Välkommen MR Borg, vi väntar på blommorna

Ni minns väl filmen (och boken) om trädgårdsmästaren Mr Chance med Peter Sellers i huvudrollen? Han som av en slump kastas in i maktens centrum och blir betraktad som en stor visionär och begåvning.

Så här kan man läsa i en recension av filmen, citat;

Chance ser ut som en statsman, proper och fåordig. Det han säger är trivialt, men tolkas av omgivningen som något speciellt. Hans uppfattning om trädgårdens utveckling, och detta som om han skulle förklara något för en 3-åring, tolkas som stora finansiella visioner och eftersom Chance i sin utvecklingshämmade simpelhet inte kan argumentera, så tolkas hans smil eller allvar som betydande jakanden och nekanden.

borgminister

Anders Borg i går bland EU: finansministrar, citat DN;

– Ekonomin håller på att stabiliseras efter finanskrisen; vi ser gröna skott och väntar på blommor.

Samtidigt får vi veta att (DN);

”Hela EU ska följa svenska regeringens jobblinje för att få fart på tillväxten efter krisen.”

Hur ser det då ut med tillväxten och  jobben här i det alliansstyrda föregångslandet Sverige? Det land som ska leda hela EU ut ur krisen. Det land som har den store statsmannen och finansvisionären vid rodret – Anders Borg!?

Man behöver inte leta så länge för att få ett svar. DN berättar i dag att Sveriges jobbsiffror nu ligger i EU-botten.

  • Sverige har högre arbetslöshet än EU genomsnittet både jämfört med de ”gamla” och de ”nya” EU-staterna.
  • Ökningen av den relativa arbetslösheten under första halvåret 2009 är mer än dubbelt så högt som för EU snittet – detta gäller även om man räknar in de ”nya” EU länderna där de ”hårt drabbade baltiska staterna ingår”.
  • Arbetslösheten ökar med 27,8 % i Sverige, 13,4 % i EU (de 15 första medlemmarna), 13,7 % i EU (nuvarande 27 medlemmar)

Samtidigt kan man läsa om hur Norge nu söker svensk arbetskraft. Arbetslösheten i det rödgröna Norge, som inte ens är med i EU,  ligger på låga 2,7 % och där behövs bland annat vårdpersonal, elektriker och ingenjörer. Lönerna är högre och inom offentlig sektor är arbetsvillkoren bättre – ”mindre fabrik”. Där har man inte ens en karensdag i sjukförsäkringen och satsar på jobb inom offentlig sektor. Det finns uppenbarligen ett bättre recept mot hög arbetslöshet än Borgs och EU:s nyliberala ”arbetslinje”.

I Sverige har alliansen kört på med sina ”jobbavdrag”, sina ”åtstramningar i bidragssystemen” och försökt att svälta och piska människor ut i jobb. Nu kan man konstatera att floppen är total. Numera tillhör vi EU-botten! Och då är ändå EU betydligt sämre än Norge – som står utanför.

Visst får man en känsla av att Anders Borg är något av en verklighetens Mr Chance i Europa i dag.  Han pratar blommor och väder och de stora finansministrarna lyssnar.  Anders Borg den store visionären…. hmmm…  😉

Men visst Mr Borg, vi väntar på blommorna…

De Röda rosorna, Maskrosorna och Nejlikorna!



Alliansfritt Sverige – Det bästa jag har sagt!

Mer film; Anders Borg ”Revolutionär på ett farligt sätt”

*

Mer länkar; DN1, DN2, DN3,

Om EU; SvD1, SvD2, DN1, DN2, DN3, AB1,

*

Bloggat; Peter AnderssonEsbati

Mer Bloggtips; Reflektioner och speglinger om verklig frihet, Alliansfritt Sverige om moderat politik, Gästbloggat hos Arvid Falk om socialtjänsten, Ekonomikommentarer om det globala finanssystemet

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

intressant.se

Föregående inlägg
Lämna en kommentar

11 kommentarer

  1. Lysande, med det sorgliga undantaget att rosorna numera är av blå lyxvariant.

  2. Ha,ha …det var en bra liknelse. Hoppas att vår egen mr Chanse inte får nån mer chans efter nästa val.

    Jag har lyckan att ha ett jobb men det gäller ju inte alla. Särskilt bekymmersamt med ungdomsarbetslösheten tycker jag.
    i-)

  3. maria

     /  oktober 2, 2009

    Bakslag för alliansens nedrustningspolitik?

    EU-kommissionen: ”Större insatser mot sociala orättvisor behövs”
    http://jureka.eu/jureka/read.asp?NewsId=7640

    http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId=en&catId=89&newsId=596&furtherNews=yes

  4. Ha,ha,ha vilken underbar jämförelse!
    Härligt att du är tillbaka Ilse-Marie!

  5. Q som i Qfisk!

     /  oktober 3, 2009

    Du är härligt bitsk!
    Måste nog börja PolitiQ-blogga igen, för nu jävlar måste regeringen kastas ut!

  6. Som sagt, vad var det hon skrev Naomi Klein, i Chockdoktrinen, och hade så fel i enligt borgerligheten. Nu visar det sig att hon hade alldeles rätt. Det hon påtalade hade skett i många länder redan, det sker nu hos oss också. De rika passar på att sno åt sig alltmer av jordens resurser och av makten när de får en kris att gömma sig bakom. Så var det förra gången, nu är det likadant.

    De ger sig inte förrän våra gator är kantade av trasklädda tiggare och uteliggande bylten.

  7. Som sagt – Anders Borgs väder- och årstidsmetaforik är allom bekant – han kanske till och med låtit sig inspireras av filmen vem vet, det är ju trots allt ändå en satir som grundar sig på en verklighetsiakttagelse från början om att folk går på lite vad som helst – bara det kläs i lämplig språkdräkt som folk kan relatera till. Efter regn kommer solsken ungefär. Men nu är det mer fimbulvinter, för att inte säga istid som gäller med den ekonomiska politik från chicagoskolans neoliberaler som Borg följer bokstavstroget.

    Det finns ju också stora portioner medveten cynism förBorgad i den.

    Det löjligaste med den tycker jag är att det liksom bara är ett försök till återuppväckande av Adam Smith. En primitiv form av kapitalism som absolut vrider klockan långt tillbaka.
    Där finns inga sociala hänsyn överhuvudtaget – det var väl också därför franska revolutionen kom till stånd.

  8. Vad jag ville ha sagt var då att som alla andra idéer finns religiöst ursprung – Adam Smith var ju övertygad presbyterian som hade gått i lära hos Francis Hutcheson – den osynliga handen då är ju en tanke från Calvin – vissa delar av den presbyterianska läran är ju calvinsk – och den osynliga handen är då Guds hand som ser till att de som är förutbestämda till frälsning går det liksom väl för på den helt och hållet fria marknaden – och de som är förutbestämda till evig fördömelse (de i Utanförskapet skulle man kunna säga) går det inte så bra för … ty Calvin hade ju utarbetat en lära om dubbel predestination enligt de fem trossatserna TULIP

    http://sv.wikipedia.org/wiki/Kalvinismens_fem_punkter

    I. Total depravity – Människans totala fördärv, innebär att människan efter syndafallet är fullständigt fördärvad utan förmåga att vända sig till Gud.
    II. Unconditional grace – Ovillkorlig utkorelse, innebär att Gud utvalt somliga till att bli frälsta utan hänseende till någon beskaffenhet hos dem.
    III. Limited atonement – Begränsad försoning, innebär att Jesu försoningsdöd är begränsad till de utvalda. Kristus har enligt denna artikel inte dött för alla människor utan enbart för vissa.
    IV. Irresistible grace – Oemotståndlig nåd, innebär att den utkorade människans vilja förändras till att glatt och villigt tro på Jesus till frälsning..
    V. Perseverence of the saints – De heligas bevarande, innebär att den som en gång kommit till tro kommer att bevaras i tron och kan inte falla av.

    De fördöma däremot (de i Utanförskapet) har ingen del i frälsningen – utan är predestinerade till undergång.

    Därav är det ingen mening att ingripa i det förutbestämda skeendet – utan man låter då laissez-faire råda, och så styr den osynliga handen (= Guds hand – se http://tinyurl.com/ydkv8ta).

    Som Calvin säger:

    ”In conformity, therefore, to the clear doctrine of the Scripture, we assert, that by an eternal and immutable counsel, God has once for all determined, both whom he would admit to salvation, and whom he would condemn to destruction” se http://www.fordham.edu/halsall/mod/calvin-predestin2.html

    Så det är gamla mossiga idéer om frälsning och fördömelse som ligger bakom de neoliberala doktrinerna.

    Därav den stränga hänsynslösheten och auktoritetstron i dem.

  1. Vår Gud är oss en väldig Borg « Nemokrati
  2. Regeringsduglighet? « Ett hjärta RÖTT
  3. Stellan Skarsgård rocks – Varför är det bra att Sverige ägs? | Nemokrati

Lämna en kommentar