I går var ett av regeringens stora budgetutspel ett ”kulturarvslyft” där sjukskrivna skulle utföra arbeten ”som annars inte skulle bli utförda”. I en intervju talade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) om att det handlade om personer som är ”utförsäkrade från arbetsmarknaden”. Man kan ju fråga sig vilka dessa är? Att regeringen utförsäkrat drygt 40 000 långtidssjuka från sjukförsäkringen är ju ett faktum – men hur många har de utförsäkrat från arbetsmarknaden?
I dag visar det sig att förslaget är en plankning av de socialdemokratiska ”Accessjobben” – förutom att det då handlade om en arbetsmarknadsåtgärd för arbetslösa kulturarbetare – inte slavarbete för svårt sjuka och utförsäkrade.
De har plankat vårt Access, citat DN;
Kulturarvslyftet påminner till vissa delar om de Accessjobb som den socialdemokratiska regeringen införde vid årsskiftet 2005/2006. Syftet med Access var att minska arbetslösheten bland kulturarbetare och samtidigt bevara, vårda, konservera, restaurera, reparera och tillgängliggöra kulturföremålen. Efter valet 2006 beslöt den borgerliga regeringen att fortsätta satsningen på Accessjobb och avsatte 250 nya miljoner för Accessprojektet under 2007. De sista Accessprojekten avslutades under 2008 och 2009. Sammantaget avsattes 673 miljoner kronor för Accessjobb under åren 2006–2009. I Kulturrådets granskning av Accessjobben framgår att över 1 000 personer på detta sätt fick jobb inom kulturområdet. Omkring 75 procent hade fortfarande jobben kvar sex månader efter att Accessanställningen avslutats.
Visst behövs det anpassade arbeten för människor med nedsatt arbetsförmåga eller med funktionshinder – för de som trots sin ohälsa kan och vill arbeta. Men förslaget är riktat till ”sjukskrivna och utförsäkrade”. Och man undrar givetvis; Menar regeringen att sjukskrivna som utförsäkras från sjukförsäkringen för att de uppnått en viss tidsgräns helt plötsligt blivit friska och arbetsföra?
Förslaget visar på regeringens föraktfulla syn på både sjukskrivna och kulturarbetare. Devisen är; sjuka är egentligen inte sjuka, och kulturarbeten är egentligen inga riktiga jobb.
Intressanta kommentarer i DN till förslaget….
Sjukförsäkringen; Marsch ner i arkivet, Peter Wolodarski citat;
Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth kallade initiativet för den ”största kultursatsningen på många år”. Därmed sade hon – förmodligen oavsiktligt – mer om regeringens påvra kulturpolitik än om det konkreta förslaget./…/ Alliansregeringen har dessvärre gjort sig känd för att i första hand anlägga ett produktions- och lönsamhetsperspektiv på kultur. Plus och minus ska gå ihop, privat finansiering hellre än offentliga bidrag. Kungliga Biblioteket ser sig nödgade att gå ut och efterlysa ”rika sponsorer”./…/
Att ge lönebidrag åt sjukskrivna är inte en kulturpolitisk storsatsning utan traditionell svensk arbetsmarknadspolitik. Med Anders Borgs ord skulle man kunna säga att ”arbetslinjen” stärks./…/
Nu är det meningen att ett antal tusen som förlorat sin sjukpenning ska skickas till museer och andra kulturinstitutioner med lönebidrag.
I Anders Borgs Sverige ska alla bidra till produktionen.
Kulturarvet värt mer än en reservutgång, Lars Linder, citat;
/…/
När Fredrik Reinfeldt tillträdde lovade han att satsa på de aktiva kulturarbetarna. Innan Access fasades ut var det här ett av de få områden där han hållit sitt löfte.
Nu kan akademikerna känna sig lurade igen, och arkivinstitutionerna tar gissningsvis emot nyheten med blandade känslor. Någon ska göra ett viktigt jobb åt dem – men det är beredskapsarbetare utan förhandskunskaper.
Den eftersatta kulturarvsvärlden är värd ett bättre öde än att användas som reservutgång när arbetslöshetsstatistiken behöver hyfsas.
*
Bloggtips; Begrundat och plitat om kaos på högskolan, Lönatgarbloggen om åldersdiskriminering, Esbati om tiden efter 11/9, Reflektioner och Speglingar om valfrihet, Lasses blogg om att moderaterna sett ljuset, Kaj Raving om medborgerligga rättgheter, Jinge om svt och terrorismen, Martin Moberg om ett tåg som lämnat alliansregeringen, Netroots
Media; dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, dn7, svd1, svd2, svd3, ab1
Läs även andra bloggares åsikter om politik, kultur, samhälle, arbetslinjen, regeringen, socialdemokraterna
k
/ september 14, 2011Nej, alliansen (och inte minst moderaterna) sätter inte kulturen högt (jag ger inte mycket för deras kultursyn eller -kunnande. Se bara platt-TV:n kronprinsessan fick http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/darfor-fick-kronprinsessan-en-platt-tv-av-reinfeldt_247463.svd ). För att inte tala om deras syn på sjukskrivna. Kultur får inte kosta och sjukskrivna SKA piskas ut i aktiviteter. Parentetiskt är jag ett exempel på att man kan komma tillbaka i full sysselsättning efter lång sjukskrivning – och till samma arbetsplats. Jag vägrar tro att jag är ett undantag och min arbetsplats är ingen arbetsplats som höjer sig över mängden. Men har man inställningen att det inte går så är risken att det blir svårt.
Lasse E
/ september 14, 2011Regeringen har tagit för vana att dela upp budgeten i småposter och ge en presskonferens för varje sådan post. För att ge intryck av att vara stora politiker och inge förtroende. Detta ”kulturlyft” ser jag som ett led i att göra sjuka och arbetslösa med låg utbildning till en hop tjänstehjon med låg lön. Reinfeldt & Borg kommer att lyckas om ingen i oppositionen kraftfullt sätter ned foten.
Lasse E
/ september 14, 2011Dessutom så verkar borgerliga ledarskribenter så smått inse vilket folk vi har som regerar idag. Det skymtar fram i ditt citat av Wolodarski, och man börjar se det på andra håll också. Får man inte sänka skatten så har man inget väsentligt att komma med i övrigt.
Kerstin
/ september 14, 2011Problemet är förstås att kulturarbetare ibland är kritiska till regeringens politik. Då kan det ju vara en gudibehaglig gärning att stampa ut dem genom att ersätta dem med sjuka människor, som inte orkar protestera eller komma med kritiska synpunkter på Alliansens politik.
T Lindholm
/ september 14, 2011Man utnyttjar den här gruppen , dvs Sjuka som är Utförsäkrade, Nollklassade, därför att dom inte kan vägra,man kan alltså tvinga den Utförsäkrade att ta ett sådant Gratis Arbete, efter att Försäkringskassan först kört över den Sjukskrivnes Läkarintyg och Läkarutlåtanden, genom att inte godkänna dessa, och helt enkelt slutat att betala ut fortsatt Sjukersättning. Och detta vet dom Ansvariga som utnyttjar Sjuka människor på det här vidriga sättet, som nu skall ”jobba” med Kulturarvet.
Det här låter ju som ett dåligt skämt!
Precis som det inte räckte med dom är i Fas:3 redan!!!
http://blogg.svt.se/fas3/hjalp…
Gorban
/ september 15, 2011Lol jag har en dödlig sällsynt sjukdom där inte ens min sk specialistläkare känner till alla mina symptom om, trots detta kan jag inte få en sjukförsäkring.
Linnéa Johansson
/ september 19, 2011Kan jag som av någon outgrundlig anledning fått igenom en stadigvarande ersättning, verkligen lita på att jag har den kvar efter granskningen om tre år? Jag blir mer och mer tveksam till att stadigvarande betyder just detta, utan istället betyder = ersättning de kommande tre åren. För uppenbarligen är det ju så att min arbetsförmåga är oväsentlig, det viktigaste är att jag inte ska vara i ”utanförskap”. Ett icke självvalt ”utanförskap” utan att min kropp och därmed öven psyke säger ifrån. En genetisk, icke behandlingsbar sjukdom visade sig döljas under ”fibromyalgi” och ”bäckeninsuff”, men den står ju inte med i LOH, eftersom jag fick diagnosen efter att jag fått sjukersättningen.
Denna oro som de styrande politikerna skapar hos oss sjuka och arbetslös (och många många fler) äär långt mer skadlig än någon epedimisk/pandemisk influenska t ex någonsin kan bli, är min personliga uppfattning.
Dessutom; Tack för en mycket bra blogg!
M
/ september 25, 2011http://folkvet.nu/2011/09/sanningen-om-forsakringskassan-kommentar-fran-en-anstalld/
Det är ju så man blir mörkrädd!