Så blir vår obegripliga regering begriplig

Svd:s ledarskribent beskriver regeringens ståndpunkt, att först säga blankt nej till ekonomisk kompensation till de vanvårdade fosterhemsbarnen, som ”obegriplig”. Men, då glömmer hon den viktigaste grundprincipen som bestämmer regeringens politiska prioriteringar; att spara så mycket pengar som möjligt till skattesänkningar.

Skattesänkningarna är mutan och kompensationen för en sämre välfärd, större otrygghet och ökade klyftor. Mutan för att kunna genomföra systemskiftet. Skattesänkningarna är  valvinnaren!

För att kunna sänka skatterna som planerat – utan att skapa ett stort budgetunderskott – krävs det kontinueliga besparingar i välfärd och trygghetssystem. Och, det krävs ett ständigt vakande öga på utgifterna. Alla ”önödiga utgifter” måste bort – vare sig det handlar om att ge fosterhemsbarn ekonomisk kompensation eller att ge  långtidssjuka ett drägligt liv.

Men, ibland går det snett. Konsekvenserna blir för grymma, för omänskliga, för oförklarliga. Det finns fortfarande mänskliga värden som är nästintill omöjliga att strunta i – ens för denna regering – oavsett hur mycket skattesänkarpengar man kan tjäna in. Det finns en gräns – även om den är töjbar och lättmanipulerad.

Där är vi nu – vid gränsen för det omänskliga. Denna gång handlar det om ekonomisk kompensationen för de vanvårdade fosterhemsbarnen. Oskyldiga barn – inga ”fuskande” sjukskrivna eller ”lata” arbetslösa – vuxna.

Därför var ett blankt nej omöjligt – men inte obegripligt.

Göran Greider, Dalademokraten;

Att många människor som fått sina liv sönderslagna, ja som fått sin barndom stulen och ofta sina vuxna liv kidnappade av ångest och ilska, blir offer i denna process är beklämmande. I andra länder såsom Norge och Irland har staten faktiskt betalat skadestånd.

Varför inte i Sverige? Därför att vi har en regering som har drag av ren och skär hjärtlöshet. Att de rödgröna partierna i riksdagen nu sätter hårt mot hårt i denna fråga och kräver att riksdagen tar ett beslut – och då lär de nog få Sverigedemokraterna med sig – är utomordentligt.

Varje gång regeringen har ertappats på randen till det hjärtlösa, omänskliga och obegripliga har mönstret alltid varit det samma; man har backat (om så bara i retoriken), gjort ”kovändningar”, ”flipp floppat” – eller som Fredrik brukar säga ”lyssnat in”.  Samtidigt har en utvald minister fått bära hundhuvudet – aldrig de ansvariga beslutsfattarna herrar Reinfeldt och Borg.

Nu är vi där igen. Fredrik och Anders har ”lyssnat in”. Fredrik och Anders tar en minister i örat (som bara har lydigt order), blir hjältar, och vinner återigen pluspoäng hos väljarna.

Det må vara skrämmande – men det är inte ”obegripligt”!

*

Missa inte; Morgan Johansson – Ett grymt svek mot barnhemsbarnen

Bloggat; Röda berget, Alliansfritt, Martin Moberg och Kulturbloggen om slavarbete för sjukskrivna,  Peter Andersson om regeringens icke-politik,  Netroots

Media; svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, ab1, ab2, ab3, ab4, ab5, exp1, vf, dalaD,

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Lasse E

   /  september 13, 2011

  Bra Ilse-Marie att du uppmärksammar jobbskatteavdraget som den muta den egentligen är. Jag tror att alltför många av det jobbande folket inte har fattat. Det är klart som korvspad att Reinfeldt & Borg inger förtroende för den som får skattesänkningar på bortåt 1500:-/mån. Men den kärnfriske löntagaren har ännu inte fått betala för dessa skattesänkningar. Skulle han/hon bli arbetslös eller långvarigt sjukskriven så rasar allt, och i och med lågskattesamhället så kommer avgiftssamhället.

 2. Erik Gertkvist

   /  september 14, 2011

  Vilka skattesänkningar? Femte jobbskatteavdraget (som inte är en riktig skattesänkning) är inställd, värnskatten behålls, statsskatten sänks inte – den enda skattesänkning som diskuteras är sänkt moms på restaurangbesök.

  Sanningen är snarare att Borg prioriterar budgetöverskott in absurdum istället för att köpa röster med strategiska skattesänkningar. En avskaffad värnskatt skulle netto ge massor av röster (kritikerna röstar ändå inte på Alliansen), men finansdepartementet verkar helt tappat omdömet.

 3. Lasse E

   /  september 14, 2011

  @Erik Gertkvist.
  Hur många jobbskatteavdrag har vi haft sedan 2006, tror du? Fyra (4) st! Försök inte blanda bort korten här!

 4. Kokobäng-samhället är mer namnet på Maffia-ledaren Reinfeldt och knarkaren Anders Borg ( om vi ska legitimera landsbygdens moderater och deras klappjakt på unga som prövar droger) och deras härjningar.
  Varför är alla så rädda för att säga ifrån inom borgerligheten?
  Vad skulle hända?
  Kanske får de röster om de vågar säga ifrån tom.

 5. Lasse E

   /  september 15, 2011

  ”Kokobäng-samhället” är en kul och underbar benämning på vad vi får om firma Reinfeldt & Borg får hållas på. :o) Förresten är det väl redan en realitet. En alldeles förträfflig benämning.

 1. Där försvann Alliansen chans till återval
 2. Sociala handlingar. ”Brännmärket” stämpeln för livet! – myndigheters lögner och svek « ssegk

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: