Människor krossas när M gör omelett

Sverige, december 2009….Flera psykiatriska mottagningar som TV4 har talat med varnar för att deras patienter drabbas av ökad oro, djupare depression och självmordstankar på grund av de nya sjukreglerna och inför risken att utförsäkras. Jan Kristoffersson, sjukskrivningskoordinator Västernorrland i TV4;

– Genom att de blir utförsäkrade, så slår man undan benen på dom. …  Suicide (självmord) –  det kan bli den största risken (för dessa patienter). Jag tycker att det är för jävligt – helt enkelt.

I DN berättar läkaren Jenny Fjell (från Resurs) att hon har själv ”vid ett par tillfällen” fått avskedsbrev;

– Människor är väldigt oroliga och vissa är så oroliga att de inte orkar längre. Det är det som är det mest allvarliga. Vi ser att människor inte sover längre, har ångest och självmordstankar.

I Aktuellt i går tog man också upp hur psykiskt sjuka påverkas av de nya reglerna. Oron är stor, och inte ens Försäkringskassan kan svara på vad som kommer att hända med alla drabbade. Juristen Erik Ward menar att hela lagen är ett ”hafsverk” där man inte har ”tänkt efter”. Han menar också att de som kanske har drabbats värst av de nya reglerna är de psykiskt sjuka. ” – För att få sjukersättning, med de nya reglerna, så måste man vara sjuk resten av livet, och det kan man inte säga om en som är psykiskt sjuk.” Även de som har reumatiska besvär eller andra fysiska problem som gör att de inte orkar heltid blir nu utslängda från försäkringen. De skonas inte heller av de senaste regelförändringarna.

Husmark P ställdes mot väggen. Till sist var hon tvungen att erkänna att hon hade fel  i Agenda när hon påstod att ingen hade varnat för följderna av den nya lagen. Efter påtryckningar medgav hon ”- remissinstanserna var mycket kritiska mot hela rehabiliteringskedjan.”

När Inger Efraimsson avgick från posten som Försäkringskassans ordförande sa hon så här (alla.lo);

– Regeringens politik innebär ett systemskifte. Fokus har förskjutits från att stödja och backa upp, till att öka pressen på individen och minska ansvaret för arbetsgivaren. Om en person med ett tufft kroppsarbete blir sjuk finns det inte så många möjligheter till omplacering och risken är större för utslagning. Detta är en politik som speglar ett förakt för svaghet och dömer ut människor efter klass och kön.

Statsminister Fredrik Reinfeldt  är nöjd med sjukförsäkringen (AB), citat;

– Människor kommer i kläm. Det är så att säga nästan oundvikligt i varje samhällsförändring

Han kunde lika gärna ha citerat Stalin;

– Man kan inte göra en omelett utan att knäcka (krossa) ägg

Verkligheten har nu hunnit ikapp alliansregeringen. Opinions siffrorna dalar – och detta är bara början. Kulisserna är på väg att falla. När Husmark P,  Gunnar Axén och Reinfeldt talar om att det inte var deras ”intentioner” att ”svårt sjuka” skulle drabbas som de nu gör så är det inte längre någon som tror dem.

Allt det som så många experter, remissinstanser och vanliga  människor länge varnade för blir nu – för första gången – helst synligt i media. Det går inte längre att prata bort den politik som slår mot de allra svagaste i samhället. De stenhårda sjukreglerna – strängast i världen – som planerats sedan länge, och vars konsekvenser knappast kan ha kommit som en överraskning ens för den allra mest verklighetsfrånvända moderaterna är nu tydliga.

Det är denna medvetna politik, denna människosyn, som ska betala regeringens skattesänkningar, Husmark P;

– De nya skärpta riktlinjerna för sjukskrivningar ska bidra till att betala regeringens skattesänkningar.

Fredrik Reinfeldt dröm har blivit verklighetens Sverige (Det sovande folket);

Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt skall inga standardkrav skattefinansieras. De ohälsosamma riskerna är mycket mänskligare än den falska tryggheten.

*

Lyssna på Jenny Fjell – från Resurs – i P1

Bloggar; MotvallsbloggenRöda berget, Kommunisternas blogg Alliansfritt Sverige, Martin Moberg, Eva-Lena, Veronica Palm, Högbergs tankar, Johan Westerholm, Fredrik Lundh, Claes Krantz, S-buzz, Horisonten, Vägen till himmelen…

Media; Exp1, SvT, DN1, DN2, DN3, DN4, DN5SvD1, SvD2, SvD3, AB1, AB2, AB3, AB4GP,
*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

intressant.se

Lämna en kommentar

20 kommentarer

 1. Moa

   /  december 10, 2009

  Så sant som det är sagt
  Ett hjärta rött!

 2. Moa

   /  december 10, 2009

  Har hon glömt?

  http://www.sweden.gov.se/sb/d/7712/a/74176
  Enköpings-Tidningen, 2006-12-13

  ”Artikel
  Enköpings-Tidningen 13 december 2006
  Cristina Husmark Pehrsson, Socialförsäkringsminister

  ”Arbetsgemenskap viktigare än statistik

  Allians för Sverige gick till val på att minska utanförskapet och öka sysselsättningen. Det borde därför inte förvåna någon att den nya regeringen vidtar åtgärder som syftar till att uppnå dessa mål. Samtidigt har alliansen lovat att inte försämra de ekonomiska villkoren för personer som har sjuk- och aktivitetsersättning.

  Vi kommer att hålla våra löften. Regeringen föreslår inga förändringar som innebär att ersättningarna minskas eller att villkoren skärps. Men det innebär inte att vi kommer att avstå från att vidta åtgärder som leder till att fler kan återvända till arbetsmarknaden.

  Vi ser positivt på den förändring som genomfördes 2003 och som innebär att begreppet förtidspension avskaffas och ersätts med aktivitetsersättning för personer mellan 19 och 29 år och med sjukersättning för personer mellan 30 och 64 år. Aktivitetsersättningen tidsbegränsas alltid till längst tre år i taget. Sjukersättningen kan vara tidsbegränsad eller gälla tills vidare.

  Att reglerna har förbättrats är dock ingen garanti för framgång i arbetet mot överutnyttjande av socialförsäkringssystemet. Försäkringskassan ansvarar för att tillämpa det regelverk som reglerar socialförsäkringarna. Men under socialdemokraternas tid vid makten kom sjukersättningen med tiden att fungera som en form av sysselsättnings- eller försörjningsersättning.

  Det är, enligt min mening, mycket olyckligt. Inte bara för samhället, utan även för varje enskild individ som har drabbats av denna statistiska mörkläggning. Det kanske viktigaste uppdrag som den nya regeringen har är därför att se till att socialförsäkringarnas regelverk tillämpas på rätt sätt.

  Sjukförsäkringen syftar till att täcka inkomstbortfall till följd av sjukdom. Arbetslöshetsförsäkringen syftar till att täcka inkomstbortfall till följd av arbetslöshet. Rätt ersättning till rätt person bör vara en självklarhet. För att åstadkomma detta krävs att Försäkringskassan tillämpar det regelverk som finns.

  Men samtidigt krävs insatser från flera andra aktörer. Inte minst landstingen, som ansvarar för den medicinska rehabiliteringen, måste ta sitt ansvar. Och jag måste som socialförsäkringsminister ta mitt ansvar genom att via lagstiftning, förordningar och myndighetsinstruktioner skapa förutsättningar för ett bättre samarbete mellan myndigheter, individer och arbetsgivare.

  Utan ett fungerande samarbete mellan alla de aktörer som var och en ansvarar för sin del av rehabiliteringskedjan kan vi aldrig nå framgång i kriget mot utanförskap och arbetslöshet. Arbete är källan till samhällsgemenskap och delaktighet. Att, som den förra regeringen, tillåta att statistiken blir viktigare än människorna är därför den värsta formen av politisk omoral. Att bedriva en politik som inte sätter rätten till arbete i första rummet är ett svek mot väljarna.

  Därför kommer regeringen inte att leka kurragömma med arbetsmarknadsstatistiken. Jag kommer inte att formulera politiska mål som åtföljs av suffixet ”procent”. Målet går nämligen utmärkt att uttrycka helt utan procentsatser: Vi ska bygga en bro som leder från utanförskap till arbetsgemenskap.

  Cristina Husmark Pehrsson
  Socialförsäkringsminister”

 3. Tack Moa!
  …och tack alla andra som läser mina bloggar och skriver snälla och kloka kommentarer. Ni betyder så mycket!

 4. Moa

   /  december 10, 2009

  CHP sa 2006:
  ”Vi kommer att hålla våra löften. Regeringen föreslår inga förändringar som innebär att ersättningarna minskas eller att villkoren skärps.”

  Jag kommer att utförsäkras under 2010.
  Och blir då arbetslös, bostadslös, fattig och sjukare…

  Detta pga att alliansregeringen skärpt villkoren för sjukersättning genom att ta bort den rättspraxis som gällde tidigare som sa att en sjuk som av FK bedöms enbart klara ett specialanpassat arbete ska ha rätt till sjukersättning tills detta arbete faktiskt erbjuds…

  min ersättning kommer därigenom att minskas från
  sjukersättning 8.500 ca + AFA 2.500 ca
  till 223 kr per ersättningsdag minus skatt = ca 2-3 000 kr per månad.

  Jag har 2 läkarutlåtanden och ett yttrande från FMR
  som sågats av Försäkringskassan.

  Så vilken verklighet lever alliansen i?

  Alliansen har byggt sin politik
  på medias myter, faktafel och rena lögner!

 5. Jack

   /  december 10, 2009

  Moa tyvärr inte bara bygger Alliansens politik på medias myter, faktafel och rena lögner. De medverkar även aktivt i att skapa ny myter och sprida felaktigheter. Jag börjar nästan tro att detta är en del av deras medvetna strategi.

 6. För många är det nog ända sättet att i princip tvingas försöka, det är för lätt att komma in i tankarna jag kan inte jag orkar inte. Jag tror att vi människor är starkare än så och vi kan bara vi får förtroende att försöka.

 7. Moa

   /  december 10, 2009

  Ja Jack man kan undra
  om de själva tror på sina upprepade
  floskler?

 8. Kommentar. Nu är ju inte sossarnas historia i denna sak så hedrande heller precis.
  Vilket inte på ngt sätt friskriver alliansen.
  F.ö. se min kommentar här:

  http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/12/det-ar-inte-synd-om-regeringen.html

 9. Det här om det nya förslaget

  http://resurs.blogg.se/2009/december/pyrrhus-seger-for-cancerlakarna.html#comment

  på Resursbloggen är också tänkvärt, att läkare nu ska behöva ”dödsdöma” patienter för att de ska kunna få fortsatt försäkringsstöd. Mycket bra att få höra för den som behöver livsviljan mer än någonsin för att ha en chans att komma igenom sin sjukdom.

  Återigen har Alliansen avstått från att tänka – eller var det också meningen: Ge dem en dödsdom så dör de fortare och då kan vi i alla fall sänka skatterna mer”.

 10. Man känner sig maktlös. Vad är det för fel på dessa människor i regeringen som missunnar sjuka att kunna leva anständig och att få chansen att tillfriskna till sina egna förutsättningar.

  Denna regering har skapat den nya passiva dödshjälpen. Man stryper utbetalningarna till sjukförsäkringen. Hur många kan vi komma att förvänta oss som inte orkar leva längre och avslutar livet.

  Man brukar säga att passiv dödshjälp är ” Man undviker medicinska och tekniska hjälpmedel för att hålla en döende person vid liv”

  Reinfeldt Husmark Persson ni är en skam för Sverige!

 11. Moa

   /  december 10, 2009

  Någon som tänkte på att sjuka behöver bli friska innan de utförsäkras?

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/med-ratt-sjukvard-blir-farre-sjuka_3920011.svd#articlecomments

 12. Eva

   /  december 10, 2009

  Moa: Lysande artikel i SvD och verkligen intressant i Enköpings-Tidningen – tack för tipsen. Hoppas också du hittar nån lösning på din situation!

  Här är en annan bra artikel från Uppsala Nya Tidning, ‘Arbetslinjen riskabel för sjuka’: http://www2.unt.se//pages/1,1826,MC=2-AV_ID=991751,00.html?from=shared.

  Där står bl. a:”Arbetslinjen ska bidra till att fler kommer i arbete, men inte på de sjukas och förtidspensionerades ­bekostnad i form av eko­nomisk ­otrygghet och ytterligare ­försämrad hälsa, skriver ­Carina Nilsson.

  ”Denna drastiska åtgärd att med en ”stup­stocks­regel omvandla sjuka, många ofta nära ålderspensioneringen, till friska och arbetsföra motiveras från borgerligt håll bland annat med att så många sjukskrivna av den förra socialdemokratiska regeringen lämnats åt sitt öde och därmed blivit passi­viserade, bidragsberoende och hamnat i ”utanförskap.” Egentligen har de således varit friska och arbetsföra som de borgerliga partierna ser det, de har helt enkelt sjukskrivits och förtidspensionerats helt i onödan.

  Jag undrar vilket underlag de politiskt ansvariga har för att hävda detta? Som ordförande i en socialförsäkringsnämnd under nära tio år, till 2008, då nämnderna avskaffades av den borgerliga regeringen, var ett grundläggande kriterium för beviljande av förtidspension – nu sjukersättning – att rehabiliteringsinsatser vidtagits. Endast undantagsvis förekom inte detta, och då i svåra sjukdomsfall som de som cancerläkarna uppmärksammat – och även många and­ra svåra sjukdomsfall än cancer. I dessa fall måste fortsatt sjukskrivning, förtidspensionering, bra vård och medicinsk rehabili­tering vara det enda rimliga och mänskliga!”

  Till sist en liten vers från DN, NoN, 8 dec:
  ”Om beslutet du fattar blir korkat och kort
  är det oklokt att återta det.
  Annars misstänker elaka människor lätt
  att beslutet du fattat var korkat och snett
  och så ville du ju inte ha det.”

  Med en speciell tillägnan, från mig till minister CHP och hela Alliansen!

 13. Så bra skrivet inlägg – det berör. Du får fram hur det är. Hur dessa personer tänker om andra människor. Vilken människosyn de har. De slår slår slår på de som är allra svagast i samhället. Det är 30-talet om igen. Extremhögervridning med andra ord. Det här som du skriver är vad det innebär. Man jagar dem som villebråd utför stupet. Bokstavligt talat. De dör, de jagas till döds.

  Jag tycker den här regeringen ska avgå. NU.

  OCH ställas till svars. Se bloggpost – ”Intensivvård” till näringslivet medan svårt sjuka utförsäkras” http://komigenuva.wordpress.com/2009/12/10/intensivvard-for-naringslivet-medan-svart-sjuka-utforsakras/

  Och vi skall alla backa upp de som drabbas. De skall INTE protestera ensamma – då krossas de. Vi backar upp alla i hela samhället och säger ett rungande NEJ! till denna fruktansvärda politik med anor från ett fasansfullt förträngt förflutet.

 14. Martin Widmark

   /  december 12, 2009

  Med risk för att låta cynisk måste jag bara påpeka att om en massa folk begår självmord är det väldigt lönsamt för regeringen. Ingen som klagar längre och dessutom kan de dra in pengarna till kommunerna (som skulle ha gått till socialbidrag). Och det är ju vad som är lönsamt för regeringen (på mycket kort sikt) som är det viktiga. Lyckas de tjäna en krona den ena minuten men förlora tusen nästa är det endå en vinst den minut de tjänar en krona. Sen får ju som bekant nån annan betala förlusten. Med livet som insats.

 15. Tjänsteman

   /  december 14, 2009

  Jag jobbar på Arbetsförmedlingen och funderar på var alla ska få plats på arbetsmarknaden. Vi har en hög ungdomsarbetslöshet, långtidsarbetslösheten är högre än på mycket länge. Dessutom blir de personer som blir inskrivna i Jobb- och utvecklingsgarantin (slut på a-kassedagar) fler och fler. Det finns alltså ganska många som står ganska långt ifrån arbetsmarknaden. Var ska alla dessa som kommer ifrån Försäkringskassan få plats?

  Det är troligt att det kommer att bli arbetskraftsbrist när nästa högkonjunktur inträder eftersom det är många som går i pension nu och ganska många år framöver. Därför kommer läget att bli gynnsammare för de arbetslösa att få ett arbete. Det kanske till och med kommer att finnas plats för en del av de som idag håller på att bli utförsäkrade av FK.

  Men, är man sjuk då ska man inte arbeta. Jag trodde att det var därför vi har skapat ett välfärdssystem. Det kanske finns en och annan som ”överutnyttjat” sjukförsäkringen men dessa ska sållas ut genom kontroller. Jag vill inte att sjuka människor ska plågas och bli ifrågasatta för att komma åt några få ”fuskare”

  Därför hoppas jag att Arbetsförmedlingen får verktyg att göra det bästa av situationen så att människors lidande minimeras. Jag hoppas att S + V + MP får chansen nästa år att göra detta på ett bättre sätt.

 16. Allt som har gjort att jag har känt mig stolt över mitt eget land Sverige när jag har befunnit mig utomlands är på väg att krossas, det är för bedrövligt. Nästa steg om dessa förbrytare vinner nästa val är troligen ändrade regler för försörjningsstödet så att rännstenen blir den naturliga slutstationen för avskrädet. Jo, cynismen har aldrig varit större och parallellerna med det socialdarwinistiska tänkandet som präglade Tyskland blir allt klarare!

 1. SCB visar rödgrön valseger at Jonas Sjöstedt
 2. Ærø with a view over the world » Reinfeldt försöker vinna pluspoäng i den svenska försäkringskassedebatten.
 3. Inte bara loggan är en katastrof « Ett hjärta RÖTT
 4. Folkdomstolen, mediadrevet och sanningen som göms undan « Ett hjärta RÖTT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: