Moderaterna – med ändan före in i det nya året

I dag backar alltså regeringen ännu en gång när det gäller sjukförsäkringen.

En ny reträtt i elfte timmen– tio dagar innan tusentals sjuka kastas ut från försäkringen.  Tio dagar innan det s.k. ”sista steget i rehabkedjan” ska börja gälla. Fyra dagar före Jul…

I går, söndag, kunde vi i  Rapport få ett första smakprov på reträtten. Så här lät det;

Alla långtidssjukskrivna som en gång haft en inkomst kommer att få behålla samma ersättning som de har i dag, om de väljer att delta i arbetsförmedlingens introduktionsprogram. De beskedet ger nu moderaterna, och regerings beslut väntas i morgon.

Så fortsatte  inslaget… Ordföranden i riksdagens arbetsmarknadsutskott, Hillevi Engström, uttalar sig så här;

De flesta kommer att få en liknande ersättning som de har i dag, så det finns inget skäl för de allra flesta att känna någon oro….för ska man jobba med att kunna bli frisk så måste man känna en trygghet i att kunna försörja sig…. 

Men, hur trygga tror ni att de som fortfarande är sjuka känner sig när de nu kastas ut från försäkringen – efter att i flera år ha behandlats som försökskaniner i en moderat experimentverkstad?

De remissinstanser som granskade det nya förslaget varnade även denna gång för kaos – till och med ett värre kaos än när första steget av ”utsorteringskedjan” röstades igenom. Och nu ser vi ju hur bra det gick…

Så här ser det ut – denna gång, oavsett de nya förändringarna;

  • De som redan arbetar och har sjukersättning eller sjukpenning på deltid, och inte klarar av att arbeta mer än i dag –  får  klara sig utan ersättning när de kastas ut från försäkringen – om de inte tar tjänstledigt för att kunna vara med på introduktionsprogrammet.
  • Många som kastas ut från sjukförsäkringen får inte alls ”högre eller samma ersättning”. Alla som haft tidsbegränsad ersättning, hel eller deltid, blir inte bara av med sin sjukersättning, de mister även sin eventuella tjänstepension.  Det kan röra sig om flera tusenlappar i mellanskillnad per månad för den som har en anställning i grunden.
  • FK konstaterade nyligen att 16 000 av de som kastas ut från försäkringen riskerar att bli beroende av socialbidrag.

TCO granskade nyligen ”Sista steget i Rehabkedjan. Hur är det med rehabiliteringen? Vilka konsekvenser blir det för de som drabbas? Här är några fakta – inga av dessa förändras, trots det nya förslaget ;

  • Av de 17 miljarder som nu sägs satsas på rehabilitering går NOLL kronor till medicinsk rehabilitering. Utbyggd företagshälsovård och den s.k. rehabiliteringsgarantin, som ska täcka upp för denna brist, finns ännu inte på plats.
  • 72 procent av pengarna går till förflyttningar av förvaltningskostnader och ersättningar mellan de olika systemen och myndigheterna. 28 procent av pengarna ska gå till olika former av ”insatser” som lönebidrag, arbetsmarknadsprogram, Samhall osv. Frågan är om detta kan räknas som ”rehabilitering”?
  • 78 procent av ”satsningen” avser perioden 2011-2012, trots att 58 procent av de försäkrade blir av med sin ersättning redan nästa år.
  • 600 personer på arbetsförmedlingen ska ta hand om de 54 000 som utförsäkras nästa år.
  • Förslaget är ogenomtänkt och oklart, både för de enskilda och för myndigheterna. Många berörda riskerar bli helt försäkringslösa och ställas utan möjligheter att försörja sig själv.
  • De utförsäkrade blir nu beroende av 2 myndigheter och en a-kassa för att få sin ersättning.
  • Försäkringskassan har varnat för rättsosäkerhet och för att systemen inte är förberedda i tillräckligt hög grad. Detta kan leda till att människor står helt utan försörjning. Socialförsäkringsministern kalkylerar själv i en radiointervju (från 18 november) med att ett antal av de personer som berörs kommer att få söka försörjningsstöd i kommunerna.

Faktum kvarstår – sjuka kastas ut från försäkringen – inte på grund av att de är friska – men på grund av världens hårdaste regler för sjukersättning och på grund av bestämda tidsgränser.

Och vem bryr sig om de tusentals sjuka som trots allt blir av med sin försörjning och sin trygghet?  Människor kommer i kläm – så är det bara, som Reinfeldt sa… Kanske är det meningen att vi ska tänka – skiter väl vi i, det handlar bara om några tusen….

Med det snurret som tycks vara i sjukförsäkringen just nu så blir man inte längre förvånad över någonting.  Reträtter, nya luddiga och diagnosbaserade sjukregler och panikåtgärder. Allt kan numera hända i den moderata experimentverkstaden där sjuka och funktionshindrade används som försökskaniner.

Men kom ihåg, – ”– känn ingen oro

Mer Press; Exp1, Exp2, Exp3, Exp4, Exp5, Exp6AB1, DN1, DN2, DN3,  SvD1, SvD2,
*

Till sist…

Läs om hur företag har satt i system att avskeda personal och sedan ta in samma personal från bemanningsföretag, eller hyra in personal från bemanningsföretag istället för att återanställa tidigare uppsagd personal. Ohly i AB, citat; ”Enligt OECD har Sverige redan idag ett av de mest ”flexibla”, i betydelsen arbetsgivarvänliga, systemen när det gäller företags möjlighet att anlita bemanningsföretag.”

Mer; AB1, AB2, AB3, AB4, AB5,

*

Läs Alliansfritt Sverige – 90 procent av svenskarna säger nej till större klyftor!

Bloggtips; Annarkia – söndagsfunderingar, Jasna Zubic – sjukförsäkringen,Eva Hillén Ahlström – mail till partiledningen, HBT-sossen – återkomsten, In your face – om SvD:s ledare, Jobboutveckladg – om verkligheten, Netrroots
*

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

14 kommentarer

  1. sten

     /  december 21, 2009

    Vem minns inte Göran Perssons brutala nedskärningar från mitten av 90-talet? Under sosseriets sista år vid makten var det stupstocken som gällde precis som nu. Efter ett års sjukskrivning, utförsäkring med 64% av sjuklönen. Sverige hade 235.000 pers. i sjukpension år 2003, den siffran steg sedan till att omfatta 554.000 pers. år 2006. Systemet krackelerade och sossarna tillsatte arbetsgrupper för att komma tillrätta med problemet, resultatet ser vi nu. Alliansregeringen fortsätter på den av sossarna inslagna vägen. Vi kommer att få se mer av den här varan i framtiden, det oavsett vilken konstellation som sitter vid köttgrytorna.

  2. Patrik

     /  december 21, 2009

    Är det normalt att vi har lika många arbetslösa som sjukskrivna? I mina öron är det inte normalt.

    Vad har De rödgröna för lösning? Ska dom tillbaka in i systemet igen och ligga på soffan? Och så ska vi som jobbar betala det?

    Jag betalar mer än gärna till de som är sjuka och behöver vård. Men så här många människor kan inte vara sjuka, det är något som inte stämmer.

    Jag väljer arbetslinjen och välfärden, nej tack till bidragslinjen.

  3. Eva

     /  december 21, 2009

    Sten: Efter ett års sjukpenning fick man tillfällig sjukersättning – det är inte alls samma sak som att bli ‘utförsäkrad’! Ersättningen beviljades för ett år i taget, och omprövades noga – efter inlämnande av nya läkarintyg och en egen ansökan, som var mycket detaljerad! Det fanns inga som helst hinder att gå tillbaks och arbetsträna eller jobba så mycket man ville så fort man orkade!

    Man kunde däremot ägna sig helt åt sin rehabilitering, och behövde inte ängslas för om man skulle få ett nytt sjukintyg eller ej. Det blev också lättare för arbetsgivaren att planera verksamheten då. Jag har själv gjort den resan, så jag vet exakt vad jag talar om.

    Nu jobbar jag 50%, vilket är precis vad jag klarar av, och blir utförsäkrad från det i april. Jag kommer inte att orka mer för det – jag blir av med mina pengar bara. Mitt jobb är optimalt anpassat och jag är noga utredd och färdigrehabiliterad. Det enda jag skulle behöva är mer tid att läka – och det förnekas mig i det här systemet!

  4. Eva2

     /  december 21, 2009

    Något mer oempatiskt än denna sk regering får man leta efter, låt människor leva i lång tids oro för sin försörjning när de förut är sjuka, borde vara straffbart det är ju tortyr, för att sedan tvärvända en vecka innan besluten skulle träfa i kraft, det visar vilken slags människosyn dessa borgare har.
    De har väl fått mer än tillräckligt under dessa dryga 3 år de suttit vid makten.

  5. Anonym

     /  december 21, 2009

    Han har fint glid nu Fredrik, och hanterar statsmannamässigt både media och opinion likt rundningsmärken på en regatta. Spinnet har nu nått den nivå där ingen längre kommer ihåg vad som var upp eller ned, allra minst tjänstemännen.

    Vad Fredrik allra mest skulle behöva nu vore en internationell kris (och då tänker jag alltså inte på hans ordförandeskap i EU) som vänder blickarna bort från kverulanterna.

  6. Ja, herregud hur ska dom bringa reda i den här härvan?

  7. Fille

     /  december 22, 2009

    Sten, ja jag har hört moderata ledare tala om sjukersättning som ”utförsäkring” men det är bara ett försök till nyspråk (antagligen ihopsatt i Schlingmans tomteverkstad).

    Den som beviljades sjukersättning på sossarnas tid hade åtminstone ersättning. Det Allianstomtarna gör är att plocka bort ersättningen (verklig utförsäkring) och säger: se det som en möjlighet eller ett erbjudande!

    Visst kan man kritisera sossarna. Det gör de dessutom själva. De har ett ansvar för att de som fick sjukersättning inte fick tillräcklig chans till rehabilitering. Men att göra sjuka fattiga, så som Alliansen gör, leder knappast till att fler av dem får jobb.

    Att dessutom mitt i värsta lågkonjunkturen kasta ut sjuka och hänvisa dem till den långa arbetslöshetskön är grymt och omänskligt. Bort med det självgoda Alliansgänget. Det har gjort tillräcklig skada!

  8. Arbetslinjen det fint klingande ordet. Visst är det en fin tanke att alla ska arbeta. Men ska den linjen verkligen ske på vad man tror är normalt i ett samhälle i så fall vems så kallade måttstock ska vi ta för kategorin normal? Jag hoppas verkligen inte att Patrik utgår från sig själv för hur normalt är det att tycka illa om att folk är sjuka för man tycker inte att det är normalt? Är det normalt att ställa diagnos för att man tror?
    Tyvärr har vi alliansen som har bevisat i sin styrande arrogans att man inte tar sjuka människors problem på allvar. För du Patrik är det normalt att låta människor mista sin sjukförsäkring för man tror att det stimulerar den enskilda till att kämpa sig till att tillfriskna?
    Sen har vi alltid denna jämförelse med sossarna hur förskräckliga de var, minsann de var först med att lägga fram förslag om försämring i sjukförsäkringen. Är det verkligen intressant just nu idag, är inte det intressanta om vem som genomförde dem?
    Om det är intressant att sossarna var först i tanken att försämra då är det verkligen intressant med Sveriges egen historia . För den berättar om när, hur och varför vi gick fram i välfärden. Varför Sverige blev det land som det var till 2006. Det är av samma orsaker som Fredrik och hans team håller på att demolera. Det som de gamla sossarna införde.

    Du vet Patrik förr var det inte heller ”normalt” att vanligfolk skulle ha rösträtt, inte heller ville man att vanligt folk skulle ha semester och man var emot barnbidrag . Förr hette partiet de liberala idag alliansen samma skrot och korn. För Patrik om du inte tillhör den öfvre klassen i samhället och om vi inte hade haft män och kvinnor som kämpat för mänskliga rättigheter så hade vi svenska folket fortfarande krälat i skiten.
    Man kan undra vad det är som är så skrämmande med sjuka att man till varje pris vill utplåna dem. Vad i deras sjukdom är det som skrämmer. Är det den egna sårbarheten man ser och den skrämmer.

  9. Kan bara instämma i de svar Mona, Eva och Fille ger Sten och Patrik. Tack för era kommentarer!

  10. Eva

     /  december 22, 2009

    Så här skriver Kent Persson (m) på sin blogg http://kentpersson.wordpress.com/2009/12/18/ar-det-politiken-som-styr-opinionen-eller-opinionen-som-styr-politiken/

    Utdrag: ”I en tid där opinionsmätningar om det mesta om politik och partier avlöser varandra är frågan berättigad. Är det politiken som styr opinionen eller opinionen som styr politiken? Förmodligen är det både och, annat vore väl konstigt.

    Min ambition, och så känner jag att moderaterna agerar, är att bygga politiken på våra värderingar och vår ideologi. Det är grunden och det är den politiska kompassen. Den anger färdriktningen. Det borgar för stabilitet och tydlighet över tid. Väljarna vet var man har moderaterna, vad de står för och vad de vill uppnå. Det är viktigt. Lika viktigt är det dock att ha en politik som är genomförbar, trovärdig och som går i takt med samtiden. Politiken ska värna människorna och inte systemen. Det är min hållning och min kompass.

    Förmågan att kunna förnya sig ligger i att kunna ompröva gamla politiska sanningar samtidigt som ens värderingar vägleder ens arbete.”

    Tydligare kan det väl knappast sägas – det som händer i sjukförsäkringssystemet är ett uttryck för deras värderingar, och de håller fast vid dem i sitt arbete….

    Alltså: vi vet var vi har dem, och där vill i alla fall jag inte vara!

  11. Eva

     /  december 22, 2009

    Vill tipsa om ett annat bra inlägg i debatten: http://zitiz.se/samhalle/2009/12/18/vilka-ar-de-egentliga-orsakerna-till-okad-sjukskri__24200

    ”Kostnaden för sjukförsäkringen i förhållande till BNP är lägre idag än för tjugo år sedan och har minskat i sexton år sedan 1990. Dessutom ligger Sverige inte så dåligt till som många försöker påvisa. Visserligen ligger nivån på andelen sjukskrivna högre än i exempelvis våra nordiska grannländer, men tar man med förtidspensionering i beräkningen (där många fler sjukskrivna hamnar i grannländerna) ligger vi helt plötsligt bäst till i Norden. Allt enligt statistik från ”Nordisk statistisk årsbok 2006” (1).”

    Varför har man haft så bråttom? Varför har man inte försökt hitta grunden till de problem som faktiskt finns? Man kan faktiskt försöka hitta problemets kärna och åtgärda det. Eller så kan man kasta ut 50 000 från sjukförsäkringen och hoppas att de magiskt kan börja arbeta och att arbetstillfällen trollas fram. Att kasta ut människor från en sjukförsäkring till socialbidrag är inte heller en arbetslinje, det är en bidragslinje.
    …..
    Professor emerita i psykiatri, Marie Åsberg, har gjort undersökningar som visar att den ökade arbetsbördan och den oro som uppsägningar i ett företag orsakar får konsekvenser långt senare (3). Fyra till fem år senare. Det är då många av de ambitiösa som höjt arbetstempot inte klarar av det längre och går in i väggen eller får förslitningsskador av det ökade tempot. Det är dessa som benämns som ” lättare former av psykiskt lidande” eller ”personer med mer eller mindre diffust ont i kroppen” på vissa ledarsidor av skribenter som inte verkar ha alltför mycket förståelse för vilken stress eller vilka slitsamma förhållanden vissa faktiskt jobbar under.

    Till det ökade antalet sjukdagar och den ökande stressen verkar även sjuknärvaron öka. Det vill säga, människor går oftare till jobbet trots att de är sjuka. Det är inte svårt att dra slutsatsen att det hör samman med den ökande stressen på arbetsplatsen och även det ökade antalet sjukdagar. Ungefär två tredjedelar av de ökade sjukdagarna beror på längre sjukfrånvaro och inte på att fler är sjuka. Att människor sjukskriver sig längre eller hamnar i sjukförsäkringen under en längre tid är kanske inte särskilt konstigt när stressen ökar, rädslan för arbetslöshet ökar och fler går till jobbet när de är sjuka och egentligen borde vara hemma och vila upp sig.

    Dessutom kan vi ta del av Ingrid Essers doktorsavhandling (4) som visar att starkare sociala skyddsnät faktiskt ökar arbetsmotivationen.

    Läs gärna hela artikeln!

  12. Klara-Bella

     /  december 22, 2009

    Nya Alliansen är en riktig ful fisk som ständigt ”glömt” tänkt på än det ena, än det andra, enligt dem själva, ocn att deras detta ständiga hattande i ständiga regeländring uppfattas av gemene man/kvinna, som vara rättosäkert. Måntro det är en medveten strategi..

  1. Regeringen glädjechockar « lena alun
  2. Dubbelfel Littorin, och värre… « Ett hjärta RÖTT

Lämna en kommentar