Reinfeldt hycklar om skattebetalarnas pengar

Fredrik Reinfeldt i gårdagens Rapport (angående att riksdagen satte stopp för fortsatta utförsäljningar av staliga bolag);

– För mig och regeringen är det viktigt med jobb, ordning i offentliga finanser, och att pengarna – skattebetalarnas pengar – går till välfärd; sjukvård, skola.

En enkel undran…

Varför tillåter man då att riskkapitalbolag tjänar miljarder på vår skattefinansierade välfärd? Och inte bara tillåter –  man driver på för att allt mer av vår gemensamt ägda välfärd ska säljas ut.

Skattebetalarnas pengar går numera i en allt stridare ström rakt ned i riskkapitalbolagens fickor – istället för till välfärd.

Att riskkapitalbolag kan ta ut miljarder av våra skattepengar varje år i skattefri vinst är ingen naturlag. I våra nordiska grannländer ser det annorlunda ut, citat dn;

Våra nordiska grannländer har sett till att täppa till de här läckagen från skolan. I Norge är det ett krav att alla offentliga medel ska komma eleverna till del. I Finland drivs skolorna av allmännyttiga samfund och får inte drivas för ekonomisk vinning. I Danmark får bara icke-vinstdrivande stiftelser vara huvudmän, inte aktiebolag. Dessutom får en enskild huvudman inte driva fler än en skola. På det sättet försvarar politiker i Norge, Finland och Danmark barnens rätt till en god utbildning före vinstintresset.

Men i Sverige är det fritt fram att ta ut stora vinster från fristående skolor.

Några fakta;

  • Riskkapitalbolag har tjänat miljarder på företag inom vård, skola och omsorg. Samtidigt gör de allt för att undvika att betala skatt. När ett företag tas över av riskkapitalbolag sjunker skatteinbetalningarna till noll i nittio procent av fallen.
  • Varje år försvinner minst 4 miljarder skattekronor från svensk sjukvård – rätt ner i fickorna på privata aktieägare. Det är pengar som skulle räcka till 10 000 fler sjuksköterskor.
  • Vinsten hos privata välfärdsföretag låg 2007 på i snitt 19 procent för sjukvårdsföretagen, 16 procent för utbildningsföretagen, och 14 procent för omsorgsföretagen. Avkastningen för samtliga företag i Sverige (utom finansiella) var ca 10%. För riskkapitalbolag ses välfärdssektorn som en ”trygg och säker” investering. Branschen ger hög vinstutdelning och är samtidigt okänslig för konjunktursvängningar.
  • Sverige är unikt när det gäller att sälja ut den skattefinansierade välfärden. Här finns ingen lag som begränsar vinst- eller aktieutdelning, samtidigt som etableringsrätten är fri. Det ger riskkapitalbolag och privatpersoner fri dragningsrätt på skattebetalarnas pengar. Istället för behov styr numera vinstmöjligheter var ett välfärdsföretag ska etablera sig.

Är detta att värna ”skattebetalarnas pengar” Fredrik Reinfeldt?

Vi är många som undrar!

*
Läs mer;
Vinst går före kvalitet i skolan
Välfärdens kärna till salu
Skolan glödhet för riskkapitalet
Vinster i välfärden går ut över personalen
Skolan är en sedelpress för aggressiva aktiebolag
Världens bästa välfärd
Socialistiska läkare

Storstad; Dina skattepengar

Esbati; Den stora dragkampen om välfärdstjänsterna

Mer om utförsäljning av statliga bolag; There is no such thing as society
*

Bloggtips; LO-bloggen om en vänsterförnyelse,  Peter Andersson om S, Alliansfritt Sverige om jobbskatteavdraget, Jämlikhetsanden om Kärnkraft, Röda Berget om Japan, Reflektioenr och Speglingar om ett alliansfritt Sverige, Jinge om kärnkraftsolyckan, Netroots

Media; svd1, svd2, svd3, svd4, svd5, svd6, svd7, dn1, dn2, ab1, ab2, ab3, exp1,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

14 kommentarer

  1. Kalle Kula

     /  mars 17, 2011

    Du borde räkna ut hur mycket skogsbolagen tjänar på att sälja dasspapper till den offentliga sektorn, för våra skattepengar.

    Förövrigt bör noteras att riskkapitalbolagen enbart förvaltar riskkapitalet i en fond som olika pensionsfonder sedan är delägare, bli inte förvånad om AP-fonderna är en betydande investerare i svensk välfärd mao.

    Sen kan man ju fråga sig varför landstinget inte har samma vinstmarginaler, de har ju haft ett par år på sig om man säger så…

  2. Niklas

     /  mars 17, 2011

    Kalle Kula, i och för sig har landstingens sjukvård och kommuners skolor gått med vinst, men den har återinvesterats i verksamheten. Dessutom är det tydligt att lärare/elev är högre i kommunal skola. Att vård- och skolbolag skär ner på personal gör det inte bättre för oss, men riskkapitalbolagen tjänar mer pengar.

    Vad Reinfeldt också glömmer är att räntan som vi betalar på statsskulden är lägre än vinsterna staten får ut av de bolag han ville sälja, så i det långa loppet tjänar inte medborgarna några pengar på att sälja ut bolagen.

  3. Maria

     /  mars 17, 2011

    Hej Praktikanten
    Det där var helt enkelt lysande och så mitt i prick. Har funderat på om vi borde sälja regeringen till lägstbjudande.. tror du att någon vill ha dem?

  4. Kalle Kula

     /  mars 17, 2011

    Nicklas: Beslutet om en investering skall säljas eller inte är om det beräknade värdet är lägre än det nuvarande marknadsvärdet (=sälj). Om det är tvärtom (=Behåll). räntan på skulden man har är irrelevant, hur skull man annars agera med sina investeringar om man inte hade några lån.
    Att beräkna ett bolagsvärde är ett komplext arbete som corporate finance-banker hjälper till med då de har analytiker med branshkunskap som krävs för att kunna bedöma intjäning osv.

    Om landstingen hade varit en duktig investerare hade vi antingen haft fler vårdplatser än 2,8 per 1000 invånare som gäller för Sverige mot OECD 3,5-8,2 eller ge oss pengarna tillbaka så att vi kan köpa vård av någon som kan leverera i paritet till vad vi betalar.

  5. Här finns inget mer att säga. Bra skrivet, Ilse-Marie, jag håller helt med dig!

  6. Gydvan

     /  mars 17, 2011

    Klockrent.
    Blir urförbaskad när Reinfeldt uttalar sig urbota dumt. Men alliansens politik bygger ju inte på logik (fast jag blir urförbaskad för det mesta när jag hör den mannen :S)
    Man gör sig väl inte av med något som man tjänar på…?
    Alliansen har ju sålt ut massor av Sveriges bolag och företag för att kunna visa upp bra siffror.

  7. En annan Fas3:are

     /  mars 18, 2011

    Lysande inlägg Ilse-Marie!

    Och lysande av Kajsa Ekis Ekman (länken här ovan). Ekman har lagt ut Regina Kevius badkar på blocket för 3 kronor. Kevius är moderat idrottsborgarråd i Stockholm. Hon har beslutat att man ska sälja ut flera av stadens simhallar utan att lyssna det minsta till alla högljudda protester.

    Jag funderar nu på att lägga ut Helevete Engströms fas3-arbetare. Vad kan vara en passande rubrik? ”Skogs-& Lantbruksmaskiner”? ”Accessoarer & Klockor”?

  8. Eva

     /  mars 18, 2011

    En annan effekt av privatiseringarna lyfts fram i DN i dag.
    http://www.dn.se/debatt/privatisering-gor-sverige-daligt-rustat-mot-katastrofer

    ”Omfattande brister i Sveriges beredskap riskerar att vid en kris slå ut vitala samhällsfunktioner. Allvarliga kriser kan inträffa i Sverige – trots att vi inte behöver oroa oss för jordbävningar eller tsunamier. Men den viktiga samverkan mellan det offentliga och privata Sverige – som måste till vid en större kris – existerar inte. Myndigheterna är så fokuserade på sina uppgifter att de förbiser att näringslivet i dag tagit över mycket av offentlig service, skriver Johan Färm.”
    -/-
    ” I dag utförs en omfattande del av samhällsservicen i det svenska samhället av privata utförare, även inom sjukvården. De verksamheter som fortfarande bedrivs i offentlig regi är även de beroende av privata leverantörer, bland annat för el och mat samt personal genom bemanningsföretag.

    Ändå så sker all ”samordning” endast myndigheter emellan. En undersökning gjord i höstas om kommunernas samverkan med det privata näringslivet visade på omfattande brister, sämst var läget i storstadsregionerna. Vilka privata vårdbolag, utförare av hemtjänst, äldreboenden, bemanningsföretag eller utförare av vägunderhåll skulle i dag få igång ett fungerande samarbete med övriga delar av det svenska samhället i händelse av en kris?

    Sannolikt inte så många.

    Om Sverige i dag drabbas av en allvarlig kris riskerar en del sjukhus på grund av den bristande samordningen att bli utan el, mat, personal och utan leveranser av läkemedel och andra förnödenheter. Utförare av hemtjänst och äldreomsorg skulle inte klara av att sköta sina uppgifter. Kommunerna skulle inte längre veta vilka vårdtagare de har ansvar för, var de bor eller var nycklarna till dem finns. Skulle de lyckas ta reda på detta så har de ändå ingen personal som kan utföra uppdragen. Sjuka människor skulle på grund av bristerna riskera att bli utan mat och vård, vägarna skulle bli oframkomliga och hela infrastrukturen kunna kollapsa.

    Sannolikheten att alla svenskar snabbt skulle få relevant information om detta inträffar är liten. De företag som i dag står för den teknik som krävs för effektiv informationsspridning drivs av privata aktörer och ingår inte i det svenska ”samverkandet”.

    Många av de problem som lamslog det svenska samhällets förmåga att stötta och informera svenskar efter tsunamin 2004 kvarstår tyvärr i dag.”

    Läs hela!

  1. Kan vi skönja en vänsterförnyelse av den ”svenska modellen”? | LO Bloggen
  2. Gör inte arbetsskadeförsäkringen till en nyliberal exprimentverkstad! | LO Bloggen
  3. Den absurda pengarullningen till redan rika « Seppo Laine (V)
  4. Våga analysera (M)arknadsexeperimentet « Ett hjärta RÖTT
  5. Gratis skattesänkningar – en illusion « Ett hjärta RÖTT

Lämna en kommentar