There is no such thing as society

Finansmarknadsminister Peter Norman är en man som vet vad han talar om. Hans kunskap är oöverträffad och allt som kommer ur hans mun bygger på fakta och objektiva sanningar…. nja, kanske inte….

I veckan fick han frågan i Rapport hur vi ska lösa bostadskrisen… svaret kom blixtsnabbt;

– Bostadskrisen ska varje enskild individ hitta en lösning på.

Att unga tvingas bo hemma tills de blir medelålders, eller att hyresmarknaden snart inte existerar längre, eller att bostadspriserna är orimligt höga, eller att de privata skuldberget växer på grund av de accelererande bostadspriserna… inget av detta kan politiken göra något åt.

Nej, hitta din egen lösning!

På samma sätt som det numera är ditt eget fel att du är arbetslös eller sjuk – så är det ditt eget fel om du saknar bostad. Att det inte finns tillräckligt med vare sig bostäder, arbeten eller att du inte själv kan styra över dina sjukdomar – det har ingenting med saken att göra. Nej, nu gäller ”sköt dig själv och skit i andra”.

Samhälle – vad är det?

Eller som alla nymoderaters stora idol Margaret Thatcher en gång uttryckte det;

– There is no such thing as society

Och, eftersom det ändå inte finns något samhälle – enbart privata aktörer, individer på en marknad, helt utan koppling till varandra – så kan vi ju lika gärna sälja ut alla företag och bolag vi (som samhälle) äger gemensamt – vi finns ju ändå inte.

Alltså vill regeringen och finansmarknadsministern nu fortsätta att sälja ut våra gemensamma tillgångar. På tur står; Posten Norden, Telia Sonera, SBAB och Vattenfall. Service, inflytande, samhällsansvar, vinster till statskassan – allt sådant är oviktigt. Det kan låta märkligt, men det mest märkliga är ändå den motivering vår minister ger oss till varför vi absolut måste göra oss av med alla värdefulla statliga bolag, citat;

–  Det är viktigt att pressa ned statsskulden

Detta i ett läge när statsskulden är historiskt låg, ja så låg att många ekonomer nu varnar för att  den svenska statsskulden är på väg att bli ”problematiskt låg”. Just nu ligger den kraftigt under EU:s riktmärke på en statsskuld på max 60 procent av BNP.

Citat LO-tidningen;

– I dagens läge med massarbetslöshet är det fullkomligt idiotiskt att gå in för att sänka statsskulden, säger Stefan Carlén, förbundsekonom på Handels.

– När arbetslösheten är hög utnyttjar man inte alla resurser; då är det möjligt att skapa mer tillväxt genom att investera i välfärden. Dessa investeringar skulle på lång sikt betala sig genom ökad sysselsättning. Vi kommer aldrig att nå full sysselsättning med dagens anorektiska syn på finanspolitiken, fortsätter han.

Han får medhåll från LO-ekonomen Monika Arvidsson. Hon håller fram EU:s regler om att statsskulden inte får överstiga 60 procent av BNP som ett riktmärke.

– EU-regelverket lägger något av ett tak. Att kraftigt underskrida taket tyder på låga ambitioner för välfärdssektorn, säger Monika Arvidsson.

Och visst är ”ambitionerna för välfärdssektorn” låga… eller ”icke exciterande”. Men inte bara där… när allt ses som individens eget problem och samhället inte längre bryr sig – när politikerna gör sig själva maktlösa – då kan vi lugnt se på när tågen står stilla, när välfärden krackelerar, när bostadsbristen blir skriande, när skolresultaten sjunker, när långtidsarbetslösheten exploderar….

Samhälle, politiks makt, demokrati, gemensamt ansvar, solidaritet – vad är det?

Hitta din egen lösning!

*

Lästips; De tystas röst – Vår gemensamma sak

Bloggar; Begrundat och plitat och Alliansfritt Sverige om mediaträning, Martin Moberg om media spekulationer, Utredarna om Pippi Långstrump- ekonomi

Media; ab1, svd1, svd2, svd3, dn1,

*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

8 kommentarer

 1. Niclas

   /  januari 22, 2011

  Du skriver:
  ”På samma sätt som det numera är ditt eget fel att du är arbetslös eller sjuk – så är det ditt eget fel om du saknar bostad.”

  Men vad är problemet? Det är väl ditt fel om du är arbetslös? Det är väl ditt fel om du inte hittar bostad.

  Det finns jobb, på mitt arbete har vi sökt personal bra länge nu men det är inte ens någon som söker de tjänsterna.

  Det rivs bostäder i vissa delar av Sverige ”för att ingen vill bo där”. Och hur svårt är det egentligen att få bostad om du inte absolut ska bo i de centrala delarna av våra största städer?

  Jag förstår inte ditt resonemang. Det kallas för frihet och ansvar. Du har friheten att välja arbete, utbildning och plats att bo på, men du har också ansvaret att faktiskt göra det.

 2. Nisseman

   /  januari 22, 2011

  Nja Niclas,
  för att jag ska få ett arbete måste det finnas en arbetsgivare, för att jag ska få ett boende måste det finnas en bostadsvärd att hyra av.
  Man är aldrig helt självständig. Vi kommer alltid behöva hjälpas åt. Win-win!
  Däremot håller jag med om att många som gnäller borde sänka kraven i fråga om jobb och bostad.
  Till att börja kan jag avslöja att ”invandrarförorterna” inte är så farliga som alla vill påstå.

 3. Robin

   /  januari 22, 2011

  Niclas,
  det verkar som du helt instämmer med Thatchers: There is no such thing as a society”.
  Tror du att alla människor har samma förutsättningar att skaffa arbete och bostad? Tror du inte att det är möjligt att påverka människors livsvillkor genom de spelregler för samhället vi väljer?
  Väntar bara på förlängningen av ditt resonemang – ”det är väl ditt eget fel om du är sjuk”.

  Ilse-Marie,
  jag tycker din blogg är en av de bästa om politik jag stött på.
  Jag menar inte bara åsikter, utan nivån på argument, språk och formuleringar.

 4. Jag hade gott hopp om Peter Norman, men han är bara en i raden av misantroper i högeralliansen, har det visat sig. Välfärdssystemen har rasat, vilken samhällsfunktion kommer att rasa härnäst? Medan de rika blir allt rikare.

 5. Visst kan de flesta som saknar bostäder köpa sig ett tält och hyra sig en plätt att ställa upp det på. Så vad är problemet?

  Man rev bostäder också efter krisen under 90-talet för att man inte fick hyresgäster till dem. Det berodde dock inte på att folk inte ville eller behövde bostäder, utan på att de inte hade inomster, var arbetslösa och inte kunde betala hyra för en egen lägenhet. Assltå myntade man då begreppet ”mambo” för dem som tvingades bo kvar hemma hos mamma.

  Niclas:
  Om ingen har sökt jobb på din arbetsplats, trots att man annonserar efter sådan så beror det på en av tvån ting, endera har man annonserat så felaktigt att ingen betraktar sig som kompetent att söka, eller så beror det på att det just inte finns någonstans att bo där företaget ligger. Det definitivt inte på att det inte finns en enda person i landet som vill jobba, det kan du vara helt lugn för.

 6. Chester

   /  januari 24, 2011

  Niclas:

  Jag råder dig att prata med arbetssökande ungdomar! Se hur arbetsmarknaden ser ut för någon utan kvalifikationer. Som tidigare nämndes; att ingen sökt till just din arbetsplats betyder inte att det inte finns några aktiva arbetssökande. Jag ser mer överlämpat ansvar i ditt resonemang snarare än frihet.

 1. Tweets that mention There is no such thing as society « Ett hjärta RÖTT -- Topsy.com
 2. Röda hjärtan i en iskall tid « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: