ”att öka drivkraften” till arbete. Utgångspunkten är att människor är lata. Sjuka fuskar och simulerar och arbetslösa behöver bara ”ta sig i kragen”. Fattigdom och hunger är drivkraften i denna nyliberala lära. De ökade klyftorna ska sänka lönerna – vilket i sin tur ska skapa fler jobb. Så ser den läran ut som nu praktiseras av regeringen – allt paketerat i termer av ”rättvisa”, ”jämlikhet” och ”arbetslinjen”.

Det är konsekvenserna av denna politik vi nu ser runt om i västvärlden – och i Sverige. Klyftorna är störst i det land som hårdast har praktiserat den nyliberala politiken. I USA hungrar 37 miljoner människor – 10 procent av befolkningen. Det är i denna riktning regeringen med sin politik vill driva det svenska samhället. USA är drömmen och målet – vill vi ha det så?

Nu, när allt fler människor i Sverige sparkats ut från trygghetssystemen, när allt fler arbetslösa inte längre har någon a-kassa, när allt fler sjuka kastats ut från sjukförsäkringen, när allt fler unga saknar både arbete och bostad – då samlar kristdemokrater in sovsäckar i riksdagen…

Illustration Robert Nyberg

*

Missa inte; Björn Elmbrant – Ett sjukt samhälle, citat;

….medborgarna numera är att betrakta som fuskare och svindlare tills motsatsen bevisats. Det är en mycket stor samhällsförändring.

Läs Monica Green(s) blogg – Därför är jag arg på allmosepolitik

Mer In your face – 44 procent minskning av bostadsbyggandet

DN recension ”Jämlikhetsanden”

*

Tidigare bloggposter;

Vad helst i haven gjort mot en av dessa mina minsta…

Fredrika och Filip konsumerar

Fler bloggar; Rödgrön.seAnnarkiaMartin MobergKommunisternas blogg, Badlands Hyena, Röda berget, Alltid rött, Röda Malmö

Netroots

Press; Dagen, AB1, AB2, AB3, AB4, Expr1, DN1, DN2, DN3, DN4SvD1,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Annonser
Lämna en kommentar

12 kommentarer

 1. Michael

   /  februari 3, 2010

  Sovsäckar Vs 450 miljarder till SAAB som man sålde ut till konkurenterna.
  Dessutom när vi vill ha vattendrivna vätgasbilar.

  Raida folk på Usas begäran för fildelning.

  Ganska uppenbart att våra politiker inte jobbar för oss.
  Vi styrs av bolags puppets.

  Hur många lägenheter hade inte det gett dom hemlösa.

  F Regeringen .

  Stofiler med kostymer.

 2. Jack

   /  februari 3, 2010

  De som leder detta land borde läsa Röda rummet av Strindberg. Där blir bilden av den förnedringen som sätts i system när allmosor ersätter rättigheter mycket tydlig.

  Den som är fattig och utsatt förväntas enbart vara tacksam för att den välbärgade nedlåter sig till att skänka en skärva av sitt välstånd. Dit är vi på väg i raketfart.

  I dag är det svårt att motverka denna utveckling nationellt, eftersom vi är så inlemmade i den globala kapitalismen. Ska vi lyckas lösa problemen får vi inte luras att tro att det finns enkla lösningar eller någon ”quick fix”. Vi är inte betjänta av skönmålningar och orealistiska dröämmar.

  Vi har utan tvivel ett långt och mödosamt arbete framför oss om vi vill minska klyftorna i samhället. Först måste vi vända ”skutan” i rätt riktning. Detta kommer att ta tid, inte minst berpoende på att starka krafter i EU och andra internationella organisationer driver iväg i motsatt riktning.

  Alliansregeringens politik försöker inte ens att dämpa effekterna, utan förvärrar bara situationen. Ja, att öka klyftorna ytterligare tycks vara en del av Alliansens ideologiska kärna, inte minst nedskärningarna i trygghetsförsäkringarna vittnar om detta.

  Därför blir det första nödvändiga (dock ej tillräckliga) steget att välja bort Alliansregeringen i nästa val. Sedan återstår ett tufft arbete för att successivt stärka jämlikhetstanken och bygga ut institutioner som motverkar klass- och könsklyftor. Det kommer att ta tid.

  Men har vi som i grunden tror på alla människors lika värde och rätt något val. Även om vår utmaning är gigantisk måste vi dra vårt lilla strå till stacken. En liten början är att rösta rödgrönt vid nästa riksdagsval!

 3. Johanna

   /  februari 3, 2010

  Hyckleri!!!
  Tycker jag…

  Först se till att klyftorna verkligen ökar och att dom som är ”utanför” blir det i ännu högre grad (och att fler hamnar där) och sen samla in sovsäckar…
  Milda makter!!!

 4. På 90-talet erbjöd sig socialtjänsten i Malmö kommun att ge folk pengar så det täckte inköp av tält och sovsäck. Inte mycket som ändrats kanske…

 5. Jag förstod att Du skulle ha en bloggpost om detta för jag reagerade direkt när jag läste samma nyhet. Att först bedriva en politik som gör att människor hamnar i misär för att sedan ge dem sovsäckar; herregud vilken cynism!

  Jag håller också med Jack, att byta ut regeringen är det första lilla steget men det behövs mer, mycket mer; vi behöver en klar kursändring riktning vänster!

 6. Det är föga förvånande att en moderat alliansregering leker med orden och får svenskar att tro på att utanförskap är den enskildes eget fel. Sedan för att på detta vis få oss att tro att omfördelningen av pengar som tas från de utsatta till de som redan har är den enda rätta vägen. Det som är förvånande är alla medborgare som tycker det samma och röstade fram dessa avarter

 7. Martin Widmark

   /  februari 4, 2010

  Ni måste ju förstå att det måste vara skillnad på folk och folk. Det är Guds ordning, vissa ska ha medans andra ska vara utan. Det är ju som bekant ingen mening med att vara rik om det det inte finns fattiga man kan skratta åt. Sedan kan man bättra på sitt samvete genom att skänka några smulor ifrån sitt dignande bord till utsvulta tiggare.

  Tingens ordning.

  Våra högt ärade nyliberala ledare har snart återställt ordningen. Att det skulle kunna vara på npgot annat vis är snart glömt. Bara att vänja sig?

 8. Eva

   /  februari 4, 2010

  Vill återkoppla till ett inlägg från oktober ’09 hos Nemokrati, där det finns en bra idéhistorisk återblick, och citera valda delar: http://komigenuva.wordpress.com/2009/10/05/var-gud-ar-oss-en-valdig-borg/ :

  ”… Men, med den ekonomiska politik från chicagoklosterskolans neoliberaler som Borg följer bokstavstroget, är det nu mer fimbulvinter, för att inte säga istid, som för evärderlig tid kommer att gälla. I vår Herres nyliberala hage finns nämligen stora portioner medveten cynism förBorgad. Varför jag finner det motiverat med en liten idéhistorisk exkursion.

  … hela tänkandet liksom bara är ett näringsbefriat omkok på Adam Smith. En primitiv form av kapitalism som absolut vrider klockan långt tillbaka. I den finns inga sociala hänsyn överhuvudtaget. Och till det finns specifika teologiska orsaker.

  … vilket är anledningen till att jag kallar neoliberalismen för en marknadsreligion. Adam Smith var ju övertygad presbyterian… Den osynliga handen är där en tanke hämtad från Calvin, då vissa delar av den presbyterianska läran är calvinsk; bland annat alltså just den om den osynliga handen.

  Den osynliga handen är ju då förstås Guds hand, vilken hela tiden ser till, att det går väl för dem som är förutbestämda till frälsning på den helt och hållet fria marknaden – respektive att det går bokstavligt talat åt h-e för dem, som är förutbestämda till evig fördömelse (de i Utanförskapet skulle man kunna säga).

  Ty Calvin hade ju… utarbetat en lära om dubbel predestination – som således inte bara gick ut på att vissa är utvalda av Gud till frälsning – utan att det också finns andra som Gud utvalt till fördömelse. Det är därför det enligt Adam Smith inte heller är någon mening att ingripa i det gudomliga skeendet, det sköter den osynliga handen (=Guds hand) alldeles av sig själv, därav laissez-faire.

  De fördömda däremot (de i Utanförskapet) har alltså ingen del i frälsningen – utan är predestinerade till undergång. Därav är det enligt Adam Smiths läror ingen mening att ingripa i det förutbestämda skeendet – utan man låter helt fromt laissez-faire råda på livets stora marknad, och så styr den osynliga handen (= Guds hand ) alldeles av sig själv.

  Så, jag håller med Ett hjärta Rött i så motto, att det är verkligt mossiga idéer, som ursprungligen ligger bakom den svenska ekonomiska politiken just nu, dock idéer om klart utstakad frälsning och fördömelse, och inte hämtade ur en tankarnas trädgård, där slumpvisa hugskott råder, utan alltså istället en där rosorna sticks selektivt så man kan bli förgiftad och dö,…

  Vad är det då som synliggör om en människa är förutbestämd till frälsning, eller fördömelse? Jo, det är enligt Calvins teologi vandeln. Därav jobblinjen. De som inte får något jobb – de i Utanförskapet – ja, det kan ni ju tänka er då vad orsaken är – deras eget fel. De har inte jobbat tillräckligt hårt – och visar på det sättet upp vilka de är, alltid varit och alltid kommer att förbli; De fördömda som är förutbestämda att gå under. För det har den osynliga handen redan bestämt. Och då lägger man inte sina smutsiga små fingrar emellan, med några hädiska keynesianska transfereringar, utan låter gudfruktigt försynen råda.”

 9. Intelligent

   /  mars 4, 2010

  Stefan Fölster skriver i Corren:

  En annan fuskskandal kommer förmodligen snart att brisera. Under de senaste veckorna har stort utrymme givits åt Wilkinsons och Picketts bok Jämlikhetsandan. Författarna hävdar medels en lång serie av diagram att invånare i länder med jämnare inkomstfördelning lever längre, begår färre brott och är lyckligare.

  Det finns bara en liten hake. Andra forskare som granskar författarnas samband hävdar att varenda diagram är gravt manipulerat. Länder som stör mönstret lämnas bort. Siffror räknas om på godtyckliga sätt tills de önskade sambanden träder fram. Inte ett enda påstående står sig i förhållande till övrig forskningslitteratur.

 1. Sovsäckar och övervakning
 2. Trogen i det lilla är trogen i stort « Under den lugna korkeken
 3. Flickan, flaskan och bostadssegregation « Vildhundens klagan II

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: