Alliansens grymma experimentverkstad

I går tog Aktuellt upp det faktum att runt 54 000 människor som är sjukskrivna eller har tidsbegränsad sjukersättning kommer att kastas ut från sjukförsäkringen under nästa år.

Till och med Försäkringskassans Adriana Lender, som annars brukar uppvisa en blind lojalitet till regerings politik på området, sade sig nu vara orolig över hur det skulle går för alla de som nu blir av med sin sjukförsäkring, citat; ” Vi vill höja ett varningens finger

I det remissvar som FK har lämnat kritiserar man bland annat regeringen för att den nya nödlösning som regeringen iscensatt, gällande a-kassan för de som kastas ut från sjukförsäkringen, kommer ”alldeles för sent” och att många inte alls kommer att inkluderas och få rätt till a-kasse ersättning av de som försvinner ut från försäkringen.

Läs mer – Försäkringskassan slår larm om utförsäkrade

Efter de inledande reportagen i gårdagens Aktuellt följde en debatt mellan Gunnar Axén och Veronica Palm. Axén rapade upp den ena påhittade ”sanningen” efter den andra. Bland annat upprepade han alliansens eviga lögn att ” – tidigare var det så att man fastnade i en lång passiv sjukskrivning innan man förtidspensionerades bort i ett permanent ”utanförskap”.

Verkligheten för de som har drabbats av sjukdom och ohälsa under de senaste tio åren har inte mycket med Axéns lögner att göra.

Allt färre har beviljats permanent sjukersättning. Tidsbegränsad sjukersättning har varit mer regel än undantag för de som drabbats av långvarig ohälsa.

Av de som nu, under de närmaste åren, kommer att ”utförsäkras” tillhör väldigt många den grupp som har haft tidsbegränsad sjukersättning (den avskaffas). Den formen av sjukersättning har, under många år, använts medvetet till de allra flesta som har drabbats av långvarig och mer eller mindre permanent ohälsa – just därför att de skulle ha ytterligare chanser att komma tillbaka till arbetslivet. Den tidsbegränsade sjukersättning har omprövats med jämna mellanrum – 1, 2 eller 3 år. Den möjligheten avskaffas nu. Dessutom – ingen har ”tvångspensionerats”. Man måste ansöka om sjukersättning. För att få ansökan beviljad har det alltid krävts läkarintyg och en omfattande prövning. Dessutom har arbetsförmågan under lång tid (långt före alliansen) prövats mot hela arbetsmarknaden.

Ironin är att i alliansens Sverige kommer exakt det de kritiserar den förra regeringen för att bli verklighet; Permanent ”utanförskap” blir det enda alternativet för de med långvarig ohälsa – antingen som ”förtidspensionär” eller genom att de kastas ut från sjukförsäkringen för all framtid. Där kan man tala om att ställas helt utanför samhället. Ett verkligt ”utanförskap”!

De som nu utförsäkras är alltså, till stor del (32 000 nästa år), människor med ohälsa som får avslag på sin ansökan om fortsatt sjukersättning. De får ingen ”rehabilitering”, de slussas enbart över till arbetsförmedlingen – i bästa fall – och får där leva på en ersättning på ca 3.950 kronor i månaden efter skatt under 3 månader. I värsta fall hamnar de sedan mellan stolarna i ett ”ingenmansland”. Utan a-kassa, utan sjukförsäkring – men precis lika sjuka och med precis samma ohälsa som tidigare.

Att alla dessa skulle erbjudas rehabilitering är en ren och skär lögn.

Ingen tycks heller tala om alla de som idag faktiskt redan har gått igenom olika former av arbetsträning och rehabilitering, och som under kanske flera år har arbetat på 25, 50 eller 75%. Alla de som redan arbetar så mycket de överhuvudtaget klarar av och som på resten av tiden har haft tidsbegränsad sjukersättning. De blir också av med sin del av sjukersättningen. Alternativen för alla dessa människor blir att, om det är möjligt och arbetsgivaren accepterar, försöka fortsätta att arbeta på deltid och klara sig på en betydligt lägre inkomst (och så småningom en lägre pension) – eller bli av med jobbet och slussas in till arbetsförmedlingen för att hitta ett nytt jobb. Eller är det kanske meningen att människor med ohälsa ska tvingas ta dubbla arbeten för att tillfredsställa regeringens ”arbetslinje”?

Alliansen har alltså skapat en sjukförsäkring som ingen längre tycks begripa sig på. Ingen tycks förstå exakt hur de nya reglerna ska verkställas och tolkas eller vad de innebär för de enskilda som drabbas. Inte Försäkringskassan, inte de sjukskrivna och allra minst regeringen. Socialförsäkringsministern har skapat ett sammelsurium av tillägg och nödlösningar till sitt ”hastverk” den så kallade ”rehabiliteringskedjan”. Ett lapptäcke som, enda sedan den infördes, har resulterat i fruktansvärda konsekvenser för alla de oskyldiga offer som har drabbats – och kommer att drabbas.

Regeringen har använt en av de allra ”svagaste” grupperna i samhället till sin grymma experimentverkstad. Det är de som får ta alla smällarna, medan pengarna som sparas in fyller de rika och friskas plånböcker med nya skattesänkningar….

*

Tidigare bloggpost; Ministern bortförklaringar och lögner

*

Länkar; DN, LO-tidningen, TCO – remissvar, Utförsäkrades ekonomi oroar F-kassan, Läsarstorm mot FK, Kraftsamlar inför utförsäkringar,

En alternativ politik; DN debatt, DN, SvD, AB,

Bra Bloggat; Marlene, Utredarna, Resursbloggen, Alliansfritt Sverige

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Annonser
Lämna en kommentar

11 kommentarer

 1. Fille

   /  oktober 6, 2009

  Skrämmande, men tyvärr sant. Man hoppas att detta kommer fram bättre än hittils i media.

 2. Lögner och svek är ju intet nytt, likaså mörkläggningar och ren korruption.

 3. Marita

   /  oktober 6, 2009

  Det är inte klokt, man tror man drömmer, men det otäcka är att det faktiskt är sant.
  Tyvärr verkar det som om den friska delen av svenska folket tror på alla lögnerna och inte förstår hur verkligheten ser ut.
  Måtte sanningen komma ut snart så det skapas debatter i tv ,då kanske resten av folket vaknar och protesterar.
  Men det måste hända nu för snart är det för sent !!

 4. Eva

   /  oktober 6, 2009

  Huvudet på spiken – som vanligt! Precis så där är det, och så blir det….

 5. Patetiskt. Förra gången det var på tal om ”utförsäkring” så blev det 67 stycken som blev utförsäkrade. Det kommer att hamna i samma storleksordning nu. Regeringen har gjort ett mycket bra arbete med att förbättra socialförsäkringarna och hoppas att dom fortsätter.

 6. Det är ju som bekant lättare att sparka på den som redan ligger…
  Och det är ju bara att konstatera att alla som har tidsbegränsad sjukersättning förutom sin sjukdom/sitt handikapp ska må dåligt av oro för sin ekonomiska situation.
  Det är väldigt svårt att tro att någon blir friskare och mer arbetsför av den behandlingen…

 7. ”Permanent utanförskap” – det är liksom det som nyliberalismen både börjar och slutar med – det ligger för förBorgat i dess idéhistoriska rötter.

  Därför – anser jag att den ideologiska granskningen av nyliberalismen måste gå lite mer på djupet. Där hittar man svaret på varför förverkligandet av den ser ut som det gör.

  Se gärna min senaste bloggpost – Vår Gud är oss en väldig Borg http://komigenuva.wordpress.com

 8. Jag såg Aktuellt igår och Gunnar A´xen var ungefär som Goddag yxskaft. Det trista var att nyhetsuppläsaren sammanfattade det med att de hade likadana åsikter och lösningar på problemet och det är ju fel.

  Detta borde ju uppmärksammas i media, Uppdrag granskning, Debatt, Kalla fakta osv. borde ju gräva i det och försöka reda ut begreppen. Undrar varför de inte gör det?

 9. Det värsta är att de sjuka är rättslösa. Det är godtyckliga beslut som fattas på grund av luddiga regler och att utrymme ges för personliga uppfattningar hos försäkringsläkare och handläggare på Försäkringskassan. Försäkringskassan har alla resuser i form av ”experter” och jurister medan de sjuke får bekosta allt själv.

 10. Återigen tack för bra blogg!

  Önskar en go helg!

  Kramelikramisar!

 1. Dammsugare eller bilar? « Horisonten

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: