Lite ull för mycket skrik

…. på besök i verkligheten…..

Under de senaste veckorna har regeringen skedmatat media med nya ”storsatsningar” och budgetutspel. Varje dag har vi fått oss en dos av  Anders Borgs och Fredrik Reinfeldts fantastiska givmildhet. En givmildhet som ”våra stora ledare” på ett alldeles mirakulöst sätt lyckats förena med sin övernaturliga ”försiktighet” och sitt aldrig sinande ”ansvarstagande”.

Media har okritiskt rapporterat från ”besöken i verkligheten” – och rapat upp alla regeringens pressmedelanden och DN-debattartiklar som absoluta sanningar. Skådespelet har emellanåt fört tankarna till en gammal  kommunistisk diktatur  – där ”de stora ledarna” upphöjdes till övernaturliga ofelbara väsen.

Först dagen efter har granskningen börjat – med små notiser i marginalen. Storsatsningarna har varje gång visat sig vara ”lite ull för mycket skrik”. Pengarna har varit utspridda på flera år och följt det gamla mönstret – för sent, för lite.

I själva verket slukar sänkt restaurangmoms det mesta av regeringens utgiftsbudget. En ”storsatsning” på 5,4 miljarder som kommer att kosta oss skattebetaler uppemot 1,8 miljoner per jobb. Det vill säga om momssänkningen inte blir samma flopp som i Finland – för då skulle vi lika gärna kunna kasta pengarna direkt i sjön.

…hellre populär än seriös…..

Så ”ansvarstagande” och ”försiktig” kan bara vår upphöjda ekonomiska guru och ”oberoende expert” Anders Borg vara med våra skattepengar – utan att bli ifrågasatt, nagelfaren och – sist och slutligen – bortröstad.

Men, som Peeter-Jan Kask skriver i VF (Varför bromsa i uppförsbacke), citat;

…det kommer en dag då resultatet av alliansens ekonomiska politik blir ordentligt granskat och då kommer domen att bli hård.

Till sist kan jag bara instämma i Vänstra Strandens funderingar kring Anders Borgs ”storhet”, citat;

Varför har denne man ett så grundmurat förtroende? Varför litar alla på honom? Det är möjligt att jag är den ende som inte begriper hans storhet. Upplys mig gärna i vilket fall. Alla svar mottages med tacksamhet.

I dag öppnar Riksdagen. Så här skriver Håkan Juholt om händelsen på Facebook – en bra sammanfattning av dagsläget. Citat;

Idag öppnar Riksdagen o moderatledaren ska läsa upp regeringsförklaringen. Vore klädsamt med lite självkritik. Efter 100 miljarder i skattesänkningar är arbetslösheten högre än när regeringen tillträdde. 25% av ungdomarna är arbetslösa. Resultaten i skolan sjunker, vård- och omsorgspersonalen går på knäna, sjuka o arbetslösa tvingas till fattigdom. Bostadsbrist råder, el- o järnvägsmarknaden fungerar ej för samhällets bästa. Dags för självkritik!

*

Missa inte;
Om utförsäkringarna, inför riksdagens öppnande
Annica kämpar mot sjukdom och fördomar
Snåla vindar inför riksdagshöst
Stockholmare är inte exotiska djur på zoo
Korståget mot välfärden

Press: DN1, DN2, DN3, DN4, DN5, DN6, DN7, DN8, DN9, DN10, DN11, DN12, DN13, DN14, DN15, DN16, DN17, DN18, DN19, DN20, DN21, SVD1, SVD2, SVD3, SVD4, SVD5, SVD6, SVD7, SVD8, SVD9, SVD10, SVD11, SVD12, SVD13, SVD14, AB1, AB2, AB3, SVT

Bloggat; LO-bloggen om Borgs räkmacka,  Martin Moberg om demokratin, Löntagarbloggen om att chefen kan kolla dig på facebook, Alliansfritt Sverige skriver om privatiseringsmyterna Peter Johansson  skriver också om  Jimmie Åkesson och kyrkan, Mikael Andersson om de lättstötta Sverigedemokraterna, Peter Andersson om riksdagen, Mer- Netroots

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

6 kommentarer

 1. … och socialbidragen galopperar. Tillägg till Håkan Juholts sammanfattning.

  /Eva

 2. Sven-Eric Forsén

   /  september 16, 2011

  Ansvar,ansvar,ansvar och trygghet, predikade Reinfeldt vid riksdagens öppnande. Men det tycks inte gälla för de som drabbats av Alliansens jobbskatteavdrag. Särskilt då utförsäkrade som hamnat i en gråzon mellan svårt sjuka och arbetslösa. Lägre krogmoms, som samfällda röster från ekonomer och ledarskribenter (även borgerliga), avvisar som dyra felprioriteringar, är en välvillig present från Borg/Reinfeldt till sin beundrare bäverhonan Maud Olofsson. KD och Centern är sig själva att skylla för deras hopplösa situation. Menlöst har man underordnat sig M:s direktiv. MP bedriver ett farligt spel om de ens överväger att uppträda som nytt borgerligt stödparti. Det är nog tryggare att luta sig mot Håkan Juholt.

 3. 1. Regeringen har aldrig fel.
  2. Om regeringen skulle ha fel, se 1.

 1. Regeringsförklaringen tunn om villkoren i arbetslivet | LO Bloggen
 2. Att regera utifrån folkviljan eller att obstruera mot den? | LO Bloggen
 3. Bidragsstaten växer på den generella välfärdens bekostnad | LO Bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: