Välfärdens kärna till salu

Sverige är unikt när det gäller att sälja ut den skattefinansierade välfärden. Här finns ingen lag som begränsar vinst- eller aktieutdelning, samtidigt som etableringsrätten är fri. Det ger riskkapitalbolag och privatpersoner fri dragningsrätt på skattebetalarnas pengar. Istället för behov styr numera vinstmöjligheter var ett välfärdsföretag ska etablera sig.

Övertron på privatiseringar inom offentlig sektor har gjort ”välfärdens kärna” till en kassako för privata vinstintressen och riskkapitalbolag. Välfärden har släppts fri och sålts ut i sann nyliberal anda – utan någon nämnvärd kontroll, några begränsningar eller någon planering. Att privatisera har varit vägen, målet och medlet. Nu börjar vi se konsekvenserna.

Nyligen gav till exempel Skolverket ut en granskande rapport av hur skolan har påverkats. Skolresultaten har blivit sämre i takt med att segregeringen har ökat. Den negativa trenden inom skolan påbörjades efter den friskolereform och de avregleringar som drevs igenom i början på 1990-talet.

Vinsten hos privata välfärdsföretag låg 2007 på i snitt 19 procent för sjukvårdsföretagen, 16 procent för utbildningsföretagen, och 14 procent för omsorgsföretagen. Avkastningen för samtliga företag i Sverige (utom finansiella) var ca 10%. För riskkapitalbolag ses välfärdssektorn som en ”trygg och säker” investering. Branschen ger hög vinstutdelning och är samtidigt okänslig för konjunktursvängningar.

I dag skriver DN om hur privata dagis och fritids i Stockholm nu får hård kritik. Samtidigt som ägarna tagit ut höga löner och miljoner i aktieutdelning visar förskolorna och fritidshemmen upp ”allvarliga missförhållanden” som ”låg personaltäthet, torftig miljö och bristande säkerhet”.  Det är ingen tillfällighet – det är en logisk konsekvens av det system ideologiskt förblindade borgerliga politiker har skapat. Privatiseringar – till varje pris!

Bra välfärd kommer alltid att kosta pengar, samtidigt som resurserna är begränsade. Därför är det hög tid att välja – ska ”välfärdens kärna”handla om vinst eller kvalitet. Vad vill vi att våra skattepengar ska gå till?

*

Tidigare bloggpost i ämnet; Segregationen ökar i skola vård och omsorg

Missa inte; Nya Moderaterna – rena språkpiraterna

*

Bloggat; Sjölander, Emil Broberg, Lasses blogg, Peter Andersson, Voter

Press; Exp – Välfärdens vinster går till skatteparadis, dn1, dn2, dn3, dn4, dn5, dn6, exp1, ab1,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

7 kommentarer

 1. Visserligen har folk under hela mitt liv klagat på att politiker inte håller vad de lovar, men den här regeringen har gått ett steg längre, den blåljuger på ett sätt jag aldrig tidigare sett.

  Den amerikanska politiska kulturen har erövrat Sverige: Det gäller bara att få makten, kosta vad det kosta vill, det gäller att tillfredsställa de rika eliterna, då blir man som politiker rikligt belönad när man gjort sin politiska insats för desamma.

  Förutsättningen för detta har varit den gigantiska omfördelningen av samhällets resurser från vanligt folk till de allra rikaste, som vi sett sedan 1990. Först nu är även den svenska eliten så mycket rikare att den utan problem kan köpa politiken.

  Nog har det varit dystert att se demokratin, ofullkomlig som den ändå alltid varit, chansera till ett rent skämt, såsom skett även i Sverige, i accelerrande takt, de senast 20 åren

 2. Jack

   /  april 19, 2010

  Nyliberalerna i regeringen tycks betrakta välfärdstjänsterna som om de vore lika vilken annan väljbar vara som helst. Att dessa tjänster en gång byggdes ut för att de skulle fylla viktiga mänskliga behov verkar numera vara sekundärt. Behovsstyrd produktion ersätts (i moderaternas Sverige) regelmässigt med efterfrågestyrd produktion.

  (M)arknadsmekanismerna tillåts ekonomisera vår tillvaro, snart ut i minsta detalj.

  Det märkliga är att när man frågar svenska folket om de vill ha vinst i vård och skola är alltid en kraftig majoritet emot detta. Man måste verkligen beundra reklammakarna hos Alliansen som ändå lyckas få en så stor del av befolkningen att tro att de röstar på ett alternativ som står för vård och utbildning efter behov, när de samtidigt driver en politik i motsatt riktning. Skulle dock gissa att de flesta av väljarna inte går på den bluffen en gång till…

 3. Nosententia

   /  april 19, 2010

  Helt riktigt.

  Nu kommer en följdfråga. Hur får vi hela Sverige att läsa din blogg?

 1. Motvallsbloggen » Sveriges demokrati numer en köpt sådan
 2. 13 kr högre skatt – eller ska vi använda vinsterna? « Storstad
 3. Reinfeldt hycklar om skattebetalarnas pengar « Ett hjärta RÖTT
 4. Kan vi skönja en vänsterförnyelse av den ”svenska modellen”? | LO Bloggen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: