En regering bortom all rehabilitering?

Några intressanta artiklar de senaste dagarna…

Lena Andersson skrev en mycket intressant krönika i DN i går – Moderat manipulation, citat;

I vissa lägen framträder sakernas tillstånd klara och odiskutabla, och nyspråket skrumpnar. Då finns inget sätt ens för Per Schlingmann, nya moderaternas lingvistiska innovatör, att ompaketera fakta. Givetvis ville ingen att livet skulle bli hemskt för de svårt sjuka. Det var inte avsikten.

Men det blir så om språket används till manipulation av tanken och inte till att främja dess klarhet. Om man säger att man vill häva utanförskapet när man menar att man vill sänka skatterna blir det vid någon punkt fel, eftersom de två inte är samma sak.

…..

De flesta anar att om det inte fanns något sjukförsäkringssystem alls, skulle det inte vara Moderaterna som uppfann det. Och att vilket sjukförsäkringssystem som än fanns, rudimentärt eller utvecklat, skulle Moderaterna vilja skära i det.

Den svenska fattigdomen är bara en, två eller tre generationer bort. Skräcken för förfädernas misär lever kvar hos alltför många för att ett folk som levt under socialdemokrati, pendlande mellan socialism och socialliberalism, ska ha anledning att välja moderater annat än som omväxling. Så attraktiv är inte den lilla ökade ekonomiska frihet de erbjuder.

Friheten att bli sjuk och arbetslös utan att allt kullkastas, friheten att slippa se skriande ojämlikhet och andras lidande förefaller viktigare. Somliga kallar det trygghetsnarkomani. Men rädslan för smärta, elände och olycka är för mänsklig för att hånas.

Läs hela!

I ETC skriver Maria Pia Boëthius så här (Rehabilitera regeringen) , om samma ämne, citat;

Jag tror att vi i framtiden kommer att få se mängder av tragedier och sönderslagna livsprojekt i ett samhälle där lagen säger att alla är utbytbara och att ingens unika begåvning är värd att rehabilitera mer än 180 dagar.

Det är utslitet som citat, men jag tänker på det varje dag, Gunnar Ekelöfs: ”Jag är en främling i detta land.” När jag läser kommentarerna i de stora dagstidningarna till denna hjärtlösa ”reform”, dessa fegisar som spyr galla över de sjuka under antaget namn, denna numera installerade och påhejade totala brist på civilkurage, kan jag bara förtvivla.

Även Peter Wolodarski i DN tar i dag upp regeringens sjabbel med sjukförsäkringen. Remissinstanserna varnade – regeringen vägrade lyssna. Citat;

….Än en gång har begränsningarna i finansminister Anders Borgs endimensionella maktutövning blivit tydliga. Det går inte att förändra system som berör hundratusentals människor utan att lyssna på remissinstanserna. Man måste vara beredd att ompröva sin politik när kritiker påtalar brister.

Ännu ett exempel på när man vägrat lyssna på expertis och remissinstanser är Vårdval Stockholm…..

DN hade en i veckan en granskande artikel om just vårdvalet (ej DN.se). Den visade att kritiken mot det ”Vårdval”, som nu ska tvångsinföras i hela landet,  är stor hos läkarkåren.

Några kritiska kommentarer i artikeln;– Befolkningen vet inte om att vi nu bränner skattepengar helt i onödan”.  ”Vårdcentraler får lika mycket betalt för att ta hand om en förkylning (5-10 min.) som för en patient med en depression som behöver långa samtal. Därmed finns det starka ekonomiska incitament att locka till sig många lindrigt sjuka.” Dessutom – svårt sjuka och äldre tvingas till flera korta besök istället för ett – allt för att vårdcentralen ska tjäna mer pengar.

Mer på samma tema; Dagens Medicin 1, DM 2

Regeringen skulle kanske behöva sjukskrivas – och rehabiliteras, men själv tror jag att den är bortom all form av rehabilitering. Delar av den skulle möjligen kunna återfå ett viss mått av vett, sans och humanitet om de röstades bort och i stillhet tvingades rannsaka sin politiks konsekvenser.

Annars är den politik som regeringen för mycket medveten. Regeringens politiska arkitekter hade bara inte räknat med att konsekvenserna skulle bli så synliga, och att till och med deras egna media-megafoner (DN, SvD, Expressen osv) skulle tvingas till att beskriva dessa konsekvenser. Vi får se om media tystnar i lagom tid till valet – men kanske det är omöjligt. Bollen rullar. Förmodligen blir motattacken att på ett sofistikerat sätt ”Mosa- Mona”, med insinuationer och kommentarer om ”förtroende” och ”statsmannaskap”. Vi har redan sett den taktiken från statsministern i flera intervjuer – när han ställs svarslös.

Jag hoppas att vi som vill se ett mer humant samhälle inte tappar fokus – det finns inget som är viktigare än att rösta bort alliansregeringen. Det är bara början – men, det är ett måste!

P.S:  I den senaste väljarundersökningen (Novus) får de rödgröna 51,5 procent av rösterna mot 42,5 procent för den borgerliga alliansen – men KD har bara 3,7 procent och skulle alltså hamna utanför riksdagen.

*

Missa inte – Budkavle för välfärd – skriv under – lästips m.m.

*
Bra Bloggat; AnnarkiaResursbloggenTankar mitt i natten, Veronica PalmAnders Widén, Radar, Scaber Nestor,Reflektioner och speglingar – alltid intressanta länkar!

Mer bloggar; Martin Moberg om manipulation av statistik, Horisonten – ibland måste man koppla bort och av. Netroots

Mer press; Exp1, Exp2, SvD1, AB1, AB2VF,

*
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Lämna en kommentar

3 kommentarer

 1. Fille

   /  december 20, 2009

  Nu säger många i mediaeliten, som länge bara kopplade ihop sjukförsäkringen med fusk och överutnyttjande, att det som nu sker är fruktansvärt och hjärtlöst.

  Att Kd tappar så mycket just nu och att de ligger under 4 procentsspärren är inte förvånande.

  Jag har själv talat med flera som kallar sig ”kristna”. De tycker alla att det Alliansen gjort med sjukförsäkringen och a-kassan strider mot kärnan i deras kristendom (barmhärtighetstanken och kärleksbudskapet).

  Tyvärr tror jag, precis som du antyder Ilse-Marie, att den borgerliga propagandaapparaten snart kommer att mobiliseras för att ”mosa Mona” och oppositionen.

  När borgarpressen sedan i månader har hissat Kejsar Fredriks statsmannamässighet kommer nog ändå opinionsvinden att vända. Frågan är om det kommer att räcka.

  Kan man lyckats med konststycket, att kränga på svenska folket en högerpolitik de värderingsmässigt inte tror på, en gång till? Vänta er därför den närmaste tiden en rad ”hemma-hos-reportage” med borgerliga politiker som försöker skaffa sig en mjukare image…

 2. Jag tror faktiskt att man styr blint ideologiskt utifrån nyliberalismens principer – därför viktigt att ta fram mer exakt hur människosynen med rötterna i Calvinsk dubbel predestination verkligen ser ut – ”den osynliga handens”politik. Den människosynen är ju avskyvärd – och de flesta skulle definitivt ta avstånd från den. Se gärna åter bloggposter som jag skrivit om den – ‘Vår Gud är oss en väldig Borg’, och ‘Slimmade organisationer, just-in-time och New Public Management’.
  http://komigenuva.wordpress.com/2009/10/05/var-gud-ar-oss-en-valdig-borg/

  http://komigenuva.wordpress.com/2009/02/11/slimmade-organisationer-just-in-time-och-new-public-management/

 1. adventskalendern :: Det sovande folkets dom är hård :: December :: 2009

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: